ב 2014 לא תוכלו להמנע מלהתנסות בהם או לשמוע מחבריכם על ה 27.5 החדש והמדהים שלהם. אז איך זה בדיוק? 27.5 זה לא רק לרכיבה טכנית אגרסיבית – הנה מבחן לאופני מרתון\ XC.
רציתי מאוד לרכוב הרבה ומשמעותי על אופני 27.5 שיכוך כפול, ולכן שמחתי מאוד לקבל למבחן את ה Massi מדגם AIRE CARBON 27.5 – אופני קרבון בייבוא החדש של סינגלמניה ובייק-אנד-מור, שעולים 12,900 שקלים. בקצרה נזכיר: Massi זו חברה מספרד – ברצלונה שפועלת מ 1938, ומייצרת כמות אדירה של מוצרים: אופניים, ביגוד, ואבזור. חוץ מלייצר סודיות באינטרנט ולהקשות על מציאת האתר שלה במנועי החיפוש (http://www.casamasferrer.com/), היא מתמחה בעיקר בשלדות קרבון מרמת האמצע ומעלה גם בכביש וגם באופני הרים. התמחור תחרותי מאוד, וניתן להרכיב את הציוד שתבחרו בו על האופניים, כך שגם את בחירת האבזור במבחן הזה אפשר לקחת בערבון מוגבל – זה בר התאמה אישית לחלוטין.
למה 27.5 מתקבל כל כך טוב?
מי שפספס את מאמר הבסיס של ירנין פלד על הגודל החדש מוזמן לקרוא אותו פה, וגם את כתבת ההתנסות באופני הארדטייל של ארי. נכון שצריך לאמר 650B, וזה לא בדיוק 27.5 אלא יותר לכיוון ה 27, אבל למען הנוחות מול 26 ו 29 נאמר 27.5 וזה התקבע, אז בחיאת תהיו קצת פחות אנאליים מהרגיל ועזבו אותנו עם ה 650B הזה טוב? 27.5 איט איז! בערך…
דומה שהקשיים שהיו מנת חלקם של גלגלי ה 29 הגדולים פוסחים במהירות אדירה על ה 27.5 וב 2014 לא ניתן יהיה להמנע מההצפה הזו. האם היא מוצדקת? האם יש בכך הגיון?
באחת התגובות למאמר מצוין של Vernon Felton ב Bike Magazine, ניסח מיקי בר-אור תגובה ראויה לציטוט: "אני חושב שכל העניין הזה עם הגלגלים פשוט התפרץ לדלת פתוחה, אחרי מהפכת ה 29״ שחלק מהאנשים אהבו וחלק לא (אני לדוגמה, על כל 176 הס״מ שני, לא מצאתי זוג 29״ שממש התחברתי אליו), שחלק מהאופניים היה מוצלח וחלק לא. את ה650 הקהל קיבל במעין אנחת רווחה, זה נשמע הגיוני, משהו באמצע, לא מגושם כמו ה 29״ אבל יותר טוב מה 26״, היצרנים קפצו על המציאה מכיוון שלא ה יו צריכים לעשות תרגילי יו גה בעיצוב מוצר כדי להגיע לגיאומטריה סבירה. וכל ענף האופניים, בעיקר הרבה חברות שהפסידו את הרכבת (והרבה מכירות) בגלל שהתמהמהו לאמץ את מהפכת ה 29״, קפצו על עניין ה 650 באגרסיביות. הקהל עצמו כבר עבר את המשוכה של גלגלים בגודל שונה, והרבה לקוחות פשוט חיכו להזדמנות. השאר כבר היסטוריה….."
מקדם חרמנות וסקסאפיל
אם לשפוט לפי התגובות של הרוכבים סביב, הם מקבלים ציון גבוה מאוד: אנשים בהחלט מגיבים לאופניים האלה ומתחרמנים מהם. שלדת קרבון, קווים קרביים למראה, קימורים, נדנדה קטנה ומינימליסטית (מראה הנדנדות הגדולות כבר פחות מודרני מבעבר), ושילוב יפה וזורם בין המשולש האחורי לקדמי, עם מיקום בולם שממשיך את קו השיפוע מהכידון אל הציר האחורי. האמת – יש פה בעיני משהו ספשייליזי בעיצוב ונראה שמישהו פה קיבל השראה עיצובית מהאפיק… בקיצור – נראים מהירים!
לטעמי צבעי האדום שחור לבן האלה כבר נלעסו לעייפה, יש עוד צבעים בעולם. למרות זאת – המימוש מרשים ומזמין לרכיבה: נגיעות הצבע האדום בצדדים הפנימיים של תומכות האוכף, והשחור בצד הפנימי של הגלגל בהמשכם, פסים של מהירות לאורך השלדה. הביצוע הגרפי מרשים ומוקפד. עוד דברים שאהבנו בקרבון: הבולם מעוגן בחלק הפנימי של המשולש האחורי (כנראה גם כי אין ברירה כשהציר ממש מעליו, אולם זה מודרני יותר ממיקום חיצוני).
2 כבלים עוברים בחוץ, למי שזה מטריד אותו, אבל יש הכנה להולכה פנימית של כבל נעילה לבולם.
הציון: גבוה בהחלט! אופניים יפים בעלי קימורים נחשקים ומוצלחים ומראה מהיר.
Fun Factor ורכיבה טכנית
ציון מעורב – מצטיין במתארים מסוימים ופחות באחרים, ונסביר: גלגלי ה 27.5 לא אכזבו. הם הרבה יותר קלים לשעשוע מה 29, אוהבים את הסינגלים, את הסיבובים ההדוקים ואת התמרון הצפוף והמהיר בין סלעים. למעשה, על השלדה הזו, עם בולם 100 מ"מ ועם הגלגלים במשקל הנמוך הזה, הם הרגישו זריזים לפחות כמו 26 – שזה יתרון.
משקל האופניים ביחד עם מידת הגלגלים הזו וההיגוי העצבני גורמים להם להיות מאוד מגיבים וקלילים בתחושה. פיזור המשקל שלהם אופטימלי והם ממש מזמינים ניתורים על כל סלע רענן. במשקל כולל נמוך יחסית, ובמיוחד גלגל אחורי שאינו מהווה עוגן או משקולת שמקלקלת את פיזור המשקל. כיף להשתעשע איתם והם מביאים יופי של דינמיות ואג'יליתי על הסינגל. התחושה של מיקום הגוף היא מאוד "בתוך" האופניים. הציר המרכזי נמוך מאוד, וזה יתרון וחסרון – בסלאלום וסיבובים מאוד מהירים אתם יכולים להכנס אל תוך האופניים ולשמור את מרכז הכובד שלהם נמוך, מה שמאוד מסייע להשכבות ולשינויי כיוון מהירים, מאידך, צריך להתרגל לתזמן את הפידול בהתאם לאלמנטים על הקרקע כי אחרת תמצאו את הפדל שלכם מקבל הרבה עונשים מהסלעים.
הרמת החלק הקדמי מאוד קלה. עלייה קשה עם מדרגות סלע לא תוציא מכם את המיץ ואתם תקפיצו גלגל ותעברו מעל המשוכות גם במדרגה החמישית. מתארים כאלה גם נהנים מהגלגלים הקלים, כיוון שקל מאוד להרביץ ספרינטונים או לתת מכות כח כשהגלגלים לא שואבים מכם את כל הרזרבות בשינויי הקצב שנדרשים במקומות כאלה. זה יתרון גם בחלק הרייסרי של המשוואה.
עוד דבר שמאוד מהנה בהם הוא המתלה הסופר אקטיבי והמאוד מאוד מפנק. במצב Descend המתלה מרגיש חסר תחתית, ועד אליה, הוא מרגיש רגיש ומהיר ומשאיר את הגלגל על הסינגל שלא על חשבון חוליות הגב שלכם. ברכיבה של שלוש וחצי שעות בחרובית-עגור-עינב-חרובית, רכיבה מלאת סלעים, שינויי כיוון, והרבה עבודה, הם פשוט זרחו, והשאירו אותי הרבה יותר טרי עקב האקטיביות המפנקת של המתלה וההתאמה למתארים צפופים, ללא ירידות תלולות מדי.
איפה הביקורת? האופניים לא מושלמים לרכיבה טכנית – זווית צינור הראש ב 71 מעלות חדה מדי וזה גורם לתחושה עצבנית ומפחידה בהיגוי בירידות תלולות כשהבולם שוקע עוד קצת. זה מאט במסלולים מהירים וטכניים מאוד. החיבור של קוקפיט פחות מוצלח (ארגונומיה וקשיחות) לזווית הראש הזו שהיא בשתי מעלות תמימות תלולה יותר מהמספר שאנחנו אוהבים: 69, גורם להם להיות פחות מתאימים לקטעי דאונהיל מהירים וקשים, עד כמה שאופני 100 מ"מ יכולים לעשות דאונהיל… כדי לבדוק את העניין הזה, ביקשנו מסינגלמאניה – חנות היבואן, להחליף את בולם ה 100 לבולם 120. זה היה בדיוק מה ששיפר את האופניים האלה והביא אותם למקום הנכון: עוד איזה מעלה דרושה בזווית הראש, עוד כמה מ"מ לגובה הציר המרכזי. האופניים קיבלו את האיזון הנכון להם.
רייסריות
מה שהכי תורם באופניים האלה לתחושת הרייסריות, חוץ מהמראה הקרבי והמהיר, הם הגלגלים. זה אמנם חלק מסעיף האבזור הבא, אבל הוא מכריע גם בסעיף הזה: הגלגלים פה, של Fulcrum Red Power XL 650B ששוקלים 1816 גרם (הצהרת יצרן), ושקלו כולל צמיגים, צירים וג'יפה 4.2 קילו, עשו פה הבדל משמעותי מזוגות אחרים שבדקנו, אף במחירים גבוהים יותר. האופניים מגיבים, אוהבים שינויי מהירות, ומרגישים קלילים יותר מהמשקל האמיתי שלהם – 12.5 קילו רטוב כמו בחיים האמיתיים: כולל פדלים SPD 540, מחזיק בקבוק, ג'יפה.
החסרון של זווית הראש התלולה בירידות הופך ליתרון בעליות – גם במהירויות נמוכות ההיגוי הופך נוח ונכון לעליה, וקל לכוון אותם בדיוק אל הקווים שתרצו. כאמור מעלה – בקטעים טכניים תלולים במיוחד, הגיאומטריה המאוזנת, הגלגלים הקלים, והקלות בה אפשר להרים גלגל עושים את ההתמודדות עם הקטעים האלה שצוברים בהם המון יתרון אם לא מורידים רגל, לקלה יותר.
מה פחות? ובכן המתלה המאוד אקטיבי, ממשיך להיות אקטיבי גם במצב Climb בבולם ה Fox CTD, כלומר יש בובינג. שיחקתי לאורך המבחן עם הסג, וב 10% הגעתי למצב משביע רצון. במצב הזה יש תחושה של שונות סבירה בין שלושת מצבי הבולם. עדיין- אם הבולם האחורי שלכם הוא חסר נעילה, ספרינט בעמידה לא יהייה אפקטיבי לרייסרים… אם הייתי קונה אותם עם בולמי פוקס הייתי מבקש שיקשיחו לי את המערכת בטיפול הראשון.
אבזור ותמורה
ציון גבוה במיוחד בתמורה – פה המאסי מככבים. שרון נאור ואחיו קיבי יוסוב, החליטו להביא אופניים ולשווק אותם ישירות לצרכן, כשהם חותכים את פערי התיווך המקשים על תחרותיות ברוב חנויות האופניים שאינן מייבאות בעצמן. הם ממש הגדירו את המטרה שלהם ככזו: "מה שתקבלו באלומיניום, אצלנו תקבלו בקרבון" אומר קיבי. זאת ועוד: הגלגלים במאסי, אולי הדבר החשוב ביותר חוץ מהשלדה באופניים, מדגם Fulcrum Red Power SL היו מוצלחים וקלים יחסית. המשקל המוצהר שלהם באתר היצרן: 1816g.
צמיגים – במקור היו שני צמיגי Schwalbe Rocket Ron שעליהם אנחנו רק יכולים לאמר – תתרחקו! הם אולי טובים לשבילי דשא באירופה לא למידל איסט… הקוביות נמצאות שם במרחקים גדולים מדי זה מזה וגינות סלעים מביאות את התשתית החלקה שמתחת למגע מהיר עם אלמנטים שקורעים אותם מהר מאוד. כבר ברכיבה הראשונה אחד מהם לא שרד. מעבר ל Bee Line של WTB בעל צפיפות גבוהה יותר שיפר.
נקודה לטובה היא מתג נעילת המזלג של Fox שהגיע איתם – שיפור דרמטי מהמתגים הענקיים של העבר. כדאי מאוד להתעקש ולרכוש נעילת CTD כפולה גם לבולם האחורי.
יש ביקורת: כדי לתת לכם את הגלגלים האלה עם שלדת קרבון ובמחיר הזה, יש פשרות, ופה הן נלקחו בדמות מעצורים פשוטים יחסית, בולם קדמי מסדרת ה Value של Fox – האבולושן, צמיגים לא משהו שאחד מהם הוחלף חיש מהר כי פשוט חטף כמה פאנצ'רים כבר על הרכיבה הראשונה. הציר הפך ל 15 רק במזלג ה 120 (הנאבה בגלגל תאמה ציר 15, והבולם המקורי הגיע עם ציר 9 ישן), ואת הכידון גם היינו שוקלים להחליף למשהו שטוח, רחב וקשיח יותר. ההעדפה של שרון היבואן לקראנק טריפל מקדימה היא של שרון… אנחנו היינו מעדיפים שתי פלטות. בנוסף כאמור לא היינו מציידים אותם עם בולם 100 אלא 120.
האוכף המקורי של Massi היה מעולה, והגריפים של RaceFace פינקו. בכלל – התמורה גבוהה מאוד.
בחלק הזה חשוב לאמר: המאסי מיובאים בצורה גמישה – כלומר תוכלו להרכיב עליהם בדיוק מה שתרצו ולקבל אותם לפי תפירתכם מהיבואן, לפי אותו עקרון של תמורה גבוהה למחיר, כך שהתמהיל של האבזור הוא רק בידיכם כלקוח.
סיכום
מותג חדש מגיע לארץ, זו בהחלט סיבה למסיבה, ובמיוחד כאשר היבואנים הם שני בעלי חנויות שרוצים להביא מסר של מאמץ אמיתי לתת שירות מעולה, במחירים תחרותיים במיוחד. השירות מתבטא לא רק במחיר, אלא בגמישות הכמעט מלאה שיש לכם באבזור האופניים: רוצים בולמים של רוקשוקס או Fox? תקבלו. רוצים לשדרג מערכות בהפרש מחיר הוגן? תקבלו. רוצים גלגלים קלילים יחסית למחיר הזה? זה כבר בפנים…
מדובר באופני XC \ מרתון שיתנו לכם חוויה מפנקת ונוחה במיוחד עקב מתלה אקטיבי וסופג, עם היגוי עצבני מדי למי שיקנה אותם עם בולם 100 מ"מ ולכן נמליץ לשדך אותם ל בולם של 120. הם ממש חוגגים במתארים צפופים מאוד בסגנון חרובית ועגור – אוהבים שינויי כיוון ומשחקי זריזות. הם גורמים לרוכבים שלא קופצים הרבה לבלות באוויר הרבה יותר ממה שהם חשבו שאפשר, והם מפנקים מאוד מאוד. החלק האחורי לגמרי מרגיש bottomless בשיכוך גם במהמורות הגדולות, אבל רייסרים שרוצים משהו קשיח יותר גם בעמידה – יאהבו פחות. אופניים מושלמים לרוכבי סוף השבוע!
אופני קרבון באיבזור שווה ובמשקל של 12.55 (הכל כולל הכל – פדלים לא קלילים, ג'יפה, מחזיק בקבוק), בפחות מ 15,000 שקלים זו מציאה. ובפחות מ 13,000 זו מציאה היסטרית. אתם יכולים לדמיין את עצמכם כבר עם Full XT וגלגלים קלים במחיר של 14,900.
צילום אקשן: יוג'ין לויט (צילום שלדות: גיאחה)
בחן: גיא חלמיש