eMTB – אופני הרים חשמליים, הם הדבר הבא. התקופה הקרובה מסמנת התקדמות מעניינת והמון פיתוחים מעניינים. ודים לינצקי, מהנדס בייקפאנל סוקר מהמגמות העיקריות. מה צפוי, ואיך נראים פני העתיד? ברור שזה הולך להקטנה, הורדת משקל, ואינטגרציה גוברת. אבל יש עוד: 

קבלו את הכתבות שלנו בווטסאפ:
בייקפאנל ווטסאפ

1. תקופת הייחום בעולם החשמלי

תחום ה eMTB כעת מזכיר את תקופת החיזור בעולם החיות, כאשר הזכר (יצרן המנוע) מנסה להרשים בכל כוחו את הנקבה (יצרנית השלדות והאופניים) על מנת שבסוף יצא זיווג מוצלח (אופניים חשמליים) עם DNA משולב. כולם מחזרים אחרי כולם בתקווה להוציא לעולם את תוצרתם. המגמה הבולטת היא הניסיון של שחקנים נוספים ומגוונים לחדור לשוק הזה, לקחת נתח מאותם שחקנים גדולים ומבוססים יותר  (Bosch, Shimano, Yamaha, Brose)

השקעה ב-R&D היא לא רק מהנדס מכונות שיתכנן איך לארוז את המנוע ואת הסוללה בשלדה בצורה הכי סקסית שאפשר (עד עכשיו זה לא תמיד היה מצליח להם), אלא גם הרבה אבי-טיפוס ואין-ספור ניסויים, כולל רכיבות מבחן וניסויי הרס מתוחכמים. כל מחזור כזה של תכנון יכול לקחת במקרה הטוב קרוב לחצי שנה ואם מדובר בחלקים חדשים לגמרי – לפחות שנה. אם נתרגם את המאמצים האלה בחזרה לעולם של חיות – המשמעות היא שאם לא יהיה להם זיווג כבר עכשיו, הם יפספסו עונת זיווגים ולא יהיה להם מה להציג ב-Eurobike בשנה הבאה.

מנוע ה Performance line CX מדור 2019 ואחורה

2. עתיד מנועי eMTB

בניגוד לשאר חלקי האופניים שהם ברובם ברי החלפה של “ראש בראש” בחלקים זהים מחברות מתחרות, מנוע זו חתונה וכמו כל חתונה זה הימור. עבור יצרן שלדה, החלפת ספק מנוע זה תהליך מאוד יקר שלפעמים מחזיר את יצרן האופניים חודשים אחורה לשולחן השרטוטים ומעבדת ניסויים.

אחת המגמות העיקריות של מנועי ה- eMTB כבר סקרנו במדריך השלם לקניית אופני הרים חשמליים היא הצגת גרסאות שיפור למה שכבר קיים. יצרני מנועים שכבר התברגו (תרתי משמע) לשלדות (Bosch, Shimano, Yamaha, Brose) וקבעו סוג של סטנדרט, ממשיכים לבסס את מעמדם עם דגמים חדשים חזקים יותר, קלים יותר ויעילים יותר. החלק הכי קשה כבר מאחוריהם – הרגל שלהם כבר בדלת ויצרני האופניים הגדולים בעולם השקיעו סכומים לא מבוטלים בפיתוח השלדות שיתאימו בדיוק למנועים שלהם. הערכה שלי היא שיצרני האופניים יעדיפו להמשיך לעבוד עם אותן יצרניות המנועים על מנת לקצר זמן יציאה לשוק של דגמים חדשים, ליהנות ממערכת לוגיסטיקה ושירות ענקית שכבר עובדת ולהוריד סיכון.

מנוע ה Performance line CX מדור 2020 וקדימה

3. מודולריות מנוע-שלדה

עוד כיוון שכרגע נראה די בדיוני הוא הכנסת סטנדרט של ממשק מכני לתפיסת המנוע על השלדה, או מספר סטנדרטים כאלה. כמו שקיים במעבירים, קסטות, בלמים ועוד חלקים. זה יאפשר חופש מסויים ליצרני השלדות וגם למשתמשי קצה. ניתן יהיה לבנות את האופניים עם מספר “קיטים” של חלקים ובעתיד גם יתן אופציית שידרוגים! נכון להיום, כפי שציינתי, עדיין מדובר בחתונה קתולית של מנוע ושלדה.

4. מנוע עם גיר משולב הילוכים

כיוון מאוד מעניין מיצרן בשם Kervelo שנראה במחלקת המנועים הוא מנוע משולב עם גיר בעל יחס העברה משתנה, או במילים אחרות, בעל הילוכים פנימיים. הדבר מיתר לגמרי את הקסטה האחורית, את המעביר האחורי ואת השיפטר. נשמע מאוד מבטיח ומפתה לצמצם את מערכת העברת ההילוכים למינימום ולהכניס את הכל לתוך המנוע. נכון לעכשיו מדובר ביצרן בודד שהציג אב-טיפוס כזה ביורובייק, אבל לפעמים לא צריך יותר מזה על מנת לעשות מהפכה בשלב כל כך התחלתי של התפתחות הענף. הזמן יראה האם יהיו נוספים שיאמצו את הכיוון.

5. הסתרה, הקטנה, והורדת משקל מנועים

מגמה נוספת וברורה כרגע היא מראה “חלק” ואסתטי של האופניים , כלומר הסתרת השייכות לזן החשמלי. רוב היצרנים של eMTB כבר למדו להכניס את הסוללה לתוך הצינור התחתון ואומנות הסתרת המנוע ממשיכה להתפתח בקצב מסחרר. המנוע החדש של בוש שיגיע ב 2020 כבר מציג הקטנה משמעותית כפי שראינו בהשקת ה Rail של Trek.

6. שיפורים בסוללות ה eMTB

ברוב המקרים סוללה היא חלק כבד בערכה החשמלית של האופניים: גוש של כ 3.5 ק”ג. האתגר הוא להוריד את מיקומה של הסוללה בתוך השלדה כמה שיותר, על מנת לשמור על מרכז כובד נמוך ויציבות, מה שמשפר את החוויה על האופניים. החדשות הרעות הן שבטכנולוגיית הסוללות הנוכחית משקלם לא הולך להשתנות בצורה משמעותית, אבל ע”י פתרונות זיווד ומיקום מתוחכמים יותר ניתן להכניס קצת יותר קיבולת לאותו נפח. זה להערכתנו יהיה אחד הכיוונים. 

eMTB

7. הארכת טווח באמצעות סוללות גיבוי

כיוון נוסף שקיים כבר היום, הוא פיתוח פתרונות הגדלת נפח הסוללה לדגמי האופניים הרלוונטיים (XC בעלי מהלך קצר) ע”י הוספת סוללה נוספת חיצונית, בדומה למיכלי הדלק החיצוניים במטוסים (בידונים). את הסוללות ניתן לטעון מחוץ לאופניים עבור החלפה מהירה בשטח. עוד כיוון הוא “Powerbank” לאופני הרים! המטרה של כל אלה היא להפוך את אופני ההרים החשמליים לכלי טוב יותר לטיולים ארוכים, או רב יומיים.

8. קיסטום למשתמש ביחידות הבקרה

זהו החלק שהכי קל  לחולל בו שינוי. הוא כמעט ולא מצריך שינויים בשלדה (למעט אולי מקרים שירצו לשלב את התצוגה  בשלדה). כבר היום חלק מיצרני מערכות הנעה חשמליות נותנות אפשרות להתחבר אליהן דרך אפליקציה מהטלפון ולבצע התאמות אישיות למערכת הבקרה. כרגע הכיולים מאוד בסיסיים ומוגבלים, אבל הכיוון הוא ברור: בעל מערכת הנעה חשמלית לאופניים יוכל לתכנן את התנהגותה בהתאם לרצונו וצרכיו (כולל עדכוני תוכנה של בקר המנוע): למשל – אם אתם מפדלים בסל”ד נמוך, תוכלו להגדיר ששיא הכח יגיע אליכם בסל”ד המקסימלי שלכם- ולא בסל”ד גבוה יותר שאולי הוא בברירת המחדל במנוע לפני קיסטומו. לא הכל יהיה בר שינוי ויהיו מגבלות על מנת למזער את הנזקים שהמשתמש יכול לעשות.

9. אינטגרציות בתצוגה

טווח האפשרויות כאן הוא בין כפתור הפעלה בודד ללא תצוגה ועד צג מגע (או כמה צגים משוכללים). ראינו ביורובייק גם את Everysight הישראלית בדמו שמציג העברת נתונים למשקפיים. להתרשמותנו מבחוץ זה נותר גימיק ייחודי ולא טרנד מהותי. היצרניות ימשיכו לפתח אפליקציות לכיול והתאמה של מערכת הבקרה והתצוגה וישלבו כוחות עם השחקנים הגדולים בשוק: יצרני שעוני הספורט, יצרני מחשבוני הרכיבה כמובן (הכי הגיוני!), אפליקציות מעקב אחרי פעילויות ספורט ושילובים מיוחדים עם יצרניות הטלפונים החכמים.

10. אינטגרציה של חלקי שליטה וחיווט

אחד הדברים שמבחינה אסתטית הכי מפריעים לעין באופניים החשמליים הם חלקים שאנחנו לא רגילים לראות על אופניים רגילים. דוגמא לכך הוא חיווט חיישן הבלימה שמורכב בד”כ על הזרוע השמאלית של תומך השרשרת. תפקידו בחיים הוא לזהות בלימה ולנתק את המנוע. מעטים הם היצרנים שהשכילו כבר היום להסתיר את החיווט המציק יחד עם החיישן בתוך השלדה אבל זו מגמה בולטת, שגם אותה ראינו ב Trek Rail. יחד עם חיישן הבלימה יש גם את חיישן לספירת סיבובי הגלגל שגם הוא מורכב על אותו הזרוע. 

גם את כפתורי השליטה במנוע וביצוע הפעולות הבסיסיות אפשר לשפר עוד הרבה: היום הכפתורים נראים לא שייכים, מסגירים את שייכות האופניים לזן החשמלי ומפריעים להעמיד את האופניים הפוך (להחלפת תקר, תיקון שרשרת או כל דבר טכני אחר שעלול לצוץ בשטח בזמן הרכיבה).

מה שניתן לחזות בעניין הוא שת”פים עם חברות שמייצרות חלקי שליטה אחרים: מנוף מוט אוכף הידראולי, בולמים, בלמים, גריפים, שיפטרים ועוד. האינטגרציה תצמצם את ה- footprint שכל העסק הזה תופס. 

עוד דבר שחייב להיעלם הם הכבלים בין הכפתורים לבקר ובין המסך לבקר. טכנולוגיות תקשורת אלחוטיות לטווח קצר יהפכו את הקוקפיט לאסתטי ונקי יותר מחיווט.

לסיכום: eMTB בחיזור ושינוי

זוהי עדיין רק תחילתו של עידן החשמליזציה בעולם האופניים. לכל הספקנים שביננו – צר לנו לאכזב אתכם, אבל כפי שזה נראה כעת התהליך הוא בלתי הפיך ורק הזמן יראה מה ומי יישאר בזירה בעוד עשור ויותר מכך – איך הוא ייראה. בשנים הקרובות נראה שינויים משמעותיים מדור לדור. בתקופה כזו השידרוגים של חובבי החידושים חוזרים להיות תכופים, מה שקניתם אתמול הרבה פחות רלבנטי מחר… מצד אחד זה כיף ומעניין יותר, ומי שמתחדש יקבל יתרון טכנולוגי משמעותי על חבריו, אך גם קצת מתסכל אם הקנייה שלכם היא מהדור הקודם.

מאת: ודים לינצקי
צילום: עופר עברי, ודים לינצקי, יצרנים