קלסיקות האביב השנה סיפקו לנו מירוצים מרתקים ומותחים, העלו כמה גיבורים חדשים ומפתיעים בזמן שקיפחו כמה גיבורים מוכחים אך מאוכזבים השנה. לכבוד הענקת פרסי BIKEPANEL לקלסיקות האביב הנה סקירה קצרה של הדמויות העיקריות.
מאת: אורן ארד
פרס הפתעת השנה
אלברטו בתיאוֹל (EF Education) האיטלקי לא היה הפייבוריט המובהק לזכות ברוֹנדָה וואן ולַנדֶרֵן – הטור אוף פלנדרס, למעשה בתור נטול ניצחונות כמקצוען הוא לא היה כלל "פייבוריט", למרות שהצהיר על נוכחותו במילאן סן רמו מעל הפּוג'יו כשבועיים לפני הרוֹנדָה. הטור אוף פלנדרס, המוניומנט האפי אשר מהווה את משאת נפשם של כל רוכבי הקלאסיקות נחשב לאחד הקשים והמפרכים בעונה. בתיאול הצליח להישאר עם הקבוצה המצומצמת של מיטב הפייבוריטים ותקף סולו כ-14 ק"מ לסיום מעל הקוֵורֶמוֹנט. רוכבים כגון גרג ואן אברמט (CCC), אלכסנדר קריסטוף (UAE), אלחנדרו וולוורדה (אסטנה), מייקל מת'יוס (סאן ווב), פטר סאגן (בורה הנסגרו) ועוד היו עסוקים בלשמור אחד על השני ואיפשרו לאיטלקי הצעיר להתרחק. כאשר הוא עבר את העליה האחרונה הפָּאטֵרבֶּרג עם פער הולך וגדל התחילו כולם לדאוג, אבל לא מספיק כדי לרדוף באופן מסודר כשאף אחד לא מוכן להקריב את הספרינט שלו בעבודת מרדף. בתיאול רכב נג"ש בסולו מרשים עד לקו הסיום ובכך הפך את הרונדה לניצחון הראשון שלו כמקצוען. בהחלט סטנדרט מאתגר להמשך.
פרס הזוגיות
כמו חברים טובים הקפידו ג'וליאן אלאפיליפ (דקונינג-קוויקסטפ) ויעקובּ פוּגלסַנג (אסטנה) להגיע יחד לכל מקום. הרומן התחיל בסטרדה ביאנקה, שם יצאו יחד לבריחה המנצחת בה אלאפיליפ העפיל ראשון לקו הסיום בסיינה. כאשר הגיעו יחד לקילומטר האחרון של אמסטל גולד, פוּגלסַנג שידע שלא כדאי למשוך את ידידו הצרפתי לספרינט הפסיק לעבוד, אלאפיליפ מנגד האט גם – כיאה לחבר טוב – ולכן הפסידו שניהם את המירוץ.
בדייט הבא במעלה המוּר-דֶה-ווִי האימתני בסיום הפלאש-וואלון, שוב גבר אלאפיליפ על ידידו הדני שהגיע שני לקו, וזאת בפער ניכר מהמקומות הבאים.
רק בליאז׳ באסטון ליאז׳ הסכימו השניים להפרד כשהרוכב מקוויקסטפ, התשוש כבר מניצחונות, לא הצטרף לדני לבריחה המנצחת כ-20 קמ לסיום, אותה ניצח בסולו מרשים.
פרס ההישג המשמעותי
מעט מאוד רוכבים בהיסטוריה ניצחו בכל חמשת המוניומנטים ולא הרבה יותר ניצחו רק בארבע מהם. אחרי ניצחונו השנה בפריז רוביי, פיליפ ז׳ילבר (דקונינק-קוויקסטפ) הבלגי הוא אחד מהם. מלכת הקלסיקות היתה קשה ביותר השנה למרות מזג האוויר היבש אך עם רוחות ערות. המהלך המשמעותי הראשון קרה בהתקפת פתע כאשר נילס פולט (קטיושה) הגרמני בן ה-25, לא קרא את ספר החוקים הלא כתובים ותקף את הפלוטון באיזור חלוקת האוכל. הפעולה עוררה כמה מהשמות הגדולים במירוץ אשר יצרו את בריחה שממנה ייצא לבסוף המנצח. פטר סאגן (בורה הנסגרו), מנצח השנה שעברה, שהצליח להצטרף למהלך והגיב בהצלחה להתקפות חוזרות ונשנות של שני חברי עדת הזאבים שהיו באותה הקבוצה: פיליפ ז'ילבר ואיב לאמפר אשר הפעילו את טקטיקת ההתשה המוכרת של קוויקסטפ. ההתקפה המכרעת הגיעה כ-15 ק"מ לסיום כאשר דווקא פּולֵט הגרמני האיץ וז'ילבר אחריו. לסאגן לא נותר מענה. שני המובילים הגיעו לוולודרום יחד כאשר הבלגי הותיק לא מתקשה לנצח את הספרינט מול הגרמני הצעיר. ז'ילבר הוסיף את פריז-רוביי לפלמארס המאוד מרשים שלו וכרגע חסר לו רק את מילאן סן רמו על מנת להשלים את הסט ולהצטרף למועדון המאוד אקסקלוסי, הכולל כרגע 3 בלגים (רוג'ר דה ולמינק, ריק ואן לוּי ואדי מרקס), אשר ניצחו בכל חמשת המוניומנטים.
פרס הפיניש הטוב ביותר
היה נראה שהעניין סגור עבור אמסטל גולד. שוב היו אלו ז'וליאן אלאפיליפ (דקונינק קוויקסטפ) ויעקובּ פוּגלסַנג (אסטנה) שברחו כ-20 ק"מ מהסיום ועובדים יחד כדי להגדיל את הפער מהרודפים. שוב נראה שהצרפתי הולך לנצח את הדני בספרינט אבל הפעם פוּגלסַנג לא נפל בפח. בקילומטר האחרון הוא הפסיק למשוך והתיישב על אלאפיליפ אשר הוריד מיד את המהירות כדי לא להגיש לדני את הניצחון. ביניים הצטרף אליהם מיכאל קוויטקובסקי (סקיי) אשר רדף אחרי השניים בקילומטרים האחרונים וניסה לנצל את ההאטה הטקטית שלהם לטובתו בסגנון של שניים רבים והשלישי לוקח.
מה שאף אחד לא הבין הוא שמת'יו ואן דר פול (קורנדון-סירקוס) אלוף הולנד במירוצי כביש כמו גם אלוף העולם המכהן בסייקלוקרוס הצליח לסגור בקילומטרים האחרונים פער בלתי נתפס אחרי שלא הצליח להצטרף למהלך של אלאפיליפ ופוּגלסַנג. בעוד הוא גורר איתו קבוצת רוכבים שמתקשים להשאר על הגלגל שלו הוא פרץ קדימה במטרים האחרונים לספרינט מנצח, משאיר מאחוריו את אלאפיליפ, פוּגלסַנג, קוויטקובסקי והשאר. המהלך המפתיע, שהתנהל מתחת לאף של כולם – הרוכבים, המנהלים הספורטיבים ובעיקר מצלמות הטלוויזיה יצר את הפיניש המדהים והמרגש ביותר שראינו השנים האחרונות במירוץ אופניים.
פרסי ניחומים עבור אביב גרוע במיוחד
פטר סאגן (בורה הנסגרו) – ישתדל לשכוח את האביב הזה מכל אביבי חייו. אחרי רצף של שנים טובות, בכל אחת מהן תוצאות מהדהדות בקלסיקות האביב, השנה זה פשוט לא קרה. אלוף העולם לשעבר לא ביקר השנה אפילו בפודיום של קלאסיקה. התוצאה הטובה ביותר שלו היתה מקום 4 במילאן סן רמו, ובפריז רובה הוא נתן הופעה מרשימה ביותר, אבל לא בסטנדרטים של עצמו.
אלחנדרו וולוורדה (מוביסטר) – גם וולוורדה לא הגיע לפודיומים בקלסיקות האביב, ואפילו במירוצי הארדנים בהם הוא רגיל לנצח לא ממש ראינו אותו. הספרדי הצליח להגיע למקום 11 בלבד בפלאש וואלון, שם ניצח חמש פעמים בעבר, אבל הפעם בלע דבורה בעליה הסופית. מליאז' באסטון ליאז' שם כבר ניצח 4 פעמים, פרש אלוף העולם כ-100 ק"מ לסיום. הוא עלה על הרכב אחרי שככל הנראה נפצע ברכיבת האימון למירוץ וסובל מבצקת מח העצם. תחייתה של קללת חולצת הקשת? כך או כך נקווה שיתאושש לקראת המשך העונה.
גרג ואן אברמט (CCC) – מלך הקלסיקות הבלגי לא הצליח השנה להתבלט באף אחד מהמירוצים. חוץ מפודיום ב-E3 בקושי ראינו אותו על הכביש, ולא מפני שהוא לא נכח במירוצים. ואן אברמט נלחם קשה בכל מירוץ בו השתתף – והוא השתתף כמעט בכולם – אך לא הצליח אף פעם ליזום או אפילו להצטרף למהלך המנצח.
ניקי טרפסטרה (טוטאל דירקט אנרג'י) – ההולנדי הותיק, אלוף הרונדה (2018) ופריז רוביי (2014) עבר השנה באופן מפתיע לקבוצת דרג שני כשהוא משאיר את עדת הזאבים הנאמנה של קוויקסטפ מאחור. אולי כהוכחה לחשיבות הקבוצה עבור המנצח במירוץ, הביצועים שלו היו רחוקים מאוד מהטרפסטרה הדומיננטי והאגרסיבי שהכרנו. התוצאה הכי טובה שלו היתה מקום 15 ב-E3 עד שבטור אוף פלאנדרס היה מעורב בתאונה בה קיבל זעזוע מוח ונאלץ לנטוש את המירוץ ואת כל עונת הקלסיקות השנה.
ופרס מלך הקלסיקות לשנת 2019…
לאחר מעט מאוד דיונים או התלבטויות החלטנו להעניק השנה את פרס מלך הקלסיקות לשנת 2019 ללא אחר מאשר ג'וליאן אלאפיליפ (דקונינק קוויקסטפ). הצרפתי הצעיר נהנה מהעונה המוצלחת ביותר בחייו. רק בן 26 הוא הספיק להרים את ידיו בניצחון 27 פעמים. 9 פעמים בעונת המירוצים הנוכחית. הוא ניצח השנה את סטרדה ביאנקה, מילאן סן רמו ופלש וואלון זו השנה השניה ברציפות. מקום שני ב-Brabantse Pijl ומקום רביעי באמסטל גולד. אלאפיליפ היה השנה זה שכולם מסמנים למרות שזה לא משנה כי כשהוא יצא אף אחד לא יכול לעקוב (חוץ מפוּגלסַנג). הוא חזק ומתפרץ, הוא יודע לטפס, הוא יודע לנצח ספרינט והוא יודע איפה להיות. ללא ספר הרייסר המעניין והמלהיב ביותר השנה.
ומה עכשיו?
נגמר האביב, קיץ חם ורווי לחות לפנינו רוכבי הכביש בישראל. הירוק יהפוך לצהוב, ופנינו לעונת מרוצי השלבים והגראנד טורים- גיבורים אחרים יקומו ויתחילו לקבל פוקוס. רוכבים אחרים יהיו תחת מבט לראות האם הם מתחדדים כשהג'ירו מתקרב, ולאחריו הטור. ג'ירו ממש מעבר לפינה- תענוג!
מאת: אורן ארד
אוהבים סרטים? כנסו לערוץ היוטיוב של בייקפאנל, והצטרפו למנוי בכפתור האדום משמאל (המהדרין, יתנו גם בפעמון!):