מסלולי אופניים לא מספיק לבנות, צריך גם לתחזק. אבל הזנחה של עשרות סינגלים בקנה המידה שאנחנו רואים בתקופה האחרונה היא מוגזמת. מבדיקה שערכו מקורות BIKEPANEL התשתיות במצב גרוע ומסוכן והשקעה של מיליונים יורדת לטמיון. כמעט חודשיים מאז הסערה, למה מחכה קק”ל כדי לתקן את נזקיה?
מאת: גיא חלמיש
מסלולי אופניים בתחזוקה ירודה
זו לא הפעם הראשונה שביררנו מדוע קק”ל לא מתפקדת בכל מה שקשור בתחזוקת סינגלים. בכתבה בעבר בשם איפה ה Flow מ 2015 עסקתי בנושא חוזי הבניה והתחזוקה של קק”ל וכיצד הם יצרו הזנחה בגלבוע ובמקומות נוספים. באביב 2020 דומה שרמת אי תפקוד התחזוקה בסינגלי קק”ל שוברת שיאים.
מתמונות ועדויות שהגיעו אלינו ברור שזה לא עניין של אזור אחד או שניים, של סינגל כזה או אחר. מדובר בהשארת סינגלים רבים מצפון ועד דרום ללא תחזוקה ועם כמות מפגעים גדולה, ברמה של רשלנות. מסתבר שהבעיה חוזרת על עצמה. האם קק”ל לא מסוגלת לנהל את השטח שהיא אחראית עליו ברמה הנדרשת לבטיחות הציבור? האם צריך לדרוש שגוף חיצוני יפקח על הנעשה בשטחים שלה ועל כל אופן ניהול חוזי התחזוקה?
הנזקים: מתחילת-אמצע מרץ
נכון – התנאים אינם פשוטים. החורף האחרון היה קשה, האדמה ספגה מים רבים ומזג האוויר שהיה במרץ יצר הרבה בעיות ביערות. קק”ל עצמה דיווחה על כך בעמוד הפייסבוק שלה, מה שמקל מאוד לראות מתי בדיוק היו הסערות שיצרו את הבעיה באזורים שבניהולה.
ב 13 במרץ נמסר בעמוד הפייסבוק שלה: “בשל נזקי הסופה מבקשים עובדי ויערני קק”ל מהציבור שלא להגיע בימים שבת וראשון, ה- 14-15/03/2020 לכל הפארקים והיערות במרחב דרום ומרכז, ובמרחב צפון לא להגיע לחניון דרדרה בעמק החולה ולעין יזרעאל בשער הגלבוע. הסופה גרמה לקריסה רבה של עצים בחניונים, בדרכי הנוף ובסינגלים”
עוד מעמוד הפייסבוק של קק”ל: “מנהל אזור השפלה והחוף גלעד מסטאי: “במהלך 30 שנות עבודתי טרם נתקלתי בסופה יבשתית שגרמה לנזקים כה רבים ביערות, במיוחד באזורי הנופש. אנו מבקשים מהציבור שלא להגיע ליערות מחשש לביטחונם האישי ולהישמע להנחיות קק”ל״.
כמה חודשים לוקח לתקן מסלולי אופניים?
כתבה זו נכתבה בסוף אפריל והסינגלים נראים כאילו לא טרחו לטפל בהם כמעט בזמן שעבר מתחילת-אמצע מרץ. במקום לגלות שקק”ל הקימה צוות פעולת חירום מהירה לפינוי התשתיות שנהרסו, עוברת שיטתית סינגל אחד אחרי השני, ומסיימת כבר עכשיו את רוב העבודה.
נזכיר: ההודעה הזו היתה בעקבות סערות סביב ה10 במרץ. הסגר המלא הוטל על ישראל רק שבועיים אחר כך – ב 24 במרץ, כלומר ניתן היה במשך שבועיים לתקן לא מעט מהבעיות שיצרה הסערה מידיית לאחר שהיא התרחשה. גם בסגר- תשתיות אחרות בישראל המשיכו לעבוד ולקבל תחזוקה. למה מחכים עם החזרת הבטיחות אל המסלולים ההרוסים? כשיצאו כל המוני הרוכבים אחרי סגר הקורונה אל הסינגלים, הם יגלו כמות מדהימה של מפגעים בטיחותיים שקק”ל אחראית עליהם, והזניחה אותם כבר קרוב לחודשיים.
קוצים וסרפדים
בתקופה רגילה כאשר מסלולי אופניים וסינגלים מקבלים הרבה רוכבים, נוצרת תחזוקה עצמית משום שהצמחיה מדוכאת בידי הגלגלים, והסינגלים שומרים על עבירות לרוכבים. במהלך אפריל 2020 סגר הקורונה הפחית משמעותית את כמות הרוכבים, זה מצריך תחזוקה רבה יותר על הסינגלים במטרה לשמור עליהם שלא “יסגרו” על ידי צמחיה מהצדדים. עץ שנפל אפשר לפנות בקלות אבל צמחיה שגדלה אל תוך הסינגל יכולה להעלים אותו.
הצמחיה הזו כוללת את הקוצים הרעילים שכולנו מכירים שמייצרים חוויה מאוד כואבת במפגש, והם השנה בכמויות ענק על הסינגלים. לצדם הסרפדים מייצרים כוויות ברגליים. אני לא מתרגש מסרפדים במיוחד אבל זה מאוד לא נעים ואני בעיקר חושב של ילדים או משפחות שיבואו לרכוב- חוויה כזו תמחק לילדים קטנים את הרצון לראות את האופניים בהמשך.
קוליסים, קריסות וחריצים
אחרי חורף כזה יש גם בעיות תשתית יותר משמעותיות: גם בורות, קוליסים לא מטופלים, קריסות וחריצים מסוכנים נמצאים בסינגלים האלה, וזה כבר אומר סיכון אמיתי נוסף לרוכבים, במיוחד לרוכבים מתחילים.
מסלולי אופניים של קק”ל – איך כן?
לקק”ל יש תקציבים של מליארדים. בנוסף לבניית עוד ועוד סינגלים חדשים מוטב יהיה לו ישקיעו גם בתחזוקת הסינגלים הקיימים. יותר מכך- לאור מעקב של שנים ובעיות חוזרות בתחום הזה, דומה שכל שיטת העבודה של תחזוקת הסינגלים צריכה להיבחן מחדש. אולי זה תקצוב של צוותי תחזוקה ייעודיים לסינגלים במקום הבונים? אולי מעבר להגדרת משימה של גורם ארצי מקצועי בתחום שיצביע על המקומות שיש לתקן, ויבקר את פעולת התחזוקה? ואולי זו שיטה אחרת. מה שבטוח נדרש הוא SLA (הסכם רמת שירות) ברור וחד משמעי מהספקים שלא יאפשר הזנחה כזו, עם סנקציה ברורה בתוכו אם יש הזנחה.
בשורה תחתונה: בניתם סינגלים? נהדר, אבל בנזקים יש לטפל מיידית ולא בחודשיים איחור כי הרוכבים מגיעים לשם והמפגעים מסכנים אותם. הודעה בפייסבוק אינה מסירה מאחריותכם.
תגובת קק”ל
“קק״ל גאה בכ-1,300 ק״מ של סינגלים שסללה ביערותיה ובעוד אלפי שבילי האופניים הייעודיים שיוקמו במטרה לחבר בין הפארקים והיערות לערים בפריסה ארצית. מאז שנת 2002 קק״ל משקיעה משאבים רבים בפיתוח ותחזוקת השבילים. פעילות קק״ל ומקצועיותה הוכרו ע”י ארגוני בניית שבילי אופניים בכל אירופה כגוף מוביל ומקצועי בתחום. מערך התחזוקה של קק״ל לשבילי האופניים הוא מהטובים בעולם ומבוצע בין היתר ע”י קבלני תחזוקה מוסמכים בוגרי קורס בניית שבילי אופניים.
המפגעים המתוארים בכתבה, הינם מקרים בודדים שהם בעיקר תוצאה של חורף סוער, מערכות גשם וסופות חריגות, בין היתר סופה שהתרחשה כשבוע לפני הטלת הסגר, ופעילות בעצימות נמוכה בתקופה זו, בעקבות משבר הקורונה והנחיות משרד הבריאות. צוותי התחזוקה של קק״ל, שעובדים גם בתקופה זו בהתאם להנחיות משרד הבריאות וישובו בקרוב לפעילות מלאה, יסיימו את הטיפול בכלל הליקויים בהקדם, כולל פינוי עצים, תיקון נזקי סחף, טיפול בעשבייה ועוד”.
בייקפאנל- עתונות האופניים היחידה בישראל- לערוץ הטלגרם לחצו פה