Domane – מכונת האנדוראנס של טרק מציגה שורה של פיצ’רים ששמים אותה במקום מוביל בקטגוריה. גיא חלמיש מביא הכל על ה TREK החדשים ישירות מההשקה באיטליה.
כתב וצילם: גיא חלמיש + צילומי Trek
כנסו גם אל OUTPANEL לטיולים ואקסטרים, וRUNPANEL לריצה!
על דומנה בקצרה
הדומנה הם אופני האנדיוראנס של Trek בעלי מנגנון שיכוך אחורי מתכוונן ו”ריכוך” קדמי. טרק העולמית הזמינה את כתבי האופניים בעולם לסקר, וCTC טרק ישראל היבואנית השקיעה בכרטיס טיסה, וכך הגעתי לכבישי Veneto איטליה, להביא מסקנות מיום ארוך של הרצאות שיחות ורכיבות על טרק דומנה 2019 גם בכביש וגם בגרבל.
הנה הסרט- לחצו Play
את הדור הראשון בחנתי ב2016 וכעת לפי הספר (כל 3 שנים) משיקה טרק את האבולוציה המעודכנת. הדור הראשון היה מהפכה של ממש כשלראשונה הציג שיכוך משתנה מאחור וסוג של שיכוך קדמי באופני כביש. הדגם החדש הוא כבר לא רבולוציה אלא אבולוציה- אבל משמעותית. בקונטקסט הרחב יותר, יש לאמר שזה דגם חשוב במיוחד לטרק העולמית- בניגוד לישראל, בארה”ב יחס מכירות דומנה לאמונדה הוא 2 ל1 לטובת ה Domane. המדון איפשהו בינהם. באירופה ובישראל זה מתהפך.
עיקרי החידושים:
- העברת מנגנון האיזוספיד אל הצינור העליון ושיפורו (בדגמים העליונים כמו במדון. בדגמי הכניסה יש איזוספיד ללא חוגה לקביעת רמת השיכוך).
- תא אחסון פנימי בצינור התחתון – מקום לכלים, פנימית, בלון ואוכל לרכיבה!
- שיפור אווירודינמיות בעיצוב השלדה והמזלג, טוענים לדקה שיפור בשעת רכיבה.
- הגדלת מרווח צמיגים – עד 38 פורמלית (מעשית 40-42).
- מוט הכיסא חזר פנימה (השלדה חיצונית, מוט הכיסא נכנס אליה, בניגוד לדגם הקודם).
- הולכת כבלים פנימית למראה נקי אווירודינמי.
- עדכון ציר מרכזי ל T47 (בעיקר מסיבות תחזוקה).
- הוספת גיאומטרית 1.5 למקצוענים ב- Project 1
- ביטול גישת “אופני נשים ייעודיות” והגדלת כמות המידות והצבעים בליין אחד.
- ניתן להזמין בעיצוב אישי דומנה SLR ב Project One (כולל סדרת הצבעים המטליים משני הצבע בשמש: Icon)
27% יותר נוחות מאחור
מנגנון האיזוספיד החדש (שהושק כבר בטרק מדון החדשים) קטן יותר, בלתי נראה ממש למעט במפגש צינור הכיסא והצינור העליון, והוא עובד מעולה ומשכך הייטב את המהמורות הקשות. יש לו אלסטומר שמעדן את התנועה, והוא בלתי מורגש מחוץ למכות מהכביש – כלומר מושלם. המנגנון החדש מוסיף 27% של שיכוך. אפשר גם לקבוע את רמת השיכוך מקשיח לרך באמצעות חוגה מתחת ולאורך הצינור העליון. בנוסף, השקיעו פה בכיוונון שונה לכל מידת אופניים- סקאלת השיכוך של אופניים לאמריקאי ענק אינה דומה לזו של רוכבת צנומה במידה קטנה, וכל מידה יש לה דיוק לפי המשקלים הממוצעים של הרוכבים בגבהים השונים.
מלפנים: ריכוך ולא שיכוך
מלפנים מצהירים בטרק של הורדת רמת הויברציות ב 20% מהדגם הקודם באמצעות שילוב הפטנט, סרט כידון מרופד, ותכונות הכידון עצמו. זה לא באמת שיכוך זה רק ריכוך, כלומר נכנס לפעולה בהתקלות אגרסיבית יחסית בכביש, מקהה את המכה או הרעד, מוריד ממנה את העוקץ, אבל בלי להיות מזרון מים חסר דיוק מלפנים. סה”כ טרק טוענים לתוספת משמעותית של שיכוך מלפנים באמצעות שילוב של סרט כידון עם ריפוד משמעותי יותר, מנגנון הריכוך והמעבר לצמיגים רחבים.
ככל שהסטם שלכם ארוך יותר כך יש סיכוי שהמנוף יאפשר יותר אפקטיביות למנגנון הזה. מתחת ל 90מ”מ ספק אם תרגישו את זה.
הסבר ופרשנות:
בניגוד למתחרה הגדולה ספשלייזד, ולפינארלו, טרק לא הלכו על טווח שיכוך משמעותי מלפנים. החיסרון של שיכוך בכביש מעבר לתחושה, הוא מורכבות, מחיר, משקל וסיכוי לתקלות (תשאלו את ניקי טרפסטרה שמנגנון הנעילה שלו כשל בפרי-רוביי). הבעיה הכי גדולה בהם היא שהתנועה מוגזמת ופוגעת בשליטה ובחווית הרכיבה והוספת נעילה מוחלטת מקשה, מייקרת ומסבכת – לכן ויתרו עליה. הצורך ברמה כזו של שיכוך בעידן של צמיגים רחבים בעלי לחץ אוויר נמוך, הוא רק לפאבה הקיצוני ביותר- ואפילו אירופאים לא נכנסים לשם סתם ככה… זו דוגמה לנתק בין המציאות שלנו כרוכבים, לזו הטלויזיונית המצולמת כמקור השראה.
גיאומטריה- המלכה החדשה!
כמו בכל אופני הנוחות, הסטאק גבוה יותר בכ2 ס”מ מהמקבילה הספורטיבית, והריץ’ מעט קצר יותר. עוד היבט משמעותי במיוחד פה הוא גובה הBB הנמוך יותר.
הסבר ופרשנות:
BB נמוך- הדבר הטוב ביותר באופני כביש מאז הלחם הפרוס. משמעותו בטחון אדיר בסיבובים, תחושת חיבור ושליטה. החיסרון- מי שלוקח השכבות היסטריות בסיבובים במרוצי קריטריום יצטרך אולי להתחיל לפדל מעט מאוחר יותר ביציאה מהסיבוב. לא רלבנטי לרובינו… (יש גם מעטים שאוהבים אופניים פחות יציבים). זה מגדיר את כל החוויה באופניים האלה ומשפר אותה דרמטית – מקבלים שליטה, יציבות, ובטחון בסיבובים ובמהירויות גבוהות. לא הרגשתי חסרון בתגובתיות.
בדומנה כדאי לרכוש מידת שלדה קטנה- אם אתם על האמצע או בנטייה קלה למידה מסוימת, לכו על המידה הקטנה ביותר. השיכוך מלפנים ומאחור יעבוד טוב יותר אם תייצרו לו מנוף, כלומר יהיה לכם סטם ארוך והסטה אחורה של האוכף. תהייה לכם גם אפשרות להוריד את הקוקפיט נמוך יותר אם אתם אוהבים תנוחה אגרסיבית (אפילו לי זה היה סבבה עם ספיסר אחד וסטם 11 ואני יושב נמוך!).
BITS tool roll – לא עוד “ביצים של חמור”
ב Domane יש דלת קטנה אל חלל הצינור התחתון מתחת למחזיק הבקבוק. לתוכה מכנסים רול בד שיש בו מקום לכל מה שצריך לגיבוי ברכיבה!
משמעות ופרשנות: זה אדיר, זה אחלה, זה תענוג! וותיקי הענף זוכרים את טורי הסאטירי תחת שם העט “אבי ערס לייט” בו לפני כעשור כיניתי את תיקי האוכף “ביצים של חמור”, והסברתי שתיק אוכף זה לא cool. קצת באיחור (אחרי ספשלייזד בשטח), אימצה Trek את תפיסת העולם הזו – ומחסלת סופית את תיקי האוכף בדומנה. זה נראה נקי ויפה, וגם פונקציונלי- מאפשר להשתמש באינטגרציה לנצנץ היום Flare כמו ב Madone (ובקטנה מוריד מעט את המשקל למקום טוב יותר בפיזורו על האופניים). זה גם מחזק את הייעוד של האופניים כאופני טיולים ארוכים. אם אתם יוצאים לרכיבה שנעה לכיוון ה 200 ק”מ ויותר, במיוחד בגראבל, תיק אוכף קטן נוסף הוא שימושי בכל זאת, וכך יהיו לכם שני מקומות אחסון ליום שלם בחוץ בלי להעיק על הכיסים.
מרווח צמיגים, גראבל
זה לא באמת חדש, אבל עדיין לא חלחל אל העם: צמיגי 28 לא מתגלגלים לאט יותר מ 25, קצת כבדים יותר, אבל מאפשרים פחות לחץ אוויר ולכן חווית רכיבה נעימה בהרבה. זה כמעט רק יתרון בכל מצב. בדומנה החדשים אפשר להכניס פורמלית עד 38מ”מ.
רכבתי עם שני סטים של צמיגים וגלגלים- אחד 28 בכביש והשני R3 32 בכביש+גראבל, שניהם בטיובלס. השילוב של גלגלי האיירו של בונטרגר עם צמיג ה28, ולחץ אוויר 80 PSI היה לא פחות ממדהים. רמת הגלגול וההדבקות לאספלט היתה יוצאת דופן. אני לא יכול לאמר את זה על צמיג ה 32 ששמנו עליו 55 PSI עבור הגרבל שהרגיש הרבה פחות מוצלח בכביש, אבל תפקד לא רע בגראבל.
מרווח צמיגים- משמעות ופרשנות
אני ממש ממליץ על צמיגי ה28 האלה בתור סטאפ לכביש לכל מי שקונה את האופניים האלה, ולא רק את אלה. לו היו לי את האופניים האלה בגיחה הקודמת שלי לאיטליה ל Hotel Dory שם הכבישים היו די משובשים, הייתי נהנה הרבה יותר. גם לרכיבה בכביש 10 הם מושלמים!
עוד צמיגי 42 לגרבל ואתם מסודרים גם פה- האופניים האלה לגמרי יכולים להיות One bike למרות ש- 40 בגרבל נחשב צר. בישראל, מדינה של חצץ גס ותוקפני, ולא מעט חול, רוכבי הגראבל מעדיפים בצדק צמיגים רחבים בהרבה. אבל עם 42 בכל זאת אפשר לחוות את הז’אנר הזה לא רע בכלל ולפתוח סיבובים ומסלולים שלא עשיתם מעולם עם אופני הכביש.
רגע, פורמלית המרווח הוא עד 38, אז איך אפשר להכניס 42? מסתבר שההמלצה הפורמלית נובעת מדרישות בדיקות Iso שהתקן מחייב שם ללא Toe overlap- נגיעת גלגל קדמי בנעל וסיכון בנפילה. תתעלמו מזה והמרווח האמיתי הוא 6 מ”מ נוספים מעל להמלצת הכסת”ח הזו עד למזלג. אגב, עוד דוגמה לרגולציה והשפעתה- אצל יצרנים אחרים מגבילים את השלדות ל 35 פורמלית מסיבה פרוזאית אחרת- בשוק האמריקאי יש מס (tariff) של 5% נוספים על רוחב גדול מ 35מ”מ שנובע מהגדרת המוצר כ”אופני הרים”, אבל טרק החליטו להתעלם מזה, ולשלם את הקנס כי זה מה שנכון ללקוח ולמוצר.
איזה עוד הבדלים יש מאופני גראבל? עולם הגרבל עדיין בהתהוות, אז רואים מגוון די גדול של גיאומטריות וגישות. יש דגמים ארוכים יותר, יש כאלה שמאפשרים גלגלי הרים וצמיגים ממש רחבים (גלגלי 27.5). בצ’קפוינט (דגם הגראבל של Trek) h) יש למשל גם התאמה לבייקפאקינג עם מקום לחיבורי סבל ותיקים, והיגוי עצבני מלפנים לסינגלים משולב בשלדה ארוכה יותר… הצ’ק פוינט יודעים לקבל פורמלית עד 45 אבל בפועל גם 50מ”מ בצמיגים.
בעיני הוורסטיליות של גם כביש (אמיתי, מהיר, מדויק) וגם גראבל מנצחת- אם המטרה שלכם היא גראבל אמיתי ולא רכיבת אופני הרים בתחפושת של גראבל- אז האופניים האלה יעשו הכל מצוין.
עוד כמה דברים לציון
סטנדרט ציר מרכזי- השינוי לציר מרכזי T47 הוצג כבר בהשקה קודמת והולך לכל דגמי החברה. בעבר היה לטרק את ה BB90 שנתן מבנה רחב ומרחק בין המסבים. הסטנדרט הנוכחי שומר על התכונות האלה עם גישה נוחה יותר למכונאים, והוא נשען על סטנדרט פתוח (יצרו מ”מ אחד פחות ברוחב השלדה מהסטנדרט, שוב כדי להקל על המכונאים אבל זה אמור לתאום לפתרונות השוק).
אינטגרציה למגני בוץ (Fenders)– יש מקום מוכמן ובלתי גלוי שמאפשר להוסיף אותם. בגרבל בוצי זה יהיה לא רע, אבל זה מקטין את רוחב הצמיגים המקסימלי ל 35.
חיסול “אופני הנשים”– טוויסט שחלק מהיצרנים עשו כדי לנסות להתחזק בסגמנט. אבל במציאות יש פשוט “בני אדם בגבהים שונים ובהעדפות צביעה שונות”. כעת הגישה לרוחב כל מוצרי טרק היא לספק את אותו המוצר ברמות צביעה שונות, לתת קונסיסטנטיות בתחושה לרוחב כל המידות ולהתאים אותן למשקלים הצפויים, ובכללי- לנסות להמליץ כמה שיותר על Project 1 אם אתם חייבים דווקא שילוב של סגול-וורוד-צהוב (או אחר) על האופניים שלכם…
רכבנו עם מערכת ה SRAM האלחוטית לכביש שתפקדה מעולה והיא קלילה ממש. למבחן המערכת הזו אצלנו לחצו פה. רק לרוכב אחד מה20 היו בעיות תקשורת ונותק הקשר בין המעביר לידית המעביר הקדמי.
חסרונות
ברור שהמשקל גבוה יחסית. הדגם היקר ביותר (עשרות אלפי שקלים), ברמות אבזור קצוות של קצה, ינסה להתקרב ל 7.5 ק”ג עם הפדלים ולא יהיה לו קל לעשות את זה. ברמות המחיר הנורמליות יותר תגיעו לאיזורי ה 8.5 ק”ג. לגראבל זה קל, אבל לכביש נקודת המוצא היא אחרת.
ב 42 מ”מ מקסימליים, לגראבל בישראל הם על הקצה הצר של סקאלת רוחב הצמיגים, אם כי האופציה לשים שני רוחבי צמיגים – לכביש ולגרבל מייצרת טווח שימושיות גדול כל כך, והשיכוך-ריכוך “הכפול” שלהם הוא יתרון ביחס לרוב אופני הגרבל, שיש פה משחק חדש לגמרי.
חווית הרכיבה ייעוד וחזון…
יצאנו לשתי רכיבות כייפיות עם הדומנה ועם אבי ואן טוויסק הרוכבת מטרק סגפרדו נשים. האופניים לבושים באבזור הכי טוב שיש- עם ההילוכים האלחוטיים הכי קלים בתעשייה, והגלגלים הכי מהירים שיש לבונטרגר לתת. עיצובית, הם הרבה יותר יפים מהקודמים, נקיים, ללא כבלים, ללא תיק אוכף, עם מנגנון שיכוך מוכמן הייטב. אווירודינמית הם מהירים יותר. הגיאומטריה שלהם נפלאה, הנוחות מפליגה. אני אוהב מאוד את גישת השיכוך מאחור של טרק שעובדת מעולה, ומודה שלא ממש הרגשתי את הריכוך מלפנים, שכנראה דורש רכיבת בק טו בק עם אופניים אחרים כדי לוודא את קיומו (אבל מהיכרות עם האנשים והגישה- אני מאמין להם שיש הבדל).
עם גלגלים אווירודינמיים קצוות של בונטרגר וצמיגי 28 רכים, טיובלסיים ומשובחים חווית הגלגול היתה מופלאה והשליטה בסיבובים ובמהירויות פשוט מושלמת. לא הרגשתי סירבול בעליות אם כי גם לא זריזות מחץ (אלה בכל זאת לא האמונדה).
סיכום: מי הקונה של הדומנה?
יש כמה סוגי לקוחות שהאופניים האלה בול בשבילם:
- רוכבי כביש שרוצים אופניים נוחים- שנראים ומרגישים כמו אופני כביש אמיתיים, קשיחים צדית ומגיבים. אופניים מושלמים לרכיבות ארוכות וטיולי כביש.
- רוכבי כביש שרוצים גם גראבל– אבל לא יכולים לפוצץ N+1 זוגות במחסן. עם עוד סט של צמיגים יש להם שני זוגות באחד!
- רוכבי שטח שרוצים גראבל- יש להם כבר אופני הרים, והם מבינים את היתרון של קנייה שתאפשר גם לרכיבת כביש וגם גראבל שיהיו פחות חופפים לטווח השימוש של אופני ההרים הנוכחיים שלהם, וגם יפתחו להם אופציות כביש בחו”ל ובאירועים סגורים בארץ.
הרחבת מרווח הצמיגים וטווח השימושיות לגראבל אמיתי, מבלי להפסיד מהות של כביש אמיתי היא סוג של להיט בעיני למי שנמשך לצד הזה בסקאלה. בדגם הקודם זה החל לגעת בכיוון הזה והתנועה לעבר דו שימושית מלאה המשיכה.
רוצים לקבל עוד תוכן איכותי כזה? הרשמו: