קיבלתי למבחן זוג נעלי פיזיק לרכיבת שטח עם טאצ’ ייחודי: דגם טרה ארגולייס 2 (Terra Ergolace X2). אתר היבואן טוען שהן טובות לשטח, לבית הקפה ומה שביניהם. יצאתי לרכיבה – וגם, אם כבר היה תירוץ, נכנסתי לבית קפה.

פיזיק היא יצרנית ותיקה ואהובה. אמנם מוכרת יותר בזכות האוכפים שלה, יש לה היסטוריה בתחום הנעליים, ובעבר כבר פרסמנו מבחנים לנעליים שלהם, כולל נעלי שטח. היבואן הוא CTC (רשת חנויות טרק ישראל) והנעליים מתאפיינות בסטייל איטלקי מעודן ונקי, כמעט שוויצרי-נורדי. הכל מאוד יפה, מוקפד, ואופנתי. בתור רוכב גראבל וטורינג, אני לקוח די בררן בכל הכרוך בנעלי רכיבה.

רוכבי טורינג ובייקפאקינג דורשים נעליים נוחות לרכיבות ארוכות של שעות ארוכות, יום אחרי יום. נעלי רכיבה שאפשר יהיה להוביל בהן בהליכה את האופניים בקטעים לא עבירים (hike a bike) וגם, חשוב לא פחות, שיהיה אפשר ונוח ללכת בהן בערב, בקמפינג או בעיר. זאת הייתה נקודת המוצא העיקרית שלי. האם אלה הנעליים שארצה לבלות בהן שבוע או יותר בטיול אופניים ממושך?

 אלפים הצטרפו לניוזלטר, הכניסו אימייל פה:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

נעלי פיזיק במבחן 

  • דגם: Fizik Terra Ergolace X2
  • ייעוד (לפי היצרן): נעלי שטח דו שימושיות אלגנטיות
  • סוליית Vibram לאחיזת קרקע טובה בשטח
  • שכבת ביניים EVA סופגת זעזועים
  • משקל (לנעל אחת, מידה 42): 329 גרם
  • מחיר: 770 ש”ח
  • עמוד המוצר באתר CTC

נעלי פיזיק

מראה חיצוני

במבט ראשון אפשר להתבלבל ולחשוב שאלו נעלי הייקינג קלות. העיצוב – מערכת הסגירה, הסוליה השטוחה בעלת מבנה של סוליית שטח תוצרת Vibram, שכבת ההגנה בחלקה הקדמי של הנעל – הכל בא ליצור רושם של נעליים להליכה בשטח. הכוונה בבירור הייתה ליצור נעל שלא צועקת לך בפנים “אני נעל רכיבה אגרסיבית”. זו נעל שמתחפשת לנעל הליכה שקטה ואלגנטית. לדעתי זה עבד – הנעל אכן נראית בסדר גמור בסביבה העירונית, וגם על השביל. הסתובבתי עם הנעליים האלה במשרד וגם הלכתי לבית קפה, לא הרגשתי לא שייך. לא הרגשתי שבאתי עם נעליי טרקים לקבלה בשגרירות. הרגשתי שייך. תודה לכן, נעלי פיזיק.

היבואן מציע למכירה ארבעה צירופי צבעים: שחור על גבי שחור, כחול על גבי שחור, זית וקרמל (כנראה הצירוף המועדף עלי) ולבסוף שחור עם צהוב – הצירוף הכי צעקני והוא זה שקיבלתי למבחן. אפילו צירוף הצבעים הזה, הקצת יותר אגרסיבי, לא יצר רושם של נעליים שדורשות תשומת לב מיוחדת. עוד במסגרת הרושם שהנעליים יוצרות: רכבתי איתן במסגרת רכיבה קבוצתית. החברים התרשמו מהמראה דמוי נעלי הליכה בשטח, וגם העירו לגבי המוניטין הטוב שיש לפיזיק מבחינת עמידות המוצרים שלהם. לגבי הרכות היחסית של הסוליה האמצעית (ראה על כך בהמשך) הדעות התחלקו: חלק (כולל אני) ראו בכך יתרון, חלק – לא.

ארגולייס 2

מערכת הסגירה

הנעל נסגרת בעזרת שרוכים. פתח הכנסת הרגל הרחב מאפשר כניסה ויציאה נוחות, והשרוך מאפשר אופטימיזציה להחזקה נוחה של הרגל. השרוך עצמו בעובי ומרקם נכונים לקשירה חזקה. השימוש בשרוכים במקום באבזמים תורם גם הוא להסוואה של הנעל לנעל הייקינג, אם זאת עולות תהיות לגבי היכולת של רוכב באמצע אירוע רכיבה רב-יומי להתעסק עם קשירת שרוכים. הפתח והשרוכים לא ממוקמים באמצע הנעל – לכיוון הצד החיצוני.

לדברי היצרן, הסיבה היא – שיפור הארגונומיה של הנעל. זה מאוד הגיוני: בניגוד לנעלי ריצה שבהן השרוכים אינן נקודה העומדת בלחץ, הרי שברכיבה במשיכה כלפי מעלה בפידול, צריך שטח מגע חלק וללא נקודות לוחצות. לכן הגיוני להסיט את השרוכים הצידה ולייצר בכך משטח חלק בנקודה הזו. אבל אני מניח שההרחקה של השרוכים לצד החיצוני גם מורידה את הסיכוי לכך שהשרוכים יסתבכו בדרייבטריין, והבוץ הניתז מהגלגל הקדמי – יכנס לנעל.

הגפה

הנעל צרה יחסית, ולא תתאים לבעלי רגל רחבה מהממוצע (אין גרסה רחבה לנעל). הגפה יחסית רכה וחובקת את הרגל בצורה בטוחה אך עדינה. פס הגנה בקדמת הרגל מגן בפני מכות מאבנים בזמן רכיבה טכנית יותר והליכה בשטח.

נעליים

חיבור הקליטים

לנעל תעלת קליטים ארוכה יחסית, בעלת שני זוגות פתחי הברגה, המאפשרת התאמה מיטבית של מיקום הקליטים לאנטומיה והעדפות של הרוכב. סרגל נוח המוטבע לצד הפתח מאפשר מיקום מדויק של הקליט ללא צורך במדידות חוזרות ונשנות.

הצטרפו לקבוצה השקטה של בייקפאנל בווצאפ. לחצו פה:  
בייקפאנל ווטסאפ

הסוליה

כאמור, מדובר בסוליה בטכנולוגיית Vibram, שמאפשרת אחיזה טובה בשטח – עניין משמעותי מאוד, הרי אם כבר ירדנו מהאופניים בשביל לדחוף, סימן שתנאיי השטח קשים. ואיך הסוליה הזאת מתפקדת על משטחים יותר נוחים, כמו רצפה של בניין משרדים? טוב מאוד, מסתבר. מדי פעם כמובן שומעים נקישה של הקליט ברצפה, שכן הקליטים לא יושבים עמוק כל כך בתוך הסוליה, אבל זה לא קורה הרבה, ובסך הכל ההליכה היא נוחה.

רכיבה

הרגשה ברכיבה

בחנתי את הנעל בעיקר במסלול הסטנדרטי שלי באורך כ-30 ק”מ, שכחצי ממנו – גראבל, והשאר – אספלט. אחת הבעיות שלי עם נעלי רכיבה היא החלק המאוד קשה לרוב מתחת לכרית כף הרגל. ההרגשה שהתרגלתי אליה היא שאני דוחף פלטה של בטון, וכשאני יורד מהאופניים, אני חש נמק באיזור כרית כף הרגל. כמובן שזה לא מצב סביר כשמדובר ברכיבות ארוכות, במיוחד רב יומיות. עם הנעל הזאת לא הרגשתי זאת – הייתה הרגשה קפיצית ונעימה, אבל במידה. כנראה ששכבת הביניים הזאת גורמת לאיבוד אנרגיה מסויים, משהו שלא יתאים לכל אחד, אבל מבחינתי היה זה שינוי מבורך.

האם הייתי משתמש בנעל זו ברכיבות טכניות, המצריכות דיוק והעברת אנרגיה מירבית? כנראה שלא. מזל שזה לא סגנון הרכיבה שלי. מדי פעם ירדתי מהאופניים והובלתי אותם, בשביל לבחון את היבט השימוש הכפול. אכן, הנעל הסתדרה בכיף עם חול ואבנים שבמסלול הקבע שלי. מהר מאוד שכחתי מהנעל. הייתי צריך להזכיר לעצמי שוב ושוב שאני במבחן – הנעל פשוט לא הייתה מורגשת. אני חושב שזאת החוויה הכי טובה שיכולה להיות בנעל רכיבה – סינרגיה מלאה, הרגשה שהכוח עובר ישירות מהרגל לפדל, בלי הפרעות ואי-נעימויות.

ארגולייס 2

נעלי פיזיק טרה – השימוש המועדף שלי

בשל הבלאנס בין נוחות לביצועים, הנעל מתאימה בעיניי לרכיבות שטח, טיולי אופני הרים, גראבל ובייקפאקינג, כולל רכיבות רוב ימיות. כאמור, בגלל שהמעצבים העדיפו מידה מסוימת של נוחות – הן ברכיבה והן בהליכה – על פני ביצועים, הנעל כנראה תתאים לכם קצת פחות אם אתם מכוונים לתחרויות – או רוכבים כחלק מקבוצת רכיבה שצמאה למהירות. אגב, יש מצב שלעולם האמיץ והחדש של רוכבי אופניים חשמליים, שלא חייבים יעילות פידול מקסימלית כמו רייסרים גלוחי רגליים וכח רגליים אדיר, זה קרוב למושלם. אז כשאני בונה את רשימת הציוד לטיול האופניים הבא שלי, האם אוסיף לשם זוג נעליים – וסוף סוף אעבור לפדלים עם קליטים בטיולים? ובכן, היות ואני בוחר במינימליזם, ולא אקח איתי שתי זוגות, כנראה שלא. אני רוצה להיות מסוגל לא רק לשבת בבתי קפה, אלא גם לסייר בערים בהן אני עובר בדרך, ולפעמים אפילו לצאת לריצה קצרה בערב, והנעליים האלה עדיין לא שם. אבל אנחנו בהחלט קרובים. אולי הדגם הבא יביא את הישועה? בינתיים בטיולים ארוכים אני נשאר עם פדלים שטוחים.

רוכב

נעלי פיזיק: Fizik Terra Ergolace X2

נעל מעולה לרכיבת גראבל, בייקפאקינג והרפתקאות. נעל שמספקת רמת נוחות גבוהה לרוכבי אופניים חשמליים שלא התחברו לקשיחות של נעלי רייסרים וגם לרכיבות למשרד. היא גבולית (וזה הישג לא מבוטל!) עבור רכיבות טורינג רב יומיות, שבהן יש שילוב של סוגים נוספים של פעילויות מעבר לאופניים. נוחה על הרגל, נוחה מבחינת הכנסה/הוצאה, ונראית טוב – לא רק בעיניי רוכבים. באלאנס מעולה של נוחות מול ביצועים.

יתרונות

  • נעל שאינה קשיחה כמו נעלי רייסרים – לקומיוטינג, חשמלי, טיולי אופני הרים, שילובי הליכה קצרים
  • מראה – אלגנטי ולא צעקני, מראה של נעל הליכה או שטח
  • נוחות בהליכה וברכיבה, כולל בשטח
  • כניסה ויציאה נוחות, שרוכים איכותיים
  • מדיניות השירות הייחודית של CTC – לא מתאים? החזירו עד 30 יום מהקנייה

חסרונות

  • סגירה על ידי שרוכים – לא בשביל כולם
  • שימוש כנעל יחידה גם להליכה בטיול טורינג – אנחנו עדיין לא שם
מאת: דימה רובינשטיין
תמונות: דימה רובינשטיין, יואב גריבי

לתגובות – שתפו בכפתורים מטה והגיבו בשיתוף: