Shimano היא הרבה מעבר ליצרנית מערכות ההילוכים והגלגלים באופניים- והיא אחת מיצרניות הנעליים המובילות בעולם. זה תאגיד ענק עם כמה חברות בתוכו שלמעשה משווק מגוון גדול מאוד של מוצרים: תחת מותג שימנו עצמו ישנם החלקים כמובן – מערכות הילוכים וגלגלים, אך גם תיקים, נעליים ועוד. בנוסף החברה משווקת ביגוד ונעליים תחת Pearl Izumi שרכשה לפני מספר שנים, רכיבים משלימי רכיבה (סטמים, מחזיקי בקבוק, אולרי כלים ועוד) תחת מותג Pro, ולאחרונה ממש רכשה את יצרנית הקסדות הבלגית Lazer.

בתחום הנעליים שימנו עשתה השקעה לא קטנה בשנים האחרונות, ובדקנו כבר כמה וכמה מוצרים שלהם: את נעלי הכביש האדומות, את נעלי הגראביטי לרכיבת שטח אגרסיבי, ונעלי XC-מרתון. היא ממשיכה להשיק מוצרים חדשים ומושקעים כל הזמן.

מאת: חן שרייבר
צילום: עומרי זרח, גיאחה

image03

הפעם במבחן:

  • נעלי כביש מדגם ה RP9
  • ייעוד: רוכבי גראן פונדו
  • מחירו: 1199 ש”ח
  • משקל: 538 גרם

image01

דגם, מחיר, משקל, יבואן

בהסתכלות ראשונית, נעלי השימנו RP9 נראים זהים לדגם הקצה התחרותי- הR321, אך זוהי ממש לא אותה נעל. Shimano ייעדה את הנעל הזאת לנוחות, ולא רק לביצועים. למעשה Shimano בחרה להפריד את הנעליים לשני קווי מוצר – אחד לביצועים נטו ואחר לאנדורנס, כלומר לרוכבים חובבנים שנהנים מגראן פונדו מדי פעם.

הRP9 הוא הקצה של הליין המיועד לאנדיוראנס, אך מבחינת הנתונים הקשורים לביצועים עדיין יש לנעל הזו לא מעט להציע: במשקל של 538 גרם למידה 40, זוהי איננה הנעל הקלה ביותר המחוברת לפדלים בכביש, אך בהחלט אינה כבדה. מדד קשיחות הסוליה של הנעל עומד על 11/12 (עוד על הסוליה בהמשך). אין ספק שרואים גם אלמנטים של אירודינמיקה בעיצוב. כמובן בדומה לנעל הקצה התחרותית של שימנו, גם לנעל הזאת ניתן לעשות התאמה אישית (Custom Fit).

ומה לדגבי המחיר? לא בשמים כלל עבור נעל קצה ועומד על 1199 ש”ח על פי ד.א.א. היבואנית.

image05

עיצוב

משפט ידוע אצל רוכבי עלית- עזוב איך אני רוכב, איך אני נראה?! (מצחיק שדווקא המהירים יותר היו אומרים את זה). אז עלי לציין, עד היום אני לא יודע אם אני מת על העיצוב הזה או שונא אותו. הנעל מזכירה לי קצת נעלי אדידס פורש דיזיין שעבריינים אוהבים לנעול. אבל מצד שני אי אפשר להתעלם מהצבע הלבן הבוהק הזה ומהצורה המיוחדת עם השפיץ השטוח. יש לה גם איזה ניקיון עיצובי מינימליסטי שיש בו משהו, אין ספק בכך.

התגובות גם למי שבהתחלה לא ידע איך לאכול את הצורה והלבן הבוהק, עברו לאהדה עם הזמן – איך כתוב בחוקים הרשמיים של הרוכב האירופי: בשביל להיות רוכב יורו אמיתי, עליך לנעול נעליים לבנות בלבד! אני נוטה להסכים. בכל אופן ניתן לכם לשפוט לבד בנושא זה.

image08

מדרסים

הרגל שלי מאוד מסובכת ויש לי שני חוקים בסיסים כשאני בוחר נעל:

  1. כל נעל רכיבה שאי פעם אנעל חייבת להיות במידה 43 בדיוק. מידה קטנה יותר או גדולה יותר תגרום להרבה בלגן ולא משנה איזה יצרן (ב 15 השנים שאני רוכב ניסיתי כבר הכל).
  2. אף נעל לא תהיה לי נוחה בהתחלה, אבל אם היא לא בלתי נסבלת על ההתחלה – כנראה שהיא תהיה טובה אח”כ.

פה יש לאמר משהו חשוב: בניגוד לרוב חברות הנעליים, Shimano דווקא השקיעו במדרסים מאוד ייחודיים ואיכותיים בהרבה מהמקובל. אם בחברות אחרות אתם מקבלים מדרס דקיק וזול, פה יש מדרס מתוחכם, עם “כיס” להגבהה שונה של האזור התומך בקשת כף הרגל. הנעל מגיעה עם שני אלמנטים הנכנסים לתוך הכיס הזה, כל אחד למבנה כף רגל אחרת מאפשרת לקסטם את המדרס לרוכב במידה מסוימת. ישנן חברות שסוליה מתכווננת אכן פתרה לי את הבעיה בשינוי גובה הקשת- כאן לא ממש עזר. אולי הרגל שלי בעייתית מדי.

image11

אז האמת היא שהתחלנו ברגל שמאל עם הנעליים הללו: על ההתחלה סבלתי מאוד ולא יכולת לדרוך על הרגל כשחזרתי הביתה. אחרי נסיון שני דומה הבנתי שרצוי שארכב עם המדרס שלי ולא עם המדרסים המקוריים, אז שמתי מדרס ונהיה הרבה יותר טוב. זו בעיה ספציפית שלי ואם אתם מכירים את עצמכם כרוכבים שמשתמשים בד”כ במדרסי ברירת המחדל שמגיעים עם הנעליים לא צפויה לכם בעיה כנראה גם עם המדרס הזה, שהוא כאמור- דווקא מהמתוחכמים והמושקעים ביותר שתמצאו בשוק.

image06

עוטפת ברכות

התחושה בנעל הזו לא רגילה כלל: אם בדרך כלל רייסר כמוני רגיל שהנעל הדוקה לו על הרגל וסוגרת עליו מכל הכיוונים, כאן הייתה תחושה כאילו שום דבר לא לוחץ. באיזשהו שלב אפילו חשדתי שהנעל גדולה, אבל אז בדקתי וזה לא העניין – היא פשוט בנויה ככה. מעניין שזה לא הפריע לי לביצועים כי הרגל לא זזה כמעט בפנים, אבל זה הרגיש לי מוזר רק בגלל שאני לא רגיל לחופש הזה. אני מעריך שלעוד רייסרים יכולה להיות תחושה דומה. לרוכבים שלא אוהבים את התחושה הכולאת וההדוקה של נעלי רכיבה סטנדריות, זה דווקא יהיה סידור מעולה! הרי לשם כיוונו שימנו.

image10

הסוליה – העברת כח מדהימה!

ללא ספק, זה החלק הטוב ביותר של הנעל! הסוליה. כבר מהרכיבה הראשונה הרגשתי העברת כוח מדהימה, ולא סתם מדהימה – יותר טובה מכל נעל שרכבתי איתה. התחושה הייתה שהכוח שלי מועבר באופן כמעט מושלם. הסוליה של שימנו טיפה נוטה החוצה מה שטיפה משנה את הזוית של הברך ומונע ממנה לקרוס פנימה. אני הרגשתי שהדבר גם מועיל מאוד בפידול בעמידה והנוחות מוגברת גם באמצע סבל בנס הרים. היו לי לא מעט נעליים תחרותיות ברמת קצה שאמורות היו להיות הקשיחות ביותר, אך רק בנעליים האלה הרגשתי שזה באמת בא לידי ביטוי!

image04

מנגנון הסגירה ההפוך של שימנו

מנגנוני הסגירה בנעלי שימנו  הם ייחודיים – הראצ’ט הפוך, כלומר מנגנון הסגירה העליון יושב על לשונית הנעל ולא על הרצועה מלמטה. האמת, אני לא בעד ההתחכמות הזו וגם הרצועות קטנות למדי ומעט קשה לתפוס אותן ולסגור בכוח. שוב, כנראה למשהו שלא מחפש סגירה חזקה זה פחות יפריע, ואולי זה עוד חלק מתכנון הנעל כך שתתאים לרוכבים לא תחרותיים אלא לרוכבי מרחקים ארוכים ורכיבה ספורטיבית פחות אגרסיבית משל רייסר בעלית.

image09

האהובה עלי לפידול בעמידה – אחיזת העקב

כפי שכתבתי מקודם, למרות התחושה הרפויה יותר, אין איבוד כוח. לאחיזת העקב יש משחק חשוב כאן. בפידול בעמידה ניתן היה להרגיש שהנעל יושבת טוב מאוד בחלק האחורי ולא גולשת. להוסיף לזה את קשיחות הסוליה, אין ספק שאפשר לטפס בעמידה שעות עם הנעל הזאת.

image02

אוורור וטיפול בחום – יתרון הרכות

אני לא סובל מחום בכפות הרגליים. האוורור בה סביר – באמצע כזה, מה שאומר להתאמה למזג אוויר של אמצע (לא חם מדי ולא קר מדי).

הסיפור של החום קשור מבחינתי פחות בהזעה ויותר בתופעה פיזיולוגית אחרת: בחום הרגל שלי ושל רוכבים נוספים מתרחבת ואז זה עלול טיפה ללחוץ. בגלל התחושה החופשית שהנעל הזאת משרה, לא הרגשתי לחץ כזה גם כשהרגל התרחבה בהשווה לנעלים יותר תחרותיות והדוקות – בהחלט יתרון מפתיע ולא צפוי לנעל הנוחות של Shimano!

image07

התאמת הנעל והסוליה בשיטת הCustom Fit

אני גר במושב בית הלל בצפון הרחוק. ולמרות שאני מגיע כל שבוע למרכז, אין לי דקה אחת פנויה לסידורים בעיר הגדולה, וגם הנסיעות שלי בלילה ככה שאין אף חנות פתוחה בדרך. לצערי התקשתי למצוא דרך להשתמש באפשרות ההתאמה האישית של Shimano. החנות הכי צפונית בעלת הציוד וההכשרה לקסטם נעלי Shimano היא ריסייקלס תלת אופן בזכרון, אולם צריך לקבוע תור מראש, וזה לא הסתדר עקב העומס אצלי. ולבסוף נאלצתי לוותר על התהליך. משום שעשיתי את המבחן עם המדרסים שלי, והנעל ממילא מכוונת לרכות ונוחות ולא היו hot spots בחלק העליון, אני לא חושב שהתאמה כזאת הייתה עושה שינוי גדול אצלי.

image12

סיכום

קודם כל רואים את העיצוב, ויש פה הצהרה ועמדה אופנתית – נעליים בעיצוב אולטרא מודרני, לבן בוהק, ונקי עיצובית שישתלב מעולה דווקא עם קיט צבעוני מודרני מהדור החדש של חליפות הרכיבה. בהחלט יש לו את הלוק האירופאי המהיר של רכיבת כביש.

אני לא אמליץ עליהם לרוכבים שממוקדים בתחרותיות ורוצים מקסימום קשיחות והדיקות גם בחלק העליון, לא עף על מנגנון הסגירה ההפוך והמקורי מדי של שימנו, אבל אין ספק שיש פה יצור מיוחד ואחר. Shimano תכננה את ה RP9 לנוחות ונינוחות, אבל מצד שני היא מציגה סוליה קשיחה וקרבית. לדעתי, השילוב הזה יתאים ללא מעט רוכבים בארץ. אלו שנמאס להם מהתחושה ההדוקה והלוחצת של נעלי רייסרים עסליות, אבל רוצים מצד שני לא לפגוע בהעברת הכוח והביצועים.

מאת: חן שרייבר
צילום: עומרי זרח, גיאחה
חן שרייבר- רוכב עלית בקבוצת IGP. מתחרה כ 8 שנים ולמרות איומים בלתי פוסקים- עדיין לא פורש. מאמן כושר ובריאות מטעם מכללת וינגייט, מדריך אופניים מטעם איגוד האופניים ובעל תואר B.Sc במדעי התזונה מטעם המכללה האדמית תל חי. גר בצפון ועורך מחקר במכללה האקדמית תל חי בתחום התזונה והפיזיולוגיה של המאמץ, אך מגיע כל סוף שבוע למרכז ומספק שירותי ייעוץ תזונה.