קבלו את פרויקט מבחני הפאמפטרקים של ישראל ב BIKEPANEL שהצלחנו להרים בעזרת Panaracer: שלחנו את הדור הצעיר של BIKEPANEL, את אור גוב המומחה שלנו לפאמפטרק, תותח דואל סללום, בונה פאמפטרקים מדופלם בעצמו, עם הצלם אלון שם-טוב, לסדרת מבחנים חדשה שמבררת איך נראים הפאמפטרקים של ישראל? מה מצבם ולאן כדאי לנסוע? יצאנו לסיבוב כיף ורכיבה וחזרנו עם תובנות.

פאמפטרקים Giant

הפאמפטרק בבית אריה

הוא פרויקט נוסף של חברת עז הרים אשר הושק לא מזמן. בית אריה היא התנחלות “10 דקות מפתח תקווה”. המסלול ממוקם בתוך היישוב ברחוב הזית בחלקו הפינתי המתעגל ומשקיף בצורה פנורמית על נוף בראשיתי ופסטורלי שניתן למצוא כמותו רק בשטחים.

ושוב לפני שנמשיך חשוב להדגיש: BIKEPANEL הוא אתר לרוכבים ממש- כאלה שרכיבה היא התחביב שלהם. רבים מהקוראים מבלים לא מעט בסינגלים, וחלקם גם מיומנים מאוד ברכיבה טכנית, וחלקם רוכבי גראביטי. אנחנו כותבים את המבחנים האלה מתוך זווית של רוכבים מיומנים, שרוצים להביא את הסינגל אל העיר, ואת הכיף של רכיבה טכנית אל הפאמפטרק. חשוב מאוד להבין שהציונים, והתפיסה של כל הסדרה הזו באה מהמקום הזה. למה אנחנו מדגישים את זה? כי זו לא בהכרח הגישה של מזמיני הפאמפטרקים – הפארקים העירוניים מוזמנים על ידי העיריות, והן מודאגות מנושא הבטיחות, ופונות לקהלי מטרה אחרים לפעמים מקוראי בייקפאנל: בעיניהן הלקוח של פאמפטרק הוא ילד ומשפחתו שמגיעים לפארק העירוני… רבים מהמסלולים שסקרנו כאן מקבלים ציונים יחסית נמוכים, אבל זה לא אומר שהם לא טובים לקהלי המטרה שעבורם הם נבנו במקור. אנחנו פשוט מתעניינים בשאלה – האם הם טובים עבור קהל המטרה הדומה לנו – קוראי BIKEPANEL. חשוב מאוד להבין את ההבדל הזה!

לפרקי הסדרה:

  1. PUMP IT UP – פאמפטרק כפר סבא
  2. UMP IT UP – פאמפטרק אלון הגליל
  3. UMP IT UP – פאמפטרק בית אריה 
  4. UMP IT UP – פאמפטרק ובייקפארק מודיעין
  5. PUMP IT UP – פאמפטרק הרצליה
מאת: אור גוב
צילם: אלון שם טוב

 

הנה הסרט:

השלב האבולוציוני הבא בהתפתחות הפאמפטרק המקומי?

הפאמפטרק בבית אריה אמור לייצג את שלב זהיר נוסף בהתפתחות הפאמפטרקים בישראל, והוא מכיל בתוכו אלמנטים שלא נתקלנו בהם קודם לכן בפרויקטים בארץ: ניתן למצוא בתוך ההקפה שני “דאבלים”- אלו הם רולים צמודים דבוקים אחד לשני שניתן לקפוץ בהם מקצה האחד לקצה השני, וגם טייבל קטן- מקפצה, משטח מיושר ונחיתה. כך נאמר באתר של עז הרים על הפרויקט האחרון שלהם: “המסלול תוכנן לרכיבה מהירה, הישורות הארוכות וריבוי ה”רולרים” מאפשרים לרכוב במהירות גדולה במעט מאמץ, לאורך הישורות נבנו שני”דאבלים” קטנים לימודיים ו”טייבל” קטן כדי לתת עניין נוסף ברכיבה.. רמז לבאות בפרויקטים הקרובים!”

IMG_3106

ניתוח טכני

לזכותו של פאמפטרק בית אריה, נתקלנו בו בברמים בעלי שיפוע מוצלח יותר מהפרוייקט של כפר סבא (גם הוא נבנה על ידי עז הרים), ובישורות רולים גבוהים המאפשרים צבירת מהירות טובה. הפרמטרים שנמצאו: סיבובים- גובה 50-60 ס”מ, מרחק מקצה אל קצה 7 מטר, שיפוע 40 מעלות. רולים- גובה 30 ס”מ, רוחב 110 ס”מ,מרחק מקדקוד לקדקוד 3-4 מטר.

עוד נקודה לזכותה של עז הרים תשתיות היא העובדה שהמסלול בבית אריה עקבי יותר במידותיו והפערים הם קטנים יותר מבעבר. אומנם לא ניתן לגוון בנתיב הרכיבה מלבד שינוי הכיוון אבל המסלול עצמו משתנה כל כמה מטרים. ההקפה מגוונת ולא נתקלנו בכמותה קודם לכן- טייבל ושני “דאבלים”, שני ברמים צמודים עם רול ביניהם… מגניב! ויותר ממגניב- זה מעיד על התפתחות ולמידה, ונסיון להביא את הלקוח המזמין את העבודה (הרשויות), בצעדים זהירים קצת יותר קרוב אל הצרכים של הרוכבים המיומנים.

 IMG_3047

בועז גורן מעז הרים תשתיות מספר לנו: “אנחנו מאוד שמרנים ורואים את זה בפרויקטים שלנו, ובבית אריה התחלנו לראשונה לעשות מכמה רולרים סוג של דבל וטייבל. אנחנו בזהירות רבה מעלים את הרף. בזהירות משום שצריך כל הזמן לבחון את התוצאות של זה ולוודא שלא קופצים קדימה מדי. זה מאוד קל ללכת ולעשות משהו כמו שאני הייתי רוצה בשביל עצמי: דבל עם גפ של שלושה מטר ומכאן מי שישבר ישבר ומי שיצליח… אבל לא! כשאתה עובד מול רשות אתה לא יכול לחשוב ככה. גם בראייה יותר כוללת, הענף הזה של פארקים לאופניים לעיריות ורשויות התחיל בערך ב 2009, שם נבנו שני הפאמפטרקים הראשונים – מעין חרוד שלנו ונס ציונה של יפתח ועירא. הפאמפטרק הפרטי של יפתח בכפר אחים, כשנה לפני. אז היינו בכיתה א’ וגם אם אנחנו לא קנדה או שוויץ, אנחנו היום בכיתה ג’ – העלנו את רמת המוצר, העלנו את המהירות, ועכשיו צריך להעלות את רמת האלמנטים, אבל צעד צעד – לא לקפוץ מעל לפופיק”…

בצד הביקורת- האלמנטים החדשים שנבנו הם חידוש מצוין לאופי הפאמפטרקים בארץ, אך כשבאנו לנתח אותם בפועל התגלו דאבלים וטייבל קצרים מידי, המחייבים את הרוכב לדייק כדי לנחות בהם כמו שצריך. זה קשה עוד יותר במהירות גבוהה שבה האלמנט הופך למכשול. כך, למרות שברוב מקטעיו הזרימה היא טובה ובאמת קיים ריבוי של רולים המייצרים תנופה, האלמנטים החדשים האלה דווקא מאתגרים את הרוכב הממוצע ומקשים עליו לייצר מהירות.
IMG_3073

עוד אפיון לעבודה של עז הרים עד היום היא רוחב הרולים הצר המחייב את הרוכב לצאת מדויק מהסיבוב כדי שלא ימצא עצמו במרכז הדשא העוטף את הפאמפטרק. הסיבה לכך היא שלא רצו ששני רוכבים יהיו מקבילים זה לזה על המסלול מסיבה בטיחותית. לאחר שעם השנים המסלולים של עז הרים תשתיות השתפרו והפכו מהירים יותר, יש צורך להרחיב את המסלולים ממטר למטר וחצי, ועז הרים מודעים לכך – ורואים גם מה קורה בחו”ל: שם המסלולים הם הרבה יותר רחבים. הבעיה היא שבחו”ל כל תפיסת הבטיחות היא שונה מבישראל- שם האחריות היא על הרוכב, ואילו בארץ היא על המתכנן והמבצע ועל הלקוח (הרשות עירייה). בכל מקרה במסלולים העתידיים של עז הרים נמסר לנו שכבר מרחיבים אותם כך שיתאימו למהירויות.

IMG_3005

רמת קושי בינונית

שוב צריך לזכור את כוונת המשורר, והלקוח שלו: פאמפאטרים בישראל נבנים לא עבור קהלים של רוכבים מיומנים אלא עבור כל תושבי הרשות המקומית בה הוא נבנה. עבור אלה, וכדי לאפשר כניסה רכה ונעימה לעולם הרכיבה הטכנית, בצורה שלא תסכן את הרוכבים, המסלולים נבנים בצורה מאוד שמרנית.

בזכות האלמנטים המשולבים בתוך המסלול, רואים פה לראשונה בעבודות של עז הרים כוונה לכוון אותו מעט יותר לרוכבים מנוסים ורוכבי הגראביטי, אבל הגודל הקטן של האלמנטים המשולבים בכל זאת מאפשר התאמה לכלל ציבור הרוכבים. הרוכבים המנוסים יבחינו בבעיית המתאר הקטן של האלמנטים החדשים, הבינוניים אולי יאהבו אותם והרוכבים המתחילים יראו בזה אתגר.  

במהלך הביקור שלנו נתקלנו בזוג ילדים (בן ובת) תושבי הישוב בית אריה אשר באו לרכב על הפאמפטרק עם גלגליות. הציפוי הייחודי מאפשר גם להם וגם לסקייטרים להתשמש במתקן.

IMG_3063

עוד היבטים מיוחדים לבנייה

ברמה ההנדסית, מספר לנו בועז שיש מענה איכותי במיוחד בפרויקטים שלהם: מבחנית התכנון והביצוע. למשל: נושא הניקוזים של המים, פיתוח סביבתי – דבר מאוד חשוב גם ברמה הבטיחותית וגם ברמה של הפארק עצמו. החומרים עצמם- מאוד משקיעים באספלט ומוסיפים אליו בפנים המון חומרים נוספים שרוב האנשים לא מודעים אליהם בכלל: נגד שחיקה והתפשטות, חיזוקים בשיפועים, הציפוי שאנחנו עובדים איתו מאוד יקר ואיכותי ומחזיק יותר שנים. הוא גם מונע התחממות של האספלט, ואם תגע במסלול שלנו בידיים בצהריים אתה תראה את ההבדל. הרוכבים לא מודעים לכך…

IMG_3061

סביבה

הפאמפטרק נפתח רק כשבוע לפני שהגענו אליו, ועדיין לא נראתה בו תשתית הולמת. אין מספיק פחי אשפה, לא נמצאה ברזיית מים והגישה לשירותים לא ממש קיימת (למעט האופציה הטבעית). ספסלים מוצלים כבר מותקנים במקום בצורת חצי קוליסאום שמאפשר צפיה נוחה ברוכבים ובאירועים עתידיים.

הדשא שסובב את הפאמפטרק הוא מדרון מעגלי אשר נותן תחושת עומק ומפריד את הפאמפטרק מהסביבה.

קיימת בעיה במערכת השקיית המים אשר דולפת במורד המדשאה וגולשת לתוך נתיב הרכיבה ויכולה להיות בעייתית, אם כי האחיזה במסלולים האלה טובה מאוד.

Skinny lines+ Table jumps- אין.

המיקום שלו מעבר לקו הירוק, מוביל לכך שהפרויקט זה נועד בעיקר עבור התושבים במקום ופחות עבור מבקרים מבחוץ. לנו זה נראה חמצן ממש עבור הילדים במקום, שהחיים ביישוב קטן במיקום הזה יכולים לאתגר את זמנם הפנוי… עדיף שיבלו אותו ברכיבה! מבחינת רוכבים מחוץ ליישוב- היות ובדרך חוצים את המחסום בגדר ההפרדה, ונכנסים לאיזור שבו נוסעים פלסטינים עם לוחיות רישוי זרות מסביכבם, התחושה פחות נוחה שם מבחינת בטחון אישי מאשר בתחומי מדינת ישראל.

IMG_3025

סיכום:

  1. אורך וגיוון (25%) – 8
  2. מתאר (25%) – 6
  3. זרימה (25%) – 7
  4. גימור ותחזוקה (10%) – 9
  5. סביבה (10%) – 5
  6. אלמנטים נוספים (5%) – 3. במקרה הזה הציון הוא בעבור האלמנטים המשולבים בתוך ההקפה.

אהבנו יותר: יש כאן פריצת דרך ושלב חדש במגמת הפאמפטרקים בישראל, אהבנו את השילוב של אמנטים חדשים בתוך ההקפה, רולים עמוקים וברמים חדים יותר מבעבר.
אהבנו פחות: אלמנטים קטנים מידי אשר פוגעים בזרימה, בעיית הרולים הצרים החוזרת על עצמה, ותשתית חסרה: נדרשים ניקוז מים, ברזיות ופחים.
הציון של Bikepanel לפאמפטרק בית אריה: 6.8

מאת: אור גוב
צילם: אלון שם טוב
אור גוב איש אופניים- רוכב אול מאונטיין ודאון היל, אשף פאמפטרק (וגם השתתף בבניית כמה כאלה) חובב הרפתקאות מדריך ותלמיד כאחד. אור הוא הכי צעיר במערכת, אבל כולם היו רוצים ללמוד לרכוב כמוהו – רוכב על עם שליטה מדהימה באופניים על הקרקע עם שני גלגלים, עם גלגל אחד, או בלי שאף אחד מהם נוגע בכלום.

בחסות פאנארייסר

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים