בין אם אתם רוכבי סופשבוע חובבי הפסקות קפה, רוכבי שבילים ומרתון או בייקפאקרים (בפה דגושה…) עטויי בנדנה, סביר להניח שמתישהו תאלצו לשלוף את האבזר הכל כך חיוני הזה: משאבת אופניים קטנה, ולפמפם את עצמכם לדעת על מנת שתוכלו להמשיך לדרככם.
קיבלנו למבחן שלוש משאבות שטח של שלושה יצרנים שונים: Topeak, Lezyne ו-Giant (!) ואחרי השוואת גדלים, משקלים ואינספור, אהממ, פימפומים, הגענו למסקנה שעל אף ייעודן הזהה לכל משאבה יש ראש משלה.
מאת: אריק מון
משאבת אופניים: Topeak Mini Dual DX
- גודל: אורך-23.1 ס"מ רוחב-4.7 ס"מ גובה-3.2 ס"מ.
- משקל: 150 גרם.
- חומר: גוף מאלומניום, ידית ניפוח וראש מפלסטיק.
- לחץ ניפוח מקסימלי: 120 psi.
- אופן חיבור לונטיל: ישיר.
- תואם פרסטה ושרדר: כן – אותו ראש לשני הסוגים.
- פעולת ניפוח כפולה: כן – ניפוח בדחיסה ובמשיכה.
- מתקן חיבור לשלדה: יש.
- מחיר: 150 ש"ח.
- משווק: מוטואופן
חברת Topeak מייצרת ציוד נלווה לרכיבה מזה 25 שנה ומציעה ליין מוצרים רחב ומגוון. כמו הרבה ממוצריה, משאבת ה-Mini Dual DX של Topeak לא תיזכר בזכות יופיה וניכר שעוצבה בדגש על פרקטיקה. ידית המשאבה ויחידת הראש עשויות מפולימר פלסטיק ויחד עם גוף אלומניום הם מקנים לה מראה רובוסטי-תכלסי השואל: "באנו להתברבר או באנו לנפח?".
שילוב של זיזי גומי במקומות האסטרטגיים לאחיזה ומערכת ה-Dual – ניפוח כפול בעת משיכת הידית ודחיסתה מאפשרים פעולת ניפוח זריזה ויעילה. ראש המשאבה הוא בעל טכנולוגית Smarthead וניתן לנפח את שני סוגי הונטילים – פרסטה ושרדר – באותו חיבור וללא צורך בהתעסקות עם הברגות או חלקים קטנים שנוטים ללכת לאיבוד בקוצים, בהחלט מבורך.
החיבור לונטיל הוא ישיר והנעילה נעשית באמצעות ידית האלומניום שבראש המשאבה. כמו במשאבות עם חיבור ישיר אחרות תמיד קיימת הסכנה לעקם ולפגוע בונטיל בעת ניפוח פרוע.
בשל גודלה ומשקלה הכבד יחסית, ה-Mini Dual DX תתאים פחות לכיס אחורי של חולצת רכיבה ותתמקם טוב יותר בתוך תיק רכיבה או על האופניים ומגיעה עם מתקן יעודי לחיבור לשילדה.
נקודות זכות:
- תא ניפוח כפול.
- ראש תואם פרסטה ושרדר ללא צורך בהחלפה.
- אחיזה נוחה בניפוח וללא צורך בהפעלת הרבה כוח.
נקודות ביקורת:
- משקל וגודל.
- מראה.
משאבת אופניים: Lezyne Alloy Drive
- גודל: אורך- 21.6 ס"מ
- משקל: 128 גרם.
- חומר: אלומניום בעיבוד CNC.
- לחץ ניפוח מקסימלי: 90 psi.
- אופן חיבור לונטיל: צינורית נשלפת.
- תואם פרסטה ושרדר: כן – צינורית דו צדדית.
- פעולת ניפוח כפולה: ללא.
- מתקן חיבור לשלדה: יש.
- מחיר: 245 ש"ח.
- משווק: CTC ברשת חנויות Trek ישראל
אם Topeak משדרת יעילות וביזנס על חשבון מראה, הרי שב-Lezyne הדברים נראים אחרת. החברה מציעה תחום מצומצם יותר של מוצרים נלווים לאופניים אך עושה זאת בדגש על יופי כמו גם על איכות.
ה-Alloy Drive מיוצרת בשני גדלים: סמול ומדיום ובארבעה צבעים שונים: שחור, ורוד, צהוב ותכלת. זו שבחנו היתה שחורה ובמידה מדיום – גדולה ב-4.6 ס"מ מגרסת הסמול ו-"כבדה" ממנה ב-16 גרם.
המשאבה עשויה כולה מאלומיניום בעיבוד CNC כשבשתי קצותיה יש כיסויי גומי, אחד לצינורית הנישלפת והשני לחור יציאת האויר. נסיון העבר מלמד שכיסויים מסוג זה נוטים להתייבש ולהיתלש עם הזמן.
הצינורית עצמה עשויה גומי ויש צורך לשלוף אותה מגוף המשאבה (למעשה היא מוברגת לידית הניפוח מבפנים) ולהבריג אותה לפתח יציאת האויר בצד השני. זה אמנם קצת מגושם, אך מאפשר את חיבור הצינורית לונטיל ללא המשאבה – צורת חיבור נוחה מאוד – כשלאחר מכן ניתן להבריג את המשאבה לקצה החופשי.
ליד כל אחד מקצות הצינורית מודפס כיתוב המורה לאיזה ונטיל הראש מיועד. בקצה של ה-Presta בלבד, ישנו שסתום שאמור לאפשר שחרור אויר במקרה של ניפוח יתר (בדומה למשאבות בולם לדוגמא), ללא צורך בהסרת המשאבה מהונטיל. זה נשמע כמו רעיון מצויין אך בפועל לא מילא את יעודו גם אחרי מספר נסיונות על צמיגים שונים, עם וללא משאבה מחוברת לצינורית.
הבעיה הגדולה של הגישה הזו היא חליצת ליבת הונטיל על ידי הצינורית כשזו הוברגה החוצה. חיבור חוזר של ליבת הונטיל בצורה חזקה יותר לא פתר לגמרי את העניין ובדיקה על צמיגים אחרים הניב תוצאות רנדומליות. זה מחייב הברגה עדינה מאוד לא עד הידוק חזק במיוחד אלא ברגישות – ורק לאחר שביצעתם הידוק הכי חזק שתאם יכולים של ליבת הונטיל.
חוץ מהבעיה הזו המשאבה נראית ומרגישה מצויין – היא קומפקטית ונוחה לאחיזה ומנפחת טוב מאוד – בדיוק כמו מה שכל רוכב הרים מחפש, בעיקר אם הוא בעניין של לרכוב תיק-לס.
נקודות זכות:
- נוחות אחיזה – צינורית משמעותה שאין צורך להחזיק את ראש המשאבה בצמוד לונטיל או לדאוג שייברח.
- עיצוב וגודל – קומפקטית ונאה, תתאים לכיס חולצת רכיבה.
- ניתן להבריג צינורית אל הונטיל ללא המשאבה – נוח מאוד.
- כיתוב סוג ונטיל על הצינורית.
נקודות ביקורת:
- מחייב הידוק ליבת הונטיל ורגישות בהברגות כדי שלא יישלף.
- שסתום שחרור – תוספת מקורית אולם מימוש לא יעיל.
- על סטייל משלמים (מחיר גבוה יחסית).
משאבת אופניים: +Giant Control Mini MTB
- גודל: אורך-27 ס"מ רוחב-2.7 ס"מ גובה-20.5 מ"מ.
- משקל: 140 גרם.
- חומר: אלומיניום בעיבוד CNC.
- לחץ ניפוח מקסימלי: 140 psi.
- אופן חיבור לונטיל: צינורית נשלפת ומחוברת למשאבה.
- תואם פרסטה ושרדר: כן – ראש מתחלף בהברגה.
- פעולת ניפוח כפולה: ללא.
- מתקן חיבור לשלדה: יש.
- מחיר: 160 ש"ח – 120 ש"ח במבצע ברשת Giant.
בשונה משתי החברות הראשונות שהזכרנו, ענקית האופניים Giant מפורסמת בראש ובראשונה בזכות אופניה ופחות בשל ליין מוצרי הרכיבה הנלווים שלה. +Control Mini MTB היא משאבת שטח מפתיעה באיכותה ועשויה כולה מאלומניום בעיבוד CNC ובעלת מראה נקי וינטאג'י משהו. סימון הפלוס (+) אחרי ה-MTB מעיד על חיבור צינורית ורמת גימור גבוהה המבדילה אותה מאחותה הזולה יותר, ה-Control Mini MTB בעלת החיבור הישיר וידית ה-T העשויים פלסטיק.
ה- +MTB משדרת איכות ובמבנה הארוך, האחיד והמוקפד – נקי שלה מזכירה מעט משאבות רטרו וזה נכתב כמחמאה. על אף מבנה זה ולמרות קוטרה הצר, היא נוחה מאוד לאחיזה בזמן ניפוח.
היא גם עובדת בשיטת צינורית הניפוח, בדומה ל Lezyne וזו שוכנת בגוף המשאבה ומוגנת על ידי מכסה גומי. גם כאן חשוב לציין את אותה הערה כמו מקודם, שלמכסים מסוג זה יש נטיה להתייבש ולהיתלש עם הזמן. ראש המשאבה עשוי מאלומיניום מכורסם ואיכותי מאוד וכל צד מסומן על ידי כיתוב -Presta \ Schrader.
ההברגה לוונטיל פחות נוחה מאשר ב-Lezyne: קשה למצוא את הזוית הנוחה להרכיב את הראש על הונטיל ויש צורך בכמה ניסיונות למצוא את ה-"סוויט ספוט" בה המשאבה באמת מנפחת ללא בריחת אויר מהונטיל או סתימתו בשל הברגת יתר. מה שבטוח שכמו ב-Lezyne ולמעשה בכל משאבת מיני מתברגת, ניתן לאחוז את המשאבה בנוחות ובזויות שונות בעת הניפוח – שזה פלוס לא קטן.
נתקלנו בשתי בעיות עיקריות בזמן המבחן: הראשונה – השיטה של הצינוריות המוברגות גם פה גורמת לשליפת ליבת הונטיל החוצה אם לא מהדקים את הליבה חזק ומבריגים את המשאבה הכי חלש שאפשר ועדיין בלי דליפת אוויר. הבעיה השניה – אחרי משיכת צינוורית החוצה היא נתקעה וסירבה לחזור פנימה, נאלצנו להיאבק איתה מעט וייתכן שזו בעיה של המשאבה שברשותנו.
למרות שה- +MTB לא רובוסטית כמו ה-Topeak ומעט פחות כבדה ממנה, אך בשל אורכה – 27 ס"ס – נראה שגם היא לא תתאים כמשאבת כיס אחורי- ותוכל להיטמע בצורה יפה על שלדת האופניים.
נקודות זכות:
- נוחות אחיזה – צינורית משמעותה שאין צורך להחזיק את ראש המשאבה בצמוד לונטיל או לדאוג שייברח.
- עיצוב – נקי ואסטטי, תיראה מצויין על שלדת אופניים.
- איכות גימור – ראש המשאבה המתחלף עשוי ונראה מצויין.
- כיתוב המורה על סוג הונטיל.
- מחיר אטרקטיבי.
נקודות ביקורת:
- מחייב הידוק ליבת הונטיל ורגישות בהברגות כדי שלא יישלף.
- שחרור הצינורית ממצב שלוף דרש מעט נחישות.
- גודל – ארוכה מדי לכיס חולצה אחורי ותתאים הרבה יותר על השילדה או בתיק.
- יש נקודה מדויקת בה המשאבה מנפחת טוב (ללא איבוד אוויר או סתימת זרימתו).
"רד ל 50" – חמישים פימפומים בכל משאבה
בדקנו את יכולת הניפוח של שלושת שהמועמדות על צמיג הרים 29" ברוחב 2.25 וטיובלס. לחץ האויר ההתחלתי בצמיג היה 10psi ונמדד שוב אחרי 50 פימפומים בכל משאבה – בדיקה שחזרה על עצמה שלוש פעמים:
- טופיק – 17psi
- ליזיין – 17.5psi
- ג'יאנט – 14.5psi
למרות פעולת הניפוח הכפולה של ה-Topeak Mini Dual DX היתה זו דווקא ה-Lezyne Alloy Drive שהגיע לתוצאת הניפוח הגבוהה ביותר בכל הפעם. אמנם היה צורך להפעיל יותר כוח בעת הניפוח ב-Lezyne לעומת ה- Topeak- שכמעט ולא דרשה מאמץ – אם בוחרים לדבר אך ורק במספרים הרי שה-Lezyne מנצחת בפער קטן. ה-Giant הגיע למקום האחרון הקטגוריה ועל אף שפעולת הניפוח בה היתה קלה וחלקה מאוד, התוצאה הסופית היתה פחותה משתי האחרות.
סיכום
ראינו שאף על פי ששלוש המשאבות נופלות תחת אותה הגדרה וייעוד – משאבות מיני לאופני הרים, ישנם הבדלים די משמעותיים בין שלושת המוצרים.
למרות שכותב שורות אלה חסיד גדול ואף משתמש קבוע במשאבת מיני עם צינורית מתברגת, הרי ששתי המשאבות שנבחנו אתגרו אותנו עם חליצת הליבה. הטיפ לעניין: קחו פעם אחת פליר שפיץ, הדקו חזק (אבל לא לפוצץ, כן?) את הליבה כך שלא תצא, ומעתה והלאה תוכלו להנות בקצת יותר בטחון מיתרונות הצינורית הגמישה והמוברגת.
בעוד שה-Lezyne Alloy Drive היתה מועמדת טבעית בעינינו להיות משאבה אידאלית – קומפקטית וקלה, עיצוב איכותי וחזק עם יכולת ניפוח מרשימה, הרי שצריך להיות בה מאוד רגיש לרמת ההידוק ולוודא שהליבה חוזקה הייטב. מצד שני – רוכבים מינימליסטיים וסטייליסטיים שרוכבים ללא תיק, ואוסרים על המשאבות להציץ מהכיס האחורי ימצאו בה שותפה בעלת מראה מצודד – ובעיקר – הכי קצרצר ומוסתר בכיס. הם יהיו מוכנים לשלם את מחירה הגבוה וירוויחו עוצמת ניפוח מרשימה ביחס לגודל ואיכות בנייה גבוהה. אגב, מי שרוכב בלי תיק ולא אוהב למתקן משאבה על האופניים אלא מכניס לכיס יבחר רק בזו מבין משאבות המבחן.
ה +Giant Control Mini MTB הפתיעה אותנו לטובה בשני היבטים: בעיצובה הקלאסי והמוצלח, ובמחיר אטרקטיבי ביחס לאיכות החומרים. גם היא דרשה הידוק ונטיל ורגישות רבה בהברגה. יכולת הניפוח שלה היתה מעט פחותה משל האחרות, אבל היא תשתלב הכי יפה על שלדת כרומולי דקיקה של אופני עיר אופנתיים, או איזה הארדטייל טיטניום עם התאמת צבעים סביב, בשל עיצוב מרשים.
ה-Topeak Mini Dual DX היא ללא ספק המנצחת במבחן הזה בהיבט הנוחות והניפוח – לא משום שהיא משאבה מושלמת: היא גדולה, בעלת עיצוב פחות אטרקטיבי מהאחרות, אבל היא עשתה עבודה מצויינת בכל פעם ומילאה את יעודה – ניפוח צמיג – ללא כל בעיות ותקלות.
יש לציין שבמבחן הפימפומים חזרנו אליה כל הזמן כדי למלא אויר שיצא מהגלגל – חיבור, משיכה בידיות, כמה פימפומים זריזים – והגלגל מנופח. נכון, היא כבדה וגדולה ותתאים פחות לרייסרים חסכני מקום וזמן או ליבבני משקל, אך בשביל כל אלו הומצאו בלוני ה-CO2 ובשביל כל השאר – הרי שמדובר במשאבה מצויינת.