טרק אמונדה 2021 במבחן BIKEPANEL הראשון בעולם – מבחן אותנטי שערכנו פה בזכות היבואנית CTC  – טרק ישראל שהצליחה לארגן את דגם ההשקה הזו כבר לפני כשבועיים, בסודיות מוחלטת על כבישי ישראל, וכעת בבכורה עולמית! אז איך היא מכונת העליות החדשה של טרק?

בחן: גיא חלמיש
צילום: יואב גריבי וגיאחה 


הצטרפו פה לערוץ הטלגרם וקבלו את המבחנים ראשונים!


מיהי Emonda?

הדור הראשון של האמונדה – אופני העליות של טרק יצא ב 2014 והפציץ. עד אז היו הטרק מדון האופניים הכל יכולים של החברה, והכלי העיקרי היחיד, אבל אז החל הפיצול של כל החברות בעולם בין הדגמים לפי ייעוד: ה Emonda 2014 לקחה את האחריות על העליות לצד המדון והדומנה. מאז שתי האחרות קיבלו כבר מתיחות פנים, אופני גראבל התווספו לליין, והושקו גם אמונדה אלומיניום עליהם רכבתי בוויסקונסין. אבל האמונדה נשארה קצת בצד וחיכתה למהפך הדיסקים שלה. הזיכרון שלי ממבחן האמונדה הקודמת אדיר, ומאז חיכיתי וחיכיתי לדגם החדש שיבוא כבר, עם דיסקים ושיפורים נוספים, וסוף סוף הוא בא.

שלדה, כידון, גלגלים אווירודינמיים!

אווירודינמיות, משקל, דיסקים. אלה שלושת ההיבטים ששיפרו בדגם הזה לעומת הדגם הקודם.

האווירודינמיות- שופרה באמצעות הגלגלים, הכידון האינטגרלי והשלדה החדשה. שלושת אלה טויבו עם תוכנת ה CFD ושימוש במחשבי על שדייקו אותם נגד הרוח באלפי גרסאות. הגלגלים למשל מספקים אותה יכולת אווירודינמית של מה שרק לפני שלוש שנים היה הקצה העמוק של 47 מ”מ, ואילו היום אותה תועלת מושגת ב 37 מ”מ ולכן משקל נמוך יותר.

הסטם-בר השטוח מקרבון והגלגלים האלה היו משפרים גם את האמונדה הקודמת בלא מעט – בתמונה מטה תוכלו לראות את ההבדלים בין פרופילי הצינורות של שנת 2018 לעומת 2021 – הכל קיבל את החתך האווירודינמי לעומת חתך עגול ב2018. אזכיר שדגם 2018 הוא עדיין מדגמי הכביש-עליות הטובים בעולם, מספק את אחת מחוויות הרכיבה הטובות אבל כעת בהשוואה, הוא יהיה קצת פחות מהיר במהירויות הגבוהות במיוחד בירידות ומישורים. מי שרוצה יוכל לרכוש את דגמי 2019 ו2018 האחרונים ש CTC מעיפה כעת בהנחות מדהימות של החל מ25%, ומעלה.

לכך הוסיפו את האינטגרציה של הכבלים וההולכה הפנימית המושלמת (מבלי לפגוע בקלות ההתקנה-מוסתר, פנימי אבל מכנית למעשה רגיל) והפיכה של כל השלדה למיני-מדון עם מוטיבים אווירודינמיים מוכרים בתומכות האוכף החדות והרחבות במפגש למעלה, צינור הראש והדאונטיוב שקיבל חתך אוווירודינמי ברור ונגיעות נוספות. 

אופני עליות אווירודינמיים הם מה שחיכו לו האול ראונדרים! פה סוף סוף יש מוצר שהוא גם וגם ולא מפסיד כלום (חוץ מדבר אחד, שיפורט בפרק החסרונות). זה אמנם לא בקצה של האווירודינמיות כמו המדון אבל בהחלט אווירודינמי מאוד ובטוח אווירודינמי מספיק לכל אחד מאיתנו שאינו מקצוען בסטייג’ שטוח בהולנד.

התקדמות האווירודינמיות מהמודל הקודם

הורדת המשקל למרות הדיסקים

דיסקים זו בעיה. הם מוסיפים כ 450 גרם לאופני הכביש, כמעט חצי קילו משמעותי מאוד. בשנתיים האחרונות כמעט כל האופניים שבחנתי חצו את קו ה8 קילו, שזה רחוק מאוד מה 7 קילו רטוב (עם פדלים) של האופניים הפרטיים שלי שאני רוכב עליהם כבר מ2014, ושגרמו לכל מבחני דגמי האולטגרה לבאס אותי קצת. מרגישים את המשקלים האלה, לא רק בזמנים אלא גם בתחושה, בתגובתיות, בחוויה הכוללת. 

אז טרק התיישבו והתאמצו למצוא את הדרך להוריד כל גרם מיותר שאפשר והצליחו להוריד את המשקל של שלדת הSLR לפחות מ700 גרם (ללא צבע). איך? באמצעות קרבון חדש OCLV 800 – של הביוקר… זה לא הקרבון שהדגמים הזולים יותר (סדרות הSL) יחזיקו וכן, זול זה לא יהיה.  

עוד הורדת משקל יפה באה מגלגלי ה Aeolus RSL 37 שלמרות היותם אווירודינמיים מאוד, שוקלים רק 1325 גרם וכמובן. המשקל הכולל הרטוב של האופניים במבחן הוא 7.4 עם פדלים של דורה אייס ומחזיק בקבוק.

אמונדה בעובדות

    • קרבון חדש וקל יותר של טרק: OCLV800 הוא שאפשר את הורדת המשקל הכוללת אל 6.9 בכל המידות לאופניים של המקצוענים של Trek Segafredo.
    • חסכון אווירודינמי:
      • במישור – 60 שניות חסכון (ב 40 ק”מ כנראה) לעומת האמונדה וגלגלי דור קודם. 
      • על אלפ דואז (13.85 ק”מ) – יחסכו 15 שניות
      • על הסטלביו (21.3 ק”מ) יחסכו 21 שניות
      • על האנגילרו (7.45 ק”מ) יחסכו 11 שניות
    • בר-סטם אווירודינמי חדש (RSL) עם מחזיק לגרמין ונצנץ היום הקדמי ביחד, וגם הולכת כבלים חכמה – פנימית אך חיצונית שלא מסבכת את החיים למכונאים יותר מדי.

    • גלגלים חדשים Aeolus RSL 37 שוקלים 1325 גרם לסט. תואם טיובלס, עומק 35מ”מ, ורוחב חיצוני של 27מ”מ (על 19.5 פנימי), 24 שפיצים, נאבה של בונטרגר עם 24 נ’ אנגייג’מנט, כמובן דיסקים. במבחן יש דגם זהה עיצובית מבחינה אווירודינמית אבל כבד יותר ששוקל 1505 גרם (עם נאבה DT350 ולא מקרבון 800 חדש).
    • הורדת משקל משמעותית
      • שלדה SLR לא צבועה: 698 גרם (ה SL שיגיע ליותר רוכבים: 1142 גר’)
      • משקל מזלג SLR לא צבוע: 365 גרם (ה SL – שוקל 380 גר).
      • גרסת Émonda SLR 9 (דורה אייס חשמלי): 6.78 רשמי (מידה 56)
      • גרסת המבחן: Émonda SLR 7 (אולטגרה חשמלי): 7.17 רשמי (מידה 56). כפי שנבחן, עם פדלים דורה אייס, כלוב בקבוק ופנימיות: 7.40 גר’ מידה 54. 
      • גרסת Émonda SLR 6 (אולטגרה ידני): 7.26 רשמי (מידה 56)
  • עובי צמיגים מקסימלי מומלץ: 28 מ”מ (אפשר עד 32 למתעלמי Iso וישאר מרווח 2מ”מ עד לשלדה). מסופקים עם צמיגי 25 בונטרגר R3 המצוינים. 
  • גיאומטרית 1.5 של טרק – צינור ראש באורך 13.1 ס”מ במידה 54, כלומר ללא שתי גיאומטריות יותר כמו שהיה בעבר. כל השאר כמעט ללא שינוי (זה מקצר ריץ’ ב4 מ”מ וזהו).
  • צירי 12, פורמט T47 של ציר מרכזי. 
  • מחירי EMONDA 2021:
    • SL 5 – דגם הכניסה: : 12,800
    • SL 6 – דגם ביניים –  16500
    • SL 7 – מתקרבים לקצה – 26000
    • SLR 7 – הקצה – 38350

הגלגלים החדשים, רחבים, קלילים ומהירים!

ניתוח גיאומטריה

הגיאומטריה כפי שאפשר להשוות לדור קודם כמעט ולא השתנתה. שני המשתנים היחידים שהשתנו הם הריץ’ שהתקצר ב 4 מ”מ להערכתי פשוט בגלל צינור הראש שהתארך והתקרב מעט לאוכף – ביחס לגיאומטריה הנמוכה שבחנתי בדור הקודם הוא ארוך ב 1.1 ס”מ. כל השאר זהה. המידות עיקריות למידה 54:

    • ריץ: 38.6 (טופ טיוב אופקי: 54.3) – 4 מ”מ קצר יותר מהקודם.
    • בסיס גלגלים: 98.1
    • תומכות שרשרת: 41
    • BB דרופ (הפער בין צירי הגלגל לציר מרכזי): 7 
    • אורך צינור ראש: 13.1 (סטאק: 54.1). 
    • זוויות: קדמית 73, סיט טיוב 73.7.
    • הסטם שמגיע כברירת מחדל על מידה 54 הוא 10ס”מ כנראה.

חווית הרכיבה ב Trek אמונדה

הראות מדהימה מול הקיר הזה שניצב מנגד לכל החוף הצפוני של ישראל. סרפנטינות יפהפיות מול כל הגליל המערבי. הן ניצבות מולי מחייכות, רוצות להביא אותי עם אווירה של מטפסים אל הנוף המדהים אל מפרץ חיפה. אנחנו, אני וה Trek Emonda מתכוננים להתמודדות עם העליה לאדמית, אבל זה רק מקרה פרטי של עשרות מקרים אחרים: במחנות אימונים כשאתם שומרים על כל טיפת אנרגיה, ב-Pacing עם שליטה על הסף האנארובי – כדי שישאר גם כח למחר. ב All Out בתחרות עם החברים על העליות ומתפרצות לספרינטים. מכונת העליות האולטימטיבית צריכה להיות קלילה, קשיחה וחזקה ולהגיב למאמץ ללא עיכוב. 

היא צריכה להגיב כקרבון איתן לפעולת השרירים המייצבים בכל הגוף שנותנים קונטרה בעמידה לגיוס הכידון כעוגן לדחיפת הפדל דרכם. איך היא עושה את זה? היא לא מתרשמת בכלל מהכח שלי – הוא לא יפתל אותה למקומות אחרים. רק תנועה קדימה! 

היא מרוכזת מדויקת, קשיחה צדית למקסימום. כידון הקרבון השטוח והקשוח לא מתרשם מניסיונות הידיים שלי לעקמו. נוסף על הכל הוא גם נוח במיוחד להנחת הידיים ברכיבה רגועה או המרפקים בתנוחת נג”ש. הגלגלים מקרבון רחב לא מתפשרים ולא מתכופפים, וגם צירי ה12 של הדיסקים שלהם מייצרים קשיחות קדמית דרך המזלג. ה BB בציר המרכזי עטוף בקרבון רחב ומסיבי סביבו, ולא הוא או קראנק האולטגרה מתרשמים מהוואטים שלי. כלום לא יזיז את המכונה הזו מתרגום אנרגיה קדימה בלבד. צבר הקשיחויות האלה בכל שרשרת האנרגיה הזו הוא משהו שכל רוכב ירגיש במעבר מאופני הקצה של 2014 אל אופני הקצה של 2020.

אני מהיר. אני מהיר בכל מצב, לא רק בעליה, אלא גם במישור. את האווירודינמיות הזו מרגישים בפחות מאמץ. האופניים חותכים את האוויר מבלי לאבד את החיות והתגובתיות וחווית הרכיבה- זו הבעיה העיקרית של אופניים שהם רק אווירודינמיים בד”כ, אבל האמונדה נהנית מ”גם וגם”. היא מהירה בלי שום כוונה להתפשר על החוויה. על החדות והזריזות הזו של אופני קשיחות-משקל. הגלגלים פה תומכים בתגובתיות הזו, עם משקל באמת קליל שינויי הקצב מיידיים ואילו שימור המהירות עם האווירודינמיות שלהם קלה יותר. ושוב – קשיחות שמעבירה אנרגיה באופן ברור למהירות. 

בסיבובים ובירידות אני לא באבזור אופטימלי עבורי באופני המבחן, הסטם קצר לי והספייסרים גבוהים מדי (לא חותכים סטירר לאופני מבחן…) ואלה יוצרים היגוי עצבני ומרכז כובד קצת גבוה מדי בשבילי, אבל זה ייפתר בקלות באופניים הפרטיים של כל קונה שיותאמו לו בלבד. 

היא גם יפהפיה. קשה להוריד מהשלדה הזו את המבט! לא רק הצביעה האיכותית שטרק יודעת להוציא, לא רק בצבע היין המטאלי הזה, אלא גם בצביעות האחרות שלה ובוודאי ב Project One של צביעת סמי קסטום ובחירת חלקים. אני מודה שאני מפנטז על איזה מט שחור עם צהוב-בייקפאנל-טור-זרחני.

אבזור נוסף בקטנה

רוצים להתקרב עוד יותר ל 7 קילו רטוב? אם תלכו על אותם גלגלים ושלדה רק תקחו את דגם ה Dura Ace תורידו קצת יותר מ300 גרם שיביאו אתכם לשם (ואלה 300 גרם מהיקרים שיש בעולם האופניים…).

עוד משהו קטן- האוכף פשוט מצוין. הוא בעל התרוממות אחורית שמזכירה מעט את הפיזיק Aliante אהוב ליבי אבל שטוח יותר לרוחב האופניים מה שמקבע טוב את האגן. השסע האמצעי שלו בהחלט אפקטיבי למניעת לחץ באיזורים המועדים.

חסרונות?

יש טריידאופים בכל החלטה, והפעם אל מול שני הדגמים האחרים של טרק, ברור מאוד שהאמונדה פחות מנטרלים את רעד האספלט ומספקים חוויה עם פחות שיכוך. אין לה את האיזוספיד המרכך שיש במדון ובדומנה. רכבתי לא מעט בכבישים משובשים, זרועי טרטור, בורות ופסי בקר, ובהחלט אותה קשיחות שאני כל כך אוהב עברה אלי גם מהצד השני של הביקורת. הורדתי לחץ אוויר ב5 PSI וזה פתר את רוב הבעיה.
הבחירה בצמיגי 25מ”מ יכולה להיראות מעט תמוהה הפעם כיוון שהיום גם מטפסים שמחים לקחת 28מ”מ, ויש בהם גם הזדמנות למעט יותר אחיזה בסיבובים ויותר שיכוך, במחיר של עוד כ 40 גרם במערכת. אני מעריך שהסיבה שהלכו על ה25 היא אווירודינמיות- במבט על הגלגלים ואופן ההתממשקות של הצמיגים אליהם מגלים קיר ישר לחלוטין של צמיג ה25 שממשיך את קו הקרבון. יתכן ש28 היה מייצר פה אפקט “נורת להט” עם התרחבות מסוימת של הצמיג מעבר לרוחב החישוק, מה שפוגם די משמעותית באווירודינמיות הגלגל-צמיג- ומצד שני ה26 של הטיובלס יעשה את העבודה הכי טוב.
עוד דבר- אישית אם הייתי קונה אופניים כאלה הייתי רוצה בהם גלגלי שיניים ומעביר 32 מאחור (בעיה לחובבי דורה אייס שכן זה ושק בינתיים רק באולטגרה). לבסוף – אני פחות אוהב את מוט האוכף ההפוך הזה שטרק עושה בו שימוש. זה מחייב שימוש רק במוט שלהם ופחות יפה בעיני.

הליין המדהים של Trek בכביש 

איפה זה שם את הליין של טרק בכללותו? קיצוני, ייחודי, חדשני. טרק פשוט מפציצה. אתם כקונים לא יכולים לטעות בשום דבר אם תבחרו באחד משלושת המוצרים האלה: צביעות מדהימות, גיאומטריות מוכחות שלא צריך כבר לשנות מדור לדור, דיוק, פיתוח מוצר מבוסס נתונים, מידע וחדשנות שמייצרת יתרון תחרותי משמעותי. כרגע חסר להם רק עידכון לאופני הנג”ש לדיסקים- ואני מהמר (אין לי מידע מבוסס) שכל מי שיקנה אופני נג”ש בחודשים הקרובים יאכל את הלב כשטרק ישיקו את הSpeed Concept הבא שלהם שלא עודכנו כבר 8 שנים)

מדון – גם יפה גם נוחה וכמובן מהירה. האופניים האווירודינמיים הנוחים והיפים בעולם עם שיכוך אחורי מדויק ומוצלח. נכון, האמונדה האווירודינמיים יורידו את המוטיבציה לרכוש את המדון, אבל יש פה סוג של תיקון היסטורי: רוכבי כביש יקבלו מכונת כביש אולטימטיבית ואילו Madone תישאר הכלי האולטימטיבי לטריאתלט והאיירונמן ולאנשים שחיים במישורים בעיקר ולא מעניין אותם המשקל. המדון עם אירובאר היא מכונת הנג”ש הנכונה ל90% מהטריאתלטים והאיירונמנים, ובמיוחד לישראלים- שהישראמן הוא היעד העיקרי שלהם.

דומנה – לאנדיוראנס נוחות ואפילו גראבל – אין דברים כאלה מבחינת גיאומטריה מפנקת ונעימה לרכיבות ארוכות, שיכוך אחורי וריכוך קדמי חדשני וייחודי רק לטרק. אופניים שכמעט מבטלים את הצורך באופני גראבל ייעודיות נישתיות מדי, תא אחסון בדאונטיוב, גיאומטריה מדהימה ומפנקת…שוב הובלה חד משמעית של טרק בקטגוריה!

וכמובן האמונדה הזוואוו!

שילוב אופטימלי של משקל ואווירודינמיות, טכנולוגית קצוות, וסקסיות מטורפת. אלה אופני העליות (“קשיחות-משקל”) הטובים ביותר והמהירים ביותר שנכנסו אלינו למבחן עד היום. המוצר הכי מודרני ואווירודינמי בתעשיית האופניים נכון ל2020 וכנראה גם לכמה שנים קדימה בזכות הטכנולוגיות, העיצוב, איכות האנשים והמשאבים שרק למעט חברות כמו Trek יש. 

רוצה אופניים כאלה? אם את/ה רציניים ומעוניינים, מלאו פרטים ונעביר את פנייתכם לטרק ישראל:

    אני רוצה לשדרג לטרק!:

    מעוניין ליצור קשר עם היבואן לקבלת פרטים נוספים