בונז'ור, בונסואר, באגט וקרואסון. אחרי שיעור בצרפתית במחוז קוויבק שבקנדה, ה-UCI פרגון לנו בשיעור המשך בלה-בארס, צרפת. זוהי התחרות האחרונה בסבב, והיא למעשה זו שתכריע סופית את הדירוג הכללי בסבב. אז תתארגנו, תורידו את נעלי הרכיבה ותתנו לקהל הצרפתי המשוגע לעודד את מיטב הרוכבות והרוכבים כמו שרק הם יודעים, כי מצפה לנו תענוג Super (במבטא צרפתי).
מאת: יואב גריבי
תמונות: רדבול
המסלול בלה בארס הוא מסלול אירופאי XCO טוב עד מאד. מדובר בכ- 4.1 ק"מ עם 201 מ' טיפוס אנכי להקפה. אותם 4.4 קילומטרים אינם פשוטים בכלל כשהם יבשים, ויש בהם כמה טיפוסים טכניים, משופעים ועתירי שורשים זדוניים. אבל תוסיפו את הגשם של סוף השבוע האחרון בצרפת, ותקבלו מסלול רטוב ובוצי, חלקלק ומסוכן שאפילו טובות הרוכבות והרוכבים בעולם ירוצו מקטעים שלו היום. נשים עושות SL+6 (סטארט-לופ) הקפות, כאשר 2 ההקפות הראשונות מקוצרות כדי למנוע פקקים. הגברים עושים 7 הקפות + סטארט לופ.
נשים
אתמול בתחרות ה-XCC (או short track) מנצחת אניקה לנגווד. למרות שמדובר במסלול תלול שיותר מתאים לרוכבת כמו נף, לנגווד מנצלת את יכולת הכוח המתפרץ האדירה שלה ומנטרלת את התחרות בהקפה האחרונה עם התקפה אימתנית בטיפוס הארוך של ההקפה. לנגווד רושמת דומיננטיות מרשימה במקצה עם 5 ניצחונות מתוך 6 תחרויות העונה. הפער בין לנגווד לנף בדירוג הכללי של הסבב קטן כאשר נף מסיימת במקום השלישי בלבד ומפסידה כמעט 40 נקודות.
והמנצחת היא…
יולנדה נף חוזרת מדורבנת מקנדה לנצח בתחרות האחרונה בסבב ולקחת את המקום הראשון בדירוג הכללי. היא פותחת פער של 30 שניות בהקפה הראשונה, וכל העסק נראה גמור. אפשר לקפל את הסס"לים, לארוז את הכרוז ולעבור לשוויץ לאליפות העולם. למה להתאמץ עוד שעה ורבע? אבל החלטה לא נכונה לגבי כמות האויר בצמיגי החורף (הצרים יותר) מתנקמת בדמות 2 פנצ'רים שגורמים לה לאבד זמן ומיקום קריטי לניצחון הכללי. אחרי מאבק עיקש, בשילוב עם יכולת טכנית עילאית היא מנצחת את אמילי באטי בשניות ספורות וזוכה בניצחון הכללי של הסבב.
מכל התחרויות הסבב, אין ספק שמקצה הנשים בצרפת סיפק הכי הרבה אקשן והפתעות השנה. במשך כל המירוץ 4 הרוכבות המובילות- יולנדה נף, אניקה לנגווד, אמילי באטי ופאולין פראנד פרבו התחלפו בהובלה, איבדו מיקום וצמצמו את הפער למירוץ צפוף ועתיר תהפוכות.
ראשונה הייתה זו נף, עם פנצ'ר בגלגל האחורי שזיכה אותה במיקום השישי והמפוקפק. אחריו עוד פנצ'ר לנף יחד עם פנצ'ר ללנגווד, שלקחה את ההובלה מהפנצ'ר הראשון של נף וחילוף נוסף בהובלה לטובת באטי, שהשנה הזו פשוט עונת ה-'כמעט' שלה. לנגווד לא לוקחת סיכון בירידות המבוצבצות (כנראה כדי להימנע מפציעה שתשבית אותה לפני אליפות העולם בעוד שבועיים) ומשלמת על כך בכל הקפה ופרבו שרוכבת מצוין והתקפי לאורך כל התחרות.
תוצאות
- Jolanda Neff – 01:29:27
- Emily Batty- +00:00:05
- Annika Langvad – +00:00:27
- Pauline Ferrand Prevot – +00:00:33
- Alessandra Keller- +00:01:27
דירוג כללי
- Jolanda Neff – 1930
- Annika Langvad – 1743
- Emily Batty – 1305
- Alessandra Keller- 1275
- Anne Tauber – 1240
גברים
ביום שישי האחרון מת'יו ואן דר פואל שהוא הרוכב הדומיננטי של קטגורית ה-XCC (שורט טראק) עם ניצחון מוחץ על אבנסיני הברזילאי (מנצח ה-XCC באנדורה) ונינו בהקפה האחרונה של התחרות. ואן דר פואל ההולנדי הוא כישרון אופניים ענקי, עם המון כוח ויכולת מתפרצת אך הוא עדיין לא פיצח את הנוסחה לרכיבת סבל מייסרת שהיא תחרות XCO מלאה. אחרי מספר תחרויות לא מוצלחות נינו שב לאירופה ובתקווה שגם לנורמה של "באתי ראיתי ניצחתי" שאיתה הוא מזוהה כל כך.
חוזרים למוטב
את הסיבוב האחרון סוגר נינו בתצוגת תכלית טובה ואיכותית. נינו נכנס להובלה מההתחלה ולא עזב אותה עד לחציית קו הסיום. אחרי מספר תחרויות לא מוצלחות ואליפות העולם שבאה עלינו לטובה בעוד כשבועיים נינו יכול לחזור לשוויץ בראש זקוף ולדעת שהוא במצב טוב. כרגע אין רוכב אחד שמסוגל להחזיק עם נינו בכל הסיטואציות: בירידות הטכניות רק מת'יאס פלוקיגר מספיק מטורלל כדי להחזיק איתו, אבל בעליות- נינו כבר בליגה אחרת.
בעליות קצרות ואן דר פואל שווה לו, אבל כשמגיעים למסלולים עם עליות ארוכות (כמו היום) ואן דר פואל לא מחזיק את הקצב. שם דווקא זורח ג'רארד קרשבאומר, שהצליח להביס את נינו לא מזמן באנדורה.
המסלול בלינזהיידה לא הולך להיות פשוט, אבל בסופו של יום הדבר יעבוד לטובתו של נינו.
כאמור, נינו לקח את ההובלה מתחילת המירוץ ולא היה מוכן לשחרר אותה לאף אחד. במקום השני מסיים קרשבאומר, שמוכיח שהוא לחלוטין העילוי של עונת 2018 עם שלושה מקומות שניים וניצחון אחד. אחרי רכיבה מאד צמודה עם נינו, קרשבאומר נופל קורבן לשתי תקלות טכניות עם השרשרת שלו, שהרחיקו אותו מהקרב על הניצחון הפעם. שלישי מסיים המקומי מקסים "הסובל" מארוט כאשר הוא עוקף את ואן דר פואל בהקפה האחרונה לאחר שההולנדי כובש הפודיומים מתפנצ'ר.
אין ספק שזו הייתה תחרות חזרה לסבב קשה לואן דר פואל (אחרי כמה תחרויות כביש מוצלחות במיוחד). חוץ מהפנצר הוא שבר את המתלה – לא יכול היה לנעול אותו בעליות וזה פגע בו. לא ברור אם זה מכריע אבל זה בטח לא עזר. אמנם הוא ניצח בתחרות ה-XCC בשישי אבל XCO זה סיפור אחר, ויתכן שהפנצ'ר הוא כתוצאה של חוסר ריכוז הנובע מעייפות מצטברת והקשיים הנוספים הטכניים במרוץ הזה.
תוצאות:
- Nino Schurter – 01:26:25
- Gerhard Kerschbaumer – +00:00:12
- Maxime Marotte – +00:01:32
- Mathieu Van Der Poel – +00:02:19
- Victor Koretzky – +00:02:32
דירוג כללי
- Nino Schurter – 1861
- Mathieu Van Der Poel – 1355
- Maxime Marotte – 1242
- Henrique Avancini – 1213
- Gerhard Kerschbaumer – 1154
איך אומרים "אני מישראל" בצרפתית?
חברי נבחרת ישראל באופני הרים ורוכבי BWR ממשיכים את רצף תחרויות ה-UCI המרשים שלהם. הם מתייצבים בהרכב כמעט מלא (למעט גיא לשם) על קו הזינוק.
שלומי חיימי, מזנק ביום פחות מוצלח שלו ממיקום 49 אבל לא מצליח לשפר ולהתקדם קדימה בשדה הרוכבים עם סיום במקום ה-50, כ-9:49 ד' אחרי נינו. בתחרות הזו מיקום הוא אחד האלמנטים הקריטיים ביותר, בעיקר בגלל כמויות הבוץ שאפשרו לרוכבים הראשונים לעבור את הסינגל במהירות יחסית, אך כל הרוכבים שאחריהם כבר נתקעים בפקקים שלא מאפשרים להתקדם בצורה משמעותית בתחרות.
גיא זסלר, לדוגמה, מזנק ממיקום 74 אך לא מצליח לסיים את המרחק המלא ומורד לפני סיום התחרות במיקום ה-90 מתוך 106 מתחרים, כאשר 63 מהם מסיימים את המרחק המלא.
ב-U23, תומר זלצמן מסיים במקום ה-39, כ-7:01 דקות אחרי המנצח הנורווגי פטר פאגרהאוג (FAGERHAUG). אם חשבתם שהמצב בנשים היה קשה, הייתם צריכים לראות את התנאים שהיו למתחרי ה-U23 שזינקו בבוקר יום ראשון, כשהבוץ עוד טרי מהגשם של הלילה.
אורי לאונזיני מורד מהמסלול במקום ה-103, ואינו מצליח לסיים את המרחק המלא (85 בלבד סיימו את המרחק המלא מתוך 112 מתחרים).
סיכום – אז מה היה לנו השנה?
גילינו את תחום ה-XCC הפופולרי מאד באמריקה, שהביא איתו טקטיקה חדשה ומתמחים חדשים בתחום. ההשפעה של השורט טראק על הניקוד הכללי והחיוב להשתמש באותו זוג אופניים ל-2 התחרויות בשישי ובראשון הופכים אותה לתחרות עם חשיבות טקטית להרבה רוכבים. אניקה לנגווד השתמשה בו כדי לנגוס בפערים שפתחה עליה נף בדירוג הכללי, עד כדי כך שאם לנגווד הייתה מנצחת היום ונף הייתה מסיימת מחוץ לשלוש הראשונות, נף הייתה מפסידה את הניצחון על הסבב ב-3 נקודות בלבד!
בגברים מת'יו ואן דר פואל וסאם גייז, שני צעירים בשנים עם מעט ניסיון אבל המון עוצמה ברגליים עלו לקדמת שורת הזינוק בזכות נצחונות קריטיים לפני התחרות החשובה של יום ראשון. אפשר לצפות מהם לעתיד מזהיר, אם לא ב-XCO אז בטוח ב-XCC.
ואם כבר בעתיד עסקינן
נראה כי הדומיננטיות המוחלטת של נינו מגיעה לקיצה. השנה לא זכינו לשידור חוזר של אותה עונה מושלמת שעברה על נינו ב-2017, אלא זכינו לראות רוכב עלית, בטופ שבטופ אמנם, אך כבר אינו בלתי ניתן להשגה. כפי שראינו העונה, בהעדר אבסלון נפתחה פוזיציה מאד נחשקת שלא מעט רוכבים מנסים לאייש אותה. קרשבאומר, ואן דר פואל ומארוט, כולם כמעט אבל עדיין לא שם. אולי בעוד שנה שנתיים נזכה לראות תחרויות צמודות ודרמטיות יותר מאשר מופע הדומיננטיות המוחלט של נינו.
ומה לגבי השמחה הזו שנינו לא תמיד מנצח? יש לכך סיבה – צריך גיוון. גיוון זה טוב, גיוון מוסיף עניין. המתכונת הזו שנינו פורץ בתחילת המרוץ ומשם הקרב הוא על המקום השני בלבד היתה נחמדה כשהיא היתה חלק ממשהו שלא קרה עד היום – עונה מושלמת, בלי הפסדים. אבל אם המצב היה נמשך כך זה כבר היה משעמם. תארו לעצמכם שתאכלו פיצה לארוחת ערב בכל יום. זה טעים, אבל נמאס.
בנשים העתיד מזהיר במיוחד לרוכבת אחת
יולנדה נף: כמעט ואין לה חולשות מול המתחרות שלה וגילה הצעיר מבטיח לה עוד שנים טובות של תחרויות על הובלת הסבב. השנה נעלמה לנו יאנה בלומוינה, התגלית של 2017, אחרי פציעה בתחילת העונה שממנה התקשתה לשוב לעניינים. רוכבת נוספת (גם כן שוויצרית) שכדאי לשים לב אליה היא אלסנדרה קלר, שמסיימת את העונה חמישית בדירוג הכללי, תוצאה מצוינת לרוכבת שעדיין משתייכת לקטגוריית ה-U23, אך קיבלה אישור להתחרות במקצה העילית כדאי לקדם אותה.
סבב הXCO הסתיים לקראת אליפות העולם
עוד שבועיים- 8/9/18 – אליפות העולם בשוויץ. יולנדה נף ונינו שרטר יגיעו כדי להגן על חולצת הקשת שלהם ולייצג בכבוד את קהל הבית. אנחנו כמובן נביא סיקור של התחרות כאן בבייקפאנל, אז stay tuned!
מאת: יואב גריבי
תמונות: רדבול