החיפוש אחר המשאבה המושלמת לעולם לא נגמר. אני חובב משאבות מושבע ועד היום לא מצאתי את המשאבה המושלמת. כמובן שאין משאבה אחת מושלמת לכל מטרה. אבל יש משאבות שמתקרבות לשלמות בתחום ספציפי כגון משאבות רצפה, משאבות שטח, משאבות כביש.
מאת: אורי ניצן
צילום: אורי ניצן וגיאחה
מה מייחד משאבה לאופני כביש, אתם שואלים?
ובכן, היא צריכה להיות קלה; שכן רוכבי כביש הם לרוב יבבני משקל ידועים. היא גם צריכה להיות קטנה מספיק להיכנס לכיס החולצה או לתיק אוכף. כל המשאבות מגיעות עם חיבור ישיר לשלדה, אבל זה לא אסתטי ולא אלגנטי, ולכן כמעט אף אחד לא עושה את זה (למעט על אופני רטרו מפלדה, עם משאבה באורך הצינור העליון…)
העיקר: משאבה צריכה לנפח בקלות וביעילות צמיג צר של אופני כביש ללחץ גבוה מספיק, כדי שיהיה אפשר להמשיך לרכוב ביעילות גבוהה – כלומר להגיע ללחץ של 90-100 PSI. רק שהצורך הזה מתנגש בשניים הקודמים שציינתי למעלה.
תרשו לי להסביר: על מנת לנפח צמיג ביעילות, רצוי שהמשאבה תהיה כמה שיותר גדולה, כלומר בעלת נפח ניפוח גדול ככל שניתן. על מנת לנפח צמיג ללחץ גבוה רצוי שהנפח של המשאבה יתפרס על פני כמה שיותר אורך. כלומר משאבה דקה וארוכה. מתחילים להבין איך העסק מסתבך? לכן, משאבת כביש טובה היא בעצם פשרה בין שלושת הפרמטרים שציינתי: גודל, משקל ויעילות.
כיום כמעט כל המשאבות החדשות מתאימות גם לונטיל שרדר – ונטיל של מכונית או אופני הרים ברמת כניסה, וגם לונטיל פרטסה – הדקיק לאופני כביש והרים. ההבדל הוא באופן שבו ראש המשאבה מתחבר לונטיל. בתחום הזה העולם מתחלק לשתי אסכולות: האולד סקול בו ראש המשאבה מתחבר באופן ישיר לונטיל. והחדשנית בו ישנה צינורית שנשלפת מגוף המשאבה ומתחברת לונטיל. אני שייך לאסכולה החדשנית שמעדיפה להרחיק את המשאבה מהונטיל ובכך מורידה עומס שעלול לגרום נזק לונטיל בעת הניפוח. זה משמעותי במיוחד בחיבורי פרסטה המבוססים על פין דקיק היוצא מהוונטיל ומתעקם בקלות אם לא נזהרים.
התכליתית: Topeak Pocket Rocket DX II
הרוקט פוקט של Topeak כבר מזמן נכנסה לפנתיאון של משאבות האופניים (כן, יש כזה). כשהתחלתי לרכוב על אופני הרים בשנות ה- 90, זו היתה ה-משאבה שרציתי. הרוקט, שקיימת גם בגרסת שטח, משדרת תכליתיות מהרגע הראשון. יש לה ידית אחיזה שעשויה מפולימר רך ונוח להפליא. רבע סיבוב של הידית מקבע את המשאבה במצב סגור ומונע ממנה להיפתח באופן לא רצוני.
- אורך: 22 ס״מ
- משקל: 115 גרם
- לחץ ניפוח מקסימלי: 160 PSI
- יבואן: מוטואופן
- מחיר: 170 ש"ח
גוף המשאבה עשוי אלומניום מבריק ואיכותי ומנגנון החיבור לונטיל סטנדרטי ללא צינורית אך מסיבי ואיכותי. זו המשאבה הגדולה והכבדה ביותר במבחן זה שמיועדת למי שאינו מוכן להתפשר על יעילות ניפוח ואמינות. אם הייתי יוצא לרכיבת כביש ארוכה לבד, זו המשאבה שהייתי לוקח איתי בשביל השקט הנפשי והידיעה שבמקרה הצורך יש על מי לסמוך.
יתרון נוסף הוא שלמשאבות של Topeak קל להשיג חלקי חילוף. משאבה כמו הרוקט, בידיים הנכונות, יכולה להמשיך לשרת את בעליה במשך שנים רבות.
יתרונות:
- יעילות ניפוח טובה מאוד
- אחיזה נוחה
- נעילה של הידית
- אמינות וזמינות של חלקי חילוף
חסרונות:
- כבדה
- גדולה יחסית
- ללא צינורית חיבור לונטיל
המעוצבת: Lezyne Pressure Drive
חברת Lezyne ידועה באביזרי האופניים המעוצבים שלה. החברה מייצרת מספר מוגבל יחסית של מוצרים – משאבות, פנסים, כלים ולאחרונה גם מחשבוני GPS – אך כולם מעוצבים ומיוצרים ברמת גימור גבוהה ואיכותית. למעשה, הרמה הגבוהה של המוצרים של Lezyne משכה את כל חברות האביזרים למעלה, ולהערכתי, מוצרים רבים של חברות מתחרות לא היו קיימים היום אלמלא Lezyne נכנסו לתחום.
- אורך: 17 ס״מ
- משקל: 89 גרם
- לחץ ניפוח מקסימלי: 120 PSI
- יבואן: CTC
- מחיר: 245 ש״ח
משאבת ה- Pressure Drive עשוייה מאלומניום מכורסם בתהליך CNC ומוצעת בשתי מידות גודל (17 ס״מ לקטנה ו- 22 ס״מ לגדולה) ובארבעה צבעים מדליקים (כחול, צהוב, אדום ושחור). בנוסף, יבבני משקל אמיתיים יכולים לרכוש את המשאבה בגרסת קרבון מלא ולחסוך 9 גרם נוספים.
המשאבה מתחברת לונטיל באמצעות צינורית. שולפים את הצינורית מצד אחד של המשאבה ומבריגים אותה לצידה השני. העובדה שהצינורית נשלפת מאפשרת להבריג אותה קודם לונטיל ורק לאחר מכן להבריג את הצינורית למשאבה. שיטה זו מאפשרת חיבור נוח ומהיר יותר של המשאבה לונטיל.
המשאבה במידה סמול שקיבלתי למבחן נכנסת בקלות לכיס החולצה מבלי לבלוט ומבלי להציק במהלך הרכיבה. ידית האלומניום שלה נוחה ויושבת ביד באופן בטוח ללא חשש של החלקה או צביטה של העור במהלך ניפוח אגרסיבי.
משאבת ה- Pressure Drive שמנה יותר מהמשאבות האחרות שבמבחן זה. גודל המשאבה, ובמיוחד העובי שלה משפיע באופן ישיר על תכונות הניפוח. העובי הגדול יחסית של ה- Pressure Drive גורם לניפוח להיות מאוד יעיל (המשאבה דוחפת כמות גדולה של אויר בכל מהלך של הבוכנה) אולם מקשה להגיע ללחץ גבוה. הלחץ המקסימלי שמפורסם ע״י היצרן (120 PSI) הוא בדרך כלל המלצה בלבד, קצת כמו צריכת הדלק הממוצעת שמפרסמים יצרני הרכב, ויש להתייחס אליו בערבון מוגבל. בנסיונות שלי הצלחתי להגיע ל- 80 PSI די בקלות אולם נדרש ממני מאמץ די גדול להגיע לאזור ה- 100.
יתרונות:
- יעילות ניפוח טובה
- אחיזה נוחה
- צינורית נשלפת
חסרונות:
- קשה להגיע ללחץ גבוה
- מחיר גבוה יחיסת
המיניאטורית: Giant Control Mini Pro Pocket
משאבת המיני הקטנה של ג׳יאנט מרגישה מאוד איכותית כשאוחזים אותה ביד. גוף המשאבה עשוי כולו מאלומניום ומנגנון החיבור לונטיל אמנם קטן אבל איכותי ומספק חיבור חזק ויציב. למשאבה מנגנון ניפוח טלסקופי המספק נפח ניפוח גדול יחסית למידותיה הצנועות.
המשאבה נכנסת בקלות לכיס החולצה, ויכולה אפילו להיכנס לתיק אוכף קטן די בקלות. למרות מידותיה הצנועות המשאבה לא קלה בכלל ושוקלת כמעט 100 גרם. זו לא המשאבה שתרצו לקחת אתכם בשביל לחסוך במשקל אבל אם אתם מוגבלים במקום, אז היא יכולה להתאים בול.
- אורך: 13 ס״מ
- משקל: 97 גרם
- לחץ ניפוח מקסימלי: 120 PSI
- יבואן: ג׳יאנט ישראל
- מחיר: יפורסם בקרוב.
ישנם שני חסרונות עיקריים במשאבות ממש קטנות. החיסרון הראשון הוא יכולת הניפוח. למרות המנגנון הטלסקופי, המשאבה דוחפת כמות קטנה יחסית של אויר בכל מהלך של הבוכנה ונדרשות הרבה מאוד עבודה כדי להגיע ללחץ מספק. החיסרון השני הוא שאין מספיק מקום להחזיק את המשאבה בצורה נוחה ובטוחה. היד שמנפחת מחזיקה בידית קטנה ודקה יחסית, והיד השנייה אמורה להצמיד את המשאבה לונטיל. זו היד הפגיעה ביותר שנמצאת בסכנה תמידית להיצבט ע״י גוף המשאבה תוך כדי ניפוח.
ה Giant מיני פרו פוקט היא המשאבה הכי קומפקטית במבחן, אולם בניגוד למשאבות סופר קטנות אחרות שניסיתי, המיני של ג׳יאנט מרגישה איכותית ועמידה. במצבים בהם הגודל כן קובע, למשל בתחרות אופניים או טריאתלון, זו המשאבה שהייתי בוחר לקחת איתי. ברכיבות בדד הייתי מעדיף להתפשר על הגודל לטובת משהו יותר משמעותי.
יתרונות:
- איכותית וקטנה
- מנגנון טלסקופי
חסרונות:
- יעילות ניפוח לוקה בחסר
- אחיזה לא נוחה
- חיבור לונטיל ללא צינורית
האלגנטית: + Giant Control Mini Road
המשאבה הזו של Giant היא משאבת כביש קלאסית מודרנית. עיצוב נקי ואלגנטי, דקה וארוכה, עשויה אלומיניום שחור מבריק ומרגישה איכותית מאוד באחיזה. המשאבה מוגדרת ל 160 PSI. הפרופיל הדק שלה מאפשר ניפוח קל מאוד, אבל גם דוחף כמות קטנה יחסית של אויר בכל תנועה. היא מאפשרת להגיע ללחץ גבוה, אבל במחיר של הרבה מאוד פימפומים.
- אורך: 21 ס״מ
- משקל: 100 גרם
- לחץ ניפוח מקסימלי: 160 PSI
- יבואן: ג׳יאנט ישראל
- מחיר: 160 ש״ח
ה- + בשם של המשאבה מציין שהיא עושה שימוש בצינורית אינטגרלית על מנת להתחבר לונטיל. שיטה זו מועדפת עלי מכיוון שהיא מאפשרת אחיזה נוחה יותר של המשאבה (אין צורך להחזיק את המשאבה, הונטיל והגלגל ביד אחת) ניתן להשעין את הגלגל על קיר או ספסל ולאחוז את המשאבה בשתי ידיים ולהתמקד בפעולת הניפוח.
יתרונות:
- איכות בנייה
- חיבור לונטיל באמצעות צינורית אינטגרלית
- מאפשרת להגיע ללחץ גבוה
- נעילה במצב סגור
- מחיר שווה לכל נפש
חסרונות:
- נפח ניפוח קטן
סיכום
מה כבר ביקשתי? משאבה שתהיה קטנה, קלה ואיכותית. שתנפח צמיג כביש בקלות ובמהירות ל- 100 PSI. שתיכנס לכיס החולצה, לא תבלוט מדי, לא תציק ולא תכביד. שהחיבור לונטיל יהיה קל ומהיר, שהאחיזה תהיה נוחה ושהידיים לא ייצבטו. פשוט, לא? ובכן, מסתבר שכמו ברוב התחומים בחיים, גם כאן צריך להתפשר. משאבה קטנה לא תהיה נוחה לאחיזה. משאבה דקה מאוד תאפשר לחץ גבוה אבל תדרוש הרבה עבודה בתמורה. משאבה שמנמנה תאפשר ניפוח מהיר, אבל תקשה להגיע ללחץ הרצוי.
אה, ויש עוד דבר קטן: קוראים לו בלון גז. מאחר ויש לנו בד"כ רק פנימית ספייר אחת עלינו ברכיבת כביש, לא פלא שרואים יותר ויותר רוכבים פשוט עוברים לפתרון המהיר והקל יותר הזה.
אז מי בכל זאת המנצחת במבחן? ובכן, זה מאוד אישי. מבין ארבעת המשאבות שבמבחן אני בחרתי ברוקט, ולא רק בגלל הנוסטלגיה. משאבת ה- Pocket Rocket של Topeak הכי גדולה והכי כבדה מבין המשאבות שבחנתי, אבל במבחן המציאות, אם אני עם פנצ׳ר וצריך עכשיו לעצור, לפרק גלגל, להחליף פנימית ולנפח, אני אבחר בכלי הכי יעיל והכי נוח לביצוע הפעולה. הרי זו הסיבה שבשבילה אני סוחב משאבה מלכתחילה. פחות משנה לי אם המשאבה בולטת עוד כמה סנטימטרים במעלה הגב או שהיא שוקלת עוד 20 גרם.