בשנים האחרונות נחסמה במידה רבה האפשרות לייבוא אישי של חלקי חילוף לאופניים מרוב אתרי המכר הבינ”ל. על רקע העובדה שיש מחסור קיצוני בחלפים ורשימות ההמתנה החסימה הזו אינה ראויה. 

מדי כמה חודשים, עולים בפורומים ובקבוצות האופניים דיונים על מחירי החלקים לאופניים, בעיקר של שימאנו וסראם שהן מובילות, שבאופן בלתי נמנע גם גולשים לדיונים בשאלה האם להזמין מחו”ל או לרכוש מעסקים ויבואנים ישראלים. כאשר נתח השוק של שני יצרנים בלבד הוא כה גדול, והמחסור גדול גם כן- זה הופך את הריכוזיות באספקת חלקי החילוף של מערכות הינע באופניים לבעיה קשה.


בייקפאנל בטלגרם – כנס לפה!


ריכוזיות בייבוא

באופן כללי הריכוזיות של חלקי ההנע העיקריים (הילוכים, מעצורים, קראנקים וקסטות) היא רבה. בעבר היתה גם קמפניולו שהפסיקה להיות פקטור משמעותי בכביש, Rotor מצליחה לנגוס פה ושם (כולל הצגת מערכת 13) ויש כל הזמן נסיונות כושלים למדי כמו של FSA לייצר נוכחות אלטרנטיבית. השליטה העולמית של שימנו וסראם מדהימה, וגרועה לצרכן.

קשה מאוד לדעת מספרים מדויקים בענף הזה, אבל סביר שרוב מערכות ההילוכים המיובאות לישראל של שימנו וסראם כלל לא מיובאות על ידי היבואנים הרשמיים שלהם אלא על ידי יבואני האופניים. המערכות הרי מותקנות מראש ונמכרות לנו כחבילה. היבואנים הרשמיים DAA של שימנו ובסידן/סראם ישראל הם יבואני חלפים ומעבדות שירות רשמיות של היצרנים האלה.

היצרנים מגבילים את הקניה החופשית באינטרנט

למרות מחסור עולמי – לא שולחים לישראל

אפשר לחלק את המצב ללפני הקורונה ואחרי. לפני היתה תחרות עזה של האינטרנט על היבואנים והחנויות המקומיות במדינות השונות שהובילה לחסימה הזו. CRC בזמנו הורידה מחירים ושלחה לכל העולם והיבואנים המקומיים פשוט לא יכלו להתחרות בה עד ששימנו חסמה את האופציה. אחרי הקורונה- החסימה נמשכת למרות שכעת יש מחסור עולמי משמעותי בחלקים מסוימים וגם אם תרצו לקנות מקומית לא בהכרח יהיה את החלק. אם ישבר לכם המעביר האחורי היום יש לכם סיכון להשבתה של חודשים מרכיבה!

השוואת מחירים

“יצאנו” לבדוק את מחירי החברות בייבוא רשמי לעומת חנויות אינטרנטיות בעולם, האם הן שולחות לישראל ובאיזה מחירים. חייבים לסייג ולאמר שמאוד קשה לייצר השוואה יציבה כזו עקב פרקטיקות מסחריות מוכרות-  כל הזמן יש מבצעים, שינויי מחיר, וההבדלים בעלויות הנלוות של שילוח, מיסוי ותקנות שונות יכולים גם הם להיות משמעותיים, אבל המגמה ברורה.

שימאנו – קסטת XT12סראם – קסטת איגל 12 xo1

עלי אקספרס שולח שימנו לישראל?

הן היבואנים והן אתרי המכר הגדולים והוותיקים בעולם נעמדים בפני תחרות קשה מצד עלי-אקספרס, פלטפורמת המסחר הסינית. היא מציעה מוצרי שימנו במחירים חסרי תקדים. עלי אקספרס היא ברובה אינה חנות אלא פלטפורמת מפגש בין מוכרים לקונים וקיימים בה הרבה מוכרים מסין, חלקם עסקים וחנויות בתחום האופניים גם במרחב הפיזי. למרות שכנראה ומכירה גלובלית מאותן חנויות נוגדת את תנאי השיווק של שימנו, הפיזור והכמות הגדולה של משווקים בסין מקשה בוודאי על האכיפה מצד שימנו העולמית. חלק מאותם מוכרים יכולים לקנות בשוק המקומי הסיני כצרכנים ולמכור הלאה לשאר העולם ברווח, מה שלא מאפשר שליטה מלאה על שרשרת האספקה. חסימה מוחלטת של השוק הסיני העצום אינה מעשית בפועל. סין היא השוק הגדול בעולם ופרקטית אין סנקציה רלוונטית שניתן להפעיל על מפירי התנאים.

לא מעט רוכבים ישראלים כבר גילו את הענק מסין ומזמינים במחירים שהרבה פעמים מסתכמים לחצי ממחירי הצרכן בישראל. יש לאמר שמכונאי שנתקל בהמון מהמוצרים האלה והזמין רבים בעצמו טוען בפנינו שפעם אחר פעם התגלו מוצרים איכותיים, כנראה מקוריים. מצד שני אומר לנו גורם מוביל בתעשיה אליו מגיעים הרבה מקרים כאלה שיש לא מעט זיופים שבאים לידי ביטוי בהברגות באיכות נמוכה למשל.

טריקים של מסחר: רחוק מהעין רחוק מהכיס

ישנם מוצרים הנמצאים תחת תשומת לבו של הרוכב באופן שוטף כמו שרשרת, קסטה מדי כמה שרשראות, ואפילו רפידות ברקסים וכך אם תנסו להביט על הפערים מהמחירים בעולם הם יהיו פחות דרמטיים. אבל יש טריק ששומר על הרווחיות גבוהה במיוחד על חשבון הרוכב: יש רכיבים שהרוכב הממוצע לא יכול להכיר לעומק בשביל לדעת רמת שחיקה, קל וחומר לבצע החלפה בעצמו, כגון שמן ברקסים הידראוליים, רפידות בלמי דיסק, רוטורים, כבלים פנימיים ועוד. מוצרים אלו גם בד”כ באים בצמוד לזמן העבודה הנדרש על ידי מכונאי לבצע את ההליך וכך הלקוח נותר “עיוור” וחסר אונים לגבי מחיר המוצר עצמו הגלום בעלות הטיפול הכוללת.

מהשוואת מחירים שביצענו (גם היא נכונה לעת הבדיקה בלבד) לאתרי מכר בינ”ל ניתן להבין שמוצרים אלה יקרים בצורה דרמטית בישראל. לדוגמה:

  • רפידות בלם דיסק עם צלעות קירור של שימנו מדגם H03A- בארץ המחיר בד”כ 130-140 ש”ח לזוג, אולם באתרים בינ”ל: מקבלים רביעיית רפידות המספקת מענה לקליפרים הקדמיים והאחוריים גם יחד (יקר בכ 100% בישראל)
  • שמן בלמים הידראולי נמכר גם הוא במחיר המגיע לכמעט פי 2 לעומת אתרים מחו”ל!

אז מה עושים?

התופעה של חסימת ייבוא אישי רחבה ולא הומצאה בענף האופניים. פעמים רבות יצא לי לראות פריטי ביגוד ואלקטרוניקה באתרי מכר מחו”ל, שאינם בתחום האופניים, ולהגיע לעמדת הצ’קאאוט רק כדי לגלות שאינם נשלחים לישראל. נכון, לפעמים זה מבאס לשלם יותר על חלקים לאופניים, אבל האמת העצובה היא שאנחנו משלמים יותר בישראל גם בכל פעם שאנחנו נכנסים לסופרמרקט, לסופרפארם, חנויות ביגוד ומוצרי חשמל.

בעבר הייתי מזמין יותר חלקים מתכלים מאתרים מחו”ל בשל פערי המחיר שהגיעו לעשרות רבות של אחוזים ולפעמים גם למעלה מכך. לאחר מכן הייתי צריך גם לבצע את ההחלפה (שרשרת/קסטה) בעצמי או לשלם למכונאי על הזמן שלו לבצע את ההליך כחלק מטיפול יותר גדול. זה תלוי גם ברמת הרכיבים שמהם נובעים פערי המחירים. בדוגמא של קסטת SRAM X01 הפער יכול להיות גדול ולפעמים שווה את הטרחה אך כנראה שברכיבים יותר פשוטים וזולים לא בהכרח. מאז, שיניתי העדפותיי על מנת להימנע מכאב ראש, סקרי שוק ארוכים, וריבוי תהליכים בשביל החלפה שאמורה להיות פשוטה. במקביל גם רוב הייבוא האישי לחלקים אלו מאתרי המכר הגדולים שהכזרנו נחסם, כך שלא באמת נותרה לי ברירה. 

החדשות הרעות- יש עדיין פערים מוגזמים בחלק מהמוצרים. החדשות הטובות הן שבמוצרים בעלי הבולטות חלה התקרבות מסוימת בין מחירי ישראל לעולם ובאחרים יש סדקים בחסימה. אני עדיין מעדיף את התהליך הפשוט של לקחת את האופניים לחנות הבית (LBS – Local Bike Shop) ולרכוש ממנה וכך גם להבטיח את קיומה לאורך זמן.

מאת: אדם סימן-טוב

לא ממשיכים לפני שנרשמים:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים