כל רוכב אופניים שגר בשרון ובעמק חפר מכיר את התסכול הזה: לקום בבוקר אחרי שהגשם שטף את האובך, להסתכל מזרחה ולראות את הפסגות היפות של הר עיבל וגריזים (בשומרון) קורצות אליו בהתרסה: No Climb For You! להיות כ”כ קרוב להרים האלה ולהיות מנוע מלרכוב שם… בעסה!
לכל מי שבכל זאת רוצה לטעום קצת עליות בזמן רכיבה באזור השרון ובעמק חפר, תפרנו מסלול ייחודי שלמעשה בנוי משני קטעי רכיבה עיקריים כמעט עצמאיים שניתן לשלב כל אחד מהם ברכיבות שונות:
- גרסה מקוצרת: חריש – מי עמי – קציר – חריש– טעימה משולי השומרון ליד גדר המערכת ברכיבה של 70 ק”מ.
- גרסה ארוכה: פרדסיה-חריש – קטע מישורי ארוך יביא אותנו לרגלי הפניה ימינה לחריש. סה”כ 132 ק”מ
הגרסה הארוכה – 132 ק”מ
פרדסיה-חריש – חלופה לכביש 4
כביש 4 הוא כביש מסוכן וארור, שגבה במהלך השנים את חייהם של כמה וכמה רוכבי כביש. כמי שגר בשרון אני רואה רוכבים רבים שלמרות ההיסטוריה העגומה שלו, ממשיכים לסכן עליו את חייהם בצורה מיותרת לחלוטין, בעיקר שעם קצת מאמץ ניתן לאתר מסלולים מקבילים יפים יותר, מאתגרים יותר והכי חשוב בטוחים יותר מכביש 4. צריך רק להכיר: ניתן לרכב על ציר מזרחי לכביש 4 החל מצומת בני דרור:
מבני דרור רוכבים מזרחה ליישוב צורן (553), שם יש חיבור למושבים גאולים ותנובות (אנחנו הגענו אליהם מפרדסיה), ומשם בקטע קצר על כביש ראשי יחסית (57) עד ניצני עוז ושמאלה (ל- 5714) לכיוון יד חנה, שוב שמאלה לגן יאשיה ואומץ, וחיבור לכביש עוקף חדרה (581) ממזרח דרך להבות חביבה. ניתן להמשיך צפונה עד ואדי ערה, כרכור וגבעת עדה…
האלונית בכניסה למועצה אזורית מנשה היא מקום טוב לעצור למילוי מים לפני שמתחילים לטפס.
קטע שני: חריש-מי עמי
בתיאור הבא אתרכז בקטע שמתחיל מצומת חריש על כביש 574. אלה הם כבישים שלמעשה מייצרים ציר מקביל – דרום מערבי – לציר וואדי ערה עד שהם מתחברים אליו. אורכו של הקטע הזה שמתחיל בצומת חריש על כביש 574 ומסתיים בוואדי ערה הינו כ- 25 ק”מ כלומר כ- 50 ק”מ של רכיבת כביש הררית ברכיבת “הלוך-חזור”.
קחו בחשבון שהכבישים כאן צמודים לגדר המערכת מרחק של עשרה מטרים לעיתים. ישנם כפרים פלסטיניים שצופים על הכביש בו אנו רוכבים מרכסים שולטים שמעבר לגדר. ויש את ברטעה החצויה בקו הירוק ואום-אל-ריחן: כפרים פלסטיניים ש”נתקעו” בצד הישראלי של הגדר אולם אינם בעלי תעודות זהות ישראלית. המשמעות היא חווית רכיבה ייחודית… כולל רכיבה בכבישים רחבים חדשים וריקים סטייל יהודה ושומרון. פה ושם יעברו לידכם רכבים בעלי לוחיות זיהוי פלסטיניות בדרכם למחסום ריחן ולשטחים. אין לראות בכתבה הזו המלצה לרכב שם, אלא רק הצגת האפשרות. כל אחד שיעשה את החשבון לעצמו האם המסלול הזה מתאים לו או לא.
מצד שני: זו טעימה של נוף שאנחנו לא רוכבים בו בד”כ, כולל תצפית מגובה רב אל עבר השומרון הצפוני המדהים ביופיו מצד אחד, ואל איזור משמר העמק מצד שני. כולל עליות משמעותיות משני צידי ההר של מי-עמי: אחת ארוכה ומתונה עולה ויורדת מכיוון חריש, והשנייה רצופה ואחידה בזווית של כ- 5% לאורך 5 ק”מ מוואדי ערה למי עמי. וכל זה – ברכיבה מהשרון או עמק חפר.
לפני מחסום ריחן נדרס עמי לרנר – רוכב אופניים מקבוצת אשכולות. אנדרטה עצובה לזכרו נמצאת לצד הדרך להזכיר לנו לרכוב רחוק ככל האפשר מהכביש בשוליים:
תיאור פנייה אחר פנייה:
- מגיעים לצומת חריש על כביש 574 (ליד מענית וברקאי) ועולים מזרחה לכיוון חריש על כביש 6353
- מגיעים לצומת הכניסה לחריש – בה נמשיך שמאלה לכיוון כביש 611.
- כביש 611 הוא כביש חדש שהחל מאמצעו נראה את גדר הבטחון מימיננו. נמשיך בו עד שנגיע לצומת טי בה נפנה שמאלה לכביש 596. (אי אפשר לטעות כאן: פנייה ימינה תוביל אתכם למעבר ריחן)
- בכביש 596 נמשיך במגמה צפון מזרחה. עד שנתקע בצומת T נוספת בה נפנה שמאלה. כאן יהיה שילוט נוח שיפנה אתכם או ימינה למובלעת של שקד או שמאלה לכיוון מי עמי ועפולה. זה עדיין כביש 596.
- מתחברים לכביש 6535 למי עמי ולמטה עד שמגיעים לכביש וואדי ערה – אליו לא ניכנס אלא נחזור חזרה: באותו מסלול בדיוק.
אפשר להגיע לתחילת הקטע המיוחד הזה מכל מקום בשרון עמק חפר בהתאם לכמות הק”מ שאתם מעוניינים לצבור. אנחנו התחלנו מפרדסיה ורכבנו כ- 115 ק”מ במסלול הלוך-חזור דרך ניצני עוז, בחן ולהבות חביבה. אם אתם רוצים לעשות סיבוב קצר יחסית התחלה בתחנת הדלק של להבות חביבה תייצר רכיבה לא קשה במיוחד של כ- 65 ק”מ. כדי להיות בטוחים במסלול אני אמליץ הפעם לעשות מה שאני עשיתי לפני הרכיבה הראשונה שם: סיבוב מקדים עם רכב כדי להכיר את הפניות.
ציון המסלול: *** (שלושה כוכבים), ***** חמישה כוכבים לקטע ההררי מחריש למי עמי.
אזור: השרון, עמק חפר, ואדי ערה.
שם מסלול: עליות מהשרון (או: אלטרנטיבה לכביש 4)
אופי המסלול וקושי פיזי: חלק ראשון מישורי וקל. חלק שני בינוני (עד 1000 מטרים מצטברים).
נפח התנועה: בינוני בחלק הראשון, ונמוך מקציר למי עמי
מרחק: כ- 65 ק”מ לקטע המישורי הראשון. כ- 50 קילומטרים לקטע ההררי. (115 לאופציה המלאה)
גובה מצטבר: 1200 מטרים (הקטע ההררי)
זמן לרכיבה: 5-6 שעות כולל הפסקה.
מילוי מים וקפה: אלונית מועצה אזורית מנשה (בין ברקאי למענית) או סי-קפה להבות חביבה.
עונה מומלצת: כל השנה
נקודת התחלה וסיום: תלוי במרחק שתרצו – לארוך יותר התחילו מבני דרור, פחות – מפרדסיה דור-אלון חריש (בכניסה למועצה אזורית מנשה)
מסעדה מומלצת באזור: קפה בונו פז קדימה, חומוס תנובות, זינגרס – בורגתה.