זו כבר מזמן לא נישה, זה מתפתח מהר וחלקנו כבר למד לקבל אותם. אופני ההרים החשמליים הם כאן וכדי להישאר. כדי לבחון את הטרק Powerfly 7 FS, צריך ליברל עם נפש Old school כדי להיכנס לעובי הקורה עם הסוללה. 

מאת: מאור רביב
תמונות: עופר עברי ויוג׳ין לויט

יש בעולם האופניים מהפכה שאי אפשר להתעלם ממנה. ובניגוד לפטנטים כאלה ואחרים שתעשיית האופנים המציאה כדי לדחוף לנו אופניים חדשים ולהם כסף לכיס, החשמליים מביאים הרבה תועלת למגוון רחב של רוכבים. לפני שתמשיכו בכתבה נמליץ לכם לקרוא את המדריך לאופניים חשמליים של BIKEPANEL.

Trek

Trek PowerFly 7 FS Plus בנקודות:

  • משקל: 24 ק״ג ללא פדלים
  • קטגוריה: שבילים
  • מהלכי מתלה: 130 מ״מ מלפנים ומאחור
  • גלגלים: 27.5+
  • מחיר: 25,500 ש״ח (21,675 לחברי מועדון)
  • יבואן: CTC 

עיצוב ושלדה

גם אם לא היה כתוב TREK על הדאון-טיוב אי אפשר היה להתבלבל: השילדה של הפאוורפליי ממשיכה באותו העיצוב שטרק מובילה בו בשנים האחרונות. זו שלדת אלומיניום מלאה ובצבע צהוב בייקפאנל זרחני שיבלוט בכל מסלול שתרכבו בו. 

השילדה של הפאוורפליי מעודכנת בכל המאפיינים האחרונים של התעשייה ושל טרק עצמה: חיווט פנימי לכל הכבלים כולל החיישן למדידת המהירות יושב על תומכות השרשרת, תקן צירי בוסט, צינור תחתון מיושר להורדת משקל והעלאת חוזק לשלדה (Straight shot), סטם עם הגבלת תנועה (Knock block) כדי למנוע פגיעה של המזלג בצינור התחתון ומגן גחון כמו של אופנועי מוטוקרוס להגנה על המנוע. 

פיצ׳ר נוסף הוא ה-MINO Link שזהו פליפ צ׳יפ היושב במשולש האחורי שבאמצעותו ניתן לדלג בין שתי גאומטריות שונות הנקראות High ו-Low והמשחק ביניהם הוא מעבר בין גאומטריה ״אגרסיבית״ ל״רגועה״.

המתלה של הפאוורפליי הוא אותו מתלה ABP ותיק אשר נותן אקטיביות למתלה בזמן בלימה. במקרה של הפאוורפליי טרק ויתרו על המתלה הצף, מתלה שבו הבולם האחורי מעוגן בשני צידיו למשולש האחורי, אשר אמור לתת פחות רכות במהלך עבודה. הוויתור על הציפה היא כבר מגמה בטרק – כמו ב Fuel EX הלא חשמליים

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

הסוללה – משולבת וברת פירוק

סוללת ה-Powerfly מושתלת בצינור התחתון במנגנון שפיתחה Trek בשם: RIB- Removable Integrated Battery. היתרון הראשון הוא כמובן האסתטיקה, כשאין את מראה הגיבנת של הסוללה בצינור התחתון, ניתן יותר לעכל את האופניים החשמליים. היתרון השני הוא התאמה יותר טובה לכלוב בקבוק וכך יש מקום לבקבוק גדול ללא הגבלה מכנית של הסוללה. היתרון הנוסף הוא שאפשר לטעון את הסוללה על האופניים או בנפרד, וכן- ניתן לפרק אותה, ורק אז להעלות על המנשא לרכב ובכך להקל מעט במשקל ההרמה. גם הביצוע עצמו של ממשק הסוללה עם האופניים נחשב מהטובים בשוק – נוח וקל להסרה והתקנה.

מפרט חשמלי

לפאוורפליי מנוע של בוש מדגם Performance Line CX בעל הספק של 250 וואט ומומנט מקסימלי של 75 ניוטון מטר. המהירות המקסימלית לפעולת המנוע היא 25 קמ״ש לפי התקן הישראלי. בשונה מאופניים קונבנציונליים וחלק מהמנועים האחרים בשוק, גלגל השיניים במנוע של בוש אינו גלגל שיניים של קראנק אופניים אלא מובנה במערכת ההנעה. במצב כזה שבו גלגל השיניים מובנה במנוע הוא הופך את ערכת ההנעה לקומפקטית יותר (ובתלות בגודל הגלג”ש שם, משנה מעט את יחסי ההעברה שאנו רגילים אליהם במערכת הילוכים לא מנועית). 

מנוע בוש אופני הרים חשמליים

השליטה על המערכת נעשית ע״י שלט המשולב עם מסך היושב על הצד השמאלי של הכידון מדגם Purion. במערכת השליטה של בוש משולבת גם מערכת ספידומטר במסך. הכח למערכת החשמלית מגיע מסוללה לה קיבולת של 500 וואט. 

למערכת החשמלית יש חמישה מודים של עבודה:

  • Walk Assist – מוד הליכה שבו האופניים מסיעים את עצמם במהירות של 6 קמ״ש (למדרכות).
  • ECO – המצב החסכוני ביותר שבו המנוע משתמש ב-50% כח.
  • TOUR – מצב ״טיול״ בו המנוע מתשתמש ב-120% כח.
  • E-MTB – מצב משולב בו המנוע משחק בטווח משתנה של 120-300% כח המשתנה לפי הסל״ד או הכח המופעל על הדוושות.
  • TURBO – מצב בו המנוע נותן מקסימום כח של  300% וזהו המצב הבזבזני ביותר מבחינת סוללה.

גיאומטריה

המידה שנבדקה במבחן היא מידה מדיום (17.5 אינץ׳) ולבחור בגובה שלי (1.70 מטרים) המידה הרגישה כמו כפפה ליד. מבחינת מספרים השלדה של ה Trek Powerfly FS מעוצבת ליציבות ולנוחות רכיבה לאורך זמן. בגלל המשחק שניתן לעשות לגיאומטריה בעזרת ה-MINO LINK, רוב המספרים של הגאומטריה מדלגים בין שני ערכים. זווית הראש נעה בין 67.4 מעלות במצב גבוה ל66.9 במצב נמוך. זווית מוט האוכף תנוע בין 72.9 מעלות במצב גבוה ל-72.4 במצב נמוך וגובה ציר המרכזי ינוע בין 33.8 ס״מ במצב גבוה ל-33.2 בנמוך. 

בסיס הגלגלים הוא באורך של 120.7 ס״מ ואורך תומכות השרשרת הוא 47.4 ס״מ. מידות בסיס הגלגלים ותומכות השרשרת הן ארוכות כדי להוסיף יציבות לפאוורפליי וכדי למנוע התרוממות לא רצונית של הגלגל הקידמי בעת קיק דיווש כשתרצו לתת מכת כח בפידול בתוספת העזרה מהמנוע. מה שיפגע מעט מהאורך הזה היא הזריזות והשובבות של האופניים אך מנגד תיהיה לכם יותר שליטה בכח מתפרץ. 

אבזור ומכלולים

בולמים: שני הבולמים הם מבית Rock Shox כאשר המזלג הוא מדגם Revelation RL באורך של 130 מ״מ והבולם הוא מדגם Delux RL. שני הבולמים הם מסידרה פשוטה יחסית מקונצרן סראם והם מאפשרים שליטה ונעילה על ה-Low Speed Compression ושליטה על הריבאונד. 

הנעה ובלימה: מערכת ההנעה והבלימה בן מבית שימאנו כאשר מערכת ההנעה היא בעלת 11 הילוכים עם קסטה, שיפטר ושרשרת ברמת SLX ומעביר אחורי ברמת XT. זרועות הקראנק הינן היחידות שלא מגיעות מהתאגיד היפני והן של חברת Race Face הקנדית מדגם Aeffect מאלומיניום. הבלמים הם מדגם Deore של שימנו עם רוטורים בקוטר 200 מ״מ בכדי להגדיל את עוצמת הבלימה אל מול תוספת המשקל של המערכת החשמלית.

גלגלים: סט הגלגלים הוא מתוצרת חברת האבזור הפרטית של טרק, בונטרגר. הגלגלים מסדרת Line האגרסיבית של בונטרגר הם בעלי חישוקים ברוחב 40 מ״מ לצמיגי פלוס ונאבות בעלות 54 שיניים לאנגייג׳מנט מהיר. הצמיגים גם הם מבית בונטרגר מדגם XR4 Team Issue בעלי מבנה קוביות לאחיזה מוגברת וחתך צמיג של 2.8 הרלוונטי לצמיגי פלוס.

קוקפיט ושות׳: כל האבזור הנלווה גם הוא מבית בונטרגר ומכיל כידון אלומיניום ברוחב 750 מ”מ, אוכף נוח מגם Arvada, מוט כסא בעל מהלך של 150 מ”מ, סטם באורך 50 מ״מ וגריפים דקים ונוחים. 

Power to the People

אתחיל בגילוי נאות, הרכיבה על ה-Powerfly הייתה החוויה החשמלית האמיתית הראשונה שלי. לכן בפעם הראשונה שעליתי על האוכף ונתתי את הדיווש הראשון, עף לי המח מהעוצמה שאגורה מתחתי. 

מבחינת טיפוס הפאוורפליי הוא רכב כבד בלי ניתן לעצירה. לא הייתה כמעט שום עליה שיכלה לעצור בעדי. האחיזה של גלגלי הפלוס בתוספת הכח של המנוע, גם במוד ECO, אפשרו טיפוס בכל עליה בין אם היא מדורדרת, עם אבנים משוחררות או סתם תלולה וארוכה. כל זאת למרות זווית מוט האוכף 72.9 שאינה אגרסיבית לדיווש. גישה שפחות אהבתי בגיאומטריה של הפאוורפליי (מתוך הזווית שלי של רוכב שבילים טכני) היא הבחירה בהארכת תומכות השרשרת הארוכות, שתפקידן הוא להגביר את היציבות של הפאוורפליי בכח מתפרץ אך מנגד מקשים מאוד על הרמת הגלגל הקידמי לצורך טיפוס מדרגת סלע גבוה. אני מבין את ההחלטה של המתכננים: זה מצוין לרוכב המטייל, הרגוע, לקונים המבוגרים יותר של אופניים חשמליים ולרכובים מעט פחות מיומנים, אבל אם אתם בקטע של שעשועי רכיבה טכנית זה מעט מגביל. 

בכל מה שנוגע למורד השביל, הייתי מחלק את את החוויה לשתיים. החלק הראשון הוא במוד High של ה-Mino Link. במוד הזה הזוויות יותר רגועות ומאפשרות ישיבה נוחה יותר לרכיבה ארוכה או רכיבת שבילי קק״ל. הישיבה הייתה נוחה יותר, הציר המרכזי גבוה יותר המקל על טיפוס ומעבר מכשולים וזווית הראש גם כן רגועה יותר. אם לאמר את האמת, כאשר הפאוורפליי היו במוד High הם קצת שיעממו אותי. אבל הכל התהפך כאשר החלפתי את הגאומטריה למוד Low, סוף סוף חזר לפרוורפליי הצבע ללחיים. נכון ששינוי הגאומטריה הוא לא קיצוני אבל הוא בהחלט מורגש ולי אף הרגיש נכון יותר בכך שאם אלה היו האופניים הפרטיים שלי לא הייתי משנה בין המצבים. זווית הראש המתונה יותר בשילוב הציר המרכזי הנמוך יותר נתנו שליטה טובה יותר והוסיפו לאלמנט הפאן של האופניים. 

נוסיף לכל התמהיל את גלגלי הפלוס שנתנו אחיזה קיצונית גם בדרדרת הקיץ הישראלית ולאופניים הייתה שליטה גם בסינגלי אנדורו ירושלמים. אולם יש לזכור, לא מדובר כאן באופני אנדורו, אלה אופני שבילים עם 130 מ״מ של מתלים וזוויות רגועות מאופני אנדורו, כך שלא הייתי ממליץ לרוכב לא מיומן להיכנס איתם לסינגלים קיצוניים. 

ה Powerfly נתנו לי גם תחושת ביטחון משום שלא חיכה לי משהו לא צפוי: היציבות בשל בסיס הגלגלים ותומכות השרשרת הארוכות בתוספת האחיזה המוגברת מגלגלי הפלוס משרישים לרוכב את התחושה שתוכלו ללכת אם בחירת הקו שלכם על השביל בביטחון גם אם לא מדובר בבחירת הקו האידאלית. מנגד צריך לזכור שבגלל אותן סיבות בדיוק, הוצאה של הפאוורפליי מאיזון היא קשה יותר ולכן לשחק איתם הוא לא דבר קל. זריקות זנב, חיתוך של ברם וזריקה מצד לצד בסוויצ׳בק היא משימה מעט מסובכת יותר. לשם השוואה: במרידה תומכות השרשרת הן 439.5, בספש 455, בטרק: 474 – זה ארוך!

הפאוורפליי שיככו מהמורות בצורה די יעילה בהתחשב בכך שיש להם רק 130 מ״מ אך באופן אישי מזלג ה RockShox Revelation RL הרגיש לי מעט נוקשה בעבודה שלו ולא הייתי מתנגד ל-10 מ״מ נוספים של מהלך. 


קבלו מאיתנו עידכונים על כתבות חדשות בטלגרם: https://t.me/BIKEPANEL

טווח נסיעה

החוויה החשמלית האמיתית שלי הייתה ברכיבה ירושלמית קשוחה וארוכה. ברכיבה זו השתמשתי בעיקר במוד Tour כאשר בקו האחרון של הסוללה עברתי למוד Eco לצורך חיסכון. הסוללה הספיקה ל52 ק״מ עם קצת מעל ל1300 מטר טיפוס. לטעמי אלה מספרים מכובדים ביותר אך כל רכיבה היא שונה וקשה להשוות למוצרים אחרים אם לא עושים את אותו המסלול, עם משקל רוכב זהה, במצבי מנוע דומים. כמו כן, לא הגעתי למצב שבו הסוללה ריקה לחלוטין. 

השליטה על המערכת החשמלית מעט מסורבלת לדעתי משום שהשלט שיושב על הכידון מעט לא ארגונומי. הייתי מעדיף את השלט מדגם Intuvia של בוש בו המסך ממורכז על הסטם ויש שלט קטן על הכידון מצד שמאל לשליטה על מוד העבודה של המנוע. 

התנסות קצרה של גיאחה ועוד מבט

לפני שמאור החל במבחן הזה, לקחתי גם אני את האופניים האלה למבחן. עשיתי את זה ממש במקרה: Trek הציבו בבן שמן עמדת התנסות לרוכבים בשבת, במקרה הייתי שם, חתמתי על הטופס, השארתי את האופניים שלי ויצאתי לחצי שעה אחרונה לפני הנסיעה הביתה. הייתי כבר עייף אחרי XCO עצבני של שעה וחצי והתאים לי המעבר לחשמלי להתנסות של חצי שעה: בול בשביל תל-חדיד בשלמותו. בהתחלה מקבלים שוק קטן מהמשקל (קצת מעל 24ק”ג…) וצריך להבין מחדש את היחס בינך לאופניים, ואיך להתמודד עם אלמנטים. אחרי 10 דקות אתה מתחיל להרגיש אותם, ולהתחבר. האופניים העיפו לי ת’גבות! 

מבחינת מידה- אני גבוה ממאור בכ 5 ס”מ, בד”כ במדיום של 18-18.5″ באופני הרים, והמידה פה היתה 17.5″. המשמעות: אופניים קטנים יחסית מתחת לרגליים, ותחושה של כלי אדיר וזריז יחסית למשקלו לשעשועי סינגלים (באופני הדמו הדרופר הוצב נמוך מדי, ולא יכולתי לפתוח אותו עד לגובה שלי, מה שמעט פגם בדיווש, אבל עם המנוע- זה פחות הפריע…). פשוט טסתי על תל חדיד עם הטיות שלדה והשכבות מטורפות, הקפצות אופניים ומשחק מהיר. צמיגי הפלוס האלה ממש משכיחים את העובדה שקיץ מדורדר בסינגלים- אין מגבלות, יש אחיזה, מדהים!

לגבי המתלה- אני מסכים עם מאור לגבי הבולמים של רוקשוקס שמרגישים מעט קשים. הרכיבה עם 130 המ”מ על סינגל קק”לי כמו תל חדיד (ראיתי זורמים יותר ממנו- במיוחד באיזור הנחל בהתחלה והיציאה ממנו על הסלעים) היתה מצוינת, ולא הרגשתי שחסר לי מהלך, אבל למסלול יותר טכני מזה עדיף יהיה 140-150. לרוב הקונים של האופניים האלה זה די והותר לטעמי, בהנחה שיישארו בקק”ל ושבילי 4*4. 

מעבר לכל הנתונים הטכניים, זוויות, מהלכי מתלה וכו’- הרגשתי שאני פשוט טס בסינגל, במהירויות אדירות וללא מאמץ, והחיוך התרחב מאוזן לאוזן! הכיף האדיר הזה, לכאורה חסר המאמץ (אבל הדופק כן עולה קצת ומדוושים, רק מהר יותר בעליות) הוא משהו שהחשמליים פשוט עושים לכל מי שנכנס אליהם בנפש חפצה ובלי דיעות מוקדמות.

סיכום

ה-Powerfly 7 FS Plus של Trek הם טנק חשמלי שתוכנן ונבנה לכל תא שטח שרק תזרקו אותו אליו. דרדרת? סלעים? טיפוס? ירידה? הPowerfly יעברו הכל. מהלכי המתלים והגיאומטריה ממקמים את ה-Powerfly כאופני שבילים וככאלה קהל היעד שלהם הם רוכבים הרפתקנים שאוהבים לטייל מרחקים ארוכים, בכל תוואי שטח ומתאר. ה-Powerfly כבר ידעו לקחת את הרוכבים האלה בדריסה קלה, יציבות וביטחון בכל מכשול.  ואם עוד לא ניסיתם את זה- בפעם הבאה שטרק ירימו עמדה בבן שמן- אל תפספסו! 

אל כל כתבות האופניים החשמליים לחצו פה