בשני העשורים האחרונים, השתלטו על חיינו מכשירים אלקטרוניים. התלות במכשירים הללו גדלה כל כך, שקשה לדמיין את החיים בלעדיהם. תקשורת, צילום, ניווט, רישום, מסמכים וכו' – כולם הולכים איתנו לכל מקום. אבל יש בעיה: צריך פתרון לטעינה בשטח, אז בדקנו פאנל סולארי נייד מתוצרת ישראל.

אתגר הטעינה ביציאה למספר ימים

למרות שלעיתים היציאה לטבע היא גם "בריחה" מחיי השגרה ו"החיבור" לכל העולם, בלית ברירה אנו לוקחים איתנו את הטלפון, לעתים גם אזניות אלחוטיות, מכשיר ניווט, שעון כושר, פנסים, מצלמות ועוד. המכשירים שלנו רעבים לאנרגיה ודורשים ממנה עוד ועוד ועוד…ולנו נשאר רק להאכיל את המפלצת. הבעיה משמעותית בטיולים של מספר ימים: איך נטעין את מכשיר הניווט? איך נרכב בחושך? איך נראה סביב המדורה את התמונות שצילמנו במהלך היום?

לעניין זה ישנן מספר גישות ופתרונות. ככל שתצאו יותר, כך תתנסו ותדעו מה מתאים לכם לפעילות הספציפית ולציוד לו אתם זקוקים. עם הזמן והנסיון הבנתי שפעילויות שונות, דורשות פתרונות שונים. שיקולי בחירת הציוד לטרק רגלי שונים מהשיקולים לבחירת הציוד לבייקפאקינג.  בטיול רגוע, אבחר בנוחות ואבזור עשיר יותר לעומת מרוץ בו אנסה לקחת את המינימום הנדרש ואחשב במדוייק כל גרם וכל טיפת אנרגיה שיביאו אותי לקו הסיום.

מגזין האופניים הטוב בישראל גם בטלגרם!

3 שיטות טעינה ב Bikepacking

בתחום טיולי האופנים – בייקפאק, ישנן שלוש שיטות עיקריות לאגור וליצר אנרגיה. לכל שיטה יתרונות וחסרונות וכמובן שניתן לשלב בין שלושתן: 

השיטה הפשוטה ביותר היא לקחת סוללות נוספות. בדרך כלל נזדקק לסוללת גיבוי אחת או שתיים, מחירן נמוך יחסית ואמינותן גבוהה. עם זאת החיסרון העיקרי שלהן הוא המשקל, ככל שנפח הסוללה גדול יותר, כך יגדל משקלה. סוללה חיצונית טובה, תלוי בנפחה, יכולה להטעין את הטלפון שלכם 4-5 פעמים. כל זה ללא כל קשר לשעות היום  ומצב השמש. מטעינים את הסוללה מראש והיא תספיק לכם לכשלושה ימי טיול. הסוללה החיצונית בדרך כלל אינה יקרה, אמינה ופשוטה ביותר להפעלה. לסוללה חיצונית היא כנראה הפתרון הטוב ביותר לטיול סוף שבוע, ללא תלות במזג האוויר או האזור אליו אתם יוצאים.

מה נעשה אם ברצוננו לצאת לרכיבה של מספר ימים ואולי אפילו שבועות? פתרון פופולארי מאד הוא הדינאמו. כמו שפעם הצמידו אותו לגלגל ובעזרתו הפעילו פנס שבקושי האיר. הדינאמו המודרני נמצא לרוב בנאבה הקדמית ומספק את החשמל הדרוש כל עוד האופניים בתנועה. בלי להיכנס לעולם זה, נציין רק כי מדובר בפתרון יקר יחסית שדורש בנייה של גלגל קדמי סביבו. על מנת להפיק מספיק חשמל צריך לשמר מהירות גבוהה יחסית ובנוסף זהו חלק שעלול לסבול מבעיות אמינות, דורש ממיר זרם, חיווט ובנוסף לכל היופי הזה – הדינאמו מייצר גרר. פתרון זה גם לא ניתן ליישום למי מאיתנו שרוצה לטייל ברגל.

הפתרון השלישי, שעליו נפרט בכתבה זו, הוא לרתום את אנרגיית השמש לטובתנו. זאת נעשה בעזרת פאנל סולארי נייד. פשוט, נייד, זול יחסית אך מייצר מעט חשמל (תלוי בגודל הפאנל). לפני שנפרט על הפאנל הספציפי  שאותו אנו בוחנים בכתבה זו, כדאי להבין קצת מה זו החיה הזו ומה היא יודעת לעשות. פתרון טוב עשוי להיות גם שילוב של פאנל סולארי נייד עם סוללה חיצונית, הכל מסתכם במה שאתם צריכים וכמה זמן לא תהיה לכם גישה לשקע בקיר.פאנל סולארי נייד

תיאוריה תחילה –  זרם, מתח והספק

למה כל כך חשוב להבין באופן בסיסי את כל "הקללות" הללו? כי להבין את הנתונים הטכניים  של הפאנל/מטען הסולארי שלכם יעזור לכם לפרש את מה שהפאנל הסולארי מציע והאם הוא יספק את הצרכים שלכם. הדרך הטובה ביותר לחשוב על יחידות החשמל השונות היא באנלוגיה למערכת השקיה. חשבו על מתח כעל לחץ המים, הזרם כקצב הזרימה והתנגדות כגודל הצינור.

עכשיו נעבור לחישובים –  זרם שווה למתח (חשבו לחץ מים) חלקי ההתנגדות (גודל הצינור). וואטים הם המדד לכוח חשמלי, שהוא המתח כפול הזרם או במילים פשוטות יותר – כמות המים שיוצאת מקצה צינור ההשקיה.  וואטים ואמפר הם היחידות הנפוצות ביותר שתשתמשו בהן ושתצטרכו ולהבין (לפחות בערך) בעת פענוח פוטנציאל הביצועים של הפאנל הסולארי שלכם.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

משתנים לבחירת פאנל סולארי נייד

טרם בחירת פאנל סולארי, צריך להבין כמה שעות שמש צפויות לכם. אתם יוצאים לטיול במדבר בו השמש מאירה באין מפריע או ליער עבות בו קרני השמש נבלמות ע"י צמרות העצים? אתם מטיילים בחורף במהלכו הימים קצרים ושעות האור מועטות או בקיץ בעל שעות האור הרבות?  כמובן שככל שהחשיפה לשמש תהיה קצרה יותר, תצטרכו פאנל גדול ועוצמתי יותר. עם זאת, כשיש אנרגיה סולארית זמינה לאורך זמן, הפאנל שלכם יכול להיות קטן יותר.

הספק – פאנלים סולאריים בעלי הספק של כ-5 וואט יספיקו למכשירים פשוטים וקטנים כמו נגני מוזיקה קטנים, מחשבוני אופניים או טלפונים פשוטים.  רוצים להטעין טלפון חדיש או טאבלט? תצטרכו פאנל סולארי גדול יותר בעל הספק של-15 וואט לכל הפחות.

זרם – נתון זה יתן לכם, באופן כללי ביותר, מדד לכמה זמן תימשך טעינת סוללה בעזרת הפאנל. בגדול סוללה שהקיבול שלה זה 10,000 mAh, תדרוש שעת טעינה בזרם של 10 אמפר. אציין כי חישוב זה לא יהיה מדויק לגבי זמן טעינה של סוללה בעזרת פאנל סולארי נייד בתנאים המשתנים של השטח.

משקל הפאנל וגודלו הפיזי –  הם שיקול חשוב נוסף. הרי תמיד נרצה להוריד במשקל, אך עם זאת הפאנלים הקלים והקטנים יותר לרוב יהיו בעלי הספק נמוך מדי.

קלות השימוש – בפאנל קשורה לאופן שבו ניתן לחבר אותו לתיק או לכל מקום אחר חשוף לשמש. על כך ישפיע גודל הפאנל, צורתו ונקודות החיבור שיש לפאנל.

רמת האמינות – במוצר כמו פאנל סולארי נייד האמינות היא קריטית, הרי אתם סומכים עליו שיטעין את אמצעי התקשורת, הניווט והבידור שלכם. האם הפאנל עמיד בפני מים? האם השקע שלו נמצא במיקום טוב? האם חומרי הפאנל והשקע מושפעים מקורוזיה?

סוג השקע של הפאנל – שיקול חשוב נוסף. הסטנדרטים המשתנים והמתחדשים והצרכים השונים, יוצרים ערב רב של סוגי שקעים ותקעים שונים ומשונים. יהיה ממש חבל לרכוש פאנל סולארי רק בשביל לגלות שהשקע שלו אינו מתאים לכם וכעת תידרשו לרכוש גם מתאם שבהכרח יפגע באמינות הכללית של המערכת וגם יוסיף להוצאה הכספית.

פעולה אוטומטית – עניין חשוב נוסף שיש לקחת בחשבון, הוא היכולת של הפאנל הסולארי לחדש את פעולתו ללא התערבות לאחר שהוא מפסיק לקלוט אור שמש. דמיינו שאתם בטיול ארוך וסומכים על הפאנל הסולארי שיטעין לכם את מכשיר הניווט. בשלב מסוים המסלול מוביל אותכם  לאזור מוצל או חשוך שם כמובן הפאנל יפסיק להמיר את אנרגיית השמש לחשמל. כשתצאו מאותו אזור חשוך אל אור השמש, הרי אתם מצפים שהפאנל יחדש את פעולתו וימשיך להטעין. המלכוד הוא, שיש פאנלים שיודעים לחדש את פעולתם ללא התערבות ויש כאלו שיזדקקו לכך שתוציאו את הכבל ותכניסו אותו שוב על מנת לחדש את פעולת הטעינה.

גודל וקיפול – כדי לסבך את הבחירה עוד יותר, מציעים לנו פאנלים סולאריים מתקפלים, משולבי סוללה נטענת, גמישים, קשיחים, עשויים מחומרים שונים, בעלי מספר יציאות ואביזרים שונים הנלווים אליהם.  כבר עכשיו אציין כי אני, וזו העדפה אישית שלי, מעדיף מינימליזם שבדרך כלל מפשט את ההפעלה ומעלה משמעותי את רמת האמינות.

מבחן לפאנל סולארי נייד של אפולו פאוור הישראלית

Apollo Power היא חברה ישראלית הממוקמת ביוקנעם ומייצרת פאנלים סולאריים גמישים עבור שימושים שונים. בין היתר, מייצרת החברה פאנל סולארי קטן ונייד המיועד למטיילים. זהו הפאנל שבחנו במשך מספר חודשים ובתנאים משתנים.

מפרט ונתונים טכניים מאפולו פאוור:

  • שם המוצר: Appolo togo
  • אורך – 36 ס"מ
  • רוחב 28 ס"מ
  • עובי – 0.11 ס"מ
  • משקל 228 גר' (236 גר' לפי השקילה שלי)
  • 9.5W  (הספק מקסימאלי)
  •  6.8 ma (זרם מקסימאלי)   
  • מחיר באתר החברה – 315 שקלים.
  • מהחברה המליצו להשתמש בפאנל להטענת סוללה ניידת ולא ישירות למכשיר המיועד.

התרשמות חיצונית מהפאנל

מניסיוני ככל שהדברים פשוטים יותר, כך הם אמינים יותר וקל יותר להפעילם, במיוחד בתנאים של עייפות בהם אין טיפת אנרגיה לבזבז על תפעול של אביזר מורכב  – מאד אהבתי את המראה והמינימליזם: הפאנל מגיע באריזת קרטון פשוטה למראה, עליה מודפסים כל המידע הטכני הרלוונטי, תכונות הפאנל ואזהרות שימוש. הפאנל עצמו נראה כמו מלבן גומי שחור עליו  חיבור usb. בארבעת הפינות חורים מחוזקים בטבעות מתכת לחיבור הפאנל ובנוסף מצורפים שני שאקלים. רק הדפס צהוב של סמל החברה מאפשר לדעת מה "הצד הנכון" של הפאנל אותו יש להפנות לכיוון השמש. זהו, פאנל שחור מחומר דמוי גומי, שקע בודד וארבעה חורים לחיבור.

פאנל סולארי נייד לאופניים

בשימוש שלי

לצורך המבחן, תחילה בדקתי את הפאנל במצב נייח בחצר. הפאנל הטעין מצוין ובמהירות מכשירים קטנים כגון נגן מוזיקה אך התקשה להטעין ישירות טלפון חכם (אייפון 6 וגלקסי 8). הטלפונים נטענו לאט מאד והתחממו משמעותית. שוב אציין כי נציג החברה המליץ לא להטעין ישירות מהפאנל אלא להטעין סוללה ניידת. כאשר פעלתי על פי המלצות החברה, החיים נהיו פשוטים וברורים יותר. במהלך יום קיצי מלא, הצליח הפאנל הקטן הזה, להטעין סוללה של 10,000 mAh כמעט במלואה. בתרגום לעברית מדובר בשתי הטענות של טלפון חכם.

לאחר מכן השתמשתי בפאנל בשני טיולי בייקפאק וטיול רגלי אחד. הפאנל מתחבר בקלות לתיקים בזכות ממדיו הקטנים וגמישותו. קשרתי עם מיתר גומי את הפאנל לתיק הקדמי על האופניים או לחלופין על תיק הגב. הפאנל נשאר יציב על התיק, לא מפריע לרכיבה או הליכה ולא דרש כל התעסקות. את הפאנל חיברתי לסוללה חיצונית שנחה לה בתיק. לצורך המבחן לא השתמשתי במכשור כלשהו כיוון שרציתי לבחון את המוצר בשטח. כך קשה להגיע לדיוק מוחלט במדידות, אך חשוב לזכור כי התנאים כל הזמן משתנים ומה שחשוב זה להבין את העיקרון והתנאים המיטביים לשימוש בפאנל.

שמתי לב כי במהלך ימי הטיול הפאנל לא הצליח להטעין את הסוללה הניידת במלואה (סוללה של 10,000 mAh), זאת בשל תנאים משתנים במהלך היום – אבק, צל, זווית משתנה לשמש וכו'.  למרות כל מה שציינתי, במהלך יום מלא הצלחתי להטעין כשלושה רבעים מהסוללה שלי, מה שבהחלט הספיק לצרכי. 

ניסיון נוסף להפעלת הפאנל בצורה נייחת אושש את ההבחנה כי הפאנל לא פועל בצורה טובה בצל ויכולת הטעינה שלו יורדת משמעותית.  כאן התגלה יתרון משמעותי של הפאנל שחידש את פעולתו לאחר ששוב נחשף לקרני השמש – ללא כל צורך להוציא את כבל הטעינה או כל התעסקות אחרת.

לצערי הרב, ניסיון לחשוף את הפאנל לתנאי תאורה ומזג אוויר קשים לא צלח, כאשר טיול מתוכנן לאיסלנד בוטל על רקע בהלת הקורונה. אז מה עושים כדי לבחון את העמידות שלו? התזתי על הפאנל מים מצינור ההשקייה בחצר (הצינור מתחילת הכתבה, זה עם הזרם, המתח וההתנגדות…), תוך שאני נזהר לא לפגוע בשקע. למים לא הייתה כל השפעה על הפאנל או תיפקודו. הכנסתי את הפאנל למקפיא למשך לילה שלם (אשתי שוב נכחה לדעת שאיבדתי את שפיותי לחלוטין), מה שלא הפריע לו לחדש את פעולתו התקינה מיד בבוקר. דרסתי אותו עם האופניים וישבתי עליו במהלך הפסקת קפה. הפאנל לא התרגש כלל ורק המשיך להטעין אחרי ששב למקומו הטבעי על התיק.

רק כאשר ניסיתי לקפל אותו, בניגוד להוראות החברה, החלו להופיע על הפאנל סימנים לבנים שבברור זעקו כי אני מגזים ועובר את הגבול.

פאנל סולארי לטיולים

ביקורת

  • הפאנל די חלש וההספק שלו אינו גבוה, אולם הוא קל מאד וקטן ממדים, כך שמדובר בפשרה הגיונית ביותר.  
  • יש 4 טבעות קשירה בפינות אבל גם בחיבור ארבעתן לתיק, אמצע הפאנל מתקער ומתנתק מעט מהתיק. הייתי רוצה לראות עוד שתי טבעות קשירה לכל הפחות לעגינה טובה יותר.
  • שקע הפאנל מחובר לחלקו החיצוני, מה שחושף את השקע ללחות או פגיעה. החברה מסרה כי בכוונתם לשפר זאת ע"י חיבור שקע ה-usb לפאנל בעזרת כבל. כך יוכל השקע עצמו להיות חבוי בתוך תיק ולא להיחשף למפגעים שבחוץ. 
  • הוא מגיע ללא אריזה או נרתיק – אז כדאי לשמור על קופסת הקרטון עימה הוא מגיע.

לסיכום

מדובר במוצר ישראלי מוצלח. קל, גמיש, פשוט, נוח לשימוש. למרות הביקורת שהייתה לי כלפי המוצר, הרי שמדובר בפרטים לא משמעותיים שלא היו מונעים ממני לבחור בפאנל הזה. תכונות הפאנל, גודל לעומת הספק, מאוזנות ויוצרות  מוצר שמתאים מאד לשימוש ע"י מטיילים.

בעיני הפאנל הזה מתאים למי שיוצא לטיול רגלי של יותר משלושה ימים ללא גישה לחשמל או למי שלא רוצה להיות תלוי בחשמל במהלך טיול בייקפאק ארוך. היכולת להטעין את אביזרי האלקטרוניקה השונים במהלך הטיול, מעניקה שקט נפשי ומאפשרת לא להתחשבן על אנרגיה בדיוק כשמתחשק לכם לצלם, לשמוע מוזיקה או להשתמש בטלפון הנייד.

באופן אישי נהנתי מהשימוש בפאנל הסולארי במהלך טיול ולא במסגרת מרוץ.  בשני מרוצי הבייקפאק האחרונים פסלתי את השימוש בפאנל סולארי, כל פאנל סולארי, מתוך שיקולי פשטות, משקל ושימוש מועט ביותר במכשירים אלקטרוניים. כל אחד שעשה את השיקולים שלו והחליט כי הוא זקוק לפאנל סולארי, יוכל להנות מהמוצר הזה ולהפיק ממנו את האנרגיה הדרושה לו ולהרחיב את מעטפת הטיולים שלו, וגם לתמוך בחברה שמייצרת בישראל.

מאת: דוד כהן