בולד – יצרן חדש ואמיץ

אם תבחנו את היצע האופניים בשוק בשנים האחרונות, נדיר שתמצאו זוג באמת יוצא מן הכלל. רוב הזוגות מעוצבים בצורה דומה, מנגנוני השיכוך מעטים, המכלולים משותפים ובמבט מרחוק הכל נראה די דומה. בתוך כל השעמום הזה הופיעה חברה חדשה משוויץ הקטנה, ובאומץ רב הוציאה לשוק קו חדש של אופניים שפשוט נראה שונה.

שם החברה הוא Bold והאופניים שאני בוחן כאן הם ה- Bold Linkin Trail, אופני שבילים עשויים קרבון ובעלי מהלך של 130 מ”מ. האופניים מתאימים לגלגלי 29 או 27.5 וניתן להזמין אותם בגודל הגלגל המועדף. הייחוד של אופני Bold מתבטא בשלדה המסתירה את בולם הזעזועים האחורי בתוכה, בתוך צינור אוכף מוגדל.

מאת: גל בן יעקב

הסרט:

בולד לינקין טרייל – כרטיס ביקור

  • דגם: Bold Linkin Trail Classic
  • משקל: 12.8 ק״ג משקל ״רטוב״ ללא פדלים
  • קטגוריה: XC/שבילים
  • שלדה: קרבון
  • גודל גלגל: 29 או 27.5
  • מחיר חבילת הבסיס: 16,500. במבחן בדקנו גרסה משודרגת בולם וגלגלים שמחירה 18,100.
  • יבוא ושיווק: We Cycle טלפון: 054-5465708  (אם תרצו לקנות מלאו פרטים בטופס מטה).

שלדה ובולם

אם תבקשו שאתאר את העיצוב של הבולד לינקין טרייל במילה אחת, אומר שהוא מעודן. הבולם האחורי צפון בתוך צינורות השלדה, הכבלים מוצנעים גם הם כמובן, פתח הגישה לכיוון הבולם מוסתר תחת מגן גומי בתחתית הצינור התחתון, הצביעה עדינה והעיצוב כולו מעודן ולא צעקני. במבט ראשון הם פשוט נראים כמו אופניים. במבט שני מבחינים בפרטים מרשימים כמו פתחי הכנסת הכבלים בצינור הראש, צירים גדולים, מגני גומי איכותיים, דרופאאוט נקי, ולפתע המבט חוזר אחורה בתמיהה, רגע, איפה הבולם?!

הבה נדון בתרגיל הזה של הסתרת הבולם בתוך השלדה. זה בהחלט תעלול מרשים, והוא דורש פתרונות הנדסיים מגניבים, אך אני לא לגמרי משוכנע בנוגע לצורך בכל התרגיל הזה. בולמי זעזועים הם רכיבים די עמידים בימינו, והם נוטים לעמוד יפה מול פגעי הטבע, גשם בוץ ואבק. אך התוצאה טובה, השלדה יפה וייחודית לחלוטין, המתלה מתפקד היטב, מוגן מפגעי הטבע והאופניים נותרו יעילים.

לבולם שלושה מצבים: פתוח לגמרי, מצב שיכוך יעיל פידול, ומצב נעול. השליטה במצבים נעשית באמצעות שלט על הכידון וההבדל בין המצבים מאוד משמעותי.
כדי לכוון את הבולם (לחץ אוויר וכיוון שיכוך החזרה) או כדי להוציא אותו לשם טיפול – ניתן לפתוח פתח שירות בתחתית הצינור התחתון של השלדה. כדי לבדוק את גובה שקיעת הבולם יש להיעזר בחבר ובמדיד קטן שמסופק עם האופניים ומסייע במדידת גובה השקיעה. זה קצת יותר מסובך מהפתרון המקובל של בולם ועליו גומיה, אך זה בהחלט לא נורא.

כמה פרטים מרשימים בעיצוב השלדה כוללים את מכלול כניסת הכבלים בקדמת השלדה, הכולל כונסי אוויר (!) לשם הכנסת אוויר שיצנן את הבולם האחורי בפעולתו, מכלול יציאת הכבלים ופתח הגישה אל הבולם האחורי, מתפקד גם כמגן תחתון לשלדה ובו פתחים ליציאת האוויר. מגן תומכת השרשרת עבה ויעיל נגד הצלפות וכולל בליטה מיוחדת בקדמתו המיועדת למנוע את תופעת שאיבת השרשרת לתוך גלגל השיניים הקדמי. צירי ומיסבי המתלה מאוד גדולים ונותנים רושם שהשוויצרים מיעדים את האופניים לשרוד ולתפקד שנים רבות. וכמובן יש מקום למתקן בקבוק.

גיאומטריה ומתלה

הגיאומטריה מתאימה לרכיבת שבילים והיא בהחלט שונה מהגיאומטריה שאני רגיל אליה מאופני אנדורו. במידה מדיום אני מוצא את האופניים קצרים, כל תזוזה קדימה או אחורה משנה לגמרי את האחיזה בגלגלים ויציבות האופניים ומייצרת חוויית רכיבה מאוד אקטיבית ומעניינת. זו גיאומטרית שבילים מודרנית, גם על הנייר וגם בשטח: נוחה לפידול, יעילה בטיפוס, זריזה ומרגשת בירידות, מכוונת יותר להנאה מלנצח תחרויות.

המתלה הוא כפול חוליות מסוג הורסט לינק, בו החוליה העליונה קצרה והחוליה התחתונה ארוכה, ונקודת הציר האחורית שלה נמצאת תחת ציר הגלגל. המתלה מרגיש די יעיל בפידול ודי פעיל בשיכוך. לא מורגש פידבק בפדלים בעת סגירת מהלך ולא מורגשת הרעה בשיכוך תחת בלימה.

בולד

במצב בולם פתוח מורגש מעט איבוד אנרגיה בטיפוס, אך מצב זה מתגמל בשיכוך יעיל ופעיל בירידה. במצב אמצע מורגש שיכוך קשיח ומוגבל בירידה אך הוא מתגמל ביעילות רבה בעליה. המצב הנעול – באמת נעול ואפשר להסתער איתו על עליות כביש בפידול בעמידה.

עם שלט על הכידון לשליטה במצבי הבולם מתקבלת תוצאה טובה, כי קל לבחור את מצב הבולם המתאים לכל רגע בכל שביל מבלי להסית את הידיים מהכידון, ומתקבל טווח שימושים רחב.

מכלולים

בולד מאפשרים גמישות מסוימת ומספר רב של שדרוגים לחבילות הבסיס. באופני המבחן בוצע שדרוג מזלג וגלגלים מעבר לחבילת המכלולים הבסיסית מבין ה-3 המוצעות.

  • מזלג: RockShox Pike RCT3 – כאמור המזלג שודרג והוא בחירה מצוינת. הפייק מזלג מצוין ומכיוון שהוא מופיע כאן במהלך קצר – טוב שנבחרה גרסת ה- RCT3 הניתנת לכיוון עדין ומדויק, ומאפשרת להוציא את המקסימום מהמהלך הקצר. ניתן להזמין את האופניים גם עם מזלג באורך 140 מ”מ ללא תוספת מחיר.

אופני בולד

  • בולם: DT Swiss X 313 O.D.L – זו היכרות ראשונה שלי עם בולם מבית DT Swiss והוא עשה רושם טוב. המעבר בין מצבי הבולם הוא הכי מובחן ודרמתי מבין כל הבולמים שאני מכיר. המצב הפתוח מאוד פתוח, המצב היעיל מאוד יעיל, והמצב הנעול באמת נעול. בשילוב עם שלט ברירת מצבים על הכידון ניתן לקבל תוצאה טובה לכל סוג קרקע ושיפוע.
  • גלגלים: DT Swiss M1700 ברוחב 25 מ”מ בקוטר 29 או ברוחב 30 מ”מ בקוטר 27.5 – אלו גלגלי שבילים/אול מאונטיין די קשוחים, שמגיעים גם על כמה אופני אנדורו נחשבים. הם קשיחים בתאוצה ומעט רכים בספיגת מהמורות, אינם כבדים וניתן לשדרג את מנגנון הראצ’טים שלהם ולקבל יותר נקודות חיבור, אם דברים כאלה מעניינים אתכם. בולד מציעים אפשרויות שדרוג רבות ונוספות לגלגלים כולל 2 גלגלי קרבון שונים.

  • מעצורים: Sram Guide RS 180mm- מעצורים שרבים אוהבים לקטול, אבל הם די מתאימים לחבילה הכללית הפעם.
  • צמיגים: ניתן להזמין את האופניים עם מגוון מרשים של צמיגים ולכן אתעכב רק כדי להתלונן (שוב) על הצמיג הקדמי: Maxxis Highroller II EXO/TR/3C – אפילו בגרסה היקרה שלו, בתור קדמי הוא צמיג רע מרושע ובלתי צפוי לתנאי האחיזה בישראל, וזה לא מצחיק כשהוא נשטף תחתי בשיא פניה ומסכן את הפרצוף שלי בהתרסקות על הסלעים.

  • הילוכים: מערכת Sram GX Eagle – די והותר מבחינתי.
  • חלקי שליטה: כידון וסטם Raceface Turbine ברוחב 760 ואורך 50 מ״מ – נוחים ומתאימים בייעוד ובצבעים. גריפים: Raceface Half Nelson הם הבחירה האישית שלי, נוחים ודביקים.
  • מוט אוכף מתכוונן: KS Lev Integra עשה רושם בינוני במהלך המבחן – לפעמים הוא סרב לרדת כשלא ישבתי בדיוק בנקודה הנכונה. אוכף: WTB Volt Pro נוח ומומלץ.

רכיבה

כשאני לא בוחן אופניים למגזין, אני תמיד רוכב על אופני אנדורו. ארוכים, נמוכים, יציבים, ועם מהלך בולמים גדול – אני רגיל לאופניים שמטפסים בסדר בעליות, ומשתוללים ללא רסן בירידות. לכן נדרשו עבורי כמה רכיבות כדי ממש להבין ולהתחבר אל ה-בולד לינקין טרייל. מבחינת נוחות ושליטה התחברתי מיד, אבל לקח זמן עד שהבנתי במה הם מצטיינים. למעשה הבנתי זאת באמת רק אחרי שהחזרתי אותם ליבואן ורכבתי שוב על האופניים הפרטיים שלי.

בעליה

שלדת הבולד היא שלדת קרבון קשיחה, והבולם האחורי היושב בתוכה מאוד משוכך במצב האמצעי שלו. לכן כשהבולם במצב שיכוך אמצעי – לפעמים מצאתי את חוויית הרכיבה קשיחה וקופצנית מידי בעליה, עד כדי אובדן אחיזה במעברים טכניים מאתגרים. כתוצאה מכך בחרתי לרכב בטיפוסי סינגלים טכניים כשהבולם במצב פתוח, ולהנות ממלוא יכולת השיכוך שלו בתמורה ליעילות העברת אנרגיה פחותה.

בעליות בדרכי 4×4 ובטיפוסים פחות טכניים השתמשתי בשלט שעל הכידון כדי להעביר את הבולם למצב האמצע וההבדל מורגש היטב – האופניים מרגישים יעילים יותר בהעברת כוחות הדיווש, אך עדיין לא יעילים באופן קיצוני – הם מרגישים כמו אופני שבילים ולא כמו אופני XC.

עם צמיגים מהירי גלגול ובולמים נעולים, בעליות סלולות כבר ממש הרגזתי את החברים שרכבתי איתם.

בירידה

הבטחתי ליבואן שלא אשמיד את אופני המבחן, ובאמת השתדלתי והצלחתי להחזיר אותם ללא נזק, אבל ברור שניסיתי בכל הזדמנות לבדוק כמה מהר אני יכול לרדת איתם במסלולים האגרסיביים ביותר שאני מכיר, כמה גבוה ורחוק אני מרגיש בנוח לקפוץ, ואם אוכל לעמוד בקצב הרכיבות הרגילות שלי עם אופניים שיש להם הרבה פחות מהלך.

השלדה כאמור היא קשיחה והגיאומטריה היא גיאומטריית שבילים שכיחה, כך שהאופניים נוטים להתנהגות שובבה וזריזה. קל להחזיק משקל מעל הגלגל הקדמי וליצר בו אחיזה, קל למשוך את הגלגל הקדמי למנואל או להקפיץ את האופניים מעל מכשולים, והתוצאה מהנה.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

עם בולם אחורי במצב האמצעי מצאתי את חווית הרכיבה קשיחה, ברכיבה מהירה על שבילים מסולעים ומשובשים אפילו קשיחה מידי ומתפשרת בשיכוך מהמורות קטנות, ולכן העדפתי לרכב כמעט תמיד עם שני הבולמים במצב פתוח, בו הצלחתי לרכב מהר גם במסלולים תלולים וגם במסלולים מסולעים.

מצאתי את עצמי בולם יותר, נזהר יותר ממהירות גבוהה בקטעים טכניים, אבל לא ויתרתי על אף אתגר, מקסימום שיניתי קווים. אלו בהחלט לא אופני Downhill, אבל אני לא מכיר מסלול דרומה למנרה שהוא גדול עליהם ואגרסיבי מידי.

רב גוניות מרשימה לטווח שימושים רחב

רק לאחר שצברתי טווח רחב של שבילים ואזורים שונים הבנתי איפה הבולד לינקין טרייל מצטיינים – ברב גוניות. כיף לטפס, כיף לרדת, אפשר להשתולל גם בעליה וגם בירידה, והכל כיף ונוח. נהניתי לרכב איתם בשבילי בן שמן יותר מכפי שנהניתי שם אי פעם. הבולד מאפשרים רכיבה טכנית ומאתגרת אך לא מסרסים ממנה את ההנאה והאתגר כפי שעושים אופניים אחרים, ומאפשרים למצוא הנאה אפילו במסלולי קק״ל רשמיים ומשמימים.

כשהחזרתי את הבולד ליבואן נתקלתי בבעיה: פתאום אופני הפרטיים מרגישים מגושמים ומיותרים בהשוואה. נכון, עם הבולד לא שברתי שיאים אישיים בירידות, ולמעשה גם לא שברתי המון שיאים בעליות, אבל נהניתי מהדרך כפי שלא נהניתי מאופניים מזה זמן רב. מבחינתי המדד החשוב ביותר הוא מדד החשק לצאת לרכיבה, וכאן הם הצטיינו.

הרוכש הפוטנציאלי הוא כמעט כל רוכב אופניים! בתור אופני שבילים, הבולד לינקין טרייל מכסים טווח מאוד רחב של שימושים, משבילי xc ועד מסלולי אנדורו. “אופני טיולים” מעולים ולשימושים שאינם תחרותיים הבולד מרגישים בבית בכל שביל.

bold

Bold- צד הביקורת

אני לא מעריץ גדול של קונספט הסתרת הבולם האחורי בתוך השלדה, כי כשאני רוכב על האופניים שלי – אני לעיתים קרובות מתעסק ומכוון את הבולמים, בודק בכמה מהלך אני משתמש בירידות, ובשביל זה אני מעדיף את הבולם בחוץ.
אני גם לא אוהב את עומס רכיבי השליטה על הכידון ומוצא את שלדת הקרבון קשיחה לטעמי, ולבסוף מה שאני מחפש באופניים שאני קונה זו התמחות והצטיינות, ורצוי שיצטיינו בירידות. הבולד לינקין טרייל מרגישים בדיוק בבית בטווח מאוד רחב של שימושים אבל הם לא מנסים להצטיין בסגמנט ספציפי. הם לא שואפים להכחיד חבר שחצן בעליה, להאכיל אותו אבק בירידה, או לנצח באיזו תחרות, כך שהם פחות מתאימים לטעם האישי שלי (המעדיף טווח שימושיות צר, אבל הצטיינות בתוכו). אם אתם טיילנים, רוכבי שבילים שרוצים מכונה שתעשה הכל בטווח שימושיות רחב – הם יתנו לכם מענה טוב מאוד.

בולד Lynkin Trail – סיכום

הבולד לינקין טרייל הם האופניים היחידים שבאמת נהניתי איתם מרכיבת שבילים מזה שנים רבות. הם נתנו לי חשק לצאת מהבית לרכיבה לעיתים קרובות ואפילו משכו אותי ליער בן שמן בהנאה גדולה. הם איפשרו לי לרכב בשבילים האגרסיביים שאני אוהב ורגיל לרכב בהם, כמעט ללא פשרות ורק מעט פחות מהר מהקצב הרגיל שלי, וזו הפתעה גדולה מאופני שבילים עם מהלך צנוע של 130 מ״מ.

רוב הרוכבים מכוונים את בולמי האופניים רק פעם אחת, אם בכלל, ולכן התלונה העיקרית שלי היא די אישית ולא רלוונטית עבורם.
וחשוב מכל, בשוק שבו המון אופניים נראים כמעט זהים, לרוב עם אותם מכלולים משניים-שלושה יצרנים גדולים, הבולד לינקין טרייל מציעים גישה שונה, מראה ייחודי ואסתטי מבלי להתפשר על חווית הרכיבה.

 

אוהבים גם סקי? העונה מתחילה! הכירו את OUTPANEL
לחצו כאן (או על התמונה) לכניסה לכל כתבות הסקי והסנובורד של אאוטפאנל!

מבחן אופני טיולים ושבילים אמיצים: Bold Lynkin Trail
85%Overall Score
עיצוב וסקסאפיל90%
סיבובים ופניות85%
קפיצות ומשחקים85%
טיפוס80%
ירידות טכניות80%
תמורה למחיר90%