ה- Raleigh Chopper הם למעשה אופני ילדים, שיוצרו ושווקו בשנות השבעים על ידי חברת Raleigh Bicycle of Nottingham, אנגליה. העיצוב הייחודי שלו הפך לאייקון תרבותי. הכירו את הראלי צ'ופר ואת סיפורם של הצ'ופרים ששיפץ דור יעקב:
ראלי צ'ופר זכורים לטובה בנוסטלגיה על ידי רבים שגדלו באותה תקופה של שנות ה70. העיצוב הושפע מדראגרים, אופנועים נמוכים, כרכרות חוף ואפילו מרכבות. הם עוצבו בהשראת דגם מתחרה של שווין: סטינג ריי, ובתגובה לניסיון קודם, שנקרא רודיאו, שלא הצליח מסחרית. הפופולריות של הצ'ופר הובילה גם למגוון אופניים קטנים יותר בעקבות נושא עיצוב דומה. אלה כללו את דגמי Raleigh Chipper, Tomahawk and Budgie, המיועדים לרוכבים צעירים יותר.
ערוץ בייקפאנל בטלגרם – לחצו פה!
אופני הראלי צ'ופר עבורי הם חלום ילדות שהתגשם. התלהבתי מהמראה המיוחד הכידון הגבוה, הכיסא המרופד, קונסולת ההילוכים הכל היה אחר מכל אופניים שהכרתי. בילדותי אופניים כאלו היו מצרך יקר. לאחר שגדלתי והתפתחתי התחלתי לרכוש לעצמי מספר דגמים של ראלי צ'ופר וכיום אני מחזיק בארבעה דגמים שונים ונדירים:
- MK 1 5 SPEED
- MK 2 CHOPPER
- MK 2 TOMAHOWK
- MK 3 standart
MK1 – ההשקה שעשתה היסטוריה
הדגם הראשון שהושק היה ה Raleigh Chopper Mk1. פטנט הצ'ופר הוגש בארצות הברית בשנת 1967. הצ'ופר הוצג בתערוכות אמריקאיות בינואר 1969, אך רק באפריל 1969 זכו הקונים הראשונים בראלי צ'ופרס לרכישה. האופניים הציגו בחירה בין 3 הילוכים או 5 הילוכים, שנבחרה באמצעות ידית הילוכים בקונסולה המותקנת במסגרת. מאפיינים נוספים שמשכו את שוק הנוער היו המסגרת יוצאת הדופן, מושב גב גבוה מרופד, מושב קפיצי מאחור, מגני בוץ "מפונפנים", גלגלים בגודל שונה ו… "מעצור דיסק" מדומה בגלגל האחורי!
הראלי צ'ופר mk1 שברשותי מתוצרת אנגליה, נקנה בסינגפור ע"י בחור ישראלי שם הוטבע עליו מספר סידורי סינגפורי, הם יובאו לארץ ע"י אותו אדם וכעבור 40 שנה הצלחתי לרכוש אותם ולשחזר אותם עד לרמה המקורית בשיתוף פעולה עם לירן מאופני לזמי. כיום האופניים mk1 speed עומדים בתצוגה ליד שאר הזוגות הנוצצים והנדירים שברשותי.
הדור השני היה הראלי צ'ופר Mk2
הדור השני הוא גרסה משופרת שנמכרה משנת 1972. גירסה זו בעלת שלושה הילוכים. גם את הדגם הזה שיפצתי – פרקתי את האופניים עד לרמת הבורג, השלדה עברה ניקויי חול וצביעה מקצועיים אצל רייטק (Rightek). חייב לציין שהתרגשתי כמו ילד קטן למראה השלדה הצבועה והנוצצת. גם הניקלים צופו מחדש וכל שאר החלקים הינם מקוריים שהזמנתי מאנגליה בהזמנה מיוחדת. לאחר מספר חודשים של הרכבה מדוקדקת, אופני הmk2 שלי עמדו מולי בשלמותם ונראו בדיוק כביום היוולדם.
האם הושמט הקרדיט של המעצב התעשייתי?
סיפור הקרדיט מכיל מקרה עצוב שבו מנהל העיצוב או מחלקת השיווק של ראלי השמיטו את חלקו של מעצב התעשייתי שעיצב בפועל, כך לפחות לפי הסרט התיעודי של ה BBC1: מנהל העיצוב של ראלי היה אלן אוקלי ולו נזקף שנים העיצוב של הצ'ופר. הוא אכן הוא נסע לארה"ב וראה שם את הסטינגריי של שווין ומשם החל העיצוב, אבל היה פה סיפור של השמטת קרדיט מהמעצב עצמו: תום קארן. קארן מעיד שמנהלת השיווק בחברה הודתה בפניו שהם בישלו את הסיפור והשמיטו את חלקו בעיצוב. בדיעבד ראלי הכירו בחלקו של קארן, והשרטוטים המקוריים שלו נמצאים במוזיאון ויקטוריה ואלברט לעיצוב ואומנות:
בטיחות
הצ'ופר המקורי זכור לטובה, אם כי זה לא היה בלי בעיות: הוא היה יציב פחות מאופניים קונבנציונליים ומסובך יותר לרכיבה. הצ'ופר לא התאים לרכיבה על אופניים למרחקים גדולים מכיוון שהיה איטי וכבד.
מכירות ראלי צ'ופר ברחבי העולם
ראלי מכרה את הצ'ופר למדינות רבות ברחבי העולם. במדינות מסוימות ראלי בחרה למכור צ'ופרים עם מותגים אלטרנטיביים. אלה כללו BSA, הרקולס, האמר, מלברן סטאר, פיליפס, רובין הוד, רודג 'וכדורי האש של ספידוול. הצלחתו של הצ'ופר הובילה לייצור חיקויים בעיצוב דומה.
תחיית הראלי צ'ופר בשנות ה 2000: MK 3,4,5
גרסה חדשה של הצ'ופר, ה- Mk3, הושקה בפברואר 2004 ראשית בצבע אדום ואז סגול, אחרי שהצ'ופר היה מחוץ לייצור כמעט 25 שנה. ה- Mk3 כבר יוצר באופן בטיחותי יותר ונותר בייצור עד שנת 2009 אז הוחלף בדגם mk4 שהשתנה מעט. מאז היו מספר מהדורות של הצ'ופר – מהדורת Beano, JPS, Hot One ו- Mod. במקום 3 מהירות הם החליפו ל 6 הילוכים מהירים. כל אלה נחשבו ל- mk5, שייצורם הסתיים בקיץ 2018.
למה הראלי צו'פר הפך ללהיט?
על פסגת הר ונטו היה זה מאט ריצ'רדסון בדרכו לגייס תרומות לחולי לוקמיה בעקבות אביו שחלה, שניפץ את דרכו במעלה קשה בפרובנס על גבי צ'ופר MkII סטנדרטי, וטען כי עקף 41 רוכבי אופניים בדרך למעלה:
גרסת הזהב לצ'ופר המליון
לציון הראלי המיליון יוצרה גרסה מיוחדת בציפוי זהב היא יצאה מפס הייצור בשנת 1976. בסופו של דבר אופניים אלו שוכנו במוזיאון ברוקלנדס, בסופו של דבר יוצרו יותר מ -1.5 מיליון צ'ופרים.
ציר הזמן של הראלי
- 1967: העיצובים הראשוניים של הצ'ופר רושמים על גב מעטפה על ידי המעצב אלן אוקלי בזמן שחזר ממסע מחקר לאמריקה.
- 1969: mk1 הגרסה הראשונה של ריילי צ'ופר שוחררה בבריטניה, הכוללת מבחר של הילוכי קונסולת סטורמי ארצ'ר במהירות שלוש או חמש מהירויות.
- 1972: שוחרר 2Mk צ'ופר, כולל אפשרות לחמישה הילוכים וידית הילוכים שונה.
- 1972-3: צ'ופר ספרינט שוחרר, כולל כידון מעוגל.
- 1976: צ'ופר מצופה זהב מסמן את הייצור של הראלי המיליון.
- 1976-77: הפקת המהדורה המיוחדת של ראלי צ'ופר.
- 1980: ייצורו של Mk2 Chopper נפסק.
- 2004: הצ'ופר mk3 מוצג מחדש, כולל צינורות אלומיניום והילוכים המותקנים בכידון.
מאת: דור יעקב
דור הוא מנהל את פורום 'אופניים אספנות' בפייסבוק, שהוא הבית לכל אוהבי אופניים אספנות בישראל.
החלום שלי הוא להקים קהילה גדולה וענפה של אוהבי 'אופניים אספנות' ולקיים מפגשים חברתיים.