היורש למשפחת ה NEO – הלוא הוא ה NEO2 החל את תקופת כהונתו בתחילת השנה וזה זמן מצויין לבדוק מה השתנה? האם יש סיבה להתגעגע למלך NEO הראשון? ואיך הוא מתקבל ע”י נתיני ממלכת “מעלה האופניים”? 

טאקס NEO2

ה NEO הינו דגם הקצה של Tacx בתחום הטריינרים ונחשב בעיני רבים כאחד מהטריינרים הטובים בעולם. הדגם הראשון יצא לשוק ב 2016 והביא עמו בשורה חדשנית בתחום העיצוב הפנימי (והחיצוני) בדגש על מנגנון flywheel וירטואלי – קרי במקום חגורות תזמון וגלגל תנופה ייעודי ומאסיבי – פלטפורמה וירטואלית, הנשענת על 32 מגנטים נאודימים ומעבד מחשב, המאפשרים הדמייה דינמית של “גלגל תנופה” וכפועל יוצא הקניית הרגשת רכיבה מיטבית לכל רוכב בהתאם למשקלו.

בסוף 2018 הכריזה טאקס על דור ההמשך –  ה NEO2 אשר הבשורה שהוא מביא אינה דווקא ביכולות חדשות בהשוואה ל NEO1 (כאלה יש מעט וכולן אינן בגדר “מהפכה”) אלא בעיקר במוכנתו ויכולתו הפוטנציאלית של הטריינר לתמוך בפונקציונליות עתידיות בתחום רכיבות indoor. יכולות אשר יטענו לטריינר באמצעות עדכוני firmware. מה הן אותן פונקציות עתידיות? את זה טאקס לא מגלה לנו (אפילו לא ברמז) ולנו לא נותר אלא לקוות ששדרוגי הזיכרון והמעבדים שהוכנסו בטריינר אכן ידעו להתמודד עם העתיד הממשמש ובא עלינו לטובה.

המפרט

ה NEO2 הוא טריינר מסוג Direct Drive (רכיבה ללא גלגל אחורי) והמאפיינים שלו הינם כדלקמן:

  • גלגל תנופה וירטואלי (הדמיית אנרציה משתנה – עד 125 ק”ג).
  • תאימות לאופניים עם 130/135mm Quick Release
  • תאימות לאופניים עם  12×142מ”מ ו 12×148מ”מ  Thru Axle
  • תאימות לקסטות 8/9/10/11 SRAM או Shimano (ניתן לקנות מתאם ל Campagnolo בנפרד).
  • דיוק מוצהר של  +/-1% >
  • קישוריות  ANT+, ANT-FE-C ו Bluetooth
  • סימולציה של עד 25% שיפוע
  • התנגדות של עד 2,200 וואטים
  • שידור נתוני וואטים, קאדנס ומהירות.
  • אינו דורש כיול
  • אינו דורש חיבור לחשמל 
  • הדמיית ירידות (downhill drive) כאשר מחובר לחשמל
  • משקל – 21.5 ק”ג
  • גובה – 55 ס”מ
  • שטח רצפה – 57.5 ס”מ  × 75 ס”מ
  • מחיר:  6,299 ₪ (מחירון). שיווק בישראל:  DAA ספורט וטכנולוגיה (פארק שיאים, נתניה)

ההבדלים בין ה NEO2 לבין ה NEO1

  • מתאם  12×142מ”מ  ו 12×148מ”מ Thru Axle, מגיע כלול עם הטריינר.
  • מד קאדנס מובנה בטריינר שיודע לקלוט את זרועות הקראנק כשהן עוברות סביב נקודה מסוימת בטריינר, לעומת מנגנון חישוב שהיה מיושם ב NEO1.
  • סנסור ייעודי לקליטת נתוני כוח ודיווש המופקים בדיווש (הן מרגל ימין והן מרגל שמאל בנפרד) לעומת מנגנון חישוב משוער שהיה מיושם ב NEO1. הבעיה העיקרית עם אופציה זו שנכון להיום, הנתונים הנקלטים בסנסור, ניתנים לתצוגה רק כאשר עושים שימוש באפליקציה הייעודית של Tacx. מה שקצת מוציא את העוקץ מיכולת זו.
  • מוכן לעתיד (Future Ready) – ב NEO2 נעשה שדרוג בכל מה שקשור למעבד/ים ולזיכרון, מה שאמור להפוך אותו לטוב יותר, מהיר יותר וחזק יותר לטובת עדכוני תוכנה עתידיים.
  • מחיר – המחיר הרשמי של ה NEO2 בחו”ל הינו 1,399 דולר בעוד שמחירו הרשמי של NEO1 (כל עוד נמצא במלאי) הופחת ב 200 דולר ועומד על 1,199 דולר.
  • דקורציה כחולה המעטרת את תחתית הטריינר, כמו גם את הלוגו המוטבע בצד. 

מעשית, לאור הבדלים אלה, כרגע לפחות, אם אתם בעלי NEO1, אין מה לרוץ ולשדרג ל NEO2, אולם קחו בחשבון שיכולות חדשות אם וכאשר יוכרזו ע”י טאקס יתאפשרו רק ב NEO2. 

התקנה

על דבר אחד אין ויכוח – ל NEO יש נוכחות בחדר! הטריינר הוא מאסיבי ובעל מראה הלקוח מסרטי Star Wars ואם כל זה לא מספיק, טאקס ציידה אותו גם בפנס אורות בתחתית, המאיר את הריצפה בגוון אור משתנה בהתאם למאמץ הדיווש המושקע.

ההתקנה שלו היא פשוטה ביותר, פשוט פותחים את “כנפי הרגליים” עד להישמע ה”קליק” וזהו. יחד עם זאת, למרות מחירו הגבוה, הוא אינו כולל קסטה – מה שאומר שתצטרכו להשקיע עוד סכום נוסף עבור קסטה ואולי גם עבור כמה כלי עבודה הנדרשים להתקנה. אלה מביננו שאין להם שום כישרון טכני, יצטרכו גם להשקיע כוס בירה או באמצעי פיתוי אחרים ע”מ לקרוא לחבר שיבוא להתקין עבורם.

תאימות לאופניים

ה NEO הוא אחד מהטריינרים הפופולריים בעולם וככזה הוא מאפשר תאימות לסוגי אופניים רבים בעלי free hubs מגוונים. יחד עם זאת, המבנה הגבוה והגדול של ה NEO הופך אותו ליותר ‘מאתגר’ כאשר מדובר באופניים החורגים במעט בגודל וצורת שילדה סטנדרטית, כך שעשויים להיות מצבים בהם מסגרת האופניים נוגעת בטריינר עצמו בנקודה כלשהי, כולל ה derailleur בהילוך הפנימי ביותר.

טאקס מספקת עם הקופסה מספר spacers ומתאמים בגדלים שונים, ע”מ לאפשר גמישות עם ה free hub, אך לא תמיד זה פותר את הבעיה. ההמלצה שלי – לפני קנייה – קחו את האופניים לחנות ונסו – זה ימנע עוגמת נפש והפתעות.

לאלה מכם שרכבו בעבר על טריינרים שונים, “הרכבת” האופניים על הטריינר עשויה להרגיש טיפה מורכבת יותר בתחילה בגלל גובהו ומבנהו של הניאו, אך עם הזמן מתרגלים וזה הופך להיות non-issue. בגלל גובהו, טאקס מספקת עם הקופסה ‘בלוק’ עבור הגלגל הקדמי הנדרש ע”מ לשמור על איזון אופקי של האופניים.

בבייקפאנל- המבחנים הטובים בישראל- הרשמו לניוזלטר, רק פעם בשבוע:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

תפעול – אין צורך בכיול !!!

יתרון בולט של ה NEO שלא קיים כיום בשום טריינר אחר שאני מכיר, נעוץ בעובדה שלא צריך לכייל אותו כלל. אין בו חלקים וסנסורים המושפעים מגורמים חיצוניים דוגמת טמפרטורה ולכן אין צורך בפעולת כיול מעצבנת הנדרשת בטריינרים אחרים ע”מ לשמור על דיוק ועקביות במנגנון ההתנגדות.

בנוסף, אין גם צורך לחברו לחשמל. הטריינר הוא למעשה סוג של גנרטור כאשר פעולת הדיווש שלכם מייצרת את זרם החשמל הנדרש להפעילו. החיבור למקור מתח חיצוני נדרש רק במידה ואתם מעוניינים בפונקציונליות ה downhill עליה אפרט בהמשך וגם במידה ואינכם מעוניינים שהטריינר ייכנס למוד שינה (sleep) כאשר אינכם מדוושים והצימוד (pairing) בין הסנסורים לאפליקציה יאבד.

לעומת זאת, חיסרון גדול של ה NEO הוא שאין לו ידית נשיאה! מישהו בטאקס החליט כנראה שאין שום סיבה שיהיה צורך להזיז טריינר כזה יפה ממקום למקום ולכן לא טרחו לדאוג למנגנון או שיטה כלשהי שתאפשר נשיאה נוחה של הטריינר כאשר הוא מקופל.  המלצה שלי – אל תזיזו אותו כאשר אתם לבושים במיטב מחלוצותיכם – כי מובטח לכם שתתלכלכו.

עדכוני firmware כמו גם ניטור תקלות, נעשים דרך אפליקצית Tacx Utility אותה מורידים בחינם לנייד (אייפון או אנדרויאד). 

פונקציונליות

ה NEO2 תומך בכל השיטות הנפוצות ליצירת התנגדות ובינהן כמובן:

  1. ERG– אולי מוד העבודה הכי שימושי ונפוץ ברכיבת Indoor. הטריינר שומר על ה target watts שאתם או האפליקציה מכתיבים ללא קשר להילוך ולקאדנס. נסו לרכוב מהר יותר ובעוצמה רבה יותר, הטריינר יפחית את ההתנגדות בכדי להחזיר אותכם לוואט הייעודי שנקבע והפוך: אם תנסו לרכוב קל יותר או בקאדנס נמוך יותר הוא יעלה אותה.
  2. Sim– הטריינר מסמלץ התנגדות בהתאם לאחוז השיפוע של המסלול- ממש כמו ברכיבות חוץ. אתה יכול להקל או להקשות על עצמך ע”י שינוי ההילוכים. ה NEO2 תומך בסימלוציה של שיפועים הנעים בין 0% ל 25%. נכון להיום זה השיפוע התלול ביותר הנתמך מבין כל הטריינרים, אבל זה חסר משמעות מעשית היות ואף אחד לא רוכב עליות תלולות שכאלה.

מנגנונו הייחודי של ה NEO אפשר ל TACX לפתח ולהציע למתאמנים עוד שני מודי עבודה מעניינים הנקראים Isotonic ו Isokinetic  שעוד לא נמצאה אפליקציה צד-שלישי שתמצא להם שימוש מעשי ותעשה להם אינטגרציה כלשהי. שתי האופציות ניתנות כיום להפעלה ולניסוי רק דרך אפליקציית Tacx Utility בנייד:

  1. Isotonic – הטריינר שומר על התנגדות קבועה לכל אורך פעולת הדיווש (360 מעלות) – מצויין לתרגל סיבוב והפעלת כוח דיווש לאורך מעגל שלם.
  2. Isokinetic – הטריינר מפעיל התנגדות שתשמור אותך על מהירות קבועה (קמ”ש).

קישוריות, קלות החיבור לאפליקציות

ה NEO2 תומך בפרוטוקולי ANT+ ו Bluetooth מה שמאפשר גיוון ונוחות מקסימלית בחיבור לאפליקציות.

ההערות היחידות שיש לי בנושא זה הינם:

  1. הוא עדיין לא תומך בפרוטוקול Bluetooth FTMS – הסטנדרט שנקבע לשליטה על טריינר בפרוטוקול בלוטות’. טאקס הצהירה שהיא מתכוונת לתמוך בכך ממש בקרוב, למרות שאין עליה לחץ מיוחד לעשות כך, היות והטריינר כ”כ פופולרי שכל חברות האפליקציה למינהן דואגות לבצע את ההתאמות הנדרשות בתוכנה שלהן לפרוטוקול הייעודי של טאקס.
  2. טאקס ממליצה לכבות את השידור של ה ANT+ היות והוא עלול לגרום להפרעות ולניתוקים של הטריינר. את הכיבוי יש לבצע דרך אפליקציית ה Tacx Utility. אני מוכרח להגיד שזה קצת תמוה בעיני שכן זה כמו להצהיר – “יש לנו באג שאין לנו כוח לתקן, אז פשוט תנתקו את האופציה הזו ותעזבו אותנו בשקט”… חשוב לציין שניתוק ה ANT+ לא ימנע מכם להתחבר ולשלוט בטריינר ב ANT אלא רק ימנע את האפשרות לקלוט את הקאדנס והמהירות כסנסורים נפרדים.

מבחינת קישור לאפליקציות מסחריות – לא תמצאו שום אפליקציה שמכבדת את עצמה שלא מתממשקת לטריינר זה. במהלך התקופה שהטריינר היה ברשותי, חיברתי ורכבתי על ה NEO2 עם אינספור אפליקציות שונות ומשונות הן ב ANT-FE-C והן ב Bluetooth. אפליקציות דוגמת Trainerroad, Zwift, Sufferfest, Rouvy, BKOOL, BigRingVR, CVRCade, RGT, MaximumTrainer, VirtuGO ועוד – בכולן ללא יוצא מהכלל החיבור היה מיידי, פשוט וללא תקלות. 

ROAD FEEL

חווית הרכיבה על ה NEO2 היא מצוינת. גלגל התנופה הוירטואלי בהחלט עושה את עבודתו נאמנה. במיוחד אהבתי 2 דברים:

  1. מהירות התגובה הטובה שלו לשינויי התנגדות במוד עבודה ERG כמו גם היכולת שלו לשמור אותך על היעד הנדרש (target watt)  בצורה מדודה ויציבה, מה שמונע בזבוז כוחות מיותרים.
  2. פונקציונליות ה Road Feel הייחודית של ה NEO – נכון יש שיגידו שמדובר בגימיק מיותר שאינו תורם דבר לאימון – אז שיגידו. אני אהבתי ! 

למי שלא מכיר – מדובר ביכולת של הטריינר לדמות בצורה וירטואלית תנאי שטח שונים דוגמת – אבני שפה, קרח על הכביש, קורות עץ ועוד כהנה וכהנה. פעולת ה”דימוי” נעשית בצורה של הרעדה, משחקי התנגדות והפעלת רעש תואם ע”מ לחקות את המאפיינים של כ”א מתנאי השטח. לדוגמא בכביש קפוא – תרגישו את הגלגל האחורי מחליק מדי פעם. ברכיבה על קטע עם אבני שפה, תשמעו רעש אופייני, ותרגישו את הכיסא ואת הרגליים רועדים בהתאמה. יש אפליקציות דוגמת זוויפט, FulGaz (ציון לשבח בהקשר הזה) ואחרות שיודעות לעשות שימוש ביכולת הזו של ה NEO וזה בהחלט מוסיף לחוויה ולגיוון הרכיבה בבית. ה Road Feel ניתן להגדרה on/off וכן לכוונון העוצמות באפליקציית ה Tacx Utility.

מבחינת חווית הרכיבה, פחות התחברתי לעובדה שמבנה הטריינר מאפשר תזוזה מסוימת מצד לצד, מה שאמור להגן על שלדת האופניים בצורה טובה יותר, כמו גם להקנות הרגשה מציאותית יותר לרכיבה  – אבל זו העדפה סובייקטיבית – אני מעדיף את הטריינר שלי יציב. כמו-כן, פחות התחברתי לשימוש באופציית ה Downhill.

DOWNHILL 

במידה ואתם רוכבים במסלול וירטואלי כלשהו ונכנסתם לקטע המסמלץ ירידה, ה NEO יודע להפעיל מנוע חשמלי אשר מפעיל “כוח” אשר אמור לדמות את תנופת השיפוע שאתם נהנים ממנה במציאות. בפועל היכולת הזו מעט מיותרת ואם כבר אז היא פועלת לרעתכם כאשר אתם במירוץ (לדוגמא בזוויפט) ומנסים לייצר וואטים גבוהים בירידה. בשורה התחתונה כל האפליקציות היום דואגות לחשב את מהירות הרוכב בצורה עצמאית וליכולת הזו אין כ”כ שימוש מעשי כלשהו. אם בכל זאת אתם מתעקשים להפעיל יכולת זו, שימו לב שהטריינר חייב להיות מחובר לחשמל.

דיוק ועקביות – סטנדרט דה פקטו….

זה המקום שבו כל בלוגר רציני שכותב סקירה על טריינר מסוים, מעלה מלא גרפים וטבלאות ומנסה להראות כמה הטריינר מדויק או לא. הפעם החלטתי לחסוך זאת מכם – רכבתי על הטריינר רבות במשך כ 3 שבועות כאשר אני מעביר אותו מסכת ארוכה של בדיקות והשוואות אל מול מד וואטים של Garmin Vector2 דואלי (בפדלים). את המדידות ביצעתי בעזרת שני מחשבי רכיבה Garmin Edge 520 וכמובן אל מול האפליקציה שרכבתי מולה באותה עת. 

שורה תחתונה: על פניו נראה שהטריינר מדויק, אבל יותר חשוב מזה הוא עקבי שזו התכונה שאתה אמור לחפש בטריינר בראש ובראשונה. הסיבה שאני כותב “על פניו” (לגבי הדיוק) ולא חורץ דין בצורה חד משמעית, נעוצה בעובדה שאין לי אמצעים ומכשירים לקבוע זאת בצורה אבסולוטית אלא רק להיעזר בהשוואה למד הוואטים הפרטי שלי ומול נתונים שמדדתי בעבר לטריינרים אחרים ובכל ההשוואות הללו הייתי מרוצה מאוד מהתוצאות.

הרגשת המאמץ נמדדה והרגישה זהה ביחס למאמץ המושקע בכל אימון ובהתחשב בעובדה שאין צורך בפעולת כיול כלשהי – זה בהחלט יתרון בולט של ה NEO2.

אני יודע שרבים אוהבים להדגיש את הנתון המרשים של דיוק ברמה של 1% +/- שה NEO מתהדר בו, אבל לגבי דידי – זה פחות מרשים שכן תמיד נשאלת השאלה “%” ביחס למה? מול איזה מד וואטים נעשית השוואה? איך אפשר להיות בטוחים מי צודק? איך אפשר לדעת שבכל רכיבה ובכל יום הוא הצודק? ועוד.

נכון שתמיד נשמח לחפש התאמה מלאה בין מד הוואטים שלנו לטריינר, אבל כל עוד אנחנו מקבלים הפרש סביר, עד 2.5%~ וקבוע (עם דגש על המילה קבוע) – הרי שמדובר בטריינר טוב. במידה ואתם מקבלים הפרשים גבוהים יותר או לא עקביים – כדאי לצלול פנימה ולנסות לזהות מה ומי המקור לבעיה. 

גם המדידות שעשיתי למד הקאדנס האינטגרלי ב NEO2 לבין מד הקאדנס החיצוני שלי (גרמין) הראו חפיפה כמעט מלאה עם הבדלים מינורים וחסרי משמעות.

שקט רוכבים !

לפעמים אין צורך להרבות במילים –  הטריינר שקט. נקודה. סוף קטע. אם אתם לא מאמינים לי ורוצים להתרשם בעצמכם, להלן דוגמא לאחד הסרטים שתוכלו למצוא ב YouTube שמודד את עוצמת הרעש:

מלחשים ש…

ה NEO2 לא חף מבעיות וברשתות החברתיות תוכלו למצוא כמה תלונות בולטות שחוזרות על עצמן –

  •  דיוק בדיווחי קאדנס ( ממתין לפתרון בעדכון firmware ) – לא נתקלתי במדידות שערכתי וביננו זה חסר משמעות מעשית.
  • תקלות רעשים מסוגים שונים ומשונים – גלגל התנופה (הוירטואלי) ב NEO הוא תיבת תהודה שלא הייתה מביישת רמקול מסחרי. גרגר מתכת קטן ואתם תשמעו רעש טחינה (Grinding) שמזכיר טרקטור. רוב התקלות ייפתרו ע”י פתיחת המנגנון בעזרת מכשיר ייעודי שיישלח לכם ע”י טאקס, ניקוי וסגירה מחודשת. אבל בהחלט ייתכן שתידרשו להחליף את המכשיר במסגרת האחריות. יצא לי אישית להיתקל ב NEO2 חדש מהקופסה עם רעש נוראי.
  • תופעת “החלקה” של הגלגל slippage שקורת בדר”כ במהירות והילוך נמוכים – זוהי תופעה ידועה הקשורה למנגנון הפנימי של ה NEO והיא בדר”כ קורית כאשר אתם נמצאים על קאדנס יחסית איטי ואז בבת אחת מפעילים כוח אדיר (ספרינט). התחושה תהייה כאילו הגלגל האחורי מחליק ולא מצליח לייצר התנגדות. אישית לא הצלחתי לשחזר את התופעה, לצערי אני לא כ”כ חזק כמו שהייתי רוצה להיות :-), אבל יש על כך הרבה תלונות ברשת. אם כל מה שמעניין אותך בטריינרים זה להתאמן על Explosive Power לספרינטים – אז אולי ה NEO2 הוא לא בשבילך. לגבי שאר 99% הרוכבים – זו תופעה שאינה מהווה מכשול.
  • ישנם מספר בעלי NEO1 ששדרגו ל NEO2 ומתלוננים שהם מרגישים ומודדים שוני בדיווחי הוואטים בין הטריינרים – האמת שזו סוגיה מעניינת שלאו דווקא מצביעה על בעיה ב NEO2 אבל מדגישה שוב את שנכתב לעיל בנושא דיוק ועקביות.

מחיר ושירות

מחירו הרשמי הינו 6,299 ₪ ובחו”ל $1,399. היבואנית הינה  DAA והוא ניתן לקנייה אצל רבים ממפיציה. מבחינת שירות, ה NEO2 מגובה במערך שירות טוב של היצרן עצמו (TACX) וגם התמיכה והשירות מצד היבואן היא ברמה גבוהה ומשביעת רצון. הטריינר מגיע עם שנתיים אחריות.

לסיכום

ה NEO2 הוא אחד הטריינרים המובילים בעולם ובעיני רבים נחשב לטוב מכולם.

יתרונותיו – 

  • חווית רכיבה כיפית – Road Feel
  • אין צורך בכיול ובחיבור לחשמל
  • דיוק ועקביות
  • שקט
  • הדמיית התנגדות – עד 2,200 וואט ו 25% שיפוע !
  • Future Ready- יכולת תמיכה בחידושים ויכולות עתידיים מבלי צורך לשדרג לטריינר חדש
  • שירות ותמיכה
  • שומר על ערכו – בעל ביקוש בשוק יד2 

חסרונותיו – 

  • לא מגיע עם קסטה
  • מחיר
  • מבנה “מאתגר” לחלק משלדות האופניים
  • אין ידית נשיאה
מאת: שי ונסובר, בן 49, טריאתלט חובב בקבוצת MyWay, עובד בתחום ההיי-טק ואוהב את כל מה שקשור בשילוב בין ספורט וטכנולוגיה.