המהדורה ה-121 של אליפות העולם במסלול, שנערכה בין ה-16 ל-20 באוקטובר, התקיימה בוולודרום הלאומי של דנמרק בבלרופ. האירוע התרחש כחודשיים לאחר המשחקים האולימפיים בפריז, וכחודש לפני תחילתה של ליגת האלופות. הרוכבים התחרו על 22 תארי אליפות עולם ב-11 סוגי מרוצים לגברים ולנשים.את ישראל ייצגו שלושה רוכבים באליפות: שני רוכבי סבולת – ולאד לוגינוב ואלון יוגב, ובתחום הספרינט ייצג את ישראל מיכאל יעקובלב.
קבלו עדכונים אחת לשבוע:
יעקובלב סגן אלוף העולם בקירין!
במירוצי הקירין מיכאל יעקובלב פוצח בשני ניצחונות מרשימים בשלבים המוקדמים ומשאיר מאחור רוכבים בכירים ממנו על הנייר כמו פול ניקולס והארי לברייסן ההולנדי. נזכיר: קירין הוא מרוץ ספרינט בו מתחרים 5-7 רוכבים. רוכבים 3 הקפות מאחורי הדרני. הדרני עוזב אחרי 3 הקפות והרוכבים מתחרים למשך 3 הקפות נוספות.
בגמר הקירין יעקובלב מזנק שלישי. נראה שקשה לו לעלות קדימה עם המפלצות – הוגלנד ההולנדי וקינטרו הקולומביאני. אך כאשר הרוכב היפני ימזאקי מבצע מהלך מסוכן על גבול העבירה ועולה לעקיפה כשהוא חוסם את יעקובלב, מישה במהלך בוגר וחכם עושה מהלימון לימונדה, נצמד לגלגל שלו ומנצל את הלידאאוט של היפני למקום השני המכובד. יעקובלב סגן אלוף העולם בקירין! קנטו ימזקי היפני זוכה בחולצת הקשת. הרוכב היפני השני שזוכה בקירין אחרי הרומי הונדה ב-1987.
בקרב הספרינטרים היו הפתעות רבות, כאשר הארי לברייסן, אלוף העולם הפייבוריט, לא הצליח להעפיל לגמר. במקצה הניחומים נראה שלברייסן ויתר, רכב מאחור, אך בחצי ההקפה האחרונה הוא התעורר והחל ללחוץ על הדוושות כפי שרק הוא יודע, עוקף ארבעה רוכבים ומגיע למקום השני.
ולאד לוגינוב התחרה במרוץ הסקראץ’ (מרוץ הסבולת הבסיסי ביותר בענף המסלול, ראשון מסיים – מנצח. כמו במרוץ כביש) והגיע למקום ה-15. אלון יוגב, שהשתתף במרוץ הנקודות הקשוח, סיים במקום ה-22 לאחר מרוץ מתיש ואכזרי. במקום הראשון זכה הרוכב הספרדי מורה, והדני המקומי הגיע למקום השני.
מצטרפים לווצאפ של בייקפאנל:
לפני כחודש ימים, מאמן נבחרת אופני המסלול סטיב מקיואן פוטר בצעד שנוי במחלוקת.במהלך הקמת הוולודרום הראשון בישראל לפני כ -5 שנים, מקיואן נבחר ע”י איגוד האופניים וסילבן אדמס לעזור בהקמת ענף אופני המסלול, הכשרת מאמנים ואימון נבחרת ישראל באופני מסלול. עם פיטוריו נוצר חלל גדול באין אימוני נבחרת מסודרים וליווי מאמן נבחרת לתחרויות בחו”ל. פיטוריו של מקיואן השפיעו על רוכבי הנבחרת הבכירים והדבר מורגש מאוד בביצועיהם בתחרויות.
דיסציפלינת המדיסון היא המורכבת והטכנית ביותר מבין מרוצי המסלול – מרוץ נקודות, אבל בזוגות שמתחלפים תוך כדי המרוץ. אחד מתאושש ואחד מתחרה כאשר החילוף מתבצע בסוג של מגע ב”סלינג שוט”. זאת גם הדיסציפלינה בה מקיואן התמחה בהיותו רוכב מסלול בעבר. יוגב ולוגינוב התחרו כזוג במרוץ המדיסון. החסר באימונים והיעדר מאמן מלווה הורגש מאוד בביצועיהם במרוץ כשהגיעו למקום האחרון. עם זאת עצם הגעתם למעמד והשתתפותם בתנאים אלה מראים על מקצועיותם ונחישותם להישגים טובים יותר בהמשך הדרך.
במרוץ הספרינט האישי, מיכאל יעקובלב העפיל בקלות לשלב רבע הגמר, שבו הפורמט הוא “הטוב משלושה סבבים.” היריב שניצב מולו היה ג’פרי הוגלנד ההולנדי, רוכב מנוסה ובעל הישגים רבים. הוגלנד מחזיק בשלוש מדליות זהב מאליפות העולם בשנת 2015, שבר את שיא העולם במרוץ הקילו בשנת 2023 – שיא שעמד במשך עשור. בנוסף, הוא שש פעמים אלוף העולם בספרינט קבוצתי וארבע פעמים אלוף העולם במרוץ הקילו.
במרוץ הספרינט האישי, מעבר ליכולות הפיזיות של הרוכב, יש חשיבות רבה לאסטרטגיה וטקטיקה. הרוכב חייב להיות ספרינטר מסלול טהור עם שילוב מדויק של כוח (הפקת וואטים גבוהים) וכוח מתפרץ (קאדנס ומהירות תגובה). גודלו של הרוכב אינו הפרמטר העיקרי, אלא היכולת להוציא לפועל מהלכים מדויקים בכל רגע נתון במרוץ.
מיכאל יעקובלב הוא רוכב חזק מאוד, שמסוגל להפיק מעל 2800 וואט בפיקים – נתון נדיר שספרינטרים עולמיים מעטים יכולים להגיע אליו. עם זאת, החולשה המרכזית שלו היא בתחום הטקטיקה, שכן הוא רוכב צעיר עם ניסיון יחסי מועט בהשוואה להוגלנד. אחד האתגרים של יעקובלב הוא העובדה שהוא מתאמן לבד בישראל, ולכן חסרות לו סימולציות מרוץ מול רוכבים חזקים ומנוסים יותר שיאתגרו אותו. מנגד, הוגלנד מתאמן בהולנד עם קבוצת ספרינטרים מהשורה הראשונה בעולם, מה שנותן לו יתרון ברור מבחינת חוכמת המשחק והניסיון בתנאי תחרות.
רבע גמר קירין
כח ומהירות VS קאדנס ומהירות תגובה
הוגלנד, בזכות הניסיון הרב שלו, זיהה את החולשה הטקטית של יעקובלב והבין שיעקובלב יבחר ביחס הילוך כבד מאוד (צ’יינרינג עם 67 שיניים) כדי למצות את החוזקה שלו במהירות גבוהה. אולם, הילוך כבד כזה מלווה בהאצה איטית יותר – חרב פיפיות במסלול הספרינט. הוגלנד ניצל את החולשה הזו כדי להפתיע בזינוק עם הילוך קל יותר, מה שאפשר לו להאיץ במהירות ולפתוח פער מספיק מיעקובלב במהלך שלוש ההקפות.
מיכאל לא זיהה בזמן את האסטרטגיה של הוגלנד ולא הצליח להגיב ליציאה המהירה שלו, מה שהוביל לניצחון קל של ההולנדי בסבב הראשון. למרות שידע כבר את הטקטיקה של הוגלנד אחרי הסבב הראשון, יעקובלב לא הצליח להתמודד איתה גם בסבב השלישי והקובע, מה שהוביל לניצחון של הוגלנד בצורה ברורה.
בסבב השני של מרוץ הספרינט האישי, יעקובלב מזנק שני ומונע מהוגלנד את אפשרות היציאה המהירה לספרינט מוקדם, מה שהוביל לניצחון שלו בסבב הזה. למרות זאת, הוגלנד הצליח בסופו של דבר לנצח את הסבב השלישי והעפיל לחצי הגמר, שם גבר על פול ניקולס מטרינידד.
בשלב הניחומים, הרוכב היפני קיא אוטה זכה במדליית הארד. בגמר החלומות בין שני הכוכבים ההולנדים, הארי לברייסן הפייבוריט ניצח בשני הסבבים הראשונים וזכה בזהב. הוגלנד הוסיף עוד מדליית כסף לאוסף המרשים שלו. מיכאל יעקובלב סיים את אליפות העולם עם מדליית כסף בקיירין ומקום חמישי מכובד מאוד בספרינט האישי, הישג מרשים במיוחד בהתחשב בתנאים הלא פשוטים שבהם הוא מתאמן בישראל. כעת פניו לליגת האלופות בעוד כחודשיים, וכולנו מקווים שיביא עימו עוד הפתעות טובות בעתיד.
מאת: ניר לוי
צילום: נורית וורוחוב, אלון יוגב, ניר לוי