אחת הבעיות הקשות של אופניים חשמליים היא המשקל והגודל הענק שלהם- וזו הסיבה שהקורקינטים צומחים חזק על חשבונם. אבל יש כמה מוצרים בשוק האופניים החשמליים לתחבורה, שמספקים חווית משקל נמוכה, עם יכולת קיפול שמאפשרת הכנסה לתא המטען וכניסה למשרדים. ודים קיבל את ה QB  Packet המיניאטוריים ויצא להתרשם.

מאת: ודים לינצקי
צילם: גיאחה

מבוז לשינוי תפיסה

לאחר שנים של בוז מוחלט לעולם הכלים החשמליים, בעודי רוכב על אופני הרים קונבנציונאליים, לפני מספר חודשים חוויתי, לא פחות ולא יותר, הארה בנושא: ויתרתי על רכב אחד במשפחה, ועברתי לניידות חשמלית לעבודה, משולבת ברכבת. חוויה חדשה ואחרת. נקודת המבט שלי על כל התחום השתנתה לגמרי.

האתגר: משקל נמוך וקיפול משמעותי

אחת המגרעות הבולטות ביותר של כמעט כל האופניים החשמליים באשר הם היא משקלם. לנייד גוש חלקים אלקטרומכניים ששוקל במקרה הטוב 20 ק”ג, ברכבת, ברכב או באוטובוס זו משימה שאינה מתאימה עבור כל אחד ואחת. זו גם אחת הסיבות העיקריות שחלק מהאנשים מוותרים מראש על האופציה החשמלית של ניוד.

על מנת להמחיש את עניין המשקל, תעשו סימולציה מאוד פשוטה – בקשו מחבר בעל אופניים חשמליים לתת לכם לקפל אותם ולהכניס את מה שיצא אחרי הקיפול לתוך תא המטען של רכבכם. אם יש לכם בעיות גב – וותרו על הניסוי  וסמכו על כותב שורות אלה שזו משימה לבעלי גב חזק בלבד.

אם תתנו לכל מה שקראתם עד עכשיו לשקוע לרגע, תוכלו להבין את סיבת ההתלהבות שלי כשהעורך הציע לי לעשות סקירה ומבחן של אופני QB packet. עוד לפני שמניחים עכוז על אוכפם מגלים שהם בעלי משקל רטוב כולל הסוללה של 13.7 ק”ג! כל זה גם בא עם שיכוך אחורי של אלסטומר. זה לכשעצמו היה מספיק על מנת להפעיל אצלי את בלוטות הסקרנות. פחות מדקה עברה מאז שהסתכלתי עליהם באתר היבואן עד הרגע שכתבתי לעורך שאני בפנים.

אחרי ביקור בחנות היבואן במרכז תל אביב וקבלת האופניים יחד עם כמה הסברים ומטען, המבחן החל.

ת.ז. QB packet (מאתר היבואן):

  • יבואן – אופני QB, אבן גבירול 81, ת”א
  • צמיגי “16 KENDA, הגנה נגד תקרים
  • משקל -11 ק”ג + סוללה
  • מכלול מעצורים TEKTRO עם רפידות עמידות במיוחד
  • מנוע 180W
  • סוללת Lithium 24V 10Ah.
  • אורך חיי סוללה – כשנתיים וחצי של שימוש יומיומי (כ-800 מחזורי טעינה)
  • בקר 24V בעל הספק של 20VA
  • מטען 29V
  • טווח נסיעה – עד 30 ק”מ, בהתאם לתנאי הדרך
  • מהירות מרבית (ע”פ חוק) 25 קמ”ש
  • שיכוך אלסטומר אחורי
  • תאורה – פנס קדמי אוטומטי בגוף השלדה
  • מערכת PAS ומצערת גז
  • שלדת תרכובת אלומיניום 6061
  • מחיר – 2990   ₪
  • ממדים מקופלים – 90 x 16 x 60 ס”מ
  • לא מקופלים – 135 x 52 x 105 ס”מ

בטוח שזה חשמלי?

השאלה הראשונה שצצה אצלי בראש אחרי שהנחתי את עכוזי על ה- QB packet והתחלתי בתנועה – “בטוח שזה חשמלי?”. האופניים מתגלגלים בקלילות מרגיזה שזהה לזו של האופניים הרגילים ואפילו הרעש של פריילוף זהה לזה של דגמים יקרים של אופני כביש או הרים. הכל בכלי הזה מאוד פרקטי, פשוט ומינימליסטי: כידון די צר (510 מ”מ) וישר מכיל את המינימום האולימפי של אמצעי פיקוד ובקרה.

שלדת האופניים צועקת מינימליזם על גבול האנורקטיות. נראה כאילו לקחו שלדת אופני הרים, ניסרו לה down tube וקיצרו למינימום seat tube. למה שנשאר חיברו מוט אוכף ומוט היגוי מאוד ארוכים, על מנת להרים את הרוכב מעל הדוושות. גלגלי 16 אינץ’ עטורים בצמיגי סמי סליק דקיקים ומנופחים ל-50 psi אחראים לקשר עם הקרקע.

צד שמאל של הכידון כולל צג הפעלה מאוד בסיסי המכיל לחצן הפעלה, בורר רמת הסיוע של מנוע עזר ומד טעינה של הסוללה. על חלקו הימני של הכידון מורכב מתג מכני להדלקה עם מפתח (switch). ידיות של בלמים מכאניים וגריפים שמזכירים ידיות grip shift משלימות את החבילה.

יש גם שחרור מהיר (ומיותר) לכידון שנועד, ככל הנראה, עבור אלה שירצו להחליף בצורה מהירה וקלה, לכידון רחב יותר, או סתם כידון אחר (כזה של אופני כביש, למשל). עוד פונקציה שהמנגנון ממלא היא כוון זווית של ידיות בלמים.

חלק מהציוד על אופני המבחן שונה מזה שבא כסטנדרט מהמדף – האוכף שהוחלף לדגם קצת יותר משכך (וכבד) ומגן הבוץ (שיעילותו מוטלת בספק) המורכב מתחת לאוכף.


אל תפסידו את כתבות האופניים הטובות בישראל – רק ב BIKEPANEL: 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים


מתקפלים כמו אופניים מתקפלים ללא מנוע

אחד המאפיינים הבולטים של QB packet הוא פטנט הקיפול שלהם – שדומה מאוד להרבה מאוד כלים בז’אנר הלא חשמלי- מעט מזכיר את זה שב Tern שבחנו בעבר. על מנת לפשט וליעל את האופניים ובמיוחד את כל פרוצדורת הקיפול שלהם, היצרן החליט לוותר לגמרי על מערכת הילוכים ורגלית. כן, מדובר כאן באופני single speed לכל דבר ועניין. הגלגל האחורי של האופניים מורכב על מתלה עם ציר יחיד פשוט ואת תפקיד הבולם ממלאת בצניעות, אך ביעילות צינורית אלסטומר עם שקע נעילה במרכזה.

האופניים מתקפלים על ציר הזרוע האחורי, כאשר הגלגל האחורי נכנס מתחת לשלדה (כמו זנב של כלב שנכנס בין רגליו) וניתן להעמיד אותם, אחרי קיפול חלקי כזה, על קצוות של סבל אחורי שמוכן לכך (יש שתי גומיות תמיכה המורכבות על קצוות הסבל).

מאוד בולטת בחסרונה האפשרות למשוך את האופניים המקופלים כמזוודת טרולי בהליכה- גלגלי מזוודה קטנים כמו בברומפטון. על מנת להשלים את מלאכת הקיפול כל מה שעליכם לעשות בנוסף לקיפול חלקו האחורי הוא למשוך פין נעילת מוט היגוי, למשוך את ידית הקיפול כלפי מטה ולקפל אותו הצידה. אם ממש חשוב לכם המקום – גם הדוושות ניתנות לקיפול חלקי.

גודל הקונסטרוקציה המקופלת שמתקבלת בסוף היא לא פחות ממדהימה. כבר ביום הראשון בדרכי הביתה ברכבת עמוסה לעייפה, נוכחתי לדעת כמה קטנה ויעילה טביעת הקרקע של QB packet . בעודי נאלץ לעמוד בפרוזדור בגלל חוסר מקום, האופניים, לאחר קיפול, נכנסו בין שני מושבים והזכירו לי מבנה של “אצבע משולשת” (להם היה מקום ולי – לא…).

ההתלהבות שלי המשיכה גם כשהגעתי הביתה והייתי צריך להכניס את האופניים למעלית. מזוגות אופניים אחרים, אני רגיל “להעמיד” אותם על הגלגל האחורי ולגלגל פנימה, בעודי נצמד אליהם על מנת שהדלת תוכל להיסגר. כל תרגיל היוגה הזו של הכנסה למעלית הסתבר כמיותר עבור QB packet ויכולתי פשוט לגלגל את הכלי על שני גלגליו לתוך תא המעלית באלכסון ולהשעין אותו על הדופן. וואו! רק המחשבה של להעמיד אופניים חשמליים רגילים ששוקלים יותר מ-20 ק”ג על הגלגל האחורי הייתה גורמת לי להזיע.

תפעול ורכיבה

על מנת להתחיל לרכב על QB packet, עליכם לבצע 2 דברים – לסובב מפתח הפעלה במתג וללחוץ מספר שניות על כפתור ההפעלה בצג. לאחר הפעלה, הצג יראה את מצב הסוללה (5 פסים אלכסוניים) ועוצמת רמת הסיוע של המנוע (כברירת מחדל זה כבוי).

על מנת להפעיל/להגביר את הסיוע, לוחצים על “+” ועל מנת להקטין – על “-” (שימושית כשרוצים לחסוך סוללה על חשבון מהירות ביום סידורים ארוך או כשרוכבים על מדרכה עמוסת בני אדם). כל לחיצה על “+” מוסיפה 6 קמ”ש למהירות הרכיבה בנוסף לדיווש, עד אשר מגיעים לכ- 18 קמ”ש הצנועים שהכלי יכול לספק (ללא הדיווש במישור). אם ממש לא בא לכם לדווש – סובבו את המצערת, תנו חצי דיווש והכלי יתחיל לנוע בהתאם לרמת הסיוע שהגדרתם.

המנוע של QB packet

הוא מסוג hub brushless motor, ממוקם על ציר הגלגל הקדמי, מה שקצת פחות נפוץ בענף. למרות שבזמן הישיבה על האוכף מרכז הכובד נמצא יחסית מאחור, יש תחושה מסוימת של חלק קדמי לא מאוזן וכבד. זה מורגש בעיקר במעבר מכשולים ובהרמה במדרגות.

הסוללה של QB packet ממוקמת בשלדה ויחד איתה שוכן שם גם הבקר. בגלל היעדר מערכת הילוכים, החלק האחורי של האופניים נראה מאוד נקי ולא עמוס. חלקו הקדמי, לעומת זאת, כולל את כל הכבילה שיוצאת מהכידון כלפי מטה: הרתמה הראשית כוללת 6 צמות ומהודקת ב-3 אזיקונים. 4 כבלים נכנסים לתוך חלק קדמי של מוט השלדה ועושה רושם שהיצרן לא התאמץ לחשוב על פתרון יותר אלגנטי ויפה להסוות או להסתיר אותם.

הרכיבה על QB packet מאוד שקטה

רכיבות מבחן על QB packet התבצעו הן ברכיבות עירוניות בכל רחבי תל אביב, והן בתוואי לא מישורי שכלל עליות ארוכות על שבילי אופניים עירוניים.

המנוע הצנוע כמעט ולא נשמע, גם כשהוא עובד בעוצמה מלאה. מערכת הנע עובדת חלק וללא חריקות ואף ציר חיבור או קיפול לא מקרקש ולא מייצר קולות מיותרים. אהבתי את השקט התעשייתי הזה בדיווש. זה מצביע על תכנון מוצלח וללא חופשים של כל החיבורים ונקודות קיפול.

מתאימים בעיקר למישורים

במישורי תל אביב הם מצוינים, אבל תנו להם עליה- אפילו כמו זו שעולה מעזריאלי לכיוון הקריה- ותגלו שבעליות כאלה מנוע האופניים מגיע למגבלות שלו וללא דיווש מאומץ האופניים היו איטיים, גם בעוצמת סיוע מרבי. באופן כללי, QB packet לא חובב עליות. ההילוך היחיד שיש לאופניים הוא הילוך קשה לדיווש בשיפוע חיובי ורוכב מהר מאוד ימצא את עצמו מתחיל להזיע בניסיון להתקדם. לזכותם פה ייאמר שהם קלי משקל- רוכבים מיומנים יעברו לעמידה ויצלחו את העליה, אם כי גילינו שכשאתה על חשמליים, גם אם אתה רוכב רציני, די מהר מתמכרים לעזרת המנוע ולא ממש רוצים לדווש!

אופניים חשמליים מתקפלים

עוד נקודות אבזור

שרשרת מיוחדת- נקודה מעניינת נוספת ב- QB packet היא שהיצרן השתמש בגלגלי שיניים מיוחדים והרבה יותר צפופים מהסטנדרט. גם השרשרת בעקבות זה היא שרשרת לא סטנדרטית. הסבר לכך יכול להיות רצון ליצור שטח מגע יותר גדול בין שרשרת לגלגלי השיניים ולהבטיח שהיא לא “תקפוץ” בדיווש עצים.

בלמי האופניים מבצעים עבודה סבירה כאשר מנסים לעצור במהירות עד 20 קמ”ש ובמישור. ברגע שהמהירות עולה (בירידה למשל), תצטרכו לנהל איתם משא ומתן להפעיל הרבה יותר כוח על הידיות על מנת לא להיכנס למערכת יחסים אינטימית עם אובייקטים שלא נועדו לכך.

אין מגיני בוץ- בין נקודות לשיפור שעלו במהלך המבחן, היינו שוקלים להוסיף מגיני בוץ מינימליסטיים צמודים לגלגלים, שיהפכו רכיבה בשלוליות לפחות מזיקה. זה אחד הדברים החשובים לכלי שהוא Utility באופיו- שימושי, מעשי, וצריך להביא אתכם בלי כתמים לעבודה…

תאורה- למעלה דיברנו על הסוללה והמנוע, והתלוננו מעט על הספגטי של הכבלים. מאחוריו יש כיסוי פלסטיק שקוף ועדין לפנס קדמי (שדרכו גם ניתן לראות חלק מרכיבי הבקר בתוך השלדה). התוספת הפנס היא ברוכה וחשובה אבל יש לנו בעיה- הוא מוסתר למדי ע”י החוטים ויעילותו מוטלת בספק. נכון שיש בפנס חיישן תאורה והוא מדליק אותו אוטומטית כשחשוך, ונכון גם שהפנס הוא שורת לדים קטנים ומגניבים, אבל כל היופי הזה נמצא מאחורי רתמת החוטים ולא ממש מעיר את השביל כשצריך. אם כבר בתאורה עסקינן, מצאנו שאין לאופניים פנס אחורי, אבל אנחנו ממליצים לכם לרכוש נצנץ ופנס איכותיים– אחד הדברים היותר חסרים אצל הרוכבים העירוניים (מובן כי רובם קושרים אופניים בחוץ – אבל הפאקט- הוא כלי שבד”כ יכנס עם בעליו לעבודה והביתה).

אופניים חשמליים

טווח וזמן נסיעה

אחת השאלות המעניינות והקשות שנשאלות בקשר לכל זוג אופניים חשמליים היא – מה טווח הנסיעה שלהם על טעינה מלאה של סוללה. הדבר מאוד דומה להצהרת יצרני רכב על תצרוכת הדלק של רכביהם. רוב היצרנים מציינים מספר די גבוה, אבל לא כל אחד טורח לציין את התנאים שבהם הנתון הזה נמדד וזה הופך אותו לחסר משמעות. ככלל הפרמטרים המשפיעים על טווח הנסיעה של אופניים חשמליים הם:

  • משקל הרוכב
  • תנאי מזג האוויר (בעיקר רוח)
  • תוואי שטח (שטוח או משופע)
  • גיל הסוללה וכמות מחזורי טעינה ופריקה שהיא עברה
  • עוצמת הדיווש של הרוכב
  • אופן השימוש במצערת – התנעות אגרסיביות ותקפות בהכרח יקצרו את הטווח

אחרי כל התיאוריה והתירוצים, הנתונים היבשים של היצרן של QB packet הם – טווח הנסיעה על סוללה בלבד הנו 30 ק”מ (במישור ללא רוח וללא דיווש). באותם התנאים ניתן להוסיף עוד כ-5 ק”מ לטווח במידה ומוסיפים דיווש. לא מצוין לא משקל הרוכב ולא באיזו מהירות הנתונים האלה נמדדו.

מבדיקות שלנו, שכאמור בוצעה גם בת”א במישור וגם בתוואי משופע רווי עליות וירידות, הגענו לטווח של קצת יותר מ- 20 ק”מ יחד עם דיווש. סביר ונותן מענה לדיווש יום אל הרכבת, אל המשרד וחוזר חלילה. חשוב לציין שהטווח שנמדד מושפע גם מגיל הסוללה, שכבר לא הייתה חדשה בזמן המבחן. להשלמת התמונה, טעינת הסוללה לוקחת קצת יותר מ-3 שעות (ממצב של “פס אחד”, שהוא כ- 20%). כשתגיעו לסופה ברכיבה יתחילו להבהב 3 נורות החיווי אבל תוכלו לרכוב עוד איזה 2 ק”מ במצב הזה, ואז הוא יחל להאט.

אהבתם? הצטרפו לטלגרם שלנו! פה:

אופניים חשמליים מתקפלים

מי שהגיע עד כאן בקריאה בוודאי יחפש את השורה התחתונה- למי QB packet מתאים?

רק מי שגר במקומות הרריים (ירושלים, מודיעין, חיפה וכדומה) ימצא את המוצר הזה פחות מתאים, אבל לכל תושבי הערים ה”שטוחות” והצפופות, במיוחד אלה של מרכז הארץ, הכלי הזה הוא בשבילכם! לא תחשבו פעמיים האם לעלות את האופניים הביתה או להסתכן ולקשור אותם בחוץ – הנשיאה שלהם, גם כשהם לא מקופלים, עם האוכף על הכתף, היא מאוד נוחה.

נכון שלא תהיו ראשונים בזינוקים ברמזורים ואולי תצטרכו קצת להתאמץ עד שתגיעו למחוז חפצכם, אבל הנוחות בקיפול והגודל של הכלי המקופל יעלו חיוך על פניכם בכל פעם שתעשו את זה. הם פותחים גם בפני דיירי ערי הלווין ואפילו בעלי רכבים את העיר לניידות חופשית נקייה- הם נכנסים בקלות רבה לרכבת ואפילו לתא המטען. באחת מרכיבות המבחן הגענו לת”א ברכב (מתנצלים…), חנינו בחנית חינם בכניסה אליה, הוצאנו את ה QB Packet מהבגאז’ והסתובבנו לנו בפגישות ביום תל אביבי. חרשנו את ת”א מצד לצד (לוקח כ 20 ד’ להגיע מעזריאלי לאיזור הנמל) עם תחושת אושר וחופש, ללא חניה, ללא מועקה וללא הוצאות נוספות.