למה כל כך הרבה אנשים לא מוותרים על המסע השנתי הזה דרומה אל ה VEOLIA Desert Challenge? כי זה פסטיבל האופניים הגדול והמגניב ביותר בישראל!
אם רציתם למצוא דרך (סוף סוף) לשלב את המשפחה, החברים או אנשים שהם בד”כ מחוץ לתחביב הזה שלכם – האופניים, הרי שאירוע VEOLIA Desert Challenge מספק לכם בדיוק את המתכונת לעשות את זה – עם מתחם קמפינג מתוקתק, שלל אירועים ומוקדים, ואווירת פאן מדברי ייחודית. זו הזמנה ליומיים של אירוע, שיש בו גם, בין השאר, תחרות אופניים משובחת במיוחד. בשנה שעברה ירדו למתחם ולפסטיבל יותר מ-2,000 איש, כ-1,250 מהם השתתפו במקצה התחרותי בשבת. הגיעו לפסטיבל 200 רוכבים למסע רכיבה למען השלום, בשיתוף נוער פלסטיני מרמאללה ופעילי שלום, כ-300 רוכבים במסלול העממי בשישי בצהריים, בטיול מודרך בנחלי סדום-פרצים, מעל 300 רצים השתתפו בריצת הלילה לאור ירח, במרחקיה השונים, ובבוקר רכבו במסלולים התחרותיים 1,250 איש (ועוד 8 בקטגורייה הבינלאומית, מדיטרניאן קאפ). כ-500 איש לנו באוהלים המתחם הקמפינג של האירוע.
יפה לראות שמתוך עולם האופניים צומח משהו שהוא כבר הרבה מעבר לאופניים: הצ’אלנג’ הראשון מכולם (Volvo Challenge) עשה היסטוריה מקומית והביא את הקונספט של תחרות מרתון אופני הרים לכולנו – תחרות שמתאימה להמון רמות רכיבה, שמתנהלת למרחקים מגוונים – שהארוך בהם הוא מעל 60 ק”מ, ושמתנהלת בזוגות. הוא התקיים במרכז מיר”ב בכרמל במרץ 2004 בניצוחה של עז הרים והשתתפו בו 420 איש. ב-2005 החליף מרתון הזוגות Volvo Desert Challenge את הפורמט הישן של “סובב סדום”, תחרות אופני הרים שהתקיימה בים המלח בכל שנה מאז 1994. האירוע עדיין קרוי “סובב סדום” (לצד שמו בעל הניחוח הבינלאומי).
רישמו ביומנים: הויאוליה דזרט צ’אלנג’, פסטיבל האופניים הגדול והוותיק בארץ, מתקיים השנה ביומיים האחרונים של נובמבר (חמישי-שישי) ובשבת – היום הראשון של דצמבר (29/11-1/12). כן, יש גם תחרויות, מסעות וחגיגת אופניים בתוכו, אבל זה כבר משהו שהוא הרבה מעבר לכך: כמו בפסיבלים הגדולים של אופני ההרים בחו״ל, גם באירוע הזה המילה ״פסטיבל״ היא לא כיסוי תחת לתחרות פלוס כמה מתנפחים לילדים, אלא כפר רוכבים ורצים מושקע, המוקם בשטח, וסביבו שלל פעילויות ותכנים מגניבים במשך יומיים לילדים, משפחות רוכבות, רוכבים מתחילים, וכמובן לכל אותה חבורת חוד מוטרפת-אופניים, ובשנים האחרונות – גם לחובבי ריצת השטח.
זו לא תחרות חפיף של לתת בראש שעה וחצי וללכת הביתה לסידורים: מדובר בסופ”ש ארוך, עשיר וחווייתי. מי שבאמת רוצה להפיק את מקסימום הכיף מה-Desert Challenge סוגר לעצמו ולמשפחתו או חבריו את סוף השבוע החל מיום חמישי ועד מוצאי שבת ומתכונן לבריחה אל המדבר: יש אפשרות לרכוש חבילות בתי מלון, אך אפשר להרשם גם ללא חבילת לינה.
הוראות ההגשה של המנה הטעימה הזו תלויות בכם – יש שלושה מסלולים (עממי, תחרותי, ומשלב ריצה) אך ניתן לערבב ביניהם: אפשר להגיע עם המשפחה להתמקמות בקמפינג בשישי אחה”צ לצאת למקצה העממי (סדום-פרצים) עם הילדודס, ולחזור בזמן לארוחת ערב. בחזור יש הפנינג אינסופי וקצת רועש במתחם עם הגרלות, תחרויות היתוליות, מוזיקה, אוכל, בירות בלגן והאקספו במחירי החיסול. יש מלא קטגוריות גיל מין ומרחק: קצר בינוני ארוך גברים נשים או מעורב סינגלספיד בינוני וארוך צעירים בוגרים מסטרס וסניורס (4 קטגוריות גיל) סה״כ 44 פודיומים וקרוב ל250 מקבלי פרסים גביעים ומדליות!
אתר האירוע הרשמי: www.desertchallenge.co.il
הנה הסרט של 2010 כדי להכנס לאווירה:
מתחם הקמפינג
הקמפינג ב VEOLIA Desert Challenge הוא משהו ייחודי ולא אופייני לאף אירוע אופניים אחר בארץ. נמרוד כהן, יזם והוגה הצ’אנלנג’ מספר: “כשאני התחלתי להתחרות, ב-94, הייתי סטודנט צעיר ותפרן ללא רכב. לפני כל תחרות היינו מתארגנים כמה חבר’ה, ברכב של אחד מהם (רנו אקספרס), נוסעים בשישי בצהריים לאזור התחרות, ומחפשים קיבוץ או מדשאה להתפלח בה ולישון בה. כך בסובב גליל האגדי (בבוקר חברי הקיבוץ סילקו אותנו מהדשא בצעקות), בסובב אל רום וגם בסובב סדום, בו הייתי מתנחל בחופים בטיילת המלונות או במדשאה של האמפי הנטוש (והשוקע…) בטיילת עין בוקק. כשבועז גורן ואני התחלנו את מסורת הצ’אלנג’ים בסדום, עם המועצה האזורית תמר, הזכרנו להם שסובב סדום הוא תחרות די כבדה לכיס: דלק יקר מהמרכז, לינה, ארוחות, ומי שמוריד את המשפחה איתו, בכלל צריך להיפרד מסכום ארבע ספרתי יפה באיזה מלון או אכסניה. בדיוק פה נולד קונספט הקמפינג: מתחם מיוחד לקמפינג, צמוד למתחם האירוע, עם תאורה, מקלחות חמות, שמירה, בו יכול כל אחד ללון, בלי למכור כליה בשוק השחור. אנחנו שמים חצאי חביות עם גחלים לטובת מי שרוצה לבשל/לעשות פויקי לעצמו, אבל צמוד למתחם יש מסעדה של קייטרנינג משובח או פאב רוכבים.
הדבר הכי גדול בקמפינג, הוא החברויות שנוצרות בו. רוכבים לנים לצד רוכבים, מבשלים ביחד, מזמינים אוהלים וחבורות להתכבד, משאילים מצרכים או קפה שחור, יושבים במעגלים-מעגלים לתוך הלילה, מחליפים מורשות קרב (“איך הכאבתי לעלייה ההיא, חבל לכם על הזמן…”), ומפריעים לחבריהם קשיחי הראש והזנב לישון טוב לפני הזינוק בבוקר. בינתיים, מסביב, שלל פעילויות במתחם האירוע: מתחם אקספו גדול ועשיר שפועל גם בלילה, הופעה חיה, קבלת שבת, מוזיקה מגניבה, ורצי הלילה שיוצאים להרים החשוכים בעוד מקצה מוטרף”.
ה Desert Challenge מציע שלושה מסלולים עיקריים השנה:
1. מסלול טיולים חווייתי ולא תחרותי:
יריית הפתיחה של האטרקציה הראשונה בתוך הפסטיבל הזה היא כבר בחמישי אחה”צ – עת מוקם מתחם באלאנס באחד המלונות ובו מעבירים לרוכבים מיומנויות רכיבה עם טסט על מסלול מכשולים: אלמנטים שונים המדמים אתגרים הקיימים ברכיבת שטח ומאפשרים למדריכים מיומנים לספק לכם את התורה באופן מדויק וכירורגי – בלי האקראיות והעדר השליטה של השטח האמיתי. אחרי שלומדים במתחם כזה אפשר לעלות מדרגה ולתרגל את הדברים גם ברכיבת השטח עצמה.
ההמשך – בשישי: אז יוצא המסע העממי עם המדריכים ורכבי הליווי אל הלופ הקלאסי של נחל פרצים-סדום. הקפה קלה יחסית של 14 ק”מ. נחל פרצים-סדום הוא מסלול כייפי במיוחד לרכיבה, לא קשה ובעל פני שטח זורמים מאוד עם קצת אדמת פודרה: פניות S כייפיות בתוך נקיק צר ששוליו משורטטים בפסים ושכבות בהירות – פנינת טבע מקסימה.
בסיום יש מתחם-חגיגה: אקספו (כלומר תערוכה מלאה בדוכנים – בשנה שעברה היו 24 דוכנים עם מלא הגרלות והנחות שוות ביותר). מוסיקה מה dj, דוכני מזון ושתייה, זולות ופינות ישיבה, צל, ומתחם ענקי של באלאנס בו יש תחרויות היתוליות ומסלול דואל טריאל ראש בראש – הכל עם פרסים, כריזה ומדי פעם מופע קפיצות אקסטרים.
בבוקר שבת: יוצאים שני מסלולים מודרכים ומלווים מכיכר סדום (הכניסה לעין תמר ונאות הכיכר):
ילדים ומשפחות – מסלול מודרך באורך 7 ק”מ לילדים ומשפחות רוכבות, עם רכיבה לאורך הגבול, במטעים, אל מול כפר ירדני עם תצפית והסברים
מסלול שטח “חריץ בחוואר” – מסלול אופני הרים אותנטי, באורך 23 ק”מ על בסיס נחל אמציה.
הרוכבים מוזמנים לחזור למתחם הפסטיבל לאחר הרכיבה, ולהשתתף בפעילויות ובהגרלות השונות של ההפנינג.
2. מסלול תחרותי:
בבוקר שבת מוזנק ה Veolia Desert Challenge: מרתון זוגות שטח הגדול בארץ. כל אחד יכול לבחור את המרחק המתאים לו: 24 ק”מ (הקפה אחת), 48 ק”מ (2 הקפות) או 72 ק”מ (3 הקפות).
התחרויות הן בזוגות בלבד. כל זוג רוכב ביחד לאורך כל המסלול, עובר ביחד בנקודות הביקורת וחוצה יחדיו את קו הסיום. הזוג המהיר ביותר שיחצה את קו הסיום – ינצח! מה הקטע של תחרות זוגות? צריך לנסות בשביל להבין – החוויה שונה לחלוטין מתחרות יחיד. יש משהו מחזק ומאתגר בו זמנית באתגר זוגות. אתה לא לבד עם הקצב של עצמך ועם ההחלטות העצמאיות שלך, מה שמחייב התחשבות, מאמץ גדול יותר לעתים, או ההפך- הורדות קצבים דווקא במקומות שאתה הייתה לוחץ חזק יותר לבד. מצד שני שותף לוקח אותך לקצה לפעמים בדיוק במקומות בהם אתה צריך את זה: שותף חזק משלים אותך וצוות טוב יכול להשיג תוצאה טובה בהרבה ממה שהיו משיגים כל אחד מהשניים לבד. דוגמא: רוכב חזק ועקבי במישורים יכול להיות הקטר של צמד בקטעי נג”ש קלאסיים שמשולבים בתחרות ארוכה. הרוכב הפחות מאסיבי יוביל מעט פחות. אם רוכב אחד מהשניים טוב יותר בקטעים הטכניים ויודע לבחור קווים, הוא עובר קדימה בקטעים האלה ומתפקד כ”מראה דרך” לרוכב הפחות טכני. כל מי שרכב מהר אחרי רוכב טכני טוב ממנו מכיר את ההשפעה המדהימה שיש לרכיבה כזו על היכולת והבטחון שלו: הוא פתאום עובר אלמנטים ובמהירויות וזרימה שלא היו מוכרים לו לפני כן והגוף מחכה את בן הזוג ומגיב הרבה יותר מהמוח שהיה עוצר אותך לו היית צריך לעשות את זה לבד. רכיבה בזוגות זה משהו אחר, וזה כיף לא רגיל להגיע כצוות לקו הסיום – במיוחד עם הטנגו שלכם היה מוצלח.
טיפ של BIKEPANEL: עבודה זוגית טובה מתחילה לפני יום התחרות: נסו למצוא ולהתארגן על בן הזוג שלכם מבעוד מועד, לדחוף עימו/ה כמה אימוני רכיבה בתקופה שלפני הדזרט צ’אלנג’.
מה אופי המסלול ולמי הוא מיועד? המסלול עובר בדרכי כורכר וג’יפים, ומאתגר את סבולת ועמידות הרוכבים ולאו דווקא את יכולותיהם הטכניות. עם זאת, חלק מדרכי הג׳יפים טרשיות, ובהן מקטעי פודרה, בורות וחריצים מזדמנים, לכן יש צורך במיומנות רכיבה בשטח, כמו גם להתייחס בכובד ראש לסימוני המארגנים ולחיצים במסלול. מסלול ההקפה עובר במתחם האירוע, כך שתקבלו עידוד מבני המשפחה ומהמלווים שלכם בכל הקפה, וכמובן, בקו הסיום.
הקפת מרתון אופני ההרים, תצא מנקודת הזינוק הרגילה, שבנחל חימר, כנגד כיוון השעון, לכיוון כללי של נחל פרצים. המסלול עובר את המפגש עם נחל סדום (מבלי להיכנס אליו עדיין), ואז מטפס את העלייה התלולה של מקורות – התכוננו לקטע Hike A Bike (סחיבת האופניים בהליכה) קצר ועצבני! – בעלייה של מקורות תקבלו גם עזרה אנרגטית בצורת מוזיקה, כרוז ונקודת מים. מקצה העלייה נדרים על עבר מישור עמיעז, שבו תמוקם תחנת הרענון הראשית עם מים, משקה איזוטוני, תמרים, בננות ופינוקים. אחרי הרענון ממשיכים אל עבר מרגלות הר סדום, ומתחילים את החזרה החווייתית למתחם האירוע, דרך הקניון הלבן והמתפתל של נחל סדום, בירידה מתונה. בנקודת המפגש עם נחל פרצים, אותה עברנו בדרך הלוך, נפנה צפונה (ימינה), בחזרה אל קו הזינוק/סיום.
3. המסלול לאצנים, טריאתלטים ודואתלטים
האופציה למי שרוצה ריצה ואופניים בק-טו-בק, חוזרת אחרי שנת היעדרות. הפסטיבל כבר אינו רק סביב אופניים אלא שילב לתוכו חוויה שמתאימה לאנשי המולטי ספורט בנוסף לרוכבים ומשפחות. בתוך כך ישנן שתי תחרויות ריצה או שילוב ריצה אופניים שהאצנים יכולים לבחור מתוכם: ה Ultimate Challenge וה adidas MoonRun:
adidas MoonRun – ריצת שטח לילית
ריצות שטח הן הלהיט האתגרי בקרב אצני הארץ והעולם בשנים האחרונות. מלבד החוויה והאתגר הפיזיולוגי שטמון בכל ריצה, מתווספת חוויה מדהימה של יציאה לטבע, למרחבים, לאוויר הצלול, עם נופים עוצרי נשימה ואתגרים חדשים בדמות פני שטח משתנים ולא אחידים, טיפוסים תלולים וירידות, המחייבים לימוד טכניקות חדשות ולעיתים אף ציוד ריצה ייעודי.
adidas MoonRun, היא ריצת שטח לילית לאור ירח, שתיערך השנה בפעם השישית ברציפות – אירוע ריצת השטח הלילי הוותיק בארץ. ההשתתפות באחד משלושת המקצים של adidas MoonRun היא חוויה נדירה של ריצת שטח לילית על השבילים הלבנים בנופים הקדומים של סדום, כאשר השתקפות הירח על המצוקים הלבנים והדרכים הבהירות, נותנת תאורה חלבית. המסלול, שרובו ככולו דרכי כורכר וג’יפים, אינו אתגרי או מורכב בצורה קיצונית, ולמעט “קיר” תלול וקצר, אין בו עליות דרמטיות או משטחים קשים במיוחד. האתגר טמון בריצה הלילית, עם שילוב של תאורת ירח טבעית (חלקית או מלאה, לפי העננות) ופנס ראש, ובטמפרטורות נמוכות, שלרוב אינן מוכרות לרובנו.
השנה החזרנו את המסלול הקצר ולבחירתכם שלושה מסלולים תחרותיים במרחקים שונים: 30 ק”מ, 20 ק”מ ו-10 ק”מ:
Ultimate Challenge – התחרות הקשה מכולן:
אם אתם מכונות כושר עילאי, רזים ממוקדים וממושמעים בתוכנית האימונים שלכם ואי אפשר לעצור אתכם זה כנראה האתגר שתכוונו אליו: שילוב של ריצת שטח לילית ואחריה (למחרת בבוקר) מרתון אופניים מפרך. בשנה שעברה בחרו יותר מ-70 רצים ורצות להוסיף גם רכיבת אופני הרים תחרותית, בבוקר שלאחר ריצת הלילה. השנה התחרות הזו חוזרת בגדול בעקבות הפידבקים והבקשות של המשתתפים בשנים הקודמות. השנה גם הרכיבה בקטגוריית ה-Ultimate היא אינדיבידואלית, ללא צורך בבן זוג לרכיבה. ההרשמה היא לאדם בודד.
המרחקים מרשימים למדי עם שתי תת אופציות:
-
Ultimate קצר – ריצת שטח 20 ק”מ + מרתון אופני ההרים 48 ק”מ,
-
Ultimate ארוך – ריצת שטח 30 ק”מ + מרתון אופני ההרים 70 ק”מ.
שימו לב: ניתן גם לשלב את כל אחד ממקצי ריצת לילה עם רכיבה במרתון הזוגות, שלא במסגרת מקצה האולטימייט, אך ללא מדידת זמנים משולבת.
The Race For Peace
לצד האירוע המרכזי מתקיים ביום שישי – 30.11.2012 גם כנס ו “המרוץ לשלום” – כנס ומסע אופנים עממי במדבר שמפגיש בין פלסטינים לישראלים. זהו צעד נוסף בחזון הארגון לבניית אמון ושלום ויצירת מפגשים בגובה העיניים. הספורט הוא דרך נוספת לקירוב לבבות, פיוס ושבירת מחסומים. חוויה אנושית בחיק הטבע. האירוע יכלול תחרויות אופניים למשפחות ולמקצוענים, סדנאות, תחרויות ספורטיביות, מעגלי הקשבה, הרצאות, מוסיקה, אוכל ועוד, והכל ללא תשלום. הרכיבה אינה תחרותית ותתנהל בקצב רגוע ובאווירת טיול עם מדריך מוביל ומכונאי אופניים מאסף.
בין יום חמישי ה 29 בנובמבר לשבת 1 בדצמבר – אתם יודעים איפה צריך להיות!
מידע על בתי הארחה, מסעדות, פעילויות ואטרקציות באזור ים המלח
איך מגיעים? פשוט נוסעים לים המלח מערד ונוחתים ימינה לכביש 90 מרחק קצר מאוד מהאירוע.
אנחנו מקווים שהצלחנו להעביר פה את המושג לגבי ההיקף, האיכות והרמה של הדבר הענק הזה… את רמת ההפקה והירידה לפרטים, את העושר של האירוע, ואת מגוון הדברים והחוויות שאפשר לעבור שם. אין דברים כאלה – מדובר בפסטיבל אופניים ברמה בינלאומית אמיתית, וזה קורה פה – במדבר המקסים לחוף ים המלח. אל תפספסו! וכדי שתשארו עם טעם של עוד – הנה סרט ארוך ומושקע מהפסטיבל ב 2009: