ספרד הביאה לעולם את פאבלו פיקאסו ואת סלבדור דאלי, את קרבות שוורים וריקוד פלמנקו, את טורטילה וגספאצ'ו. האם גם בתחום האופניים היא תשאיר חותם לדורות? ודים לינצקי לקח למבחן את Crafty R – אופני האנדורו החשמליים של Mondraker הספרדית.
הקוסם הספרדי
אי אז בתחילת המילניום, שני שותפים ספרדים החליטו להגשים חלום ולשנות את עולם האופניים. הם פתחו מותג דו-גלגלי חדש בשם Mondraker. ההשראה לשם הייתה דמות קומית של קוסם בשם Mandrake. המטרה של הצמד הספרדי הייתה לנער את עולם המוסכמות הדו-גלגלי וליצור משהו חדש שיאפשר להם לבנות כלים שינצחו בתחרויות. נדלג רגע על 15 שנות חייה של Mondraker בהן היא עמלה על פיתוח וייצור של דגמי אופני הרים בקטגוריות השונות.
שנת 2015 הייתה שנת מפנה בהיסטוריה של החברה – לראשונה, היא הציגה ליין של אופני הרים חשמליים. האופניים החשמליים חלקו טכנולוגיות זהות עם הליין המכני של החברה. נדלג עוד כמה שנים קדימה, לשנת 2020 בה לראשונה יצא לעולם דגם Crafty חשמלי. למרות ש-Crafty כבר בן 3, לא השתנה הרבה מאז חשיפתו – מלבד הצביעה ומספר חלקים, כל השאר נשאר די זהה לדגם שהוצג לראשונה ב- 2020. כבר בחנו בעבר מספר דגמים מכניים של החברה ו- Crafty R הוא הדגם החשמלי הראשון שנכנס אלינו למערכת.
מי אתם, Mondraker Crafty R?
למונדרקר היום יש פורטפוליו מאוד עשיר של אופניים חשמליים. הוא מחולק ל-6 קטגוריות וכולל לא פחות מ 13 דגמים ו- 33 תתי דגמים. Crafty שייכים למשפחת ה- Enduro/AM, שהיא הגדולה מבין כולם ויש בה 8 דגמים. כל הדגמים במשפחה מבוססים על אותה שלדה ונבדלים זה מזה בחומר ממנו עשויה השלדה וחלקים. לארץ עלו רק 3 מהם והדגם במבחן הוא הבסיסי מביניהם.
לחצו פה להצטרף לערוץ הווטסאפ של BIKEPANEL!
קבוצה שקטה עם 2-3 הודעות בשבוע ותוכן מעולה:
במחלקה המכנית:
- בולם קדמי: FOX 38 Float 29" Performance e-bike 160mm
- בולם אחורי: FOX Float-X LV Performance 205×65
- מערכת הילוכים: SRAM GX Eagle 1x12s
- בלמים: SRAM DB8 4-Piston, 200 mm rotors
- גלגלים: '29 Mavic E-Deemax
- צמיגים: Maxxis Minion DHF/R 3C-MaxxTerra/EXO
- דרופר: Onoff Pija internal
- משקל: 26.2 ק"ג עם פדלים וחומר בצמיגים
במחלקת החשמל:
- מנוע: Bosch Performance CX Gen.4 smart system – 25km/h / 85Nm
- תצוגה: Bosch KIOX 300 TFT smart system
- סוללה: Bosch Powertube 750Wh smart system
מחיר: 27,900 ש"ח באתר היבואן או אצל המפיצים המורשים.
רושם ראשוני
בתור אחד שלא מייחס הרבה חשיבות למראה, כשקיבלתי את Crafty R בכל זאת הרמתי גבה. הכנסתי אותם לרכב עם רגשות מעורבים והמשכתי לדרכי. הפעם החלטתי שאני לא בודק ולא קורא שום דבר על טכנולוגיות, גיאומטריה, זוויות או חלקים, אלא פשוט עושה "רכיבה עיוורת" עד כמה שאפשר. עשיתי את המינימום האולימפי שחייבים לעשות לפני שיוצאים לרכיבה – כיווני בולמים, לחץ אוויר בצמיגים וחיבור של האופניים לאפליקציה יחד עם עדכון גרסת הבקר שהאפליקציה מציעה. על הדרך גיליתי שלצערי האפליקציית Flow של בוש עדיין לא ניתנת להורדה ישירה מחנות האפליקציות וחייבים לחפש את קובץ ההתקנה שלה ברחבי הרשת, כמו בסקירה הקודמת שעשיתי.
יאללה, בואו נרכוב
את תחילת הרכיבה על כל אופניים חשמליים אני בדרך כלל עושה בלי להפעיל את המנוע. רק בשביל לקבל הרגשה ראשונית ותחושת הכלי. למרות שמשקל האופניים מורגש היטב בפידולים הראשונים עד שמפעילים את המנוע, כבר על ההתחלה זיהיתי שיש לי עסק עם כלי שובב. היגוי זריז ולא כבד יחד עם תנוחת רכיבה שממקמת אותי בדיוק ב-sweet spot, כבר בישרו טובות. העברת הילוך ל-ECO והמנוע מתעורר לחיים. זמזום מוכר מתחיל להישמע מהמנוע, אם כי שונה במקצת ממה שהכרתי. השלדה משמשת תיבת תהודה למנוע ולכל שלדה, גם אם מדובר באותו מנוע, צליל קצת שונה. זה כמו לקחת מיתרי כינור זהים ולמתוח אותם על תיבות עץ שונות.
העברת הילוכים מאוד אופיינית למערכת SRAM – מדוייקת, רובוטית ומתכתית. אישית אני פחות מחבב את SRAM בגלל היעדר משוב מכאני ממנופי השליטה. לא ניתן להעביר יותר מהילוך אחד בכל לחיצה וכאשר מגיעים לעליה פתאומית חדה, צריך להתארגן על סדרת לחיצות זריזות שיעבירו את הכל בתשלומים של הילוך בודד. כנ"ל עובד לשני הכיוונים – תצטרכו לפרוס לתשלומים גם העלאה וגם הורדת הילוכים. אישית, אני פחות מתחבר לקונספט, אם כי מבין כי הוא בא לפצות על מגבלה מכאנית ורצון למנוע נזק לשרשרת, גלגל"שים והמעביר.
אחרי כמה בלימות חזקות הבלמים מתחילים לשתף פעולה על מלא ואין לכאורה שום דבר שיכול לעמוד בין הרוכב לבין הנאה ברכיבה.
יש לי ניסיון טראומטי מאחד הדגמים החשמליים האחרים שבחנתי. באחד הסינגלים לא הערכתי נכון את הקושי להרים גלגל קדמי לפני מכשול והכידון ננעץ בכינון ישיר לתוך הצלעות ושבר לי 2 מהם. מאז אני מתחיל רכיבות מבחן על אופניים חשמליים מאוד בחשדנות ולא מתמסר אליהם בקלות. גם ה- Crafty R זכו ממני ליחס זהיר וחשדני בהתחלה. במכשול הראשון בו הצלחתי להרים גלגל קדמי ללא בעיה הבנתי שיש כאן עסק עם כלי שונה, כלי שמעודד משחקים. עם האוכל בא התיאבון ואחרי כמה מכשולים ראשונים שעברתי בהצלחה בלי להשתפד על הכידון, ה-Crafty קיבלו ממני אישור הרמה.
שלב הבא במיסוד היחסים היו קפיצות. גם כאן הופתעתי לטובה מהקלות בה ניתן לתפוס קצת זמן אוויר. האופניים מרגישים יציבים ואפילו בקפיצות לא מדוגמות בהן נחתתי עקום, הבולמים ואחיזת הצמיגים הוציאו אותי ללא אירועים סניטריים מיוחדים.
אז מה הסוד של הקוסם הספרדי?
זה השלב בו מפרידים את הדג מעצמות, כלומר, מתחילים להסתכל על המספרים והזוויות על מנת להבין מה יש לנו כאן. השפן הראשון ש- Mondraker שולפת מהכובע זה שיטת השיכוך שלה – Zero Suspension System. כל המשולש האחורי עשוי מקשה אחת. שני רוקרים מניעים אותו כך שהבולם האחורי נדחס משני הכיוונים – גם מלמעלה, כמו ברוב המתלים, וגם מלמטה. מקבלים סוג של "מתלה צף" שלפי טענת החברה מונע בזבוז אנרגיית הדיווש לדחיסת המתלים, או בשפת העם – בובינג. זה בעצם משמעות המילה Zero בשם – אפס אנרגיה שהולכת לאיבוד. עוד ברשימת היתרונות של שיטת השיכוך (לפי הצהרות היצרן) – רגישות טובה גם למהמורות קטנות וגם לדרופים גדולים, כמו גם הקטנה משמעותית של השפעת הבלימה על רכות המתלה האחורי (brake jack).
שפן נוסף של Mondraker הוא גיאומטריית האופניים. כל דגמי החברה מתהדרים ב forward geometry – צינור עליון ו-reach יותר ארוכים, מה שמאריך גם את בסיס הגלגלים. כל שאר המספרים נמצאים די בקונצנזוס ולא חורגים. יחד עם סטם מאוד קצר, גיאומטריית Mondraker נותנת לאופניים תוספת יציבות גם בסיבובים, גם בירידות מאוד תלולות וגם בעליות חדות. פתאום הכל הסתדר לי עם התחושות שקיבלתי מהרכיבות הראשונות על ה- Crafty. בהחלט יש לי כאן עסק עם כלי שקשה להוציא אותו משלוותו בשום זווית.
הגיע הזמן להרים את מכסה המנוע
דגם Crafty מקבל את המנוע המוכח והמוכר מהדור האחרון (4) של בוש – Performance Line CX עם אותם נתוני מומנט ומהירות שאנחנו כבר מכירים. מה שמתעדכן כאן זו השליטה. כפתורי השליטה השתנו לגמרי מהמערכת הקודמת של בוש שבחנתי ו- Mondraker השתמשו בפקדים עדכניים של בוש. הדבר הראשון שבולט לעין – היעדר כבל מכפתורי השליטה על הכידון. זה גרם לי אפילו לעצור לרגע ולחפש איזה כבל נסתר, או אולי חיווט שיורד מהשלט דרך חור ייעודי בכידון, אבל לא.
שני השלטים החדשים של בוש הם אלחוטיים שפועלים על סוללות. מעבר מאוד מתבקש לנוכח בעיות שהיו לבוש עם חוטים שמתנתקים ומשביתים את המערכת. בוש הקטינה מאוד את הפרופיל ואת הגודל של השלט על הכידון שכעת קצת מזכיר את זה של החברה המתחרה – שימנו. אני מאמין שגם שימנו יעברו בסופו של דבר למערכת שליטה אלחוטית, כי זה הרבה יותר רובוסטי למשתמש הסופי. המוח הראשי של המערכת החדשה של בוש, שגם הוא אלחוטי, מוטמע כעת בקידמת הצינור העליון של השלדה. כמו השלט של הכידון, גם הוא עובד בטכנולוגיית Bluetooth וכולל רק 2 כפתורים – כיבוי/הדלקה ובורר מצבי סיוע. עוד על הבקר ישנם 5 לדים בעלי 5 צבעים שיציגו לרוכב את רמת הסיוע הנוכחי ואת מצב הסוללה.
לא הכל ורוד במחלקת השליטה החדשה של בוש. כפתורי השליטה על הכידון אמנם מאוד נוחים ואינטואיטיביים, אבל חסרי פידבק מכני של הלחיצה. הם נלחצים מאוד בקלות ומשאירים את הרוכב בתהייה – האם "ההילוך" עבר או לא? רק שינוי צבע הלדים על הבקר הראשי וגם על המסך יגלה לכם את התשובה. בגלל היעדר פידבק יצא הרבה פעמים מצב בו העברתי בטעות מספר רמות סיוע בבת אחת בלי להתכוון לכך. בפעמים אחרות הכפתורים נלחצו בטעות מסתם "ליטוף" עדין של כפפה על השלט. לקח לי כמה רכיבות להבין שבכל פעם שאני מנתק ואחרי זה מחזיר את יד שמאל לכידון מסיבה כלשהי, אני צריך להיות מודע לא להחליק עם איזו אצבע על הכפתורים של השלט על מנת לא להעביר את רמת הסיוע בטעות.
צריך לציין שניתן להעביר את רמות הסיוע גם על הבקר הראשי שנמצא בקדמת צינור הראש. יש לו כפתור ייעודי לכך וצבעי הלדים שלו משתנים בהתאם. אישית מצאתי את זה פחות שימושי, מכיוון שחייבים אז לנתק את אחת הידיים מהכידון ולהסית מבט למטה. הסיבה ליתירות כזאת במערכת של בוש היא מאוד פשוטה. כל מרכיב במערכת השליטה והבקרה ניתן להחלפה / הסרה / הוספה בצורה מאוד נוחה דרך האפליקציה. הכל מתחבר להכל בעזרת bluetooth ואם חשקה נפשכם למשל, להיפטר מהשלט על הכידון, או שנגמרה לו הסוללה, תוכלו עדיין להעביר רמות סיוע בעזרת הבקר הראשי. לא ניתן יהיה לשלוט בתצוגה על המסך והוא יהיה תקוע על תצוגה קבועה בלי אפשרות שינוי, אבל היי – יש לכם עדיין שליטה במנוע!
סוללת Crafty R היא גם מהליין העדכני של 750Wh והיא לא ניתנת לפירוק ללא הוצאת המנוע. בעיניי זה עדיף, מכיוון שרוב הרוכבים לא באמת צריכים להוציא אותה. בתמורה מקבלים צינור תחתון יותר דק ויפה ואמינות כללית גבוהה יותר.
טעינת האופניים מתבצעת עם מטען מהיר של בוש בזרם של 4A. מ-0% ל-100% תגיעו בפחות מ-6 שעות. מה שפחות אהבתי הוא שפתח הטעינה ב- Crafty מכוסה במגן סיליקון שלא ממש מחובר לשלדה. בפעם הראשונה כאשר פתחתי אותו, הוא נשאר אצלי ביד ולחבר אותו חזרה היה לא פשוט. זה טעון שיפור, מכיוון שעם הזמן המכסה פשוט יישאר במחסן מחשש לאבד אותו ומחבר הטעינה עתיד במקרה הטוב להיסתם ע"י אבק שבילים ובמקרה הפחות טוב לקבל לחות / מים משטיפה ולהחליד. בריא זה לא.
טווחי רכיבה
מערכת הסיוע של בוש ב-Crafty זהה לזו שכבר סקרנו בדגם של KTM. מה ששונה כאן הוא עדכון של תוכנת הבקרה של בוש. כעת חישוב טווחי הרכיבה על כל אחד ממצבי הסיוע יותר מחובר למציאות. כלומר, התוכנה לומדת ומתחשבת בסגנון הרכיבה שלי ובסוף המספרים משקפים את המציאות ברמה יותר מדוייקת מאשר בתוכנה הקודמת. גם כאן אני נותן דיסקליימר שהטווח הוא רק הערכה התבססת על סגנון הרכיבה, אבל לא לוקחת בחשבון גורמים חיצוניים כמו מזג האוויר, משקל הרוכב, כמות האלכוהול שהרוכב צרך בלילה לפני וכד׳. להלן הטווחים שהאפליקציה נותנת אחרי השינויים שעשיתי ל-2 המודים התחתונים:
- Turbo – טווח של 51 ק״מ
- eMTB – טווח של 56 ק״מ
- +Tour – טווח של 92 ק״מ
- ECO – טווח של 94 ק״מ
אני מצאתי שהמספרים האלה יותר קרובים למציאות מהמספרים שקיבלתי בסקירה של KTM, במיוחד במוד ECO.
מה חדש באפליקציה?
בוש לא שוקטת על שמריה וממשיכה להכניס דברים חדשים באפליקציה. הגרסה העדכנית איתה בחנתי את האופניים כללה כמה שינויים מרנינים.
fine tuning לכל אחת מ- 4 רמות סיוע, בעוד שבגרסה הקודמת רק 2 היו "פתוחות". אישית, מצאתי את זה מאוד שימושי. בוש משחררת לרוכב הרבה יותר שליטה מבעבר מבלי לחשוש שהרוכב ישבש משהו במערכת הבקרה. בעיניי, זהו צעד נוסף שמצביע על כך שבוש מאוד בטוחה במערכת שלה והיא הגיעה איתה למצב של foolproof.
מפות ישראל לעומת הגרסאות הקודמות בהן המפות היו מאוד דלות פרטים, עכשיו מדובר במפות OSM מאוד מפורטות עד לרמה של סינגלים ראשיים במקומות מרכזיים. ניתן ממש להשתמש בהן לניווט או לנתח הקלטה של מסלול שרכבתם בטלפון.
סטטיסטקת מצבים – האפליקציה כעת נותנת לכם אפשרות לראות כמה ק"מ מתוך סך הק"מ רכבתם על כל אחת מרמות הסיוע. הנתונים הם מצטברים ולא מתאפסים בכל טעינה. לדעתי, אם ניתן היה לאפס אותם, זה היה יכול לתת יותר ערך מאשר נתונים מצטברים.
שאר החלקיקים
חבילת האבזור שמגיעה כסטנדרט על ה- Crafty R היא מאוד פרקטים ואיכותית, למרות שהדגם נמצא בתחתית סקלת האבזור של המשפחה. כל חלקי השליטה הם על טהרת התאגיד SRAM עם מערכת NX Eagle של 12 הילוכים.
שני הבולמים של האופניים ממשפחת FOX עם אפשרויות לכיוון של compression, מהירות החזרה בשניהם ושקיעה התחלתית בבולם הקדמי. כותר הצינורות של הבולם הקדמי גדל בעוד 2 מ"מ וכעת הם כבר 38 מ"מ.
כל החלקים ההיקפיים הם תוצרת מותג הבית Onoff (סטם, מיסוב, כידון וידיות אחיזה). גם הדרופר לאוכף מאותה משפחה. מנגנון הדרופר הוא הידראולי ונשלט ע"י מנוף בכידון. בשלדת M הוא יוריד את האוכף ב- 150 מ"מ – מספיק נמוך על מנת לא להפריע לכם להתגרד עם המכנסיים על הצמיג האחורי בירידה חדה. Mavic אחראית על כל מכלול הגלגלים וכאן הם השתמשו בשפיצים שטוחים עם שזירה ללא מגע ביניהם (יש מרווחים בין השפיצים בנאבות שמונעים מהם מגע בהמשך השזירה).
מחשבות נוספות
אחרי קילומטרים רבים שגמעתי על אוכף ה- Crafty R למדתי להעריך את בחירת החלקים של מונדרייקר. יותר מכך, הסכמתי עם בחירת היבואן להסתפק בהבאת רק 3 דגמים מהמשפחה. השינויים בין הדגמים הם די קטנים ומעבר להוספת כאב ראש, אין תועלת ממשית בלהביא אותם לארץ.
המבחן בוצע בחודשי טרום קיץ המקומיים ולא כלל קטעי בוץ או מים. יחד עם זה, אני חייב לציין מגבלה רצינית שיש ל- Crafty במרווח בוץ של הגלגל האחורי. בגלל צלע חיזוק של מתלה המשולש האחורי וצורת התנועה שלו, כמעט ולא נשאר מרווח בין הצמיג האחורי לצלע וזה עלול להיות מלכודת בוץ בתקופת החורף. חייבים להיות מודעים לזה.
קשה לתת הערכה לגבי אמינות האופניים ממבחן של שלושה שבועות, אבל מבחינת כל מרכיבי החבילה מדובר בחלקים מוכחים ואיכותיים ובהנחה שהשימוש יהיה סביר ניתן לצפות לזוגיות ארוכת טווח עם Crafty. במהלך המבחן לא נצפו תקלות או אירועים מיוחדים והכל התנהל כסדרה. אפילו הדרופר לא פיתח חופשים מיותרים.
סוזן בוייל הספרדית
כשסוזן בוייל עלתה על הבמה של Britain's Got Talent אי שם ב-2009, הרבה גבות הורמו בקהל, עד שהיא התחילה לשיר. לסתות נשמטו למרבה ההפתעה והקהל היה בשוק. עד עכשיו הקליפ עם הביצוע שלה צבר כבר קרוב ל-12 מיליון צפיות ביוטיוב.
כש- Crafty R גולגלו לידיי, גם אני הרמתי גבה. צביעה צנועה ומיליטנטית, ריתוכי אלומיניום גסים שלא ישאירו אף אחד אדיש ומכסה מנוע שנראה כאילו לא שייך. לא סתם הבאתי כאן דימוי לסוזן בוייל, כי Mondraker הביאו כאן כלי שלא ישאיר אף רוכב אדיש לטוב ולרע. מצד אחד, לא כל אחד יתחבר לאסתטיקה של הריתוכים הגסים. גם עיצוב הצבעים של Crafty R יגרום לחילוקי דעות. אבל מצד שני, שהוא בעיניי הרבה יותר חשוב, אחרי הרכיבה עליהם אתם תסלחו להם על הכל. בעיניי, היופי של היצירה הוא דווקא בחוסר השלמות ובניגודיות שלה. תמיד אפשר ללכת על המפרט היותר גבוה עם שלדת קרבון וצביעה שונה. גם לא חסרות בשוק שלדות מלוקקות ומבריקות שיזכירו לכם דוגמניות ממגזין אופנה, אבל הרכיבה עליהם תהיה משעממת. בסופו של דבר מה שצריך לקבוע, זה בדיוק זה והקוסם של Mondraker מספק אותו בשפע.