אורבאה ראלון – אנדורו ספרדי תוסס

כשמדובר באופניים שאני אוהב לבחון, קשה לפגוע מדויק יותר במטרה מה-אורבאה ראלון M-10. אלו הם אופני אנדורו בעלי מהלך אחורי של 150 מ״מ וגלגלי 29 אינטש, הם עשויים קרבון ומגיעים מחברת אורבאה היושבת בחבל הבאסקים בספרד. זו אמנם לא חברה קטנה ולא חדשה: החברה מייצרת נשק משנת 1840 ואופניים משנת 1930, ואופניהם מיובאים לארץ מזה כמה שנים, אך הם בהחלט לא עוד יצרן אמריקאי שגרתי, ואני אוהב יצרנים מיוחדים ומעניינים.

מאת: גל בן יעקב
צילם: יוג’ין לויט

כאשר הוצג דגם הראלון החדש בתחילת שנת 2018 (זוהי הגרסה החמישית תחת השם ‘Rallon’), יחד עם שורה של דגמים חדשים ומעניינים ותחת הייבוא של Recycles, הם לחלוטין תפסו את תשומת הלב שלי, וכמעט תפסו את הארנק שלי. הראלון הצטרפו להיצע הולך וגדל של אופני אנדורו ארוכי מהלך בעלי גלגלי 29 אינטש ושלדת קרבון, היו בין היצרנים הראשונים ליישם גיאומטריה מודרנית/ארוכה עם בולם קדמי בעל היסט מוקטן, הגיעו בשלוש צביעות יפיפיות, אפשרו גמישות רבה בבחירת החלקים ופשוט נראו שונה מכל זוג אופניים אחר בשוק. בנוסף הם אפשרו לי לשרוף שעות רבות בהתאמת צבעים והחלפת חלקים בכלי הקסטומיזציה באתר החברה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אורבאה ראלון m10 – כרטיס ביקור

  • דגם: 19 Orbea Rallon M10
  • משקל: 14 ק״ג ״רטוב״ עם טיובלס וללא פדלים
  • קטגוריה: אנדורו
  • שלדה: קרבון
  • גודל גלגל: 29
  • מחיר: 22,899 ש״ח
  • לעמוד המוצר באתר Recycles

שלדה ומתלה

שלדת הראלון עשויה סיבי קרבון, ויחודה בכך שהבולם האחורי מותקן באופן אסימטרי, מוסט 12 מ״מ לצד ההינע, מוסתר ע״י מוט חיזוק בצידה השמאלי של השלדה, וחשוף לחלוטין מצדה הימני.

אני לא מרבה להתלהב ממראה של אופניים, בעיני זה מוצר שאין צורך שיהיה יפה כי יש לי כוונה מלאה ללכלך אותו בבוץ ואבק ולהטיח אותו בסלעים, אך האורבאה ראלון הם אופניים יפים ומיוחדים לחלוטין בעיני. נכון,  עשו עיצוב אסימטרי דומה לפניהם, אך אורבאה עשו את זה היטב. שימו בולם עם קפיץ כתום באמצע השלדה הסגולה הזאת ואני מבטיח שתמשכו מבטים מכל רוכב ועובר אורח בסביבה.

מיקום הבולם האסימטרי, בנוסף לכך שהוא מייחד את הראלון מבין שלל אופני האנדורו הדומים להם, מאפשר גישה קלה אל מתגי הבולם האחורי ומקל על הוצאת בקבוק מים ממתקן בתוך השלדה. המתגים אכן נגישים במיוחד אבל בכל זאת די צפוף שם ומומלץ להשתמש במתקן שהבקבוק נכנס אליו מהצד. ושיהיה בקבוק קטן.

המתלה האחורי הוא מתלה ארבע זרועות, בו נקודת הציר האחורית היא ציר קונצנטרי, המסתובב סביב ציר הגלגל האחורי. ניתן למצוא את תצורת המתלה הזאת בדגמי אופניים של טרק, דווינצ׳י וסלסה, תחת שמות שונים כמו ABP ו-Split Pivot.

תנועת הציר האחורי דומה לתנועה במתלה בעל ציר יחיד, נדנדת המתלה העליונה מורכבת משני חלקים ויושבת על צירים ענקיים, ומניעה מוט מקשר הדוחף את הבולם האחורי מבית פוקס.

בנקודת החיבור בין המוט המקשר לבולם האחורי נמצא צ׳יפ שניתן להפוך כדי להחליף בין 2 מצבי גיאומטריה – נמוך או נמוך יותר.

המתלה של הראלון מצטיין ביעילות דיווש גבוהה מצד אחד, ובתגובה חלקה ואקטיבית למהמורות קטנות וגדולות מצד שני. מצד שלישי, המתלה מושפע בצורה מאוד דרמטית ומתקשח מאוד תחת כוחות בלימה.

אפרט על התנהגות המתלה הזה בחלק המדווח על חוויית הרכיבה, אך בואו נאמר לכל הפחות שזהו מתלה בעל אופי.

גיאומטריה ומידות

גיאומטרית הראלון היא גיאומטרית אנדורו מודרנית, כמצופה, אך בניגוד לארבע המידות המקובלות בענף, בחרו אורבאה לייצר את הראלון בשלוש מידות בלבד: SM, LG, XL ולראשונה בחיי הציבו אותי בפני דילמה בבחירת מידת אופניים. בגובה 175 – אני לרוב נופל באמצע הטווח המומלץ לשלדות במידה מדיום. לאחר שהזנתי את מידותי, המליץ לי המחשבון באתר אורבאה על מידה SM, אותה לקחתי למבחן. 

בשלדה במידה SM, מידת ה- Reach קצרה, באורך 430 מ״מ, תומכות השרשרת באורך 435 מ״מ, ובסיס הגלגלים באורך 1187. זווית הראש משתנה בין 65 ל 65.5 מעלות, וזווית מוט הכיסא בת 76 מעלות.

מידה נוספת שראוי לציין היא מידת ההיסט של המזלג, בת 44 מ״מ במקום 52 מ״מ שהיה מקובל בעבר למזלגות 29 אינטש. אורבאה היו מהראשונים לשלב מזלג כזה באופני האנדורו שלהם, במקביל לסנטינל של טרנזישן, וכיום זוהי מידה נפוצה מאוד באופני אנדורו בעלי גלגלי 29. השינוי הזה מאפשר היגוי מהיר יותר במהירות איטית, יחד עם זווית ראש אגרסיבית שמספקת יציבות במהירות גבוה. בואו נניח את המספרים בצד ונסביר את התחושות בשטח: האורבאה ראלון מציגים שילוב מרשים מאוד בין היגוי זריז ליציבות במהירות גבוהה ותוך כדי ספיגת מהמורות. יחד עם זאת, מידת SM המומלצת עבורי מרגישה קצרה, ועודני מתלבט אם הייתי צריך לבקש אופני מבחן במידת Large.

מכלולים – Orbea Rallon M10

מזלג: Fox 36 Float Performace  במהלך 160 מ״מ ומנגנון שיכוך Grip – זוהי גרסת הבסיס של מזלג 36 של פוקס. השיכוך בו איכותי מאוד אך הפער בינו לבין גרסאות הקצה מורגש בשטח, בעיקר במגבלות הכיוון שלו. ניתן לכוון בו מהירות שיכוך החזרה, ויש בו מנוף בעל 3 מצבי שיכוך בדחיסה: פתוח, אמצעי ונעול. ניתן לכוון בו גם דרגות ביניים אך קשה לעשות זאת באופן מדויק.

בולם אחורי: Fox Float DPX2 Factory המספק בשלדה מהלך של 150 מ״מ. זוהי גרסת אמצע הדרך של הבולמים האחוריים מבית פוקס, ניתן לכוון בו מהירות שיכוך החזרה ועוצמת שיכוך LSC והוא מצוייד במנוף 3 מצבים המאפשר להקשיח את הבולם לטיפוס או לנעול אותו לרכיבה בכביש.

גלגלים: DT E-1900 Spline 30c – זוהי דרגת הבסיס מבין טווח הגלגלים לשימושי אנדורו של היצרן, ואני מוצא אותם מאכזבים. אלו גלגלים כבדים, רכים בתגובה לדיווש, ומניסיוני גם אינם עמידים באופן מיוחד. המשקל והרכות שלהם מורגשים ברכיבה באופן משמעותי.

הילוכים: SRAM GX Eagle עם מעביר אחורי ברמת XO1 – אני בדרך כלל מחבב את מערכות איגל אך המערכת הספציפית באופני המבחן הזכירה לי את רגישותם ונטייתם לצאת מכיוון וסיפקה חוויית שימוש רועשת ומלחיצה למרות כל מאמצי לכוונה שוב ושוב.

מעצורים: Shimano XT M8020 בעלי 4 בוכנות – זה מפגש ראשון שלי עם בלמי ה XT החדשים מרובעי הבוכנות, והם סיפקו עוצמת עצירה גבוהה ומודולציה טובה יותר מזו של הדגם כפול הבוכנות. אלו בלמים ראויים ומתאימים בהחלט לשימושי האופניים, אך יש טווח גדול מאוד של תנועה חופשית בידית, והבורג השולט בטווח זה חסר כל השפעה מורגשת.

מוט כיסא: Race Face Aeffect באורך 125 מ״מ – המוט עבד כראוי אך טווח התנועה שלו בגודל 125 מ״מ נחשב צנוע עבור אופני אנדורו מודרניים. טווח התנועה בידית שלו ארוך מאוד, והפעולה שלו מעט איטית.

צמיגים: Maxxis Minion DHF 3C קדמי, Maxxis Aggressor אחורי, שניהם ברוחב 2.5 WT, ומבנה EXO. זה סט צמיגים נהדר והוא מתאים מאוד לאופניים ולתנאים הרכיבה היבשים בארץ.

חלקי שליטה: סטם וכידון מסוג Race Face Aeffect ואוכף מסוג Selle Italia XR Trail, טובים ונוחים.

רכיבה על ה Orbea Rallon

זה חורף מוזר, סופי שבוע רצופים של גשם כבד ושטפונות – הכריחו אותי להדרים ולבחון את הראלון ברכיבות ארוכות במדבר. ניצלתי בקרים שמשיים באמצע השבוע כדי להוסיף לכך את הרכיבות המתבקשות בבן שמן, פארק קנדה ומשמר העמק, ואם הרכבל לא היה סגור – הייתי שמח מאוד לבחון אותם גם במורדות התלולים של מנרה.

שוב ושוב, כמעט בכל מגרש חניה שבו חניתי והתארגנתי, שמעתי את אותם דיונים בין הרוכבים שסביבי: האופניים האלה הם ״overkill״, והאופניים ההם הם פחות מידי, הוא לא צריך בולמים כאלו ארוכים, והבלם הקדמי של זה לא מספיק ועוד כהנה וכהנה טיעונים ונתונים.

בעודי מאזין לדיונים המלומדים, התבוננתי באורבאה ראלון היפים, בעלי מהלך מתלים של 160 מ״מ מלפנים ו 150 מ״מ מאחור – בדיוק כמו אופניי הפרטיים, במשקל של 14 ק״ג בלבד, וחשבתי לעצמי כמה טוב להיות רוכב אופניים בעידן הזה, בו האופניים הפכו כל כך טובים שאנחנו כבר לא יודעים מה אנחנו צריכים ובמה לבחור. רכבתי על הראלון כמעט 50 ק״מ בטיול מדבר אחד, סשנים קצרים של ירידות ועליות תלולות במקום אחר, טיפוסים ארוכים, גלישות מהירות, ירידות מסולעות וגם סתם רכיבות רגילות בבן שמן, ובכל מקום הרגשתי שאני רוכב בדיוק על האופניים הנכונים.

אורבאה ראלון בעליה

קשה להאמין כמה טובה שלדת הראלון בטיפוס עליות. עם בולם אחורי במצב אמצע – לא מורגש כל נדנוד ובזבוז אנרגיה בעליה בדרכי כורכר. עם בולם אחורי פתוח – יש שפע אחיזה יחד עם יעילות ויציבות מרשימות בתיקול מכשולים ודרדרת בעליות טכניות. מה עוד אפשר לבקש? גלגלים טובים יותר, זה מה שאני מבקש. התנסיתי בדגם הגבוה יותר של הראלון – M-Team המגיע עם גלגלים יקרים קלים וקשיחים יותר, והדגם הנבחן כאן מחוויר בהשוואה אליו. עם סט גלגלים טוב יותר – הראלון טיפסו ביעילות שיכולה להביך כמה אופני שבילים קצרי מהלך, אך עם סט הגלגלים על הדגם הנבחן, שמשקלם מעל 2.1 ק״ג ללא צמיגים וחומר אטימה – הפער מורגש מאוד והאופניים אמנם מטפסים טוב, אך רחוקים מאוד ממיצוי הפוטנציאל שלהם.

אורבאה ראלון בירידה

החוויה שמייצרים האופניים האלה כשעוזבים את המעצורים היא ייחודית, משום שהפער בהתנהגות בין מעצורים פתוחים לסגורים משמעותי ביותר. זה מתגמל מאוד כשעושים את זה נכון, ומתסכל מעט כשמפשלים.

אני מרגיש שאורבאה מנסים לחנך אותי לרכיבה נכונה – שחרר את הברקסים והשתמש בהם רק כשצריך. המנע משימוש במעצור בקטעי דרך משובשים, ובטח שלא בתוך פניה.

כשאני עושה כרצונם אני מתוגמל בחווית רכיבה מהירה ומהנה ושיכוך איכותי מאוד, גם של מהמורות קטנות (Trail chatter בלעז) וגם של מהמורות גדולות. כשאני מפשל – אורבאה ראלון נותנים לי על הראש. בכל פעם שהגזמתי במהירות כניסה לפניה והאטתי, משום פחדנותי או משום מגבלות כישורי – האופניים מייד הענישו אותי בהתקשחות המתלה עד כדי איבוד אחיזה ואיבוד הקו. פעם אחת זה גם נגמר על סף מצוק.

המתלה פרוגרסיבי של האורבאה ראלון ונותר גבוה ופתוח בזמן הרכיבה, נותן תמיכה טובה בדחיסה בברמים ומקל מאוד על קפיצות דילוגים ושינוי קווים במישור וירידה. הוא גם מגיב טוב להאצות ודיווש בעמידה, ממעט להתנדנד ונותן תמיכה טובה לשינויים ותנועות גוף ברכיבה.

תוך זמן קצר התאמתי את סגנון הרכיבה שלי ומצאתי שהאורבאה מדרבנים אותי להשתפר. מצאתי שאני חושב רחוק יותר קדימה, בולם במקומות הנכונים ומשחרר בלמים במקומות שהם זה אפשרי, וכתוצאה מכך רוכב מהר יותר וגם נהנה יותר.

ההיגוי מושלם, מדוייק וצפוי. האופניים מאוד מאוזנים בין 2 הגלגלים, ולא נדרש להעביר הרבה משקל כדי להעמיס את הגלגל הקדמי וליצר אחיזה טובה ויכולת פניה זריזה. גם קל לשמור על יציבות בתוך פניות פתוחות ופניות סגורות.

במהירות גבוהה הראלון מספקים מעט פחות יציבות מאשר כמה מהמתחרים שלהם. זה ללא ספק מושפע מהמידה הקטנה שהומלצה לי, וזה המחיר שמשלמים על ההיגוי הזריז והאופי הקופצני והמהנה של האופניים. תמיד נדרשת בחירה בין התנהגות זריזה ושובבה מול התנהגות דורסנית ויציבה, והראלון נוטים לכיוון האופציה הראשונה מבין השתיים, אך זו פשרה טובה.

מכיוון שרכבתי בעיקר במדבר ובשבילים טבעיים וטרשיים, השארתי את המתלה בתצורה הגבוהה יותר מבין השתיים. במצב זה הפדלים גבוהים מספיק ולא סבלתי מפגיעות סלעים חריגות. השינוי למצב הנמוך יותר מתאים לרכיבה בפארקי אופניים בהם השבילים יותר פתוחים ומהירים ופחות מסולעים, שם תהנו מיציבות מוגברת כתוצאה מהקטנת זווית הראש והנמכת מרכז הכובד של האופניים.

נקודה חשובה לציון לזכות אורבאה ראלון, נחשפה כאשר סיימתי רכיבה מוקדם מהצפוי ועצרתי לסיבוב בשביל הירוק ביער בן שמן. זה תרגיל שבוודאי הייתי נמנע ממנו לולא הייתי באמצע מבחן, אך התוצאה היתה מפתיעה לטובה. לזה אני מתכוון כשאני קורא לראלון ורסטיליים וטוען שאינם ״יותר מידי אופניים״ – שמתי את הבולם האחורי במצב אמצע, ויצאתי לדווש בשביל מתון ומשעמם של קק״ל תוך הנאה גדולה. קשה להאמין שאופניים שתוכננו לפצח את המסלולים התלולים והאגרסיביים של סבב האנדורו העולמי, מרגישים כל כך בבית, נכונים ולא מיותרים, גם בשביל מתון כבוש וכמעט חסר אתגרים.

גם בשטח כזה, כמו בשטח תלול ומשובש יותר, הראלון הצטיינו בקופצניות, קלות הרמת גלגל, קיפצוץ מעל מכשולים ועשית שטויות ופעלולים באופן כללי. בקיצור – כל מה שכיף על אופניים.

אורבאה ראלון – סיכום

אורבאה ראלון הם אופני אנדורו מהנים ומתגמלים, במיוחד עבור רוכבים מוכשרים ומיומנים. נהניתי לרכב עליהם ואהבתי את התחושה שהם גורמים לי להשתפר ולרכב בצורה מדויקת ונכונה יותר, אך גם תוסכלתי מנטייתם להעניש אותי על טעויות ברכיבה. ישנן תצורות מתלה צפויות מאוזנות וסלחניות יותר בשוק.

אהבתי את הזריזות והדיוק בהיגוי שלהם, שהזכיר לעיתים התנהגות של אופני 27.5 ואפשר לי לבחור בקווים פנימיים וצפופים בפניות, ונהניתי מהיכולת שלהם לקפץ ולהחליף קווים בירידה, גם אם נאלצתי להתפשר על היציבות במהירות גבוהה. 

הרגיז אותי הציר האחורי שלהם, שיש להדקו בקפדנות רבה אל מידות מומנט ספציפיות, ולמרות זאת יש לו נטיה להיפתח ולהרעיש מאוד ברכיבה. באופן כללי אופני המבחן יצרו כמות חריגה של רעש בזמן הרכיבה. ולבסוף, ישנו נושא התמורה למחיר, שלטעמי לוקה בחסר בעיקר בגלל הגלגלים שאינם מתאימים לרמת האופניים ופוגעים בביצועים באופן מורגש. בבואי לבחור אופניים לשימושי אנדורו, אני אשמח לוותר על שלדת הקרבון הייחודית וצביעת 3 הגוונים שלה, תמורת גלגלים קלים וקשיחים יותר ובולמי זעזועים טובים יותר הניתנים לכיוון מדויק.


בייקפאנל גם בטלגרם – הציצו בזה פה!


 

אורבאה ראלון M10 - אנדורו ספרדי תוסס במבחן
מראה ייחודי וכובששיכוך משובחכשהבלמים משוחררים- זריזות והתנהגות שובבה יעילות דיווש מרשימה
שיכוך מושפע לרעה מכוחות בלימהתמורה למחיר
89%Overall Score
עיצוב וסקסאפיל100%
סיבובים ופניות95%
קפיצות ומשחקים90%
ירידות טכניות90%
תמורה למחיר70%