נוטים לקלל הרבה? מרגישים לפעמים לא בנוח עם זה? מעכשיו אין יותר צורך. Stephens ושות’ חוקרים מזה שנים את השפעת הקללות על הכאב ועל מרכיבי הכוח (power and strength) ומסתבר שקללות זה לא בהכרח דבר רע
מאת: ג’ניה מלמן, פיזיותרפיסט
(את ג’ניה תמצאו בד”כ באתר fitpanel – אח של בייקפאנל לכושר ובריאות)
אחד הטריגרים שיכולים לגרום לכם לקלל הוא כאב אקוטי, כמו לקבל מכה בזרת מהשולחן. מכה כזאת תלווה הרבה פעמים במילים כמו @#$@$ או בן &^%^&. לעיתים לאחר שנסיים לקלל את כל מי שרק אפשר וכל מה שרק אפשר נחוש הקלה מסוימת. לא ברור כרגע באופן חד משמעי למה הקללות עוזרות לנו להתמודד עם הכאב אבל ישנן מספר השערות:
- קללות מעוררות תגובה רגשית ועוררות המערכת הסימפתטית- יש שרשרת של תהליכים שגורמים להפחתת כאב.
- הסחת דעת ממקור הכאב ע”י התרכזות בקללות מפחית את תחושת הכאב.
מחקר שחשף נבדקים לגירוי קור מצא כי קיים הבדל בין השפעת הקללות בין גברים לנשים. כאשר נשים מקללות, רמות הכאב יורדות אצלן יותר מאשר אצל גברים ואילו ככל שרמת הקטסטרופיזציה אצל גברים גבוהה יותר (תגובה רגשית שלילית של הסיטואציה) כך השפעת הקללות על תחושת הכאב יורדת.
לחצו לעקוב:
BIKEPANEL גם בטלגרם – אתר האופניים הגדול והטוב בישראל!
לעזאזל – זה משפיע על המהירות שלי בספרינט!
קללות מעוררות את המערכת הסימפתטית. אחת ההשפעות של המערכת הסימפטטית זה שחרור קטכולמינים (אחראים על תגובות ברח או הילחם). קטכולמינים גורמים לעליית דופק ולחץ דם אשר גורמים לחמצון של השרירים הפועלים. כתוצאה, יש עלייה ביכולת השריר להפיק כוח.
קשר זה מעלה בעצם את השאלה האם קללות יכולות להשפיע גם על מרכיבי כוח? לצורך כך בוצעו שני ניסויים, האחד בדק כח (power) – היכולת להעביר משקל/כח מנקודה לנקודה במהירות מרבית (למשל עוצמה בפידול אופניים) והשני בדק חוזק-Strength שהיא היכולת להעביר משקל מקסימלי ללא תלות במהירות (לדוגמה פאוורליפטינג)
בניסוי הראשון המשתתפים התבקשו לבצע את מבחן ווינגייט- דיווש מקסימלי במשך 30 שניות. כל נבדק ביצע את המבחן פעמיים. פעם אחת הוא התבקש לקלל כל 3 ש’ תוך כדי דיווש ופעם שנייה להגיד מילה ניטרלית. אופן החלוקה ממה להתחיל היה אקראי. בין מבדק למבדק היו 20 ד’ מנוחה. התוצאות היו:
- קללות גרמו להגעה לכוח מקסימלי (peak power) וכוח ממוצע לאורך הרכיבה גבוה יותר.
- קללות גרמו לירידת כוח חדה יותר לאחר ההגעה לפיק ודיווח על תחושת מאמץ גדולה יותר. נקודה מעניינת היא שירידת הכוח הייתה רק אצל נבדקים אשר במבדק הראשון ביצעו רכיבה ללא קללות.
פאק – זה משפיע גם על חוזק
בניסוי השני נבדק כיצד קללות משפיעות על חוזק (strength). הניסוי בוצע ע”י הפעלת כוח איזומטרי (פעולה בה מפעילים כח כנגדת התנגדות קבועה ללא תנועה, למשל דחיפת קיר…) על דיננומטר שבודק כמה כח הופעל. הנבדקים היו צריכים להפעיל כוח סטטי על המכשיר במשך 10 ש’ ותוך כדי לקלל או להגיד מילה ניטרלית. גם כאן קללות נמצאו כיעילות, 81% מכלל הנבדקים הצליחו להפיק יותר כוח כאשר קיללו ת”כ הניסוי ולהפיק בממוצע יותר כוח ב 2.1 ק”ג לאומת הניסיון ללא קללות.
בשני הניסויים לא נצפתה עליה בדופק בזמן הקללות, ולכן הסברה כי העלייה בכוח נובעת מהמערכת הסימפטית לא נתמכת במקרה של מחקר זה. לכן החוקרים סבורים כי קיים הסבר פסיכולוגי להשפעת הקללות. אחת ההשערות היא שהקללות מקטינות את המודעות העצמית שלנו לכאב.
יש שורה תחתונה קיבינימט?
עדיין לא ברור מה המנגנון העומד מאחורי קללות. אך ניתן לראות כי לקללות בסיטואציות מסוימות יש השפעה חיובית על מדדי כוח והם גם יכולות להיות יעילות בהפחתת כאב. לכן, פעם הבאה שאתם מקבלים מכה או הולכים לאימון תקללו, וכמה שיותר. מה כבר יש לכם להפסיד? גאדמט…