בוא נתחיל באמירה עקרונית והיא שכלובים הם בעיתיים, מכוערים ובד”כ כבדים מדי. לקחת שלדה יפה ונקיה עם עיצוב מוקפד ולשים עליה את הכלובים האלה זה חילול קודש קטן בהגדרה. זו מעין תזכורת שהכלי השמיימי והיפה הזה שאנחנו סוגדים לו אמור להיות בשימוש מעשי, אנושי, כלומר מקולקל וטהור קצת פחות.
לא לחינם כל הקטלוגים, הבלוגים והתמונות של האופניים היפים ביותר, לעולם יוצגו ללא כלובי בקבוק – סרח עודף בולט לצדדים, שובר זרימה, ותקוע כמו קוץ בצינורות היפים של האופניים שלכם.
קבלו את העדכונים שלנו במייל:
אם בקבוק אחד על האופניים שלכם עוד עושה הגיון אסתטי ופילוסופי (בהיותו דומה לסט-אפ המקצועני), הרי ששני בקבוקים הם הודאה מלאה באשמת חובבנות: עוד היבט המציג את המרחק שלנו מהאידאה המקצוענית של הישויות החיות את האופניים בטוטאליות מזרת קנאה, כלומר יש פה חילול קודש שני. מילא עניינים כאלה המעסיקים רוכבים תיאורטיקנים ופיוריסטים מעטים, אולם העובדה ששני מחזיקי בקבוק מאלומיניום מאסיבי יכולים בקלות להוסיף איזה 100 גרם לשלדה שלכם היא כבר בלתי נסבלת בעליל. אני בטוח שאתם לא ישנים בלילה בגלל זה.
על כן מה רבה היתה שמחתי כאשר נתקלתי באחד מעלעולי בזרמי ה HTML האינסופיים שבדפדפן שלי בפטנט מגניב של חברה בשם Vincero Design: בקבוק שתייה שנצמד לשלדה באמצעות בסיס שהוא מגנט חזק – המהווה תחליף מלא לכלוב הבקבוק המסורתי! מהצד כל מה שרואים הוא בקבוק, וצינור הצמוד אליו. קסם אמיתי וחלום עיצובי השני רק לפוטנציאל לקסם גדול יותר: כזה שיעלים את הבקבוק לחלוטין אולם מבלי לאבד את הנוזלים שהוא מכיל!
הבסיס קרוי Edge 16 והבקבוקים המוצמדים אליו יכולים להיות אחד משלושה דגמים: סטראטוס 20 או 24 (המספרים מציינים את נפחם בשיטת האוז האמריקאית – ה 20 מכיל 591 מ”ל, וה 24 שווה 710 מ”ל).
השיטה מתבססת לא רק על כוח המגנט אלא גם על העיצוב של הבסיס הבולט והשקע המתאים לו בתוך הבקבוק – מדובר במעין מעוין שיש לו צדדים מסילתיים משהו המהווים נדבך נוסף התופס את הבקבוק ומשאירו במקום, גם אם הרכיבה היא על כביש משובש:
המחיר: מערכת של בקבוק אחד ומגנט אחד עולה כ 45 דולר. מערכת של שני מגנטים לשלדה, וחמישה בקבוקים שיסדרו אתכם לגמרי בכל רכיבה עם רכב ליווי (בלי העברת נוזלים מבקבוק רגיל) עולה כ 100 דולר ללא המשלוח. הרכישה מתבצעת באתר של החברה.
ירוק ומיוצר באמריקייה (משנה לכם?)
החברה מושבה בקולורדו – מקום שמייצר סצינת אופניים משמעותית בארה”ב והיא מדגישה את הייצור בארה”ב כאחד מהמסרים החשובים שלה (כנראה שהם עדיין פונים בעיקר לשוק האמריקאי…). הם אוהבים את הרעיון של הפשטה והפחתה בעיצוב עד למינימום האפשרי. חידוש של האינטראקציה עם הרוכב תוך הפגנת רעננות מחשבתית אמיתית. ושבירת קונבנציות שהתעשיה תקועה בהן כבר שנים. רוב החברות בתחום מחזיקי הבקבוק ניסו לשפר במשך השנים את משקל המחזיקים ועברו מאלומיניום לקרבון ופלסטיק, אולם לא הקדישו מחשבה רבה לעיצוב הוליסטי חדש ואחר לחלוטין. כיצרן בוטיק אמריקאי מודרני הם מדגישים מאוד באתר שלהם את נושא המחזור: עבודה עם ספקים ירוקים, ומקסימום חומרים ממוחזרים בייצור, באריזה ובמשלוח, והם מבטיחים מחזור מלא וקופון הנחה על מערכת חדשה למי שישלח אליהם מערכות ישנות. נחמד, אם כי עדיין לא קריטי בתרבות הישראלית. גם זה יבוא.
Vincero טוענים כמה טענות חזקות למדי ביחס למחזיקים אחרים:
1. שלנו קל יותר – והם צודקים בד”כ: בסיס המערכת הנצמד לשלדה באמצעות אותם ברגים בדיוק שמצמידים כלובי בקבוק סטנדרטיים, עשוי קרבון (ומגנט בתוכו) ושוקל 16 גרם בלבד (אני מניח שללא הברגים, אם זה מטריד אתכם). יחד עם זאת עקב המגנט המצוי בצד הבקבוק עצמו השוואה ראויה של משקל המערכת הזו למערכות סטנדרטיות צריכה להוסיף עוד כמה גרמים זניחים למדי. הבקבוק הקטן שאותו בחנתי שוקל 74 גרם.
2. שלנו חזק ואמין יותר – כמה התעללות יכולים מחזיקי בקבוק בני 25 גרם מקרבון להחזיק לטעמכם? ואיזו מערכת תשבר קודם לכן? גם זה עושה הגיון.
3. דמיינו את מוצריהם העתידיים – אותו הבסיס יכול להחזיק צורות מגוונות של בקבוקים ופותח את החברה אל חופש עיצובי שודאי ימומש לטובת בקבוקים אווירודינמיים המשתלבים הייטב עם אופניים שונים.
4. התאמה לשלדות יפות במיוחד. נגיד שרכשתם אופני טיטניום קצה מאומן התאמה אישית, בצביעת קסטום מדהימה. לא תרצו להשאיר את האופניים נקיים עד למקסימום האפשרי? וינצ’נזו דיזיין יקרבו אתכם עוד צעד קטן למקום הזה.
Design is not just what it looks like and feels like. Design is how it works
הצהרה מעלה לקוחה מאתר היצרן, אז בוא נראה האם, לאחר שכבר ניצח בחלק הראשון של המשפט – וסיפק עיצוב ייחודי מאוד, המשלב גם גימיק וגם יופי עדיף על המוצרים האלטרנטיביים, אכן מממשת המערכת הזו את ההבטחה לעבוד טוב יותר ממחזיקי הבקבוקים המסורתיים?
רכבתי עמה כמה וכמה חודשים והגעתי לכמה מסקנות:
זה מגניב! לא צריך הסברים מעמיקים פה נכון?
הבקבוקים עצמם הם מהטובים ביותר שהיו לי!מדובר בבקבוק קליל מאוד וגמיש מאוד בלחיצה העושה שימוש בפקק בו יש פיית פטנט מינימליסטית אף היא. בניגוד לפית הפטנט בעלת השסתומים והנעילות של קמלבק למשל, שהיא מאסיבית יחסית, הרי שפה יש רק ממברנה קטנה שפשוט מונעת מהנוזל לצאת ללא לחיצה, ורק בעת לחיצה היא נפתחת והנקב שבמרכזה גדל. התוצאה היא שמכסה הבקבוק דומה מאוד למכסה בקבוקים רגיל – רק ללא צורך במשיכה וסגירה של הפקק תוך כדי הרכיבה, ובמשקל ונוחות גדולים. לחיצונת והנוזל יוצא.
זה מחזיק הייטב! אין צורך לדאוג לגבי האמינות והבטיחות של זה – מדובר במערכת איכותית וחזקה שמבטיחה שהבקבוקים ישארו צמודים לשלדה גם בכבישים משובשים מאוד. יצא לי לרכוב עם זה גם בכבישים משובשים והם לא הטרידו את המערכת יותר מדי. הבקבוקים נשארים במקומם. לא נפלו אפילו פעם אחת גם כאשר הבקבוק מלא לחלוטין והכביש משובש מאוד.
“הוצאה” או למעשה משיכת הבקבוק היא קלה ועדיפה על מערכות הכלובים המסורתיות. הכנסה והוצאה של בקבוק הוא נושא בעייתי ולא פתור בעיני. רוכבים מתחילים נוטים לזגזג בצורה מסוכנת בעת הפעולה, ולמרות שרוכבים מיומנים רגילים לעשות זאת כהרף עין, בשביל לעשות את זה ללא הורדת הראש למטה ומבט אל הפעולה צריך להיות טיפה מוכשר, או לעבור הרבה שעות עם האופניים שלכם. במערכת הזו ההוצאה עדיפה באופן משמעותי כיוון שהיא מאפשרת לכל רוכב להמשיך ולהביט אך ורק בדרך שלפניו ואין שום צורך להוריד מבט מטה. אין פה שום תנועה מורכבת של משיכה קדימה: פשוט תופסים את הבקבוק ומושכים אותו מעלה אליכם נגד התנגדות המגנט, אם כי פה יש איזה סייג קטן שאתייחס אליו בחלק החסרונות.
נתחיל בזוטות – צבעים: מבחר האפשרויות שיש באתר שלהם הוא קטן יחסית. בקבוק לבן-שקוף עם פקק כתום וזהו כמעט (נדמה לי שיש גם אופציה לבקבוק שחור אבל היא לא ממש ברורה באתר). ומה אם האופניים שלכם מבקשים צבעים אחרים?
השקיפות של הבקבוק מובילה לכך שצבעו של מיץ הגטורייד שלי נראה כמו שתן בבקבוקים, וגרסת הפירות (הפחות טעימה) שלו צובעת את הבקבוק באדום ומחייבת אותי להחליף לגרביים בצבעים תואמים.
חסרון נוסף הוא כמובן ההצמדה החד ערכית בין הבקבוק לבסיסו: אם שכחתם את הבקבוקים בבית – לא תוכלו לקבל בקבוק מחברים. אם אתם צריכים כמות גדולה להוספה לרכב הליווי – חייבים לרכוש את כולה ואתם נמצאים בתוך עולם ייחודי לכם. אין גיבויים ואין אילתורים במקרה הצורך, אלא אם כן תחזרו לכלוב הסטנדרטי.
הפטנט של פית הבקבוקים אינו מכיל שסתום, כך שלחץ מקרי בתיק שלכם יכול לשחרר נוזל, אולם עדיין – אני מעדיף את המינימליזם והעדר פקק המשיכה של הפיה הזו והעדר ההתנגדות בלגימה על פני מערכות שסתומים כאלה.
הבעיה העיקרית של המערכת הזו היא קשורה בהחזרה של הבקבוק למקומו: בעוד שהמשיכה קלה ונוחה יותר מבמערכת כלוב רגיל, הרי שההחזרה מעט אתגרית. לא מדובר במשהו קריטי במיוחד אולם זה דורש יותר מיומנות מהמשיכה, כיוון שהמגרעת בצד הבקבוק חייבת להיות מוצבת בדיוק מול הבסיס. המערכת צרה יחסית ומעט קשה לשים את המגרעת של הבקבוק בדיוק מול הבליטה של החלק שעל השלדה. זה מצריך מוטוריקה מעט עדינה ביחס לזו שהייתם רוצים להתעסק בה בזמן מירוץ נניח, בדופק קרוב למקסימלי אחרי שאתם מתאוששים מהספרינט השניים עשר ששחט לכם את הצורה. עם הזמן סיגלתי הרגל של שליפה של הבקבוק תוך שאני אוחז בו ושותה ממנו בדיוק בצורה שמקלה עלי לכוונו בהחזרה. אין מה לעשות – להחזיר בקבוק לכלוב יותר קל מלהחזיר לפטנט הזה, למרות שמספיק שאתם בסביבה של המגנט והוא ישאב את הבקבוק למקומו.
סיכום
קודם כל אי אפשר להתעלם מהתועלת האסטתית של המערכת הזו – זה יפה ונקי ובמיוחד נותן תועלת לרוכבים שיוצאים מדי פעם עם בקבוק אחד בלבד לרכיבות קצרות ואז זה נראה אין בכלל מחזיק בקבוק שני ריק. אבל, זה לא רק גימיק ייחודי וכייפי של פיוריסטים על אופניים או יבבני משקל, אלא גם פתרון נוח להוצאת הבקבוק (שחסרון מסוים לצידו בהחזרת הבקבוק) שיכול לספק לכם צמד בקבוקים מצוינים, גמישים ובעלי פטנט פיה מוצלח ונוח במיוחד.
מוצר יפה ומקורי במיוחד וכיף לראות כאלה המצאות שמרעננות את האופן בו אנו משתמשים באופניים!