השבוע הכריזה סקוט על השקת דגם ספארק 2022 חדש. אחרי המתנה ארוכה ובזמן שכל המתחרים שלה כבר יצאו עם פלטפורמות קרוס קאנטרי מודרניות, עולה סימן שאלה גדול – האם אלה הסקוט החדשים שחיכה להם נינו שורטר? בעיני לפחות יש הרבה שאלות ותמיהות לגבי המהלך.

ברגע שהושק הדגם הקודם  אי שם ב2016 כל מי שרוכב קרוס קאנטרי ומרתון הביט עליו. היה זה הדגם המיתולוגי שנינו שורטר קיבל והמשיך לנצח עליו אליפויות עולם. שלוש שנים לאחר מכן ב 2019 הודיעה סקוט שהיא רוכשת את החברה השוויצרית הקטנה Bold עליה כתבנו לא מעט בבייקפאנל, והיה ברור שזה עבור הפטנטים של בולד – בולם וחלק ממתלה מוסתר בשלדה. לכן זו היתה הפתעה ולא הפתעה במקביל כשהושקה השבוע גרסת סקוט ספארק (בתמונה מעלה,  מאתר היצרן) אחרי המון שנות המתנה. זו ההבשלה של רכישת בולד לתוך הליין של סקוט בדמות סקוט-בולד-ספארק, או בשם הרשמי: ספארק 900 החדשים. 

 

מאיתנו ב-BIKEPANEL:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

 

קצת קונטקסט

בואו נבין לאיזה סביבה נכנסים הספארק החדשים: זו סביבה מאוד תחרותית שבתוכה השקות חדשות רבות בשנים האחרונות. אבל ההשקות הרבות האלה אינן מקריות ומגוונות – יש להן כיוון, יש מגמות ברורות מאוד שאי אפשר להתעלם מהן: 

1. מוצרים לרכיבה טכנית – אופני הקרוס קאנטרי הופכים להיות אופניים לרכיבה טכנית אגרסיבית, רק מהירה מאוד גם בעליות ולא רק בירידות. בהתאם הגיאומטריות הופכות להיות מאוד Long & Slack וזה אומר זוויות ראש של סביב ה 68.5 (חלק יותר חלק פחות, בגרסאות ה 100 מ”מ). כדי לשמור על יכולת דיווש ומרכוז הרוכב גם צינורות האוכף עולים לאזורי ה 75 מעלות ויותר, ולבסוף הסטמים מתקצרים וכל האופניים מתארכים.
כל היצרנים החשובים הכינו שתי גרסאות – אחת של 120 מ”מ (“דאונקאנטרי”) ואחת של 100מ”מ. האגרסיבית יותר בד”כ עם דרופר (מוט אוכף מתכוונן). 

2. בולם אופקי – כמעט כולם עוברים מבולם אנכי לבולם אופקי בשלדה העליונה וביחד עם כפיפה בצינור תחתון מאפשרים בכך פינוי מקום לשני בקבוקים בשלדה. בנוסף מוותרים על ציר מתלה ורואים הרבה שימוש ב Flex Stays לטובת הורדת משקל ותחזוקה. במבט מהיר רואים שכל היצרנים חוץ מסקוט כמעט, עברו לפורמט הזה – אופני KTM סקארפ, הטרק עם הסופרקאליבר, מרידה 96 החדשים, ספשלייזד, אורביאה, קונה… כמעט כולם שם. 

סקוט הלכה בכיוון אחר מכל אלה- הן באורך המהלך והגיאומטריה, והן בתצורת הבולם בשלדה.

הטכנולוגיה של בולד יצאה לעולם אי שם סביב 2015, היא נחשפה לקורא הישראלי לראשונה בבייקפאנל כשהם יובאו לישראל על ידי עדי רימון ועובד נועם ב 2018. ב 2019 בולד נמכרה לסקוט. לוקח שנים למזג ולהכניס לתוך הפעילות רכש חדש כזה, וכעת שנתיים אחרי – רואים את הפירות בדמות ההשקה של הספארק. לטעמי זו השקה תמוהה, אבל לפני שאפרט אדגיש: יתכן שהאופניים מרגישים מדהים והם מעולים. התמיהות כולן הן ברמת ה”על הנייר” ולפני שרכבתי והתנסתי, צריך להבין שמדובר בהערכה ודיון על התפיסה והגישה, לא במבחן.

האם זה מיושן? 

האופניים הדומים לאלה בבולד הושקו כבר מזמן בכלל כאופני טיולים ושבילים- למעשה האופניים החדשים נראים כאילו לקחו את ה – Linkin Trail Cassic 130 שנכנסו אצלנו למבחן עוד בספטמבר 2018! במשקל 12.8 הם עלו כ 16.5 אלף ש”ח.
בגרסה ההיא הם יצרו מתלה FSR ואילו פה עידכנו ל Single Pivot עם Flex Stays. יש הבדלים קטנים בגיאומטריה- הצליחו לקצר מעט את תומכות השרשרת להיגוי זריז יותר ואולי עוד כמה ניואנסים, אבל זווית הראש החדשה היא אפילו יותר אגרסיבית. אלה אופניים שהיו אצלנו ב 2018 עם טכנולוגיה שפותחה 2015 – כלומר ב 2021 סקוט מביאים משהו שדומה יותר לתקופה בה הם עצמם השיקו את הדגם הקודם שלהם. נכון, יש קצת שינויים ועידכונים, אבל האם זה מספיק כדי לייצר את הבשורה לה חיכינו בהמתנה כ”כ ארוכה לדגם חדש?

אם לא ראיתם, הנה הסרט מהמבחן שהיה:

סקוט משאירה חור במענה לצרכים של רוכבי מרתון 

הבולם הקדמי הוא או 120 או 130 מ”מ – אין גרסת 100מ”מ וזה אומר שסקוט לקחו למעשה פלטפורמת שבילים ופתאום אומרים שהיא בעצם XCO – צעד תמוה. עם זווית ראש שמתחילה ב 67.2, זה אולי מתאים לXCO מודרני מאוד וקיצוני, אבל זה בעצם… אופני שבילים. ה XCO הופך להיות סוג של אנדורו עם תחרות גם בעליות במקום קטעי התשה, אבל המרתון אינו כזה! הצורך באופני 100 מ”מ לא עזב את השוק – יש רבים שמתאמנים בשבילי 4*4 בעיקר או וסינגלים זורמים. ברכיבות ארוכות יעילות הדיווש והתנוחה האווירודינמית הפחות זקופה חשובות יותר. זה מקצין כשחושבים על המענה של טרק לשוק הזה- הסופרקאליבר היא מכונת מהירות עם 60מ”מ מאחור ו100 מלפנים. אז אם טרק צודקת (ועמה רוב השוק שמחזיק באופני 100 מ”מ תחרותיים- סקוט טועה!
אגב, אם סקוט צודקת, אז טרק גם צודקת… כי יש לה את הטופ פיול 120מ”מ וכך גם לכל השחקנים האחרים. סקוט נשארת ללא מענה בליין שלה עבור רייסרים מהירים מהז’אנר שלפחות היום מוביל את תחום המרתון. אי אפשר לברוח פה מהאבחנה שיש פה סיכוי לטעות ענקית מצדה. 

נתקעו בתצורת בולם אנכי?

במקום להחליף לתצורה מוכחת של בולמים בצינור העליון, המפנים מקום לשני בקבוקים בשלדה היא המשיכה את הקו הזה של בולם אנכי שהופך להיות משהו שמתאים בעיקר לאופני שבילים ואנדורו (טוב, אולי זה באמת אופני שבילים…)
נכון- ההסתרה של הבולם מאפשרת להכניס שם שני ברגים לכלוב בקבוק אבל לא ברור לגמרי שבמידות סמול ומדיום יכנסו שני בקבוקים וצריך עוד לגלות את זה בפועל. אזכיר שהפורמט שיש באופניים האלה של צינור תחתון ישר נזנח על ידי רוב היצרנים האחרים שנאלצו להרחיק אותו אופקית מהקראנק כדי לאפשר הכנסת שני בקבוקים. עד שעשו את זה היה אפשר להכניס בקבוק שני רק במידות גדולות מאוד. 

איזה תועלת יש בהכנסת הבולם לשלדה? 

שווה להיזכר מה כתב הבוחן שלנו על הכנסת הבולם לשלדה במבחן הבולד: “זה בהחלט תעלול מרשים, והוא דורש פתרונות הנדסיים מגניבים, אך אני לא לגמרי משוכנע בנוגע לצורך בכל התרגיל הזה. בולמי זעזועים הם רכיבים די עמידים בימינו, והם נוטים לעמוד יפה מול פגעי הטבע, גשם בוץ ואבק. אך התוצאה טובה, השלדה יפה וייחודית לחלוטין, המתלה מתפקד היטב, מוגן מפגעי הטבע והאופניים נותרו יעילים”. סקוט טוענים שזה מאפשר להם לעשות את כל המבנה הדוק יותר ועם פחות תנועה צדית. חסרון נוסף של זה הוא הקושי לאמוד את הסג דרך החלונית הקטנה מהצד. 

מחירי שוק?

נכון, אנחנו בשנת ביקוש ומחירי השוק עלו, אבל מחיר באתר בישראל של מעל 73,000 הוא מוגזם ללא ספק. כשיורדים 3 דרגות למטה מקבלים עדיין מחיר של מעל 42,000 ש”ח. לא ברור לי כ”כ אם יש כוונה רצינית למכור את זה במחירים האלה או שזו רק פתיחתה של שיחת מיקוח עם הקונים. 

לסיכום: חובת ההוכחה עכשיו היא על סקוט לראות שבכל זאת הצליחו לעשות משהו שהוא יותר מאשר רענון לשילדת בת 6. נותר לרכוב על האופניים ולראות האם אין פה בעצם אופני שבילים מ2015 שקיבלו מתיחת פנים כאופני XCO ב 2021 או שזו באמת חווית קרוס קאנטרי ומרתון חדשה. 

מה אתם חושבים? מוזמנים לפייסבוק של בייקפאנל להגיב עם דעתכם!