הסטנדרט של אופני 29 כבר הצליח במשימה לכבוש נתח שוק. הוא ביסס עצמו בקרב קהל נאמן לא מבוטל בעיקר בקרב חובבי הזנבות

הקשיחים והסינגל ספיד. סימן השאלה סביב זכות הקיום של הקטגוריה כבר לא קיים, אבל אלה שקנו אופני 29 נשמעים לפעמים כמו מטיפים הבטוחים שעוד מעט ולא יישארו אופני 26 בסביבה. האומנם? אבל האם זה מתאים לכולם? יצאתי לבדוק את ה-Niner Jet, גם כאופניים ספציפיים, וגם כדי לענות על השאלה, למי 29 הוא המענה הנכון, ולמי לא?

ה 9Jet  מוגדרים ע"י Niner כאופני שיכוך מלא המיועדים ל-XC ולמרתון. שני התחומים דומים, אך לא זהים. אופני מרתון טובים ישלבו בין יעילות דיווש ונוחות לזמן ומרחק ארוכים. אופני XC יהיו יעילים, זריזים וקלים, גם על חשבון נוחות. מאחר ורוב רוכשי האופניים הינם בעלי זוג אחד בלבד, נבחן את ה-Jet לא רק במרתון אלא גם ברכיבות בסינגלים המוכרים כגון אלה אשר בבן שמן, מירב ודומיהם..

 

החברה והיבואנים

Niner היא חברה ייחודית המתמקדת אך ורק בתחום השלדות לגלגלי ה 29. ערן ואסף, יבואני  Niner לישראל, מציינים שאלו אופני בוטיק הנמכרים בישראל בשיווק ישיר ללקוחות. מיובאות שלדות בלבד, ומרכיבים בארץ חלקים ואבזור על פי צרכי ותקציבי הלקוח. השירות ניתן אצל מבחר מצומצם של מכונאים בעלי שם ובמספר חנויות נבחרות המשווקות את האופניים. ההבטחה השיווקית של היבואן היא לקשר אישי עם הלקוחות ולשירות ההולם את תמחור של האופניים. החל מאפריל 2008 נמכרו כ- 60  זוגות Niner בישראל, והפידבקים שמספקים הקונים האלה מאששים בהחלט את ההבטחה הזו. האחריות על השלדות היא לתקופה קצרה יחסית של שנתיים.

 

האופניים שבמבחן מוצעים כיום במבצע של 10,900 שקלים בעבור שלדה, גלגלים ובולם ( בולםFox 29 RLC 80/100, גלגלים עם נבות XT על חישוקי מוויק TN719). מחיר שלדה בלבד: 8600 שקלים.

 

שלדה ובולמים

אין מה להגיד, השלדה הזו נראית מעולה ומושכת מבטים עורגים מכל עבר. צבע אנודייז שחור איכותי, מכסי  צירים מכורסמים באדום, חוליית נדנדה בעיצוב גל ייחודי, הצינור העליון נמוך במיוחד ומספק מרווח עמידה מצוין – כל אלו נותנים ל- Jet מראה אגרסיבי ואסתטי. מתחת לאפקט המרשים, מתגלים צינורות שלדה סטנדרטיים יחסית (לא מעוצבים בלחץ נוזל – הידרופורמינג – כנהוג היום). בעיצוב הג'ט איכשהו השלם גדול מסך חלקיו. משקל ובולם אחורי: 2.8 גרם (נתוני יצרן). השלדה תוכננה כך שתפחית למינימום את החולשות של גלגלי 29: בעיקר היגוי איטי ומרכז כובד גבוה יותר משל אופניי 26. זה נעשה ע"י זווית צינור ראש תלולה במיוחד (72 מעלות), בסיס גלגלים הדומה למקובל בקטגורית המרתון גם לאופני 26 (1093 מ"מ), ומיקום הבולם האחורי נמוך בשלדה. אחת החולשות של אופני 29 היא גמישות במשולש האחורי עקב תומכות כיסא ושרשרת ארוכות יחסית. Niner תכננו משולש אחורי קומפקטי יחסית שמסייע להפחית את הגמישות הזו.

המתלה נקרא CVATM והוא למעשה מתלה כפול חוליות (תואם VPP) שעושה שימוש ב- 4 צירים (באנודייזד אדום שנותן קונטרסט בלינגי לשלדה) ומטרת המתכננים שלו לאפשר אקטיביות מלאה תחת פידול ללא בובינג וללא אובדן אפקטיביות תחת בלימה. בקצרה אומר: הם הצליחו בכך. הבולם האחורי הוא ה-Fox RP23 המצוין בעל מהלך של 3.1 אינטש שמרגיש יותר, ומלפנים Fox RLC בעל מהלך של 100 מ"מ. הבולם הקדמי ללא נעילה מהכידון ונעילתו דורשת הזזה ארוכה מדי של המנוף – לא אידיאלי לתחרויות בדופק גבוה.

 

רכיבים 

הברקסים וידיות הברקס היו שימנו LX שתפקדו מצוין. ההילוכים והמעביר האחורי: SRAM X9 שאף הם תענוג לרוכב.

הגלגלים: אמריקן קלאסיק עם צמיגי בונטרגר 2.1 בעלי מהירות גלגול מצוינת ואחיזה טובה לשימוש המיועד. הגלגלים טובים אולם לא הכי קשיחים שראינו. משקלם ע"פ היצרן 1,650 גרם ללא ידיות שחרור מהיר, צמיגים ופנימיות, אך הם לא הרגישו כאלו קלים במבחן.

ראוי לציין -שאחת ממגבלות אופני 29 אינץ', היא כמה נמוך יכול להיות הכידון. ב-Jet שבמבחן התקינו לנו כידון שטוח לגמרי וסטם בזווית שלילית, ועדיין גובה הכידון והכיסא היו כמעט זהים. מי שרגיל לתנוחת XC מסורתית בה הכידון נמוך משמעותית מהכיסא (מצוין לתקיפת עליות, מלחיץ בירידות) – לא יוכל לחקות אותה על אופני 29 אינץ'.

 

בעיה נוספת עימה יצטרך להתמודד מתחרה שחושב לרכוש אופני 29 אינץ', היא בעיית המשקל. שלדת 29 בעלת תומכות שרשרת וכיסא ארוכות יותר ולכן תשקול מעט יותר משלדת 26 מקבילה. בנוסף, הגלגלים – החישוקים, הצמיגים, השפיצים הארוכים ואף רגלי המזלג – כולם שוקלים יותר מחלק זהה לאופני 26 אינץ'. משקל השלדה המוצהר של ה-Jet הוא 2.63 קילו, משקל טוב למדי, אך האופניים שבחנו שקלו 13.6 קילו (מוכנים לרכיבה עם דוושות, כלוב בקבוק ופנימיות עם ג'יפה). לאופניים המיועדים לתחרויות, זה משקל גבוה.

 

הרכיבה

דרכי ג'יפים מרתון זו הסביבה הטבעית של ה-Jet: מרגע שצברתם מהירות האופניים שומרים עליה, ועוזרים לרוכב להתמודד טוב יותר עם האבנים והאלמנטים על השביל. כמו רוב אופני ה- 29, האופניים האלו מצטיינים במישורים. בעליות בעלות זוויות משתנות שדורשות מהרוכב שינויי קצב תכופים, יש להם חסרון מסוים על אופני 26, אולם בשיפועים קבועים ובקצב אחיד זה לא מורגש.

אחת מנקודות ההצטיינות של אופני 29 היא בהתמודדות עם חול. ה-Jet צלחו אמבטיות חול בין פרדסי השרון כאילו הן לא שם. תענוג אמיתי!

 

כאשר מופעל ה- ProPedal (הפלטפורמה מפחיתת הנדנוד של Fox) המתלה עבד מצוין בעליות ושיפר את היעילות, ללא תחושה של אובדן אנרגיה. כשעוברים לעמידה מרגישים שה-ProPedal מצליח לשכך מהמורות, מבלי לתת לנו להרגיש שאנחנו על נדנדה מעצבנת ולא יעילה. כאשר העברנו את הבולם האחורי למצב אקטיבי לחלוטין, האופניים פינקו בשיכוך אקטיבי יותר. אם אינכם בתחרות, מומלץ ליהנות מהמתלה האקטיבי גם בעליות מבלי שתסבלו מנדנוד יתר. רמת השיכוך והפינוק ששלושת האינצ'ים של המהלך סיפקו מקבילה לשיכוך של לפחות 4 אינץ' באופני 26. ה- Jet  יהיו נוחים מאוד בטיולים ולאורך שעות ארוכות על האוכף. מאידך, לא הרגשנו את העברת הכוח והתגובה המיידית, ה"ספרינטיוּת", האופייניות לאופני 26.

 

סינגלים

כשעולים לראשונה על האופניים מרגישים מוזר בהתחלה, עם היגוי שונה משל אופני ה-26 הרגילים שלכם. משהו המזכיר את המעבר לרכב מסחרי (Van) מרכב פרטי, אולם לאחר כמה ק"מ של הסתגלות, האופניים מרגישים מאוזנים מאוד.

כשנכנסים לסינגלים ומתמודדים עם סוויצ'בקים, מרגישים את מגבלות המדיום (29") והאופניים. זווית הראש התלולה מאוד, ביחד עם הכידון הסופר-רחב (710 מ"מ), משפרים את בעיית ההיגוי המעורפל והאיטי והאופייני ל- 29 – במיוחד בסינגלים איטיים ומפותלים, אך בסיס הגלגלים ארוך יותר, תומכות השרשרת ארוכות יותר – הכול גדול יותר, ובמידה מסוימת מיידי ואינטואיטיבי פחות.

בכל סינגל מהיר וזורם, שפניו מופנים מטה, אתם תרגישו צבירת מהירות לא מוכרת ולא מובנת. אם לא מלטפים את המעצורים, האופניים הללו פשוט טסים. השילוב של גלגלים גדולים, צמיגים מהירים ושיכוך מלא שמעלים תחתיו את ההפרעות הקטנות שיש בסינגל זורם, מייצר מהירות אדירה.

גלגלי ה- 29 מקנים ביטחון ומסייעים לרוכב בכל רמה להתמודד עם שטח משובש, בעיקר עם גינות סלעים ומדרגות בירידה.

בירידות תלולות וטכניות, המחייבות ליטוף רציף של המעצורים, הרגשנו את הצד השלילי של זווית הראש התלולה. בזוויות אליהן הגענו, המזלג מלפנים נדחס בשל העברת המשקל קדימה, מאבד ממהלכו ומקצין את הזווית התלולה אף יותר. ריכוז משקל הרוכב על הגלגל הקדמי לא נוסך ברוכב ביטחון שיא ולעיתים אף גרם להיגוי להיות עצבני מדי, אך ברוב המקרים האיטיות המובנית בהיגוי וכושר הדריסה של הגלגל הגדול פיצו על התופעה.

הציר המרכזי גבוה והדוושות כמעט ולא נתקעות בסלעים. זה נותן בטחון מצד אחד, אולם ביחד עם הגלגלים גדולים שרוצים להמשיך ישר, מקשה לרקוד על האופניים, כך שהעברות משקל תכופות לצדדים, עובדות פחות על האופניים האלו. ה-Jet לא ממהרים להרים את אפם להרמת גלגל או לבאני-הופ קטן מעל איזה סלעון, ומעדיפים להתגלגל ולדרוס את האלמנטים שמתמסרים לאופניים.

 

כל האמור לעיל הנו תחת סייג של אופי הסינגלים המדובר. בסינגלים ארוכים וזורמים כגון בארי או בארוכים של בן שמן, ה- Jet מתפקדים מעולה. בסביבות מאתגרות בצפיפות ומהירות רבה יותר, כגון סינגל חרובית או האגרסיביים של יער עופר, תרגישו את המגבלות.  

 

סיכום

ה- Niner Jet 9 הם אופניים מצוינים שיכולים להתאים לא רק לבעלי מידות Large אוExtra Large אלא גם למידות Medium בעזרת אבזור מתאים בקוקפיט. ה-Jet אינם מכונת טכניקה ואם אתם אוהבים תחושה של אופניים עצבניים עם היגוי ותגובה מהירים, או אוהבים להתרומם לעמידה בעליות ולתת מכות כוח – לכו על אחד הזנבות הקשיחים מתוצרת החברה האיכותית הזו. אלה אופני מרתון הרבה יותר מוצלחים מאשר אופני XC תחרותיים. מאידך, אם אתם הטיפוס החזק, שנוטה לדחוף הילוכים גבוהים בישיבה, ומבלים חלק ניכר מזמנכם בשבילי ג'יפים, במישורים, בעליות ארוכות וקבועות – האופניים האלה יתאימו לכם מאוד. יותר מזה, הם גם יעצימו את תחושת בטחון שלכם אל מול אלמנטים טכניים בשטח, יגדילו את המהירות והיציבות שלכם בירידות וגם יעלו לכם את מדד הסטייל ויסחטו תגובות מתלהבות מהחברים לרכיבה.

אם לחזור לשאלה מפתיח הכתבה – האם גלגלי 29 אינץ' הם מהפכה שתחליף את הקיים? כנראה שלא לכולם, אולם זהו בהחלט סטנדרט שהולך ומשתפר ומאפשר לנו עוד אופציה בקניית אופניים. אופני 29 לא מתאימים לכל הרוכבים, אולם הם מתאימים לרבים מאוד מהם, ובמיוחד מצטיינים ברכיבת מרתון.

 

בחן: גיא חלמיש, צילם: נדב רותם

12 אפריל 2009