ספידפליי הם פדלים ייחודיים והדגם שנכנס הוא מהקלים ביותר שיש, בהתאם גם מחירו. אבל זה לא רק המשקל: ל-Speedplay Nano יתרונות ברורים והם מהווים אלטרנטיבה חזקה מאוד מול כל פדל אחר!
רוב הרוכבים שאני מכיר, לא מקדישים תשומת לב מיוחדת לפדלים שבהם הם משתמשים באופני הכביש שלהם וחושבים על הפדלים שיש להם כעל “פתרון מספק, גם אם לא אידיאלי”. למרות שאותם רוכבים מקדישים תשומת לב יתרה לכל פרט על האופניים, רובם לא מנסים פתרון אחר ולא עוברים בין חברות. פגשתי רוכבים עם אופני קצה יקרים שאומרים במפורש שהם קונים את הדגם הכי זול של פדלים, אבל אחרי המבחן הזה, נוכחתי לדעת עד כמה זו טעות (לפחות למי שהתקציב שלו באופניים פחות מוגבל).
קצה הסקאלה לאניני טעם
ספידפליי היא האנטי-תזה לגישה האדישה לפדל ומייצגת את קצה הסקאלה בתחום הפדלים. אחרי מספר רכיבות מבינים מדוע. אלו פדלים למקצוענים בגישתם שמחפשים משקל מינימלי, קשיחות והעברת כוח וכן התאמה אישית מדויקת של כל פרמטר בפדל.
במסגרת המיזוגים והרכישות בזירה העולמית של ענף האופניים, Wahoo רכשה את Speedplay ורוזן ומינץ העבירו לנו את אחד הדגמים היותר שווים שיש בשוק הפדלים למבחן.
מה מיוחד בספידפליי
ספידפלי האמריקאית (נוסדה ב1991) תמיד מיצבה עצמה כפרימיום של הפדלים עם ייחוד: חיבור דו צדדי והתאמת חופש התנועה על גבי 3 צירים: קדימה/אחורה, ימינה/שמאלה והטייה עד 15 מעלות. המשמעות היא שכף הרגל יכולה לנוע מעט על הפדל בכל הכיוונים בעודה מחוברת לפדל, מה שיכול להפחית עומס מהמפרקים למי שמעוניין בכך. מוצרי החברה אומצו ע”י ספורטאי עילית בענפי האופניים והטריאתלון ובשנת 2015 ברדלי וויגינס שבר את שיא העולם דאז ברכיבת שעה כשהוא מחובר לאופניים בפדלים מדגם Aero של החברה.
מנגנון חיבור מיוחד
הדבר שהכי מבדיל את ספידפליי משאר החברות הוא הגישה ההפוכה שלה: הפדל הוא סטטי לחלוטין בעוד הקליט שמאפשר נעילה ושחרור מהפדל נמצא בחלק המוצמד לנעל. כשחושבים על זה, זהו פתרון יותר אטרקטיבי למי שמחזיק מספר זוגות אופניים כי כך ניתן לאבזר את כל זוגות האופניים בפדלים בלבד הזמינים לרכישה בנפרד, כך שהעלות הכוללת תצא נמוכה מקניית פדלים ברמה דומה של חברות מתחרות. במילים אחרות, למי שמחזיק 2 זוגות אופניים ומעלה, יותר משתלם לרכוש ערכת פדלים של ספידפליי וסט פדלים נוסף, מאשר שתי ערכות של פדלים ברמה דומה של חברות אחרות. לאחרונה החברה, תחת ביתה החדש Wahoo, השיקה גם דגמי פדלים הכוללים מדידת וואטים ואלו יוצאים לשוק העולמי בימים אלו.
חוויית ה-Unboxing
הפדלים העשויים טיטניום, והקליטים שלהם, מגיעה בקופסא קומפקטית ואלגנטית שמזכירה במעט את חווית הקופסה של האייפון. בפתיחה מתגלים הפדלים המינימליסטיים ומתחתיהם הרכיבים להרכבת הקליט על גבי הנעל. בשונה מפדלים וקליטים של חברות אחרות דוגלת בגישה שונה לחלוטין ובה הפדל הוא רכיב גולמי, ללא מנגנון תנועה פרט לסיבוב, בעוד הקליט על גבי הנעל הוא זה שמכיל את מנגנון הנעילה לפדל. את אחד היתרונות של השיטה קל לראות כבר בפתיחה הראשונה של הקופסה והוא שהפדל סימטרי לחלוטין משני צידיו, כלומר אין לו צד עליון/תחתון, וניתן להתחבר באופן זהה ל-2 צדדיו. עם ספידפליי לא צריך להתעסק עם הצד הנכון ביציאה מרמזור.
פרטים טכניים
- עשויים טיטניום וקרבון
- משקל: 168 גרם לזוג
- הגבלת משקל רוכב: 82 ק”ג
- קליטים עם מתח ניתוק סטנדרטי. מתאימים גם לקליטים עם מתח ניתוק קל של Wahoo Speedplay
- חופש התנועה ניתן לכיוון ב-3 צירים: ימינה/שמאלה, קדימה/אחורה וסיבוב עד 15 מעלות
- מיסבי מחטים סגורים
- מרווח סיבוב: 39 מעלות
- סיבוב אפשרי של הרגל: 0 עד 15 מעלות
- מרווח תנועה קדימה אחורה: 0 עד 13 מ”מ
- מרווח תנועה ימינה/שמאלה: 0 עד 8 מ”מ
- ספינדל (מרחק מהחיבור לזרוע הקראנק עד למרכז הפדל): 53 מ”מ
- ציפוי גומי לקליט המעניק אווירודינמיות ונוחות בהליכה
- מחיר לצרכן: 2,893 ש”ח ברשת רוזן אנד מינץ
הרכבה ראשונית
הרכבת הפדל לזרוע הקראנק זהה לכל הרכבת פדל אחרת ועל כך אין צורך לפרט. הרכבת הקליט על הנעל היא החלק המורכב בתהליך והיא מאוד לא אינטואיטיבית. בשונה מקליטים של חברות אחרות שיכולות לוותר על חוברת ההוראות, במקרה של ספידפליי יש מספר רב של חלקים וברגים באורכים שונים כך שאפילו היצמדות נאותה לעלון ההדרכה הייתה כרוכה בטעויות ונאלצתי לפרק ולהרכיב מחדש.
בשונה מקליטים של חברות מתחרות אשר מתחברים ישירות לנעל, במקרה של ספידפליי יש צורך במתאם ביניים על הנעל שמגיע בערכה, ורק אליו מתחבר הקליט עם מנגנון הנעילה לפדל. מעל כל החיבור מתלבשת שכבת מגן קלילה שנועדה להבטיח אווירודינמיות, נראות מעולה ומאפשרת הליכה בנוחות יחסית.
ברכיבות הראשונות
את הרכיבה הראשונה עם הפדלים ביצעתי עם דרגת חופש מקסימלית בכל שלושת הצירים. התאמת דרגות החופש מתאפשרת ע”י הברגה של 2 ברגים קטנים מתחת לשכבת המגן של הקליט. במצב זה, החופש של הרגל על הפדל הוא הגבוה ביותר שמתאפשר עם 15 מעלות ציפה וכן תנועתיות ימינה/שמאלה וקדימה/אחורה על גבי הפדל. מצד אחד, החופש הרב של הרגל בעודה מחוברת לפדל מקנה תחושה טבעית ברכיבה, בדומה לפדלים שטוחים על אופני הרים או עיר. מצד שני, הוצאת הרגל מהפדל כרוכה במאמץ רב ודורשת שהנעל תהיה אדוקה מאוד לרגל. גם אחרי כמה פעמים שתרגלתי את התנועה של הקלקה פנימה והחוצה מהפדל מצאתי את עצמי נופל כמו בול עץ לקרקע אחרי שעברו כמה שנים טובות מאז שזה קרה לי פעם אחרונה. מזל שזה היה על הדשא.
מבחינת התחושה על הפדלים. החיבור החזק לפדלים תורם מאוד לתחושת הביטחון בעמידה על הפדלים לספרינט והעברת הכוח לפדלים יעילה מאוד. כשדרגת החופש הייתה מקסימליות הגודל המינימליסטי של הפדל הרגיש מעט מינימלי מדי – שחלק כה קטן של הפדל צריך לרכז הרבה כוח. בהמשך, צמצום החופש התנועתי של הפדל הביא לשיפור משמעותי בנושא הזה ולהרגשת הפדל כהמשך טבעי של הרגל.
בהמשך הדרך
בהמשך הדרך של רכיבות המבחן התנסיתי גם בדרגות חופש שונות כולל דרגת חופש אפסית, מה שהביא לשיפור ניכר בחיבור לפדלים וגם בשחרור מהקליטים. במצב הזה החיבור לאופניים כבר הזכיר לי את התחושה המוכרת מהפדלים של שימנו שברשותי. עמידה על הפדלים בספרינט הרגישה הרבה יותר בטוחה, בלי חשש שמא ישתחררו הפדלים. גם הוואטים היו גבוהים מהרגיל בזכות הקשיחות והיציבות של החיבור.
אחרי כמה רכיבות התרגלתי להקלקה של הספידפליי שמרגישה יותר נוחה ואינטואיטיבית – רק צריך לשים את הקליט על הפדל וללחוץ חזק כלפי מטה. אין צורך לחשוב איזה צד של הפדל למעלה ואיזה למטה או להכניס את כף הרגל בתנועה ייחודית. הוצאת הרגל מהפדל נעשית בדומה לפדלים שאני מכיר עם הטיה חזקה של הרגל הצידה. הפעם בדרגת החופש ההדוקה לא היה צורך להפעיל כוח יתר, למרות שלכאורה הפדלים לא מאפשרים לכוון את דרגת הקלות של ההקלקה, בפועל צמצום דרגת החופש (float) מביא לשחרור קל יותר.
יותר וואטים
ספרינט עם הפדלים האלה התבטא ביותר וואטים ומהירות. זה הורגש גם בתנאי כביש עם הטייה של האופניים וגם על הטריינר של Wahoo שמספק מדידת וואטים מהימנה. הסיבה הברורה היא העברת כוח מעולה של הפדלים הנמצאים הכי קרוב לכף הרגל ועשויים טיטניום וקרבון. גם הגודל שלהם מבטיח שהמשקל יישאר ממורכז ויעבור לפדלים בצורה מהימנה. הסיבה השנייה היא שבמהלך הספרינט נעילת הרגל לפדל הרגישה בטוחה יותר ולא היה חשש להתנתקות אקראית מסוכנת של הרגל עקב הטיה לא מכוונת. מצד שני, כשרוצים להתנתק יש צורך רק בתנועה קטנה והחלטית והרגל בחוץ.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
מסקנת המבחן: ספידפליי עדיפים על שימנו
ספידפליי שואפים למצב את מוצריהם כמובילי השוק בתחום הפדלים בעוד שחלק לא קטן מהרוכבים לא בהכרח מקדיש תשומת לב לנושא הפדלים שעל גבי האופניים. לאחר נסיון עם הפדלים האלו, בהחלט אפשר להרגיש מדוע הם ממוצבים בקצה הסקאלה. אלו פדלים עם יתרונות טכניים מובהקים על השימנו מבחינת משקל, חיבור מ-2 הצדדים ופרופיל מינימלי. הם מאפשרים התאמה אישית מוחלטת כך שאין 2 רוכבים בעלי אותה התאמה בדיוק של הציפה ותנועתיות הרגל על גבי הפדל. בנוסף הם קשיחים יותר, מה שמתבטא ביותר וואטים, נוחים יותר – גם בהקלקה פנימה/החוצה וגם ברכיבה, ומעניקים תחושת ביטחון גבוהה יותר שהפדלים לא יתנתקו בטעות.
אלו הם גורמים שבהחלט משתלבים עם מה שרוכבי אופניים רציניים מחפשים והמוצרים שהם קונים בשאר הרכיבים. בעיניי, רוכב שמשקיע הרבה באופניים ובציוד ההיקפי שלו חייב לשקול ברצינות את הפדלים של ספידפליי על האופניים שלו. חוצמזה הם גם נראים הרבה יותר טוב מכל פדל אחר. כמובן שכדי לקבל את היתרונות האלה במוצר הטיטניום קצה הזה, צריך לשלם, והרבה.
יתרונות וחסרונות
יתרונות
- משקל. משמעותית קלים מהמתחרים (ששוקלים מעל 200 גרם)
- פדל דו כיווני
- קל להקליק פנימה בתנועה יותר פשוטה – רק צריך שהקליט יהיה על הפדל וללחוץ מטה.
- הפרדה מינימלית בין מרכז הפדל לנעל תורמת להעברת הכוח
- פרופיל פדל מינימלי מאפשר הטיית האופניים בפניות מבלי שהפדל יפגוש בקרקע
- נראות – גם על גבי האופניים וגם על גבי הנעליים
- קליטים נוחים להליכה מנהלתית הודות לציפוי הגומי שעל הקליט
- אווירודינמיות שהוכחה במבחן התוצאה
חסרונות
- קליטים יחסית מסובכים להרכבה על הנעל אפילו במעקב אדוק אחר ההוראות
- לא ניתן לקבוע את דרגת הקושי/קלות לשחרור הרגל (קיים דגם עם שחרור קל יותר לרכישה בנפרד)
- קשים לשליפת הרגל מהפדל כאשר נמצאים על דרגת חופש גבוהה
- מחיר לא נגיש לכל רוכב
- לא מאפשרים שימוש עמם ביותר מזוג נעליים אחד מבלי לקנות סט שלם נוסף
- הגבלת משקל רוכב של 82 ק”ג. פחות רלוונטי לרוכבי פרו-טור, אבל מאלצת את חלקנו להיזהר עם הקינוחים.