נפגשתי עם נמרוד כהן לשמוע על סמרתון 2019- מדובר בתחרות רכיבה מדברית, שהיא למעשה חופשת אופניים מדהימה, מפנקת, מתוקתקת רוויית סינגלים ומתגמלת – באמת, אירוע מומלץ. ישבנו, נימי ואני, כדי לשמוע ולהעביר לכם את כל מה שכדאי לדעת על סמרתון 2019:
זה לטעמי אירוע האופניים הרב יומי הטוב בישראל. בשנה החמישית האירוע מחדש לא מעט דברים, ובעיקר מוסיף אופציות רבות: חד יומי למקומיים, דו יומי שמתאים לרוב האנשים, ו-4 יומי של הרוכבים הרציניים והמחוייבים ושל הרייסרים מה-UCI.
הסרטון המלא של סמרתון 2018:
סמרתון 2019- תבואו ליומיים? או ל-4 ימים?
נמרוד כהן: “הסמרתון התרחב ומציע יותר אפשרויות השתתפות, עקב חוקי ה UCI (איגוד האופניים הבינלאומי) שהשתנו השנה. כדי להיות מרתון רב יומי מוכר המינימום הוא 4 ימי תחרות, ולכן מרתונים כמונו בכל העולם יהיו במינימום בני 4 סטייג׳ים (גם אפיק ישראל ב-2019 יצמח ל-4 ימים). הסמרתון המלא יקבל השנה דירוג S2, נותן דירוג ונקודות UCI, יגיעו לפה שופטים בינלאומיים מחו”ל, יחולקו פרסים כספיים בכל יום לעשיריות הראשונות של זוגות הנשים והגברים ועוד… מירוץ לפי הדרישות של UCI כהלכתו.
השיטה שלנו ל-4 שלבי תחרות היא פרולוג מהיר ועצבני של 16 ק”מ ואחריו שלושה סטייג’ים מלאים. אנחנו מאוד אוהבים את הקונספט של פרולוג, ואני חושב שזה מצוין לרוכבים: כיף לזנק בזינוק אינדיבידואלי בהפרשים של דקה ולא בזינוק המוני. זה עדיף על החוויה של להתעורר לבוקר תחרות ראשון ולעמוד שעה וחצי לפני הזינוק על הקווים כדי לתפוס מקום טוב, ולזנק לסטייג׳ הראשון ללא חימום. לי אישית די קשה להיכנס ככה לתחרות, ופרולוג עם הזנקות אישיות לכל זוג בשעה שאתה יודע מראש עדיף משמעותית.
הפרולוג גם מאפשר לנו להתחשב במגבלות המשתתפים – אם יש זוג שמגיע מקריית שמונה אני משתדל לתת לו לזנק בסוף היום והם מקבלים עוד שעתיים להגיע דרומה”.
מיני סמרתון (דו-יומי) – הכל כלול בסופ”ש ארוך במדבר
אין ספק שהסמרתון במתכונתו הדו-יומית הוא המתכון המתאים לרוב הרוכבים ה״נורמליים״. נימי מסביר מדוע: “על מנת לתת מוצר למי שלא יכול או לא רוצה להתפנות ל-4 ימי רכיבה, שזה הרבה פעמים 5 ימים ברוטו מחוץ לבית (מה שמקשה מול הבוסים בבית ובעבודה), פיתחנו מוצר חדש של מיני סמרתון, תחרות שלבים דו יומית שמאפשרת לעשות רק את הסטייג’ים המלאים של שישי ושבת. המתכונת היא הכל כלול מארוחת הערב בחמישי ועד לארוחת הצהריים בשבת לפני החזרה הביתה, כולל הבירה הראשונה בסוף כל סטייג׳. אם אתה חובב יותר בירות מאחת זה יהיה בתשלום צנוע.
מגיעים ביום חמישי אחה”צ לתמנע, מקבלים ערכת משתתף, אוכלים ארוחת ערב עם כולם, רואים את המיטב של תמונות הסטייג׳ של חמישי, את סרטון ההיילייטס ונוכחים בתדריך המקצועי לקראת יום המחרת.
בערכת המשתתף של הדו-יומי תקבלו גם את טישרט האירוע וגם את חולצת הרכיבה המשודרגת של Jinga (השנה עם שרוולים חתוכים ולא תפורים כמו של המקצוענים, מספר בדים עם אוורור בצדדים ועוד). העיסויים שניתן להזמין מראש הם בתוספת תשלום, אבל סשנים של יוגה ומיינדפולנס (מדיטציות) בהנחיית ניל אובריין, קומזיץ לילי, הופעת מוזיקה חיה במסיבת הסיום בשבת – כל אלה כלולים ב״הכל כלול״.
סקופ: פרולוג סמרתון 2019 לא יתקיים במצפה רמון
“תוכנית הפרולוג במצפה רמון שתחשוף לרוכבים את גם מקצת מנפלאות אזור הנגב עוברת ל-2020 מסיבות מימוניות. הפרולוג השנה יתקיים בקיבוץ קטורה שאנשיו מארחים אותנו באופן מופתי. אחת המטרות שלנו משנה לשנה היא לחדש מסלולים וזה לא פשוט במדבר שקצב סלילת הסינגלים החדשים בו הוא איטי יחסית. לכן אנחנו עושים דברים שמוסיפים עול על ההפקה אבל מאוד טובים לרוכב: אנחנו מקפיצים רוכבים כדי לעשות שלבים Point to Point, ומחדשים מקומות זינוק וסיום משנה לשנה. שני הסטייג’ים הארוכים של חמישי ושישי אינם מעגליים השנה, וחוויית הרכיבה של הרוכבים תהיה חדשה ובתולית מיום ליום.
זה מצחיק מצד אחד אבל אופייני מהצד השני, שבכל שנה אנחנו עוברים ליד קיבוץ קטורה, מטפסים את מעלה קטורה שכולם מכירים, אבל כמעט אף אחד מהמשתתפים לא מכיר את הקיבוץ עצמו, עבורנו הרוכבים זה נשאר רק שם. אותו דבר לגבי קיבוץ נאות סמדר: אנחנו חוצים כל שנה את צומת שיזפון ליד פונדק נאות סמדר, חלקנו עוצר בפונדק שלהם בדרך לחופשה המשפחתית באילת, רובנו מכירים את המוצרים האורגניים שלהם, אנחנו אולי רואים את העמוד הפאלי הזה (זה בעצם צינור שמזרים אוויר קר למרכז האומנויות שלהם ללא שימוש בחשמל), ושומעים על הקיבוץ סיפורים מעניינים… אבל רוב המשתתפים בסמקתון מעולם לא ביקרו בתוך הקיבוץ הזה.
בשנתו החמישית של הסמרתון אנחנו מנסים לחבר עוד גורמים מקומיים ויישובים לאירוע. יש משהו מאוד יפה בכך שהפרולוג יתחיל ויסתיים בקיבוץ קטורה שהוא קיבוץ מאוד מעניין שעוסק בחדשנות, קיימות ומחזור, עם השדה הסולארי הראשון בארץ, עם מבשלת בירה שנקראת “בירצינות”, עם מכון הערבה שמביא לפה יהודים, פלסטינים וירדנים לפרויקטים וסדנאות משותפים ועוד. הסטייג’ הראשון יתחיל בקטורה ויסתיים בנאות סמדר, והשלישי ייקח את הרוכבים מנאות סמדר לכפר הרוכבים בתמנע. השנה המירוץ לא רק יחלוף ליד המקומות האלה אלא יתארח, יתחבר ויכיר אותם.”
על מסלול הפרולוג 13/2 ביום רביעי
״המסלול הוא מעגלי (מקטורה לקטורה), באורך של 22 ק”מ עם 322 מטרים של טיפוס מצטבר, שנצבר אט אט, בדומה ליער בן שמן נגיד, ולא בעליות ארוכות ומתישות. ההקפה עוברת ברובה על הגבעות למרגלות צוקי שיירות, ולכן אופיה מהיר ואינו קיצוני. המסלול מורכב משילוב מאוזן (50/50)של דרכי כורכר מהירות, רשת סינגלים מקומיים, חלקם בסטנדרט שביל ישראל (כמו מקטע סינגל גרופית שנבנה בשנה שעברה) וחלקם סינגלי בר ונאקבים וותיקים שטופלו וסומנו בשנים האחרונות על ידי קהילת הרוכבים המקומית. ברמה הפיזית בפרולוג מספר עליות מאוד קצרות אך לעיתים כואבות… ברמה המטה-פיזית נסו להרים את הראש מדי פעם. במהלך רכיבות ההכנה באזור הפרולוג היו לנו לא מעט מפגשים עם צבאים, שועלים ואף זאבים (בגלל הסמיכות לשמורת החי-בר ולמקורות מים).
אני מאוד אוהב את האופי של מסלול הפרולוג, הוא מדברי אמיתי, וטרם ביקרנו בו במהדורות העבר. זו אולי דעה לא פופולרית בקרב מקבלי החלטות ודרגים מנהלים, אך אני חש בשנים האחרונות שיש משהו בסינגלים של קק”ל ושל שביל ישראל לאופניים, עם סטנדרט הבנייה המוקפד שלהם וההתאמה למנעד רחב של רוכבים, שקצת מסרס את חווית הרכיבה. סינגל מדברי שנבנה על בסיס נאקב קדום הוא טבעי יותר, פולשני פחות, ודורש קצת יותר מעורבות ואקטיביות מצד הרוכב: קצת יותר מבט קדימה, תשומת לב, בחירת קו ולא טייס אוטומטי. זה לא פלא שהיה מקטע יפה ומאתגר כזה גם באליפות ישראל האחרונה במרתון בדזרט צ׳אלנג׳… תחרות נוספת ש״עז הרים״ בונה בה את המסלול ומנהלת.
הערכתנו היא שלרוכבים המהירים הפרולוג ייקח פחות משעה ואילו האיטיים יסיימו אותו בשעה וחצי – שעה וארבעים דקות. חוויית הרכיבה עבור הרייסרים היא משהו בין Time Trial לבין מרוץ XCO – קצר ועצבני.
בסיום הפרולוג, לאחר השבת הנפש בזולה מדוגמת על הדשא הסמוך לפאב של קטורה, הרוכבים מתפזרים למקומות הלינה שלהם במרחב: בכפר הרוכבים בתמנע, באליפז, או בלוטן, אילות או קטורה, ובאים לכפר הרוכבים לארוחת הערב המשותפת ולתדריך המקצועי לסטייג’ הראשון.”
סמרתון 2019- הסטייג’ים (לאחר הפרולוג)
- סטייג’ 1 – ביום חמישי 14/2 מקטורה לנאות סמדר – 78 ק”מ, 1,380 מ׳ עליות.
- סטייג’ 2 – ביום שישי 15/2 – מנאות סמדר לפארק תמנע, 90 ק”מ, 1,140 מ׳ עליות – אבל יש בו יותר ירידות מעליות (כ 1,500 מ’). זה הסטייג’ הארוך והקשה של התחרות.
- סטייג’ 3 – ביום שבת 16/2 – “מסיבת סינגלים” שמתבססת על סינגל תמנע החדש שיושק רשמית בסמרתון. האורך הצפוי כ-55 ק”מ עם 800 מ׳ עליות וירידות, סטייג’ מעגלי.
הקפצות ולוגיסטיקה – פשוט!
רוכבי הסמרתון המלא (4 ימים) מגיעים ביום רביעי לקטורה לפרולוג לפי השעה שתפורסם בהמשך במייל, רוכבים את הקפת הפרולוג, נחים, אוכלים ולוגמים במתחם הצ׳ילאאוט, שוטפים אופניים, משמנים ומפקידים אותם בחניון האופניים (מי שיש לו תקלה טכנית יפקיד את האוצר שלו בעמדת התמיכה של Shimano ישראל באדיבות DAA), ונוסעים לפארק תמנע לכפר הרוכבים או למקום הלינה שלכם.
ביום חמישי בבוקר הכפר נפתח לכולם לארוחת בוקר (החל מ-5:15) וב 6:00 עולים על האוטובוסים, פורקים בקטורה ומזנקים ב 07:30 (הזמנים אינם סופיים).
מגיעים לנאות סמדר בסוף הסטייג׳ ושוב – אותו נוהל: זולה, אוכל, שתייה, שטיפה, בייק פארק או עמדות מכונאים ואז הרוכבים חוזרים שוב לתמנע ללא האופניים שלהם, ובבוקר יוקפצו לאותה נקודה אחרי ארוחת הבוקר.
רוכבי הדו-יומי שמגיעים מהמרכז יתבקשו להפקיד את האופניים שלהם בחניון האופניים המאובטח בנאות סמדר ביום חמישי בדרכם לתמנע.
העובדה שמסיימים מקטע, משאירים בסיום את האופניים ומתחילים באותו מקום בבוקר עושה את זה קל וברור יותר לכולם.
לרישום באתר סמרתון 2019: https://www.samarathon.co.il/
למה הדו-יומי הוא להיט
“ההחלטה להגדיל את האירוע ל-4 ימים היא החלטה קשה. ברור לנו שלקוחות שהתאמצו והתנתקו מהעבודה והמשפחה ל-3 ימים כבר עשו ויתור גדול, אז 4 ימים הם עסק לא פשוט…. זה יותר מסובך גם לרוכבים וגם למארגנים, זה עולה יותר גם למארגנים ובהתאמה גם לרוכבים, ולכן זה מוצר שמתאים לרוכבים מאוד מחויבים. לרוכב הטיפיקלי שלנו מעניין קצה הציפורן או הקליט אם הסמרתון הוא מרוץ UCI רשמי או לא… עבור רוכבים רבים זו חופשת אופניים מדברית, עם מלא סינגלים, מסלול מסומן בקפדנות, עם ביטחון שאם תקרה תקלה אז יש תמיכה טכנית וחילוצים, עם אחלה מחנה, אחלה אוכל, אחלה חבר׳ה מסביב. מחכים לך בפיניש עם מרק חם, קערת עדשים או ספגטי… אתה מקבל אלבום תמונות מקצועיות יומי וכללי ללא תוספת תשלום – הכל מתוקתק. אני אוהב להירשם לאירועים מאורגנים כשאני מטייל בעולם, אירועים שמתאימים ל-DNA שלי: הרבה סינגלים, הרבה ירידות, הרבה עליות, חבר׳ה מכל העולם ובירת קראפט מקומית להקל על התקשורת…
זה מה שאני אוהב, ואני אוהב שדואגים לי להכל: לא צריך להתעסק עם הקפצות, ולוגיסטיקה, וניווט וכולי. אז פתחנו מוצר שיהפוך ללהיט בשנים הקרובות: מיני סמרתון, סמרתון-לייט אם תרצה. הוא אומנם מיני אבל בהחלט אי אפשר לזלזל בו כי יש פה שני סטייג’ים מלאים: הסטייג’ הארוך והמשמעותי של יום שישי – משחרות לנאות סמדר. השנה זה הפוך ממה שרכבנו בכל השנים האחרונות! זה פטנט מגניב כי לרוכבים שהשתתפו במהדורות עבר זה יהיה כמו לרכוב במקום חדש: המבט הוא לכיוונים שלא הסתכלנו אליהם ברכיבות הקודמות, ירידות שטרם ירדתם, נופים שטרם ראיתם. בשבת הכיף של רוכבי הדו-יומי ממשיך עם הדובדבן של הסמרתון, בלופ על בסיס סינגל תמנע החדש.
גם מבחינת האווירה רוכבי המיני-סמרתון מפונקים. הם ייכנסו כבר בחמישי בערב לוייב של תמנע ושל כפר הרוכבים. המעמסה על הבית ועל מקום העבודה קומפקטית – המניות בבית נפגעות במינימום, לא חייבים להתאמן חודשים מראש (אפשר לקחת את הסטייג’ הראשון של שישי קצת יותר ברגוע אם לא התאמנתם בטירוף) ואתה מקבל את תמצית האירוע, גם את חווית ה-après-ride של האירוע וגם את הסטייג’ים היפים של שישי ושבת.”
פסטיבל סובב תמנע ואירוע השקת סינגל תמנע החדש
המקצים החד יומיים בשבת 16.2
בשבת נערוך פסטיבל אופניים גדול בתמיכת המועצה האזורית ופארק תמנע, בו למעשה ננצל את המומנטום וההפקה של הסמרתון ונחבר אליהם קהל גדול וחובבני מהדרום (אילת וחבל אילות) ומרחבי הארץ. הרעיון הוא לתת אפשרות רכיבה לכל רוכבת ורוכב שטח בארץ:
רכיבה על סינגל תמנע החדש בהובלת צוות מתכנני ובנאי השביל החל משעות הבהריים. זו אפשרות חווייתית, טיולית באופיה ולגמרי לא תחרותית, באורך של כ-25 ק״מ.
גם לקהל שכן רוצה תחרות, מדידת זמנים ואולי פודיום רקחנו אופציות קלות לארגון ומגוונות. ראשית ההשתתפות בתחרויות שבת היא אינדיבידואלית, לא צריך בני זוג, וגם ללא צורך בבדיקה ארגומטרית ובביטוח תאונות אישיות. שנית, מעבר לסטייג׳ התחרותי המלא של שבת, שאורכו כאמור כ-55 ק”מ, יהיה גם מקצה תחרותי קצר באורך של כ-25 ק״מ. כל המסלולים הנ״ל מתבססים על סינגל תמנע החדש. זה אירוע אופניים חווייתי ומעולה לכל מי שגר בדרום ובאזור, או לאלו שגרים רחוק יותר וארזו עצמם והמשפחה לסופשבוע שמשי בדרום, ורוצים פעילות רכיבה כייפית.
אנו מקווים ומאמינים שאירוע ההשקה של הסינגל החדש יביא לפסטיבל הסיום בשבת הרבה רוכבים שאינם מהזן התחרותי, וזה יעשה טוב לכל העולמות. המטיילים יוכלו לראות אירוע תחרותי גדול מהמעלה הראשונה, המתחרים יקבלו יותר קהל צופים ומעודדים והכיף הגלובאלי יגדל ויתעצם אינשאללה.
עלויות
- חד יומי שבת קצר: 100 ש”ח – טישרט, האכלה באמצע, מסיבת סיום, פסטיבל, אקספו והופעה חיה בסיום.
- חד יומי שבת ארוך (סטייג’ מלא): 150 ש”ח – יש לתושבי מועצה מקומית חבל אילות הנחות.
- חד יומי ביום חמישי – קטורה לנאות סמדר, זוגות בלבד- 225 ש”ח לרוכב. כולל שתי הקפצות הלוך וחזור וטישרט. לחילופין, 325 ש”ח לרוכב עם תוספת לינה ברביעי בלילה בכפר הרוכבים (כולל ארוחת ערב בשרית וארוחת בוקר בחמישי). מקצה זה נפתח לבקשת קהילת הרוכבים שומרת מסורת, אך הוא פתוח לכולם.
- מיני סמרתון: מהארוחה הבשרית בחמישי בערב ועד ארוחת הצהריים בשבת – 1,190 ש”ח וערכת משתתף מלאה, כולל חולצת הרכיבה של הסמרתון של ג’ינגה.
- סמרתון מלא: באוהל מהבית בכפר הרוכבים – 2,190 ש”ח לרוכב. 3 לינות (רביעי חמישי ושישי), כלכלה מלאה מרביעי בצהריים עד שבת בצהריים כולל ארוחות, תחנות האכלה, מתחמי יוגה, בירה ראשונה בכל יום ״עלינו״, הופעה חיה בשבת. כיף לא נורמלי!
סמרתון – חוויה טוטאלית
“קשה קצת להעביר את אופי הסמרתון לאדם שלא חווה או ראה אותו. יש פה אופי מאוד ייחודי שמתומצת בסלוגן האירוע: ride hard live harder. בשנה שעברה קיבלנו משוב מהרבה עיתונאים זרים שזה בול אופי האירוע שיצרנו. הסמרתון כאירוע רכיבה מדברית מספק רכיבה לא פשוטה יום יום. זה לא מרוץ לעכברי שטח מתחילים. דרכי הג’יפים הן מדבריות ולרוב לא חלקות, לכן עדיף שיכוך מלך על זנב קשיח, ויש המון סינגלים.
זה מרוץ שטח עם באלאנס מעולה בין כל הרכיבים שלו: הרכיבה מאתגרת, קשה, אך לא ארוכה מדי. העובדה שיש בו אחוזים גבוהים של סינגלים כייפיים (בין 35% ל-50% ליום) אומרת אתגר פיזי אחר, אבל מהנה בטירוף. מנטלית זה יותר כיף מדרכי כורכר בלתי נגמרות, כי יש הרבה פחות גארבג’ מיילס והרבה יותר שבילים שמספרים סיפור. הנופים מטמטמים, המסלולים מגוונים, כמעט ולא תמצאו חזרה על מסלולים ובכל יום תחוו התחלה וסיום אחרים וחדשים.”
נימי מוסיף: “הקטע של ה-Live Harder הוא בעיני דרך חיים. אחרי שרכבתי חזק וקשה, הרווחתי את הפינוקים שאחרי. מגיע לי… הרווחתי את הבירה שלי. ומכיוון שאתה רוכב פחות שעות בכל יום יחסית למרתונים הארוכים שנעים סביב ה-100 ליום, יש לך יותר שעות לנפוש ולהתאושש. ההתאוששות בסמרתון היא לא רק מקצוענית – אמבטיות, קרח, עיסויים ורולרים – ההתאוששות היא גם מנטלית: ישיבה במעגלים על מחצלות וכיסאות חוף, קומזיץ ענקי ומדורות, הופעה חיה, כמה סוגי בירת בוטיק, הרבה חבר’ה, מתחם יוגה, מתחם מדיטציה… אתה במדבר, אתה עם החבר’ה שלך, יאללה, עוף…
להרבה אנשים זו החופשה המדברית השנתית כי אין להם זמן לכמה חופשות. ולא צריך לקחת את המילה ״תחרות״ קשה מדי, כי הסמרתון הוא ממש לא רק לרייסרים. אתה בוחר איך תיקח את האירוע הזה. אנחנו משקיעים הרבה מאוד בצד של החופשה המדברית ולא רק על בצד של הרכיבה. לא סתם אנו קוראים לכפר “כפר רוכבים” ולא “כפר התחרות”. הדגש שלנו בתכנון ובהשקעה ההפקתית הוא על חוויית הרוכב: על הביחד, על הקטע הסוציאלי, על הפאן והחוויה, על פינות הזולה, המאהלים החבורתיים (חבורות רכיבה יכולות להזמין לעצמן מתחמון פרטי לפי כמות האוהלים שלהם) ועוד.
למעשה זו חופשת אופניים מדברית שהתסריט, שלה הוא של תחרות עם זינוק וסיום, וזה מפשט את החוויה ומנגיש את המדבר והסינגלים המדבריים לכל רוכב.
נרשמים פה: https://www.samarathon.co.il
ראיין: גיא חלמיש
צילום: סמרתון – שחף הבר