נשאלתי לאחרונה על האפשרות לחבר אופני שטח לטריינרים, האם יש שוני והמלצה מיוחדת לגבי אופניים מסוג זה ומה ניתן לצפות מבחינת חווית השימוש? זו בהחלט שאלה טובה שחשבתי שראוי להקדיש לה מספר מילים.

אמנם אני לא רוכב שטח אבל את הז’אנרים המאובקים יותר כולם מכירים (Cross Country, Endurance, Downhill, Gravel). טכנית רובם המוחלט של הטריינרים תומכים היום באפשרות לחיבור אופני MTB, אבל חווית הרכיבה על הטריינר עשויה להיות מאכזבת מעט עבור רוכב שטח שמחפש להעתיק את ריגושי הדרכים לסלון ביתו. רובה של החוויה היא סביב שיפור יכולות הסבולת והכח שלכם בפידול אבל לא תסייע לכם לדמות הפעלת כל הגוף כשם שתפעילו ברכיבה עצמה. 

Wahoo – הסימונים על צינור הבסיס הארוך- לסוגי הגלגלים…

שלושה דברים חשובים שצריך לשים אליהם לב

ע”מ לחבר אופני MTB לטריינר, חשוב לוודא את התמיכה של הטריינר בקוטר הגלגל – 24″, 26″, 27.5″, 29″ וכ’ – תמיכה בקוטר הגלגל רלוונטית לגובה הציר של הטריינר, כך שיתאים לגובה ציר האופניים שלכם. אם מדובר בטריינר מסוג Direct Drive (טריינר הנרכב ללא גלגל אחורי), הרי שאין בעיה באם הוא גבוה יותר שכן ניתן להגביה את הגלגל הקדמי ע”י ‘בלוק’ ייעודי, אך אם הוא נמוך, הוא לא יתאים לאופניים שלכם.
בטריינר מסוג Wheel On (טריינר המתחבר ישירות לאופניים), היכולת הזו תלויה ביכולת לשנות את זווית הציר של הטריינר.

תמיכה במתאם הציר:  Quick Release 130mm/135mm, Thru Axle 142mm/148mm Boost. לעתים יש יש צורך במתאמים. המתאמים נועדו להבטיח כי האופניים יתחברו בצורה הדוקה לטריינר ולא יגרמו נזק לשלדת האופניים או חלילה ליפול בזמן הרכיבה.  כשצריך- מומלץ לבדוק האם המתאמים הללו מגיעים כחלק אינטגרלי עם הטריינר או שנדרש לרכוש אותם בנפרד.

הנה סרט וידאו המדגים כיצד ניתן לשנות את המתאמים בטריינר TACX NEO  מ Quick Release האופייני לאופני כביש ל Thru Axle הנפוץ יותר באופני MTB: 

חשוב להדגיש כי העובדה שטריינר מסוים תומך בגלגל, ציר וכו’ אינה מבטיחה כי תוכל לחבר אליו את השלדה הספציפית שלך. מבנה הטריינר עצמו, עשוי להוות מכשול לחלק מהאופניים במיוחד באם יש להם מעביר אחורי ארוך, בלמי דיסקים וכו’.

ההמלצה שלי (גם לאופני כביש): קחו את האופניים לחנות/יבואן, חברו את האופניים ופשוט תבדקו שאין בעיה כלשהי, שהמסגרת לא נוגעת/משפשפת את הטריינר ושניתן לשחק עם כל ההילוכים בלי כל בעיה. הרבה פעמים ניתן לפתור בעיות מסוג אלה בעזרת Spacers המסופקים ע”י היצרנים, אבל צריך וכדאי לנסות אותם לפני הרכישה.

סוגי אימונים וכושר נדרשים

חלק מהחוויה ברכיבת שטח הינה התוואי המשתנה ואפקט הרכיבה שהוא מייצר עם כל שינוי שכזה. האספקט הזה לא קיים בעבודה עם טריינר ועשוי לפגום בחווית השימוש של רוכב שטח במידה ואלה היו ציפיותיו שכן הדגש העיקרי בעבודה עם הטריינר הוא נטו בשיפור הכושר והסיבולת.

אם אכן רוכב שטח נדרש לאימוני כושר ודגשים פיזיולוגים שונים מהותית מרוכב כביש, הדבר אינו תלוי בטריינר עצמו כי אם באפליקציה שהוא יתאמן מולה. מעבר לתוכניות אימון כלליות המותאמות לרוכבי אופניים באשר הם, כיום יש מספר מכובד של אפליקציות שכוללות גם תוכניות אימון ייעודיות הנותנות דגש לאספקטים הייחודים לרוכב שטח ושווה לחפש ולמצוא את זו שתוכל להפיק ממנה את המקסימום. לדוגמא באפליקציית טריינררוד, יש מגוון רחב של תוכניות אימון המותאמות לרוכבי שטח. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

תוואי הדרך וה Road Feel וטכניקת רכיבה

חווית הרכיבה ברכיבת שטח לעומת רכיבת כביש מגוונת יותר. אולי הדוגמא הכי טובה שאני יכול לחשוב עליה– אם ניקח רץ שכל חייו רץ על מסלולי אספלט (למינהם) לעומת רץ שטח ונשים את שניהם על הליכונים (Treadmills). מי יסתגל אליהם טוב יותר? למי הם יותר יתאימו? אין ספק ששינהם ימצאו תועלות בשימוש בהליכון. שניהם גם יחפשו הליכון טוב וחזק היודע לדמות שיפועים ומהירויות גבוהים, בעל מגוון יכולות פונקציונליות, אמין ונוח לשימוש, שקט וכו’. אבל יש סיכוי לא רע שחווית הריצה על המכונה תהיה קלה יותר להסתגלות עבור רץ האספלט. 

יוצא מן הכלל בהקשר הזה הוא הטריינר Tacx NEO שניחן ביכולת לדמות סוגים שונים של תוואי שטח (Road Feel) דוגמת – אבני שפה, דרכי עפר, קורות עץ ועוד כהנה וכהנה. פעולת ה”דימוי” נעשית בצורה של הרעדה, משחקי התנגדות והפעלת רעש תואם ע”מ לחקות את המאפיינים של כ”א מתנאי השטח. לדוגמא בכביש קפוא – תרגישו את הגלגל האחורי מחליק מדי פעם. ברכיבה על קטע עם אבני שפה, תשמעו רעש אופייני, ותרגישו את הכיסא ואת הרגליים רועדים בהתאמה. הבעיה היחידה היא שהפעלת היכולות הללו תלויה באפליקציה שאתה עובד מולה ובסוג המסלולים שהיא מציעה לרכיבה וכיום בכולן הדגש הוא על מסלולי כביש וירטואלים עם מעט מאוד (אם בכלל) קטעים המסמלצים קטעי שטח המאפשרים לעשות שימוש ביכולת של ה NEO שתוארה לעיל וגם במידה וכן צריך לזכור שעדיין מדובר על מסלולים שנועדו במקור לרכיבה באופני כביש.

אחת הדרכים לנסות ולדמות את חווית הרכיבה בחוץ הינה ע”י הקניית היכולת להטיית האופניים לצדדים וכן קדימה ואחורה (לדוגמא בעת מעבר לעמידה או ספרינט חזק) – בחלק מהטריינרים האופציה הזו קיימת בצורה מובנת – לדוגמא ב Kinetic R1  וב Tacx Neo (בצורה די מוגבלת) ובאלה שלא, ניתן להוסיף Rocker Plate – משטח נדנדה שניתן לקנות בנפרד או לבנות בעצמך שעליו מניחים את הטריינר ואת האופניים והוא מאפשר את התנועתיות. טווח המחירים לסוג כזה של פתרון יכול לנוע מ $400 ועד ל $1,200.

דוגמא ל Rocker Plate של חברת SARIS המתאים לכל סוגי הטריינרים:

המגמות

החדשות הטובות הן שמכאן אפשר רק להשתפר. כבר בתערוכת EuroBike האחרונה ניתן היה לראות סימנים מעודדים מכיוונה של ZWIFT, האפליקציה המובילה בתחום ה Indoor Cycling שהציגה שביל שטח וירטאולי ראשון עם אפשרות להיגוי. זה אומנם נראה עדיין בוסרי אבל אין לי ספק שבשנים הקרובות נראה יותר ויותר פיתוחים מעניינים שינסו לשפר את מגמת חווית הרכיבה גם עבור רוכבים עם אופני שטח. 

בייקפאנל גם בטלגרם – הציצו בזה פה!

זוויפט רוצים לאפשר לרוכב לכוון את עצמו ברכיבה באמצעות הסטה של הכידון כשהטלפון הנייד נמצא עליו- הסנסורים של הטלפון מקושרים למערכת ונותנים לה אינדיקציה לאן אתה פונה, מה שיקבל ביטוי במסך. הגלגל צריך עוד מתקן ציר שמאפשר לו לנוע כמובן. זה עוד רחוק מחזון חלומי שבו “אופני טריינר” על מערכת תנועה מתקדמת יאפשרו לנו לדמות בבית רכיבה טכנית בסינגלים…

אין לי ספק שכל חברות האפליקציה יחקו בעתיד הקרוב את זוויפט שכן כולן מבינות שרוכבי שטח מגלמים פוטנציאל עסקי לא מבוטל המחפש ריגושים נוספים/שונים ברכיבת In door מאשר רוכבי כביש והן צריכות לרתום את הטכנולוגיה ולמצוא את הדרך בכדי לנסות ו’להכניס הביתה’ את חווית הרכיבה בחוץ.

טריינר לאופני הרים – שורה תחתונה

בעוד שאין בעיה מהותית לחבר אופני שטח לטריינר, חשוב לדעת מהן ציפיות השימוש מחיבור שכזה. אם הן סביב אימוני כושר וסיבולת במיוחד בימים שבהם לא ניתן לצאת החוצה בשל מז”א – הטריינר יעזור לך פלאים והקריטריונים לבחירת סוג הטריינר שנידונו בהרחבה בסקירות קודמות, תקפים ללא קשר לסוג האופניים. אם לעומת זאת הציפיות ממוקדות סביב ניסיון לחקות את אפקט חווית הרכיבה בשטח גם בבית – צפויה לך אכזבה.

מאת: שי ונסובר, בן 49, טריאתלט חובב בקבוצת MyWay, עובד בתחום ההיי-טק ואוהב את כל מה שקשור בשילוב בין ספורט וטכנולוגיה.

לכל כתבות הטריינרים בבייקפאנל לחצו פה