וואו איזה גלגלים חדשים קנית, איזה מדהימים נראים האופניים שלך איתם, תתחדש על הקרבון! ועוד הערות דומות לנ״ל שמעתי לכל אורך המבחן על הגלגלים של Vision המיובאים ארצה על ידי גלגלנוע. אז אין ספק אלה הגלגלים הכי יפים שרכבתי איתם מעולם והם שידרגו את המראה של האופניים ב-10 רמות. האם הם גם יודעים לאפות? כנסו למבחן.

מאת: דרור הדדי
צילום אורי ניצן, גיא חלמיש

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

פרטים כלליים

  • מוצר: גלגלי קרבון קלינצ׳ר של Vision
  • דגם: METRON 55 SL CLINCHER
  • עומק: 55 מ״מ
  • משקל: 1580 גרם (מוצהר)
  • מחיר: 9,790 ש״ח
  • רוחב חישוק: 25 מ״מ
  • יבואן: גלגלנוע

Vision

חברת Vision

חברת Vision היא בעצם חלק מקבוצת FSA הידועה לכולם בתחום של קראנקים, כידונים, סטמים וכדו׳. בשנת 2014 החליטה הקבוצה להתחיל לייצר גלגלים תחת המותג Vision ומאז היא משחררת לשוק מגוון גלגלים מטיוביולאר, דרך קלינצ׳רים ובעומקים מגוונים.

החברה מספקת גלגלים למספר רב של קבוצות מקצועניות וביניהן Israel Cycling Academy המקומית אך גם ל-Lotto Jumbo, Astana ועוד קבוצות ברמות הגבוהות ביותר.

כל כך יפים

מרגע שקיבלתי את הגלגלים למבחן, מתתי לחבר אותם לאופניים ולצלם תמונה. אלה By Far הגלגלים הכי יפים שרכבתי איתם אי פעם. זה התבטא גם בהתנפחות חשבון האינסטגראם שלי בהרבה מאד תמונות של גלגלים וגם בכמות המחמאות שקיבלתי על הגלגלים החדשים שאינם שלי. המראה הקרבוני העמוק בצבע שחור מט עם מדבקות מונחות במדויק הופכות את הגלגלים האלה לפריט האופנה הטוב ביותר שיכולתי להוסיף לאופניים.

Vision
גלגלים זה וואחד Issue

אני לא יודע כמה מכם מכירים את אלון להרר ועמיר יוגב, שניים מהרוכבים המוכשרים יותר בקבוצה שלי, אבל הכישרון שלהם לא מתבטא רק ביכולת להוציא הרבה וואטים מהרגליים אלא גם ביכולת שלהם להעמיק לתוך נושא. וגלגלים זה אחד הנושאים האהובים עליהם בשיחות אצלנו.
פעם אחד החבר׳ה בקבוצה שאל ״מה עדיף גלגל אווירודינאמי או גלגל קל משקל?״. התשובה לא איחרה לבוא עם אינספור גרפים ונוסחאות פיזיקליות, המפרטות את השיפוע המדויק בו גלגל קל הופך עדיף על גלגל אווירודינאמי. כמו גם ניתוחים מדויקים שמסבירים כמה מטרים יעברו בהאצה של 1000 וואט עד שגלגל אחד יעקוף את הגלגל השני.
מכל השיחות האלה הסקתי מסקנה אחת – גלגלים זו סוגיה הרבה יותר מורכבת ממה שחושבים. משקל, מבחני אווירודינאמיות, רוחב חישוקים פנימי וחיצוני, צורת החישוק, שפיצים, קשיחות ועוד ועוד הן סוגיות מאד משמעותיות בבואכם לבחור גלגל. הרבה אנשים בוחרים גלגלים כי הם קרבון עם פרופיל עמוק במשקל נמוך וזו טעות – יש עוד הרבה מאד פרמטרים שצריך לשקול לפני ששולפים את כרטיס האשראי וקונים גלגלים חדשים.

גלגלי כביש

התרשמות כללית

רכבתי עם מגוון גלגלים לאורך הקריירה – התחלתי בגלגלים פשוטים של Fulcrum מסדרה-7, השתדרגתי לגלגלי Campagnolo Shamal, אח״כ ירדתי ל-Fulcrum 5 ובשנים האחרונות אני רוכב על גלגלי FLO 30, שכשעברתי אליהם מה-Fulcrum 5, החוויה היתה הייתה כל כך מדהימה שעד היום אני מתרגש כשאני חושב על כמה נהניתי מהם באותו מירוץ. הם היו מהירים אבל גם הרגישו סופר רכים, קצת כמו שמרגישה רכיבה על חול ים רטוב. במקביל האחיזה שלהם בסיבובים הייתה (ועודנה) מדהימה – כאילו תמיד אפשר להשכיב אותם עוד קצת והם יחזיקו את הסיבוב. קיוויתי להרגיש תחושה דומה כשעליתי על ה-Vision בפעם הראשונה ולא כך.

קשיחות ונוחות

אני יושב במשרד כסא לכסא עם חבר נוסף בפאנל של בייקפאנל – רוכב האנדורו גל בן יעקב. קצת כמו עמיר ואלון, גל מסוגל לחפור על אופניים בצורה סופר עמוקה, לכן כשבאתי אליו עם התחושות שלי בנוגע לגלגלים ומה לכתוב במאמר הוא ידע בדיוק איך לעזור לי. ״תתמקד בקשיחות של האופניים – בסוף יש שני צירי קשיחות שאתה צריך להתייחס אליהם – האחד בכיוון מעלה מטה והשני צידי. אלה שני הדברים המשמעותיים ביותר בגלגלים״ (רוכב אנדורו כמו רוכב אנדורו לא מתעסק באווירודינאמיות כמובן ובעיקר מעוניין שהם לא יתפרקו לו כשהוא קופץ 30 מטר באוויר… משוגע :-).
אלה הגלגלים הכי קשיחים שרכבתי איתם מעולם! אותה רכות שמרגישים בצורה כל כך טובה עם ה-FLO פשוט לא קיימת אצלם. כשאתה עולה לספרינט ומנענע את האופניים מצד לצד, אין שום גמישות, הגלגלים נעים כמו יחידה אחת יעילה. קשיחות כמו הרבה דברים אחרים היא עניין אישי – יש רוכבים שמאד אוהבים גלגלים קשיחים ואילו אחרים יעדיפו יותר גמישות. עבורי אישית, הקשיחות הזו פחות מתאימה מהסיבה הפשוטה שהיא הופכת את חווית הרכיבה לפחות נעימה. מצד שני, אם אתם ספרינטרים מפלצתיים או שאתם אוהבים גלגלים מהסוג הזה אז ה-Vision יעשו עבודה מאד טובה. גם בציר האנכי וגם בציר האופקי הגלגלים סופר קשיחים ואתם יכולים לסמוך על זה שהם יתנו לכם את מה שאתם מחפשים.

metronיכולת עצירה

הרכיבה הראשונה שלי עם הגלגלים הייתה במסגרת אימון עליות באזור בית שמש. טיפסנו (וירדנו) כמעט כל דבר באזור. מנס הרים, דרך יד קנדי ועד צובה, כך שזו הייתה הזדמנות מצוינת להרגיש את הגלגל בסיטואציה של עליות ויותר מזה של ירידות.
הגעתי לאימון קצת אחרי ששמעתי פודקאסט הדן בכך שהמעצורים מפסיקים לתפקד לפעמים בגלגלי קרבון. אתם יכולים לתאר לעצמכם מה עבר לי בראש במהלך הרכיבה – ״רק שהמעצורים לא יפסיקו לעבוד״. תוסיפו לכך את העובדה ששילבנו את האימון עם הפלוטון העצום של NCC, ותבינו שהיה לי חשוב לדעת שהברקסים יתפקדו ברגע שאצטרך אותם.
השתמשתי ברפידות הצהובות של SwissStop ולא היה שלב ברכיבה שהרגשתי בעיה עם המעצורים. אמנם הם פחות חזקים מהמעצורים בגלגלי האלומיניום שלי, אבל זו לא הייתה סוגיה שהטרידה אותי באף אחת מהירידות. ברגע שרציתי להאט, הם עשו את זה בצורה טובה מאד ובערך ממחצית האימון והלאה, הסוגייה הזו כמעט ולא הטרידה אותי. כשחזרתי לפארקים המוכרים והמישוריים בתל אביב, כל הנושא הפך להיות לחלוטין לא רלוונטי.

 Visionרוחות צד

כרוכב שפחות מנוסה עם פרופילים עמוקים, זו הייתה חוויה מיוחדת בשבילי להרגיש את רוחות הצד איתם. כמו העצירה, גם זו סוגיה שידעתי שתהיה בעייתית ונתקלתי בה בשני אימונים: הראשון הוא אימון העליות שסיפרתי עליו והשני הוא במסגרת סימולציית הכנה למירוץ אורים (אזור הידוע ברוחות הצד שלו). בכל אחת מהסיטואציות האלה הייתה לי חוויה מאד שונה מהבחינה הזו.
עובדה ידועה היא שירידה טובה באמת חייבת להכיל ספרנטינות. לשמחתי, יש כמה כאלה שם ליד בית שמש בואכה ירושלים. השילוב של פנייה בסרפנטינה יחד עם רוח צד היה אחד השילובים המלחיצים ביותר שהיו לי עם הגלגלים. בעודי משכיב את האופניים בסיבוב שמאלה, הגיע פתאום משב רוח והתחושה הייתה שהגלגל האחורי פשוט נע הצידה יחד איתו. תחושה שמעולם לא חוויתי עם גלגלים בפרופיל נמוך יותר. אני לא יודע להגיד אם זה משהו ספציפי לגלגל הזה או שזה היה קורה בכל גלגל עם פרופיל עמוק, אבל זה היה מאד לא נעים.
מצד שני, בסימולציה במירוץ אורים וברכיבות שעשינו באזור באותו מחנה אימונים, מאד נהניתי מההשפעה של רוחות הצד על הגלגל. הגעתי לסימולציה על מנת לבחון אם אתחרה אתם שבוע אחרי או לא, ויצאתי ממנה ללא התלבטות בכלל – ברור שאתחרה איתם! רוח הצד השפיעה לטובה – הגלגלים לכדו את הרוח והפכו למפרש קטן שפשוט דחף אותי קדימה. משבי רוח שחששתי שיסיטו אותי ימינה ושמאלה הורגשו יותר מאשר בגלגלים הרגילים שלי, אבל לא גרמו לי לדאגה. כל עוד החזקתי את הכידון כמו שצריך, זה הרגיש בטוח לחלוטין.

מטרו

חסר רעש

אחת האינדיקציות החזקות ביותר שרוכב לידך טריאתלט היא הרעש של גלגלי הקרבון והרחש הקבוע שהם משמיעים. לצד צילום תמונה של הגלגלים, זה היה הדבר השני שחיכיתי לו – להאיץ ולשמוע את הרעש הזה חזק יותר ויותר. בפועל, הם לא השמיעו את הרעש הזה כלל – אפילו לא קמצוץ ממנו.

clincher

פניות

לאור כך ששטחי האימונים המרכזיים שלי הם פארקים סגורים, יוצא לי לפנות ממש הרבה פעמים בשבוע. זה אחד האלמנטים החשובים ביותר ברכיבה ולעשות אותו כמו שצריך ישדרג אותכם פלאים. בגלל סיבות מנטליות שלאחר פציעה משמעותית, היכולת שלי לפנות הלכה הרבה אחורה, ואני יכול להעיד מיד ראשונה שהביטחון וההנאה של לפנות כמו שצריך נותנים היא דבר שלא יסולא בפז. אני כבר מת לחזור להשכיב את האופניים עד הסוף.
למרות שטכניקה טובה היא מרכיב מאד משמעותי ביכולת פנייה, הגלגלים שאתם רוכבים אתם יכולים מאד לעזור בזה. הגלגלים הנוכחיים שלי הקפיצו את יכולת הפנייה שלי בצורה משמעותית. אני סומך עליהם, והם תמיד מרגישים כאילו הם יכולים לקחת עוד כמה קמ״שים בפנייה. עם ה-Vision לא הרגשתי את תחושת האחיזה המצויינת הזאת – הם פונים סבבה, כמו הרבה גלגלים אחרים, אבל אין שם את תחושת הדבק שכל כך חשובה בסיבובים.
Vision

משקל

הגלגלים שוקלים 1‪.‬5 ק״ג, הדומה לגלגלים אחרים בעומק כזה. למרות שמשקל לא צריך להיות השיקול הראשון כשאתם קונים גלגלים (אלא האווירודינאמיות שלהם). גלגלים במשקל הזה מאפשרים לכם להרגיש לחלוטין בטוחים בעליות בכך שאתם לא סוחבים משקל מיותר. המשקל הזה מאפשר להם להיות גלגלי All Around אמיתיים.

מהירות

במקרה יצא לי לעשות את המבחן במהלך תקופת עבודה על יכולת הנג״ש שלי ושל WCR. לכן, במשך שבועיים רצופים עשיתי אימון כמעט זהה איתם – 4 הקפות (13‪.‬4 ק״מ) בפארק אריאל שרון על הסף. ההקפה הארוכה בפארק אריאל שרון והפניות הרחבות שבו יוצרים מצב בו מאד נוח לבצע שם מבחן מהירות מסוג זה.
בשבוע הראשון השתמשתי בגלגלי ה-FLO 30 הרגילים שלי (פרופיל 30 אלומיניום) ואילו בשבוע השני השתמשתי בגלגלי ה-Vision. בשני השבועות ישבתי על וואטים כמעט זהים, ברמה של 2-3 וואט לפה ולשם. המהירות הייתה גבוהה בכ-7-8 שניות להקפה עם גלגלי ה-Vision ובמצטבר חסכתי איתם כ-30 שניות מהזמן הכולל. זה המון!
עם זאת, יש עם המבחן הזה שתי בעיות – הראשונה היא שהצמיגים על שני הגלגלים היו שונים. ב-FLO השתמשתי בצמיגי Continental 4-Seasons האיטיים יחסית ואילו ב-Vision השתמשתי בצמיגי Pirelli, מהירים יותר. הבעיה השנייה היא שיש אפשרות שהתנאים בשבוע השני היו שונים מבשבוע הראשון. מבעיה זו אני פחות מוטרד משום שבהשוואה של יחס המהירות/וואטים של הרוכבים האחרים בקבוצה, לא רואים שינוי כל כך דרמטי.

Vision

עובי החישוק

המגמה בשנים האחרונות היא ללכת לחישוקים רחבים יותר ויותר. יש לכך מספר סיבות. הראשונה בהן היא העובדה שהצמיג מתיישב בצורה טובה יותר על צמיג רחב. במקום לקבל צורה של בלון המתקפל פנימה אל החישוק, הוא הופך להיות ישר יותר וכך יורד החיכוך המתגלגל של הצמיג. גם אם אתם משתמשים בצמיג 23, הוא ישב טוב יותר על חישוק רחב יותר.
לא רק שמהירות הגלגול משתפרת אלא גם תחושת הרכיבה – הרוחב הנוסף מייצר רכות גדולה יותר ונעימות גדולה יותר ברכיבה וגם מוריד את הסיכויים שתתפנצ׳רו במהלכה. בגלגלים האלה מדובר בחישוק ברוחב 25 מ״מ שעומד בדיוק איפה שנמצאים מרבית הגלגלים המודרניים.

גלגלי Vision

נאבות וחישורים

על מנת לקבל מידע נוסף על הנאבות של הגלגלים דיברתי עם גל רוטמן, המכונאי של Rock N' Road. גל סיפר שה Metron נבנים בעבודת יד והנאבות שלהם מצוידות במערכת PRA, אום המאפשר ביטול חופש במסבים בזמן ההתקנה בצורה מדויקת ופשוטה שמאריכה את חיי המסב ומאפשרת תחזוקה פשוטה. המסבים בגלגלים האחוריים הם זוויתיים, דבר המוריד בצורה משמעותית את ההתנגדות לגלגול בזמן האצה וטיפוס (כאשר הרוכב מעביר את המשקל מצד לצד).

מבחינת החישורים (שפיצים), אלה חישורים בשיטת ״משיכה ישירה״ ללא כיפוף בחיבור החישור לציר הגלגל (נאבה) דבר שמעלה בצורה משמעותית את קשיחות הגלגלים, קשיחות שאכן הרגשתי בצורה מאד ברורה במהלך הרכיבה איתם. שזירת חישורים 2:1 בגלגל האחורי מבטיחה מתח שווה בשני צידי הגלגל ובכך אורך חיים ארוך יותר ללא צורך בכיוון.

סיכום

גלגלי ה-Vision הם גלגלי All Around טובים מאד. המשקל שלהם נמוך למדי ויאפשר לכם לטפס מבלי לדאוג לכמה גרמים מסתובבים נוספים אתם סוחבים. מצד שני, במישורים הם מאד אווירודינאמיים ותופסים רוחות צד בצורה מצוינת. הקשיחות של הגלגלים היא מאד משמעותית ואם זה סגנון הרכיבה שאתם אוהבים, או שאתם רוכבי גדולים וחזקים, אז אתם תהנו מהגלגלים.
הגלגלים מתאימים מאד לנג״שים או לקטעי מישור ארוכים. הם מהירים, קשיחים  וידעו לתפוס את הרוח הצדית ולהניע אותכם מהר יותר קדימה. מצד שני, אם אתם מחפשים גלגל זריז שצריך לתפוס את הקרקע במלוא עוזו בעודכם בוחנים את גבולות הכוח הצנטריפוגאלי אז הגלגל הזה פחות מתאים. כמו הרבה דברים, הכל אישי, והשאלה היא מה חשוב לכם ומה אתם מחפשים ברכיבה שלכם.

מאת: דרור הדדי
צילום אורי ניצן

דרור הוא מאמן אופניים בינלאומי מוסמך מטעם ה-UCI. הוא חוקר את עולם הפיזיולוגיה, התזונה והאימונים במטרה להביא את האתלטים שלו ליכולת המקסימלית. במקביל הוא מאמן בקבוצת WCR ורוכב תחרותי בעצמו. דרור הביא מספר רב של ספורטאים לעמוד על הפודיום ולסיים תחרויות איש ברזל. פנו אליו לקבלת תוכנית אימונים אישית 054-7965125 או trainbyscience@gmail.com