מנשא לאופניים על וו גרירה-  מדובר בקנייה לא זולה של אלפי שקלים, אז נפגשתי עם עופר צדוק יבואן אובלר (Uebler) ויצרנו סרט וגם כתבה עם טיפים לקניית מנשא וו גרירה:

מאת: גיא חלמיש

1. איכות כללית ויצרן

כמו בכל קנייה גם במנשא לאופניים יש משמעות למותג שאתם קונים ממנו. המשמעות לא נובעת מהאם זה מותג מוכר וסטייליסטי בהכרח אלא מכך שקנייה ממותג בעל מוניטין, בד”כ מבטיחה רמת איכות מסוימת- שכן ברוב המקרים המוניטין הזה נצבר מסיבות אמיתיות של עמידה בצפיות הקונים ואספקת מוצרים טובים (כמובן שבחלק מהמקרים- גם כתוצאה משיווק מוצלח). כרגיל- יצרנים גרמניים ויפניים נוטים לספק רמת איכות גבוהה, אבל הם לא היחידים ויש מותגים שבדיים ואמריקאיים מוצלחים. המותגים המוכרים ביותר בשוק הם כמובן Thule, Atera, והמותג של נשיאה טובהUebler (אובלר), ויש עוד. לבחירה הזו יש מחיר כמובן, וקניית מוצר סיני כמו הנאק שבחנתי תהייה ברוב המקרים זולה בהרבה.

2. משקל המנשא לאופניים

כשעשיתי את מבחן מנשא האופניים הראשון שלי לא ייחסתי לכך חשיבות רבה. עוד קילו, פחות קילו- מה זה משנה? עם הזמן והשימוש גיליתי שזה מאוד משנה! ההבדל בין נשיאה של מתקן ששוקל 12 ק”ג לבין נשיאת מתקן ששוקל מעל ל 18 (יש מותג שנתפש כמוביל מתקפל ל3 זוגות ששוקל 23.1 ק”ג!) הוא דרמטי. אלה הטווחים שנמצאים בדיוק בסף המשקלים שרבים מסוגלים להרים ללא סיוע. בדיוק בקצה העליון שלהם עוברים לרמה שהיא ממש קשה לנשיאה. כשמכניסים ומוציאים את המנשאים מהמחסן, אם זה כבד, בסוף מעדיפים לפרק גלגלים ולהכניס את האופניים לאוטו במקום לשמור עליו ולשים אותם בחוץ. המשקל הקל הוא אחד היתרונות התחרותיים של האובלר (Uebler).

מנשא וו גרירה לאופניים

מנשא של 12 קילו יותר נוח!

3. נפח וקיפול מנשא לאופניים

גם זה היבט שבהתחלה לא ייחסתי לו חשיבות רבה אבל שוב, כשהשתמשתי בשני המבחנים באובלר למדתי להעריך אותו: אם יש לכם מקום אחסון, מה זה משנה? מסתבר שזה מאוד חשוב לשלושה היבטים:

א. בחיבור להיבט המשקל- אם המנשא מתקפל לכדי קוביה קטנה יותר, פיזור המשקל שלו מרוכז וקל בהרבה לשאת אותו אל הרכב ובחזרה למחסן. אם הוא לא ממש מתקפל הרבה יותר קשה לקחת אותו וכל תוספת קילו שרחוקה מהגוף שלכם מכבידה מאוד.

ב. מעבר לכך לא לכולם יש שטחי אחסון בלי מוגבלים, מתקן שכל רוחבו נשאר פתוח תמיד ולא ניתן לקיפול מפריע מאוד באחסון.

ג. מתקן מתקפל קטן הוא בר הכנסה קלה לתוך הרכב כשאין עליו אופניים. זה תענוג בעיר ומאפשר לקחת אותו לסידורים בלי הפרעה לחניה ולאסוף אופניים לאחר מכן, למשל מהחנות לאחר טיפול.

מקום באחסון והכנסה לרכב- קיפול נוח יותר!

4. תופסני השלדה

בשוק יש שני ממשקים עיקריים כאלה: רוב היצרנים משתמשים ב”קלמפות” עם ריפוד פנימי שתופסים איתן את האופניים. יצרן אחד משתמש ברצועה עם ראצ’ט גם למעלה ולא רק בגלגלים. מה שחשוב פה הוא הגמישות לחיבור לאופניים עם הפרעות ועם מקסימום גמישות- המקומות בהם תופסים את האופניים אינם צינור דק חלק ואופקי שקל לאחוז. הרבה פעמים יש שם מחזיקי בקבוק, שיפועים, בולם אחורי וכו’. ככל שהמפרק של תופסן השלדה גמיש יותר לזוויות וחיבורים מגוונים יהיה לכם נוח יותר.

5. זרועות ניתקות

גם זה היבט שמהווה יתרון תחרותי של אובלר בעיקר, שמאפשרת לנתק בחלק מהדגמים (היקרים יותר, אלא מה…) את הזרועות. מה שזה מאפשר זה לשים כמה זוגות על המתקן בלי ריקוד מסובך של השחלת הזרועות. כשהן לא נתיקות זה קצת פחות נוח.  

זרועות ניתקות וקלמפה

6. מסילות

על המסילות של מנשא האופניים מניחים את הגלגלים. עדיף שהן יהיו רחבות יחסית אם אתם באופני הרים, ובמיוחד לרוכבים מהז’אנר הטכני שמחזיקים צמיגים רחבים יחסית. אולי משום שרוב הרוכבים בעולם הם רוכבי כביש, רוב המסילות שנתקלתי בהן היו צרות למדי. יש מנשאים עם מסילות בעלות רוחב משתנה ולא קבוע- אותן אני אוהב במיוחד שכן הן מתאימות לכל רוחב צמיג בהגדרה- מכוונים אותן כך שיפגשו בו בנקודה המתאימה והן משמשות סוג של מעצור נוסף המקבע את האופניים למקומם ומונעות תזוזה של האופניים לפני שחיברתם אותם. במקרה הזה צריך מסילה עם יכולת התאמת מיקום משתנה.

אם המסילה שבמנשא שלכם היא בעלת רוחב קבוע, אין נקודת עיגון נוספת לגלגל, והיא בעיקר משמשת להנחה. הקיבוע מתבצע רק באמצעות הרצועה הקושרת את הגלגל למסילה.

מנשא אופניים

7. רצועות וראצ’טים

פה גיליתי את אחד המקומות המפתיעים שבהם האיכות וההשקעה במוצר טוב באים לידי ביטוי. ההבדל בין הרצועות והמנגנונים של הגרמניים היקרים לבין אחרים זולים היה מורגש. אלה מנגנונים עדינים ורמה גבוהה בהם מורגשת- ידיות קלות לאחיזה להידוק עושות חיים נוחים. כפתורי שחרור לרצועה והוצאת האופניים- צריכים להגיב בקלות ולא להתקע.

הרצועות והראצ’טים- עם הם איכותיים יהיה לכם נוח יותר

יש רצועות שהן רחבות, קלות מאוד להכנסה והוצאה מהמנגנון ויש להן עמידות מסוימת מגזירה מזדמנת וגניבת האופניים. המנגנון עצמו- כדאי שלא יתקע כשאתם רוצים לשחרר את האופניים (וזה יקרה למנגנונים זולים אחרי שימוש רב, ובילוי בשמש ובגשם).
עוד דבר שמרגישים בו הבדלים גדולים במנגנונים האלה הוא צילינדר הנעילה- אין דבר יותר מעצבן ממפתח שקשה לשחרר אותו החוצה או שהנעילה לא נכנסת בקליק ואתם נאבקים עם הצילינדר.

אוהבים את זה? הצטרפו למנוי על הניוזלטר השבועי שלנו!

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

8. ידית נעילה על התפוח

ברוב המתקנים יש ידית נעילה, למעט ב Uebler מהדגם היוקרתי שלקח את כל המתקן והפך אותו לסוג של ידית- פתרון גאוני ומקורי שהפחית את הצורך בחלק הזה והוריד עוד משקל.

עבורי הידית היא חלק מטריד בסיפור- מצד אחד רוצים נעילה חזקה על התפוח, הרי אופניים בשווי עשרות אלפי שקלים לעתים מונחים על המתקן. מצד שני- זה צריך להסגר ולהפתח בקלות, ולא להפוך למאבק, מה שקורה לפעמים. המתקנים מאפשרים לדייק את רמת הקושי והסגירה הזו באמצעות תבריגים קטנים שמכוונים את המנשא לגודל התפוח שלכם, אבל עדיין- יש הבדלים באיכות המנגנונים והידיות, ובחלק היה קל יותר לפתוח ולסגור לעומת אחרים. ידית, פתיחה וסגירה נוחים זה די משמעותי בחוויה שלכם.

גם פה יש היבט של צילינדר הנעילה, ונצרת שחרור (שמבטיחה שזה לא יפתח מעצמו)- אלה צריכים להיות איכותיים ולהקל עליכם- לא לריב איתכם…

במרכז – ידית הפתיחה והסגירה על וו הגרירה

9. הטיה מטה

ההטיה מטה מאפשרת להוריד את כל האופניים עם המתקן כך שיש אפשרות לפתוח את דלת המטען האחורית. זה קל יותר אם הרכב הוא סטיישן בו הדלת עולה למעלה ולא בולטת מחוץ לפגוש הרכב, וקשה ונחוץ יותר אם הדלת האחורית נפתחת כלפי חוץ מקו הפגוש. לא בכל רכב האופציה הזו מאוד קריטית, אבל תמיד עדיף שהיא תהייה שם. אם אין לכם אותה תצטרכו תמיד להוריד את האופניים לפני גישה לתא המטען. רוב המתקנים יורדים ל 60 מעלות בלבד ויש דגם אחד (גם הוא אצל עופר צדוק מהסרט מעלה) שיורד ל 90 מעלות.

הטיה משמעותית מטה

10. אפשרות הגדלת מנשא

יש מנשאים שאפשר אחרי הקנייה להוסיף להם יכולת נשיאה של זוג נוסף. קניתם במקור מנשא לשני זוגות ואתם מגלים שאתם צריכים מנשא ל 3 זוגות? רוכשים רק את התוספת, ולא צריך להחליף את כל המערכת. זו אופציה חביבה, אבל לא קריטית בעיני- נסו להעריך מראש כמה תצטרכו ברוב הנסיעות שלכם… תמיד אפשר להוסיף מתקן גג נוסף כמו זה אם חייבים:

11. מחיר

ברור שבכל קנייה של מנשא אופניים יש את עניין המחיר. הטיפ שלי פה הוא לא לקנות את הכי זול שאפשר ובטח שלא חייבים את הכי יקר שאפשר. קחו בחשבון את תמהיל התכונות שהזכרנו למעלה, וסמכו עלי- יש משמעות לכל אחת מהן. כדי לקבל מוצר טוב בד”כ צריך להשקיע מעט יותר. על חלק מהפיצ’רים אנשים שונים יכולים לוותר או להגדיר כפיצ’רים שפחות משמעותיים עבורם ובכך לייצר חסכון, אבל שווה לקנות מוצר איכותי. מרגישים את זה לאחר מכן!

12. שירות

מנשא לאופניים כמו האופניים עצמם דורש לפעמים שירות! כבר ראיתם שבכל מנשא יש לא מעט מנגנונים וחלקים, חלקם עדינים למדי, ויכולים להתקלקל. כשזה יקרה- אתם רוצים ספק אמין ונוח שנעים להביא אליו את המוצר לתיקון: שיש לו חניה, הוא קרוב אליכם יחסית, והוא מספק את התיקון מהר.

וו גרירה – לסיכום

לקח לי כמה וכמה מבחנים לפתח טעם אישי בכל מה שקשור במנשאים. הטעם הזה התפתח גם עם השימוש וחווית תקלות שונות שהחלה להופיע עם הזמן. למדתי שעבורי המשקל, הקיפול, וממשק האופניים הם הדברים הכי חשובים. עבורכם אולי היכולת להגדיל לאחר הקנייה לזוג נוסף, זרועות מתפרקות או האפשרות לחבר מסילה להעלאת אופניים חשמליים יהיו היבטים חשובים. בסה”כ אין ספק שמנשאי התפוח הם המנשאים המועדפים עלי לעומת כל האופציות האחרות: הם מרגישים הכי בטוחים לאופניים, לא צריך להרים גבוה, הם יורדים מהרכב בקלות כשלא צריך אותם ואין איתם רעשי רוח ועלויות דלק מוגדלות.

 


    אני רוצה מנשא אופניים !

    צרו איתי קשר לתאום הדגמה וקניית מנשא