סטראבה – אילו פיצ’רים מנגנים לנו על היצר התחרותי וסוחטים מאיתנו עוד קצת מאמץ? כיצד הגביעים והתארים הוירטואלים שסטראבה מעניקה הופכים את אימוני הריצה המפרכים לחוויה משחקית וממכרת (לעיתים קצת יותר מדי).

אומנם זה נכתב בלשון של רצים, אבל רלוונטי לכל אחד שעוסק בדגימת פעילות ספורטיבית ובסטראבה בפרט.
החלק הקודם של הסדרה המימד החברתי של סטראבה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

כל אחד משתתף במשחק

מהרגע שיוצרים פרופיל חדש בסטראבה, נכנסים למשחק. כל פעילות שאנחנו מעלים לאפליקציה נכנסת למנוע עיבוד הנתונים של סטראבה ומיד מפורקת לגורמים: קצב, מרחק, מסלול, גובה, סגמנטים, עמיתים לדרך, אתגרים, מועדונים ועוד. בדומה לאפליקציות הפונות למיליוני משתמשים, המטרה העיקרית של סטראבה היא לגרום למשתמשים לבלות כמה שיותר זמן באפליקציה בצורה אקטיבית. כיצורים אנושיים אנחנו אוהבים אינטראקציות חברתיות, להשוות את עצמנו לאחרים ולשאוף גבוה יותר מהמקום בו אנחנו נמצאים כיום. כמה פיצ’רים שסטראבה תפרה אל תוך חווית האתלט באפליקציה מנגנים על רגשות כמו קנאה, שאיפה למצויינות ורצון להוכיח לעולם הוירטואלי ובעיקר לעצמנו שאנחנו מוצלחים.

סטראבה תחרויות

תחרות על אמת

רק עם עצמי להתחרות ידעתי

כשפגש מפיק המוזיקה בוב רוק (שלימים הפיק את האלבום השחור האגדי של מטאליקה) את הלהקה, הוא אמר להם: “האזנתי לאלבומים שלכם, הייתי בהופעות שלכם – אבל עוד לא יצרתם את האלבום הכי טוב שלכם”. באותו אופן, כרצים חובבים אנחנו אף פעם לא יכולים לדעת אם כבר רצנו את הריצה הטובה ביותר שלנו או שהיא עדיין ממתינה לנו מעבר לסיבוב. לשם כך, אנחנו צריכים כלי שימדוד את ההתקדמות שלנו לאורך ציר הזמן. היופי ביכולת לאסוף נתונים לאורך שבועות, חודשים ושנים הוא שבאופן אוטומטי נוצרת באפליקציה תחרות עם עצמנו. עצמי של לפני יומיים, שבוע, חודש או שנה, או עצמי העתידי שעדיין לא רץ את המירוץ הכי טוב שלו. אז איך כדאי להתחיל להתחרות בעצמנו או באחרים בעזרת סטראבה? מהם היתרונות והחסרונות הטמונים ביצר התחרותי ואיך מוצאים את האיזון בין הישגיות, השאיפה להתפתח כרצים ובין תחרותיות יתר?

בחזרה לבסיס

נתחיל בבסיס – סטראבה מציגה דאשבורד עם נתונים מצטברים ברמה שבועית ושנתית עם כל מיני חיתוכים וסטטיסטיקות מעניינות שמטרתם להציג התקדמות לאורך זמן:

  • גרף קילומטראז’ שבועי – תחת Profile -> Progress נמצא גרף המראה קילומטראז’ שבועי על פני 12 השבועות האחרונים. ניתן לעבור בין ריצה, אופניים ושחיה (או סוגי ספורט אחרים ככל והמשתמש עוסק בהם). הגרף מאפשר לקחת צעד אחורה ולראות את הטרנד של ההתקדמות שלנו בשלושת החודשים האחרונים.
  • סטטיסטיקות מכל הזמנים – תחת Profile -> Statistics נוכל לראות ממוצע שבועי של כמות פעילויות / ריצות, זמן ומרחק שבועי ממוצע. כשגוללים מעט מטה נמצא כמות פעילויות, מרחק, זמן וטיפוס מצטבר מתחילת השנה. גלילה נוספת תחשוף מספר פעילויות ומרחק מצטברים מכל הזמנים (כלומר מהרגע שיצרנו פרופיל בסטראבה). חלק זה מסתיים בשיאים אישיים במרחקים שונים: קילומטר, מייל, 5 ק”מ, 10 ק”מ, חצי מרתון ומרתון.
  • מטרות ויומן פעילויות – אמנם אלה פיצ’רים המיועדים רק למנויי הפרימיום של סטראבה, בעזרתם ניתן להגדיר מטרה שבועית ו/או שנתית של כמות קילומטראז’ או שעות ריצה. במהלך השבוע המשתמשים מקבלים התראה במידה והצליחו לעמוד ביעד השבועי שהוגדר. יש גם חיווי על קצב ההתקדמות השבועי והשנתי, כשלאחרון מתווסף הנתון האם אנחנו בקצב התקדמות מספק להשגת המטרה השנתית. יומן הפעילויות מספק מבט שבועי לאחור ובו כל פעילויות הספורט שבהם עסקנו – לכל סוג ספורט צבע אחר, כך גם לריצה שהוגדרה כתחרות צבע משלה. גודל העיגול המייצג את הפעילות מתאר את נפח הפעילות בקילומטרים. 
סטראבה

הצבת מטרות שבועיות ושנתיותֿ

מי הכי מהיר בסטראבה?

בדומה לעיטורים הוירטואלים (badges) של גרמין, גם לסטראבה יש כמה פיצ’רים שבעזרתם המשתמשים יכולים להשיג פרופיל מעוטר ומשדר יוקרה בקהילת סטראבה. זוהי טכניקה משחקית מוכרת באפליקציות להמונים ומטרתה לעודד את המשתמשים להשתתף באתגרים ולהתחרות בתחרויות סביב מטרה מסויימת. מי שמסיים בהצלחה את האתגר או מנצח בתחרות, מקבל פרס וירטואלי – גביע (Trophy), אייקון או שם כבוד להציג בגאווה לעצמו ולאחרים:

  • מלך הסגמנט (Segment Crown) – סגמנט בסטראבה הוא מקטע כלשהו שיש בו ייחודיות מסויימת: עליה קשוחה או אינטרוול שמתאמנים בו לעיתים תכופות. הסגמנטים נוצרים ע”י קהילת המשתמשים ומרגע שנוצרו מנוע הדאטה של סטראבה מנתח לאחור מי המשתמש שעשה את הסגמנט הכי מהר עד כה, הוא מקבל את תואר הכבוד והאייקון של מלך הסגמנט. ניתן לראות מה המיקום שלנו בסגמנט בכל הזמנים וחיתוכים נוספים: מיקום השנה, לפי מגדר, טווח משקל ועוד. אני מכיר משתמשים בסטראבה ששמו לעצמם מטרה לכבוש את כתר הסגמנט ולהדיח את המלך הנוכחי ויהי מה. במקרה כזה, מלך הסגמנט המודח יקבל התראה שבניגוד למלכת אנגליה, תקופת מלכותו הסתיימה, הוא הודח בבושת פנים והכתר עבר למשתמש אחר. 
  • אגדה מקומית (Local Legend) – בשביל להגדיל את התחרות ולתת תיאבון גם למתאמנים פחות מהירים, סטראבה רוצה גם לתגמל מתאמנים על התמדה. בשביל זה נוצר תואר הכבוד אגדה מקומית – המתאמן שרץ באותו סגמנט הכי הרבה פעמים ב-90 הימים האחרונים. גם פה תופיע התראה עבור פעילות שבה הפכנו לאגדה מקומית אשר תוצג ליראת כבוד בפיד של העוקבים אחרינו. במסך הסגמנט נוכל לראות כמה פעמים רצנו את הסגמנט ב-90 הימים האחרונים לעומת האגדה המקומית הנוכחית ומתאמנים אחרים שרצו מספר פעמים רב יותר.
  • השוואה ראש בראש (Side by Side Comparison) – כמו שני כלבים שנפגשים ברחוב ומתחילים לרחרח זה את זה בשביל להבין מול מי כל אחד מתמודד. כך כשמקליקים על פרופיל של משתמש בסטראבה ניתן לראות השוואה ראש בראש במספר פרמטרים: מרחק, זמן ומספר פעילויות כממוצע שבועי וגם שיאים אישיים במרחקים שונים מקילומטר בודד ועד מרתון. עוד לא הספקתם להכיר את המתאמן שהקלקתם עליו ומיד סטראבה מציבה אתכם בתחרות מולו.
סטראבה

השוואה ראש בראש, אגדה מקומית או מלך הסגמנט?

קבוצה תחרותית או תחרות בקבוצה

להתחרות על סגמנט או מול מתאמנים זרים זה נחמד, אבל כשמדובר ברצים שאתם מכירים או אתגר בתוך קבוצת הריצה שלכם – זה כבר לוקח את התחרות לרמה אחרת לגמרי. אנשי המוצר של סטראבה פיתחו פה כמה פיצ’רים שאני בטוח שכבר גרמו ללא מעט מקרים של אימוני יתר, מתיחות ופציעות:

  • אתגרים (Challenges) ציבוריים – אתגר בסטראבה הוא יעד לביצוע סביב סוג ספורט מסויים. דוגמאות לאתגרים: להשלים במהלך אימון ריצה של 5 ק”מ, 10 ק”מ או חצי מרתון בחודש יוני, לרוץ במצטבר 100 או 200 ק”מ בחודש הקרוב או להשלים טיפוס מצטבר של 2,000 מטרים בריצה החודש. עם השלמת האתגר יתווסף לנו גביע חדש לארון הגביעים בפרופיל שלנו. יש מבחר רב של אתגרים ציבוריים, חלקם כלליים וחלקם של מותג מסויים או סביב מטרה סביבתית או אירוע ספציפי. הרעיון הוא לרתום את הקהילה ולהגביר מוטיבציה של משתמשים ע”י התראות בפיד וגביעים לארון הוירטואלי עם כל השלמת אתגר.
  • אתגרים קבוצתיים – פה האתגר עולה שלב: יוצר האתגר קובע את הפרמטרים ומשך הזמן של האתגר (לדוגמה: כמות קילומטרים מצטברת בריצה לשנת 2022) ומזמין משתמשים ספציפיים (בדרך כלל חברי הקבוצה) להצטרף אליו. בכל שלב ניתן לראות את הדירוג המלא של המשתתפים באתגר, מי מוביל וכמה רחוקים אנחנו מראש הטבלה. פיצ’ר חזק שמדרבן את המתחרים הוא ההתראות: בכל פעם שמתחרה עוקף מתחרים אחרים בדירוג, המתחרים הנעקפים מקבלים התראה על כך. תחושת הסיפוק בידיעה שלאחר האימון נעקוף אחרים והם יחטפו התראות על כך, או הפחד מלהיות נעקפים מצד שני מוסיפה פלפל ואקסטרה מוטיבציה לאתגר.
סטראבה

אתגר קשוח שהושלם וההתראה שגורמת לי מיד לזיעה קרה

ידועני ענף בקצות האצבעות שלנו

ידוענים או “סלבס” בלעז יש גם בעולם האופניים והריצה, ובדומה לרשתות חברתיות אחרות סטראבה מקרבת אותם אלינו בפיד. ניתן לעקוב אחר ידועני ריצה מקומיים ובינלאומיים, להתרשם מסוגי האימונים שלהם ולנסות “להתחרות” בהם ע”י ניסיון עקר ליישם את האימונים שלהם בעצמנו – בעצימות נמוכה יותר כמובן.
אך אליה וקוץ בה – ככל שיש לנו, בני האדם, יותר עוקבים וחשיפה, כך גדל הלחץ להחצין רק את הצדדים החיוביים שלנו ולהיות במיטבנו כל הזמן. הלחץ הזה מסתבר, משפיע גם עלינו עם קבוצת העוקבים המצומצמת שלנו, כמו גם על הטובים ביותר. כך מולי סיידל, מדליסטית ארד אולימפית שעד לא מזמן כונתה “מלכת סטראבה” עם כ-40,000 קודוס על מרתון טוקיו, הודיעה לאחרונה שתפחית את החשיפה של הריצות שלה בסטראבה בשביל לשמור על שפיות נפשית.

RUNPANEL גם בטלגרם – כנסו!

להתחרות או לא להתחרות, זו השאלה

ספורט בכלל וריצה בפרט הם ענפים תחרותיים באופן טבעי. אנחנו צורכים תחרויות ספורט כבידור בתור בטטות כורסא ומשתתפים מדי פעם במרוצים עממיים ותחרותיים כרצים חובבים. הנטיה להתחרות ולרצות לנצח יכולה לעזור לנו להשתפר ולשאוף להישגים גבוהים יותר עם כל שיא אישי שמתנפץ. 

היוצרים של סטראבה מבינים היטב את היצרים האנושיים ותכננו את האפליקציה באופן שבו אין לנו ברירה אלא להתחרות: עם עצמנו, עם רצים זרים בסגמנט, עם קבוצת החברים שלנו באתגרים ועם ידוענים. הדחף להשוות בינינו לבין אחרים נוכח בכל מקום בחיינו ובטח שגם בריצה – קצבים, מרחקים, גביעים וירטואלים ופודיומים בתחרויות יוצרים גירוי תמידי שמניע אותנו לפעול במטרה לכבוש את היעד הבא. לחילופין, תחרות יתר עשויה ליצור תסכול וייאוש שלכולם הכל מצליח אבל לנו לא: פציעות, אימונים גרועים ותחרויות שלא צלחו כפי שתכננו. 

סטראבה מרתון

פיניש ממרתון וינה, תחרות עד קו הסיום

אז מה עושים? כאן הקלישאה הקבועה נחלצת לעזרה: קחו את הכל בפרופורציות. השתמשו בתחרות בסטראבה בתור גורם מדרבן ומגביר מוטיבציה, אל תתנו לתחרותיות יתר להפוך לתסכול ותחושת ייאוש. אם להיות בתחרות מוריד אתכם מטה – תזכרו שתמיד אפשר לרוץ לכיף ולהוריד את החשיפה שלכם לסטראבה עד לרמה שתתאים לכם בשביל שתמשיכו להפיק את מירב ההנאה מחווית הריצה האישית והחברתית.

מאת: אלי ארקוש

אלי כותב אצלנו בראנפאנל בד”כ. הוא חובב ריצה למרחקים ארוכים (עד מרתון – לא צריך להגזים), נשוי+3 אצנים לעתיד, עובד בהייטק ומקפיד לרוץ בכל נסיעת עבודה. בעבר חי כעשור בארצות הברית שם אסף חוויות ורץ שישה מרתונים בארבע מדינות שונות.