פריז ניס הוא מרוץ בן 8 שלבים (פרולוג + 7) שמתחיל בפריז וממשיך דרומה עד לעיר הנמל ניס. מהדורה מספר 74 של המרוץ שמזנק בתחלת מרץ תפגיש גם השנה את הרוכבים עם מזג האויר הלא ממש מפנק של תחלת האביב ולכן מכונה המרוץ "המרוץ אל עבר השמש" בתקווה שבאזור ניס כבר ניתן יהיה לחוש בקרני השמש הראשונות. בפועל השמש לא ממש מגיעה והרוכבים קופאים במסלול גיבעי-הררי לא מפנק בכלל.
מאת: יניב שור
Pictures from 73rd edition – Paris-Nice 2015: ASO\G.Demouveaux
אחרי הקדימונים באוסטרליה ובמדינות המזרח התיכון, פריז-ניס ומקבילו האיטלקי טירנו-אדריאטיקו הם כבר הדבר האמיתי, עם שמות גדולים כמו שון קלי, אינדורין ואדי מרקס ברשימת המנצחים בעבר הרחוק יותר וקונטדור, וויגינס, קואינטנה, ריצ'י פורט וטוני מרטין בדור הנוכחי.
פריז-ניס (6-13 במרץ) בנוי כמיני גראנד-טור, עם קטעים שטוחים יותר בהתחלה וקטעים גבעיים-הרריים בהמשך וכולל את סט החולצות הרגיל של ASO: צהובה לדרוג הכללי, מנוקדת למלך ההרים וירוקה למאיץ המצטיין. בנוסף לרוכבים שרצים על הדרוג הכללי, רוכבים רבים משתמשים במרוץ כהכנה להמשך העונה ולקלאסיקות האביב (אותם נסקור בנפרד) ותורמים להעלאת הרמה הכללית של המרוץ. בשנים קודמות ראינו לא אחת קטרים כבדים סוחבים את הפלטון במהירויות מופרזות בחלקים הראשונים של המסלול ללא סיבה טקטית נראית לעין למעט מטרות אימון להמשך העונה. מזג האויר הלא מפנק שתופס את הרוכבים כשהם עדיין לא בכושר שיא עשוי לפרק גם את הטובים ביותר, כך ידידנו המסומם ארמסטרונג וגם אלברטו קונטאדור רשמו התפרקויות מרשימות על המסלול של מרוץ זה.
מסלול 2016 מעניין וקשה יחסית לשנה קודמת
מסלול 2016 של פריז-ניס מציע פרולוג של 6 קילומטרים ולאחריו 3 קטעים יותר שטוחים ו-4 גבעיים-הרריים. קטע מספר 6 מסתיים בעליה ארוכה של 15 ק"מ ונראה מכריע, קטע 7 מסתיים בירידה ארוכה לתוך ניס ועשוי להיות מאוד מעניין אם ההפרשים יהיו קטנים.
בשנה שעברה ניצח את המרוץ מיודענו ריצ'י פורט (SKY, השנה ב-BMC) תוך שהוא מייצר לא מעט ציפיות להמשך העונה, אך בסופו של דבר לא הצליח למנף את פתיחת העונה המוצלחת. פורט "גנב" את הנצחון ממייקל קוויטובסקי שהחזיק בחולצה הצהובה במשך 5 ימים, כשניצח את השלב האחרון ITT בעליה בהפרש של 29 שניות. 9 רוכבים בעבר ניצחו את פריז-ניס בדרך לנצחון בטור דה פראנס של אותה שנה ובתוכם בראדלי וויגינס של שנת 2012.
מועמדים לנצחון השנה:
ריצ'י פורט צפוי להגיע ולהגן על תוארו הפעם במדים של BMC. בקבוצתו הישנה SKY מתכוונים לשלוח את כריס פרום ולצידו גראיינט תומאס שרעב מאוד להישגים במירוצי שלבים. פאביו ארו ASTANA ינסה להראות שיש לו את זה גם במירוצים הקצרים יותר אחרי שנכנס לליגה של הגדולים בשנה שעברה עם מקום שני בג'ירו וראשון בוואלטה. לארו תמיכה מעולה (כרגיל) באסטנה עם טירלונגו ודייגו רוסה. לרשותו גם הניסיון של מנהל הקבוצה וינוקורוב שניצח את המרוץ פעמיים ברצף בתחלת שנות ה-2000. אלברטו קונטאדור (טינקוף) גם הוא במזנקים אבל קשה לי להאמין שיילך על כל הקופה. רוכבים אחרים ששווים מעקב הם אלו המתמחים במסלולים הקצרים יותר ומתמודדים טוב יותר עם הקור האופייני למרוץ: הרוכבים הצרפתים עשויים להפתיע ובראשם רומן בארדה AG2R, אנדריי טאלנסקי (קנונדייל) לאחר עונה יבשה ב-2015 ואולי גם טום דמולין (ALPECIN). סיימון ספילק של קטושה מתמחה במסלול הזה וגם לו זה יכול להתחבר.
עוד נקודות מעניינות על המסלול:
השלב השלישי מסתיים בקיר קצר עם שיפועים שמגיעים עד 25%! נראה כמו הזדמנות לקלאסיקנים דוגמת הליצן שבתמונה (פיליפ ז'ילבר איבד את זה לרגע ב-2015).השנה מעבר לנסיון לנצח קטעים פיליפ ז'ילבר ימלא תפקיד גם בסיוע לריצ'י פורט.
באמצע שלב 5 יתמודדו הרוכבים עם מונט-וונטו האגדי אבל הפעם ללא סיום בפסגה אלא רק טעימה של העליה שתהיה בכותרות ביולי 2016 כחלק ממסלול הטור-דה-פראנס. השלב הזה נראה מתאים לקבוצת בריחה שתחזיק עד הסוף רגע לפני שהמרוץ נכנס לשלב ההכרעה.
טירנו-אדריאטיקו, איטליה
פריז-ניס המאורגן על ידי ASO הצרפתי נמצא בתחרות ישירה עם מרוץ שלבים אחר, חשוב לא פחות הנערך באיטליה על ידי RCS: טירנו-אדריאטיקו, 9-15 במרץ. המרוץ האיטלקי נחשב במשך שנים הכנה למילאן-סן רמו (19 במרץ) אך הולך ותופס משקל משל עצמו. טירנו-אדריאטיקו כשמו כם הוא, מתחיל בים התיכון ומסתיים לחופי הים האדריאטי.
Picture from 2015 edition: RCS-SPORT@ANSA \ Claudio Peri, Daniel Dal-Zennaro
טירנו-אדריאטיקו נוצח על ידי ניירו קואינטנה בשנה שעברה ועל ידי קונטאדור בשנה שלפני. מסלול 2016 באיטליה שונה מהותית מזה של צרפת, כולל 2 קטעי נג"ש (קבוצתי ואישי) ויותר עליות. מנהלי הקבוצות הגדולות צריכים לתכנן הרכבים חזקים עבור שני המירוצים וזאת הסיבה שלפעמים מירוצים אלו מהווים הזדמנות עבור "שחקני ספסל" שהם רוכבים פחות מוכרים.
גם הטירנו סובל לפעמים ממזג אוויר קיצוני, וממארגנים איטלקים שלא נוטים לבטל ו/או לשנות קטעים. זכור במיוחד הנצחון של קואינטנה בשלג של שנה שעברה – לא ברור איך לא קיצרו את השלב הזה בזמן אמת.
רוכבים מצוינים כמו קונטאדור, סקארפוני, פוזביבו ופינו סבלו מאחורי קואינטנה, או שפשוט לא היו מוכנים להסתכן במזג האויר הקיצוני הזה. החלק המעניין החל מ-01:00.
השלב המעניין ביותר בטירנו-אדריאטיקו השנה צפוי להיות ביום ראשון 13 במרץ בו יטפסו הרוכבים אל הסיום ב-Monte San Vicino. הדרכים הצרות והלא מתוחזקות במיוחד האופיניות לאזור מבטיחות שלב קשה שכולל כמה עליות גם לפני העליה הסופית הזו. הפרופיל של השלב נראה ממש כמו בגראנד-טור וזה מה שהופך את המרוץ לפופולארי עבור המטפסים שמתאמנים לדבר האמיתי.
המועמדים לנצחון בטירנו-אדריאטיקו
ניירו קואינטנה MOVISTAR צפוי להגיע כדי להגן על תוארו ויצטרך להתגבר על ניבאלי ASTANA, וולוורדה (כן, הוא וקואינטנה באותה קבוצה…) פוזביבו AG2R ופינו FDJ. אני הייתי מהמר השנה על אחד הרוכבים האיטלקים מכיוון שגם ניבאלי וגם פוזביבו פחות מחויבים בעונה זו לחלום הגראנד-טור, וישמחו לחתום ניצחון בשלב מוקדם של העונה ולפני האוהדים המקומיים. לקואינטנה יש שטרות לפרוע ביולי, והעונה שלו תהיה מוכוונת לכך.
על קוו הזינוק צפוי לעמוד גם מיקל לנדה SKY המפתיע מעונה שעברה, ולצידו ריגוברטו אורן EQS שנושא בתואר ההפוך של אכזבת השנה שעברה. רפא מייקה (טינקוף) ינסה להמשיך את המגמה המאוד חיובית של 2015 עם ניצחון שלב בטור ופודיום בוואלטה.
כמו בפריז-ניס, גם במירוץ הזה יש רוכבים שבאים "להתאמן" ולנסות את מזלם בנצחון שלבים מתאימים כמו טוני מרטין, שטיבר ויקירנו פטר סאגאן.
עד לרגע האחרון עשויים להיות שינויים בהרכבי הקבוצות למירוצים הללו כתוצאה מתוצאות מירוצים מוקדמים יותר, תאונות ופציעות. שני המירוצים משודרים ביורוספורט, פריז-ניס בשידור ישיר יומי של שעתיים אחרונות, טירנו-אדריאטיקו נדחק בדרך כלל מיד אחרי, עם שידור חוזר בערב.
לינקים לשידור אפשר למצוא תמיד ב-http://www.steephill.tv/ ובאתרים אחרים. הקטעים מועלים על בסיס יומי גם ליו-טיוב.
עיקבו אחרי בייקפאנל בפייסבוק כדי לקבל עידכונים שוטפים ותמונות מהמירוצים! יהיה קרררר ומעניין!