הפעם קיבלתי להתנסות מכשיר TENS מדגם Duo Sport של חברת Bluetens הצרפתית. מכשיר TENS עושה שימוש בזרם חשמלי בתדרים ובעוצמות שונות על מנת לשכך כאב, לסייע בהתאוששות ולבנות שריר. זהו עוד מתחברה של קומפקס המוכר (והיקר), וגם של ההיידו שבחנו בעבר. 

הסתקרנתי במיוחד לראות אם המכשיר יוכל לסייע לי כרץ בהתאוששות בין אימונים. אז מהם מכשירי TENS ואיך המכשיר החדש של Bluetens?

מאת: תומר רוזנפלד
פורסם במקור ב RUNPANEL– מגזין הריצה ברשת אתרי הפאנלים

הקטגוריה: מכשירי TENS 

TENS הם ראשי תיבות של Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. אלה מכשירים חשמליים המגיעים עם אלקטרודות דביקות הניתנות לשימוש חוזר אותן ממקמים בסמוך לאזור בו נרצה לטפל. תכנית טיפול של מכשיר TENS עורכת לרוב בין 15 ל-30 דקות: מפעילים אותו ומתחילים לקבל זרמי חשמל עדינים (בעוצמות ברות שליטה ומשתנות) שמרעידים את השרירים.

למכשירי TENS יש מספר שימושים: השימוש הראשון הוא לשיכוך כאב. המכשיר עושה זאת באמצעות הזרמת חשמל בעוצמה ובתדירות שמבלבלת את המוח בפרוש קולטני הכאב בגוף. השימוש השני הוא להתאוששות ושחרור שרירים לאחר פעילות גופנית, ויש גם שימוש שאמור לסייע בבניית שריר.

אפשרות נוספת שלא זמינה בשלב הזה בארץ, מיועדת למטפלים ומאפשרת להם לבנות תוכנית טיפולים דרך האינטרנט ולשלוח אותה ישירות לאפליקציה של המטופל. המטופל יוכל לראות דרך האפליקציה איזה טיפולים עליו לבצע ומתי והמטפל יוכל לעקוב אחרי הביצוע בפועל.

ההתנסות הראשונה שלי עם מכשיר TENS הייתה לפני יותר מעשור בקופת החולים. הגעתי לטיפולי פיזיותרפיה בעקבות פציעה ובסיום הטיפול, הפיזיותרפיסט חיבר אותי למכשיר TENS גדול ומגושם. המטרה של הטיפולים אז הייתה שימוש בזרם החשמלי כדי לחסום אותות כאב מהאזור הפגוע מלהגיע למוח. הזרם גם אמור לעודד הפרשה של אנדורפינים, שהם משככי כאבים טבעיים של הגוף. האם זה עובד? פלסבו או לא, לי זה עזר בהפחתת כאבים ואפילו השתכנעתי ורכשתי לפני מספר שנים מכשיר TENS ביתי פשוט ב-300 ש"ח. מכשירי TENS ביתיים הם בגודל של טלפון נייד (אבל עבים יותר) ומופעלים באמצעות סוללה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

אריזה, עיצוב ותכולה

קיבלתי להתנסות את המכשיר של Bluetens. כבר מהאריזה אפשר להתרשם שמדובר במוצר High-end, שונה לגמרי ממכשיר ה-TENS הפשוט שיש לי. מחירו של הדגם אשר נבדק (Duo Sport) הינו כ-1,400 ₪, יקר בהרבה מהמכשיר אותו אני רכשתי, אך זול משמעותית מהקומפקס הפופולרי. 

ה- Duo Sport מגיע עם שתי יחידות קומפקטיות נפרדות במשקל 25 גרם כל אחת, שאליהן מתחברות האלקטרודות. הערכה כוללת גם ארבעה כבלי אלקטרודות (שניים קצרים ושנים ארוכים), כבל USB לטעינה, מדריך למשתמש, נרתיק נשיאה ושני סטים של אלקטרודות (4 בינוניות ו-8 קטנות).

היחידות מתחברות לטלפון החכם באמצעות Bluetooth (ומכאן השם Bluetens). אפשר לשלוט על שתי היחידות מאותו טלפון חכם, אבל וזה אבל גדול, אפשר גם לפצל בין שתי היחידות ולשלוט עליהן בנפרד באמצעות שני טלפונים שונים! זה שימושי במיוחד כשיש שני רצים בבית, וחוסך ריבים מיותרים מי ישתמש במכשיר?. אגב, יש גם גרסה זולה יותר שכוללת יחידה אחת ועולה חצי מהמחיר.

למה המכשיר הזה טוב? 

גם אני וגם ענת נדבקנו בחיידק הריצה. כמכורים לריצה, אנחנו תמיד שמחים לנסות גאדג'טים חדשים שמבטיחים לנו גדולות ונצורות. אצנו רצנו לנסות את ה- Bluetens בין אימון ריצה אחד למשנהו כדי לבחון אם המכשיר עומד בהבטחה ומסייע לנו להתאושש טוב יותר בין אימון לאימון. אם הפיזיותרפיסטים והמעסים שלנו קוראים את הכתבה הזו הם בטח ישמחו לגלות ששנינו לא מתכוונים להחליף אותם בקרוב. 

הזרם החשמלי שהמכשיר מייצר גורם לשריר להתכווץ ואמור לשפר את זרימת הדם לאזור ולגרום בתיאוריה לשריר להתאושש מהר יותר מהפעילות הגופנית. קשה לי להגיד שהרגשתי שלמכשיר הזה יש יתרון על עיסויים או על ריצות התאוששות. אני חושב חושב שלא מדובר בתחליף, כי אם בתוספת נחמדה לסט הכלים בהם אנחנו כרצים יכולים להשתמש כדי לסייע לגוף להתאושש יותר מהר, יחד עם עבודה על גליל, עיסויים, אופניים ושחייה ועוד. ענת ר חושבת שהמכשיר לא יכול להזיק, אבל מצד שני היא לא מאמינה שהוא עזר לה יותר מדיי בהתאוששות.

יש כאלו שימצאו את הזרם מעצבן ומציק, אני חייב לציין שדווקא אהבתי את העקצוצים של המכשיר וכמובן את העובדה שאפשר להישאר במזגן מול הטלוויזיה במהלך הטיפול. סשן של טיפול אורך כ-15 עד 30 דקות, והיו פעמים שמצאנו את עצמו מפעילים את המכשיר מספר פעמים בזו אחר זו, בעוד אנחנו בוהים בטלוויזיה או בנייד.

ממשק ונוחות השימוש

ההפעלה של המכשיר קלה ומאוד אינטואיטיבית. החיבור של המכשיר לטלפון הנייד באמצעות Bluetooth עובד מצוין וללא תקלות. אחרי ההורדה של האפליקציה וההגדרה הראשונית כל שנותר לכם לעשות הוא לבחור בין המצבים השונים: טיפול (Treatment), עיצוב (Tune),  ריפוי (Cure), שחרור (Relax) ולבחור את האזור הרלוונטי: גב, חזה, גב עליון, כתפיים, כף היד, אמה, מרפק, זרוע, כף הרגל, קרסול, שוק , ברך, ירך, ישבן, בטן ועוד עם למעלה מ-100 תוכניות שונות. 

האפליקציה נותנת את ההסבר על התוכנית ותנחה אתכם איפה למקם את האלקטרודות. האפליקציה מאפשרת אפשר לשחק עם העוצמה ולראות כמה זמן נותר לסשן טיפול. אגב, בשלב הזה ניתן גם להשאיר את הנייד בצד ולשלוט בעוצמה ובכיבוי ובהדלקה מהמכשיר עצמו.

זמן הסוללה

WOW! במבט ראשון על היחידות הקומפקטיות הייתי בטוח שאצטרך לטעון אותן מספר פעמים בזמן הביקורת. בפועל, המכשיר היה אצלי יותר מחודש, ועדיין נשארתי עם כשליש מהסוללה. בהחלט הפתעה לטובה! היחידות כוללות סוללות ליתיום-יון נטענת על ידי USB. שעה אחת בטעינה אמורה להספיק ל-10 שעות של עבודה. 

מחיר

מבחינת מחיר, ה- Bluetens ממוצב במקום טוב באמצע, זול משמעותית מהמתחרה הגדול והמוכר, הקומפקס, שעולה כ-4,000 ₪  (ראו סקירה של גיא חלמיש על ה-COMPEX SP6), ויקר יחסית למכשירים כמו ה- HIDOW שעולה כ-600 ₪ (ראו סקירה נוספת של גיא על ה-HIDOW ACUXPD). על מה אתם משלמים פרמיה לעומת ה-HIDOW? על העובדה שמדובר במוצר אלחוטי, קומפקטי עם ממשק הרבה יותר נוח והרבה יותר תוכניות טיפול, ב- HIDOW יש כ-12 תוכניות טיפול בלבד ואילו ב-Bluetens יש כ-100 תכניות טיפול שאמורות לכסות כל חלק בגוף. לפי היבואן היצרן משחרר עדכוני תוכנה ומוסיף מדי פעם תכניות טיפול חדשות, כמו למשל תכנית שאמורה להקל על כאבי מחזור. עוד יתרון לעומת ה-HIDOW היא העובדה שלמעשה יש לכם שני מכשירים נפרדים ששני אנשים יכולים להשתמש בהם במקביל. 

תדירות השימוש

לפי היצרן בכל הנוגע לתכניות הטיפול, כל המרבה הרי זה משובח וניתן להשתמש בהן כמה שרוצים ללא הגבלה. לגבי התכניות לעיצוב השרירים (אותן לא ניסיתי), רצוי להמתין לפחות יום בין תכנית לתכנית. לאחר חודש של שימוש שמתי לב שהאלקטרודות איבדו מהדביקות שלהן ונראה שהגיע הזמן להחליפן.

לפי היצרן, יש להחליף את האלקטרודות כל 20 עד 30 מחזורי טיפול. עלות סט הכולל 12 אלקטרודות הינה 85 ש"ח

מי כן צריך לשים לב ולהיזהר? מכשירי TENS הם בסך הכול מכשירים בטוחים לשימוש והזרם שהם מפיקים לא אמור לגרום לנזקים, יחד עם זאת, השימוש עלול להיות מסוכן לסובלים מהפרעות בקצב הלב, לבעלי קוצב לב ולנשים בהיריון. כמו כן, אסור להניח את האלקטרודות במקומות מסוימים כגון על ישירות על עמוד השדרה או על פצעים פתוחים. אם יש לכם ספק, כדאי שתתיעצו קודם עם הרופא המטפל.

סיכום

אני לא חושב שה-Bluetens הוא תחליף לטיפולים קונבנציונליים כמו עיסויים, גליל, שחייה וכו' אלא בתוספת נחמדה (אך לא הכרחית) לסט הכלים של רץ או רוכב. המכשיר אותו בדקתי הוא מכשיר פרימיום. מכשירי TENS בסיסיים שמציעים פונקציונליות דומה, בלי רעש וצלצולים עולים פחות, אבל אם אתם מחפשים מכשיר TENS קומפקטי במיוחד עם ממשק מעולה ולא רוצים להשקיע בקומפקס קרוב ל-4000 ₪, ייתכן שה-Bluetens הוא המכשיר בשבילכם!

 


אוהבים גם ריצה? הצטרפו לראנפאנל בטלגרם: https://t.me/RUNPANEL