עידו מגן התגלגל לעולם האופניים (כפל משמעות במקור) במקרה, התקדם לייבוא וניהול עד שהתאהב בעולם בניית הגלגלים. ב-2018 ייסד יחד עם שותפו את מותג הגלגלים המקומי Fiber שכבר בנה למעלה מ 1,200 גלגלים ומציע גלגלים מודרניים שנבנים בהתאמה מלאה לרוכב הרוכש.
מרכיבה על אופנוע לסדנת המכונאי
לשאלה “איך הגעת לעולם האופניים” עידו משיב לי ש”ממש במקרה”. בשנות ה-2000 המוקדמות היה רוכב על אופנועי מוטוקרוס וחבר הציע לו בזמנו להתנסות באופני הרים. התחביב העמיק, הוא התחבר לאסף ורניק וברונו איסקוביץ’ שלקחו אותו לכמה רכיבות ומשם החיידק נכנס. באותה תקופה הוא ניהל מסעדה אך התחיל להבין שהוא רוצה לעסוק באופניים באופן מקצועי. אסף ורניק פתח את הסניף של רוזן ומינץ בתל אביב והוא התחיל לעבוד שם עד שעבר לסלאלום המיתולוגית בחשמונאים, שם באמת בנה את עצמו בתחום.
הגלגלים תפסו את תשומת הלב
בסלאלום, לאחר שהמנהל דאז עזב, עידו עבר לנהל את המקום. שם התנסה בכל התפקידים כולל מכונאות וניהול. בנוסף, בסלאלום התחילו לייבא מותג קנדי בשם Cove ולהיות כנקודת המכירה שלהם בארץ, מה שנתן לעידו היכרות עם מאחורי הקלעים של עולם האופניים ועסקי היבוא. “תמיד נמשכתי לגלגלים ובחור בשם אילון שלוש שעבד שם (בהמשך אגב עבד בהונדה רייסינג ב F1) לימד אותי לבנות גלגלים. בשלב מסויים התחלתי גם לבנות גלגלי מאביק ועוד. האוריינטציה שלי הייתה בניות של גלגלי דאונהיל שדרשו קשיחות וחוזק.”
כבר מההתחלה, עידו מציין, אהב את הקונספט ששפיץ אינו רק יתד אלא גם קפיץ ובהתאם דגל בשפיצים בעובי 1.8 מ”מ בתקופה בה הקונצנזוס היה 2 מ”מ. בהמשך הדרך עבר לארה”ב ושם עבד בתעשיית האופניים, שם התמקצע עוד. המקום היה עושה בעצמו את אפיון הלקוח ובונה גלגלי קאסטום ללקוחות שלו. שם עידו למד יותר על כביש, קרוס, משקלים, דינמיות, וכל מה שהופך גלגל להיות יותר מורכב ומחודד.
“לצד זאת התחלתי להבין בקשרים ואחורי הקלעים של התעשייה”. ההבנה של אילו מותגים הם מפעל (GIANT) ואילו אינם מפעל. המשמעות היא שרוב החברות שאנחנו מכירים הן לא יצרניות אלא מתכננות ומשווקות במודל FabLess את המוצרים שהמפעלים בונים עבורן. לחלק מהמותגים יש מספיק טכנולוגיה וידע כך שהם יכולים לבקש ולאפיין את המפרט הרצוי ברמה פרטנית מאוד ולכן יש גם הבדל בין מותגים למרות שהמוצר מגיע מאותו מפעל.
אפשר ליהנות מכל האפשרויות
ב-2018 עידו ייסד יחד עם גיל בניטה, הבעלים של בייק דיל, את מותג גלגלי פייבר. עד היום הם בנו למעלה מ 1,200 גלגלים. עידו מוסיף כי בגלגלים, בשונה משלדות ומערכות הילוכים, אין טכנולוגיה חדשנית משמעותית שמשנה את כל המשחק (“Game Changer”). כל הטכנולוגיות נותנות מאפיין ספציפי שונה של הגלגל. היום שיטות העבודה הן עם מערכות דיגיטליות בשלב התכנון, הבנייה והכיוון כדי לקבל גלגל מאוד חזק, מאוד אמין, מאוד יציב ועדיין עם תכונות שנותנות דינמיות. “בשורה התחתונה אנחנו יודעים לצאת עם סט ברמה ובמשקל דומים למוצרי קצה אחרים אך ב 30-50% פחות מהמחיר.”
חשוב גם להבין כי מנהרת רוח לא מדמות את הרכיבה בתנאי אמת. היא נותנת אינדיקציה מסוימת אבל לא אינדיקציית אירו. אם היה גיים צ’יינג’ר כולם היו משתמשים בזה. ישנן חברות שיש להן השקעה גדולה במחקר ופיתוח. האמריקאים לדוגמה הולכים לחישוק הכי רחב שיש וגלגלי זיפ היום הם בעלי רוחב פנימי של כ-25 מ”מ. האירופאים לעומת זאת על הצד הצר יותר עם רוחב פנימי של 21 מ”מ. חישוקי הכביש ש Fiber מייצרת הם ברוחב פנימי של 21.5 מ”מ ורוחב חיצוני של 30 מ”מ.
“אני מאמין ברוחב פנימי רחב אל מול הקורלציה של הצמיג. אם כל המשתמשים שלי על צמיג 25-28 אז אין טעם שהחישוק יהיה יותר רחב מזה”. עידו מוסיף כי ברוב המקרים רוחב החישוק לא ממצה את הפוטנציאל שלו משום שהרוכבים לא יורדים ללחץ האוויר הנמוך יותר לשם כך. היתרון היחיד שמקבלים הוא אוירודינמיות, שזה לא מבוטל, אבל בנוסף אפשר גם לקבל נוחות וגלגול טוב יותר על הכביש אם יורדים ללחץ האוויר הנכון.
מה הופך גלגל לגלגל טוב
מה חשוב שיהיה בגלגל טוב?
דינמיות – סופג ויברציות, עוקב אחרי הקרקע, ומשמר את החיים של החישוק יותר טוב. במקום שיהיה מחובר יתד מחובר משהו שהוא יותר קפיצי. אנחנו מחפשים להרחיב את הספקטרום ולהיות גם וגם. אנחנו עושים את זה החל מגיאומטריית החישוק, החומרים שלו. בבחירת השפיצים, בבחירת השזירה. ובבחירת הנאבה שהיא מה שקובע את הגיאומטריה שגורמת לשפיצים להיכנס בזווית מסוימת לחישוק. מבחינת זווית הכניסה לחישוק, המטרה היא שזווית הכניסה של השפיץ לנאבה ולגלגל תהיינה שוות.
ככה אפשר להעמיס הכי פחות שאפשר על הגלגל. ישנה אבולוציה תפיסתית בתעשייה, לדוגמה היצרניות לא קפצו מ-10 ל-12 הילוכים למרות שהאתגר לא היה טכני. הרעיון של כל זה הוא גם שחברות חייבות למכור עוד גלגלים ולייצר שיווק. היום אין מוצרים שהם באמת גרועים. כל מי שיקנה גלגל מודרני של מותג טוב ואמין ייהנה, אבל לא בטוח שיהנה במלוא הפוטנציאל. ב Fiber מנסים להתאים לצרכן את היסודות המתאימים לו: השפיצים, החישוק והבנייה.
מותג ישראלי שמכוון ללקוחות ישראלים
אז בוא נדבר רגע על ישראל. אילו גלגלים מתאימים לנו?
“בכביש אני ממליץ על סטים אסימטריים כלומר בפרופיל גבוה יותר בגלגל האחורי לעומת הקדמי. רוחב של 44-50 ו 38-44, בהתאמה, יהיו אידיאליים עבור רוב רוכבי הכביש בישראל שמאופיינים בעל כורחם בריבוי מישורים. מבחינת המשקלים, סט של 38-44 שוקל סביב ה-1,330 גרם ו 44-50 סביב ה- 1,370 גרם.”
בשטח, רוב הרוכבים בישראל משתייכים לקרוס קאנטרי, מה שדורש גלגלים שהם יותר קלים. הרוחב הפנימי שלהם הוא 28 מ”מ והוא אופטימלי לצמיגי 2.2-2.3 אינץ’. העומק של החישוק רדוד יחסית עם 24 מ”מ מול המתחרים בני 27-28 מ”מ. “אנחנו מחפשים יותר איזון מבחינת ההתאמה הרדיאלית. יותר ספיגת ויברציות ועמידות של החישוק באימפקטים וכל זאת עדיין בלי לוותר על הקשיחות.”
במה שוגה הצרכן הישראלי בבחירת גלגלים שלו? מה אתה חושב על הצרכן הישראלי בכלליות?
לכל מדינה יש את ההטיות הייחודיות לה. הצרכן הישראלי הוא עם אוריינטציה למשקל מול שקל. מצד שני אנשים אוהבים בלינג וייחודיות. בגדול הצרכן הישראלי מאוד מוטה שיווק ופחות מוטה ידע וטכנולוגיה. לשמחתי בהרבה פעמים קיימת פתיחות להקשיב וללמוד שזה לא מובן מאליו. גם בחוויה רוב הצרכנים שאני פוגש פתוחים לראות אם החוויה עצמה יותר טובה. מבין כל עולם הכביש, טריאתלטים הם הכי שמרנים ופחות בקשב לטכנולוגיה, לכן רובם המוחלט עדיין על וי ברקס.
האם הגלגלים שלך מתאימים לכל רוכב?
כן. בנינו סט גם ללקוח ששוקל 150 ק”ג. אני יכול לעשות מה שאף חברה לא יכולה לעשות. זו המשמעות של להיות באמת קאסטום. יש לנו את הציוד, הידע ואת ההבנה איך כל חלק עובד.
בקרת איכות ואחריות
איך אתה מתמחר? מהי שיטת התמחור שלך?
“אני מנסה לתמחר לא הכי זול כי המוצרים מאוד איכותיים, טכנולוגיית הבנייה והשירות הם ברמה הטובה ביותר ובשאיפה ברמה עולמית. מצד שני אנחנו גם היצרן אז אנחנו יכולים לגלם במחיר לצרכן את היעדר היד הנוספת בשרשרת האספקה. הרעיון הוא ליצור גלגלים ברמה הגבוהה ביותר בכל פרמטר שוק (ביצועים, נראות, משקל ותחושה) במחיר הוגן. זה עדיין לא זול.”
“איך אני קובע את המחיר הסופי? אני רואה וחי את השוק ומסתכל על העלויות הישירות והעקיפות שלי, של הידע והמקצועיות. אני מתמחר בצורה שהיא הוגנת לא רק בראייה של מעמד המכירה אלא כ שהלקוח הוא לקוח לכל זמן שהגלגל ברשותו ואני כאן עבורו. האחריות על המוצרים שלנו היא לשנתיים מפני פגמי ייצור סדק או כל דבר שלא נוצר כתוצאה מאימפקט חיצוני. אם יש דיפורמציה מאימפקט חיצוני אז האחריות שלנו מכסה קבלת חישוק והחלפת החישוק בעלות נמוכה וקבועה מראש. היא מועברת עם הגלגל גם ליד הבאה של אותו גלגל, בעלות מסוימת אבל עדיין נמוכה וקבועה.”
מה אתה משנה בכל גלגל? מה אתה יודע היום שלא ידעת לפני שנה על בניית גלגלים?
“אני יודע לחדד יותר טוב את המוצר שלי פר לקוח, יודע שמהירות הבנייה + דיוק המתחים = איכות בבנייה. מהירות, כי אני רוצה לשחק עם המתחים כמה שפחות בכמה שפחות מהלכים באופן יחסי. אם אני עובד עם חישוקי אלומיניום התהליך טיפה יותר איטי. באלומיניום אנחנו עם חישוקים של Duke. היום אני מותח גלגל ומביא אותו לתוצר הסופי המדויק בטולרנס של 0.25 מ”מ בסטייה כוללת. (לעומת סטדנרט של מ”מ שלם) ובדיוק של 5% מתח שפיצים תוך 25 דקות.”
איך אתה יכול לסמוך על בקרת האיכות של הספקים שלך?
“בתור נקודת הביקורת האחרונה ומי שבונה את כל הגלגלים בעצמו, אני רואה ומרגיש את המוצר בכל שלבי התהליך לרבות המתחים של השפיצים וכל מה שקורה בגלגל. בעזרת מתח אני יודע הכל על הגלגל וככה אני יודע אם איכות המוצר טובה”. “כשאתה בונה גלגל זה המקום שבו אתה יודע בצורה הטובה ביותר אם הכל פיקס. גם גלגלים של חברות גדולות כושלים ובחלק מהמקרים בצורה קשה. אין דבר כזה שלא ייתכן כשל. תמיד יש, במיוחד במאסות גדולות וחשוב לזכור שמהות הקרבון היא עדינות.
השאלה הנכונה היא האם הכשל שלהם יהיה כשל קריטי ברמה כזו שהגלגל מתפרק באמצע רכיבה. למפעל שלי יש בקרת איכות ומסמכים ואלמלא ידעתי את הדברים האלו לא הייתי במגע עמם. ראיתי גלגלים מכל הרמות מתפוצצים מחימום של עצירה וזו אחת הסיבות שאני עובד כמעט רק עם גלגלים למעצורי דיסק. אני עושה גם וי ברקס אבל הרבה הרבה פחות ואני לא מחזיק כאלו במלאי.”
סדנת ניהול לחצים
לסיכום, הגלגלים הם רכיב מאוד חשוב באופניים שמשפיע מהותית על חווית הרכיבה. אך להצטייד בזוג גלגלים טובים זה לא מספיק וצריך לראות גם שהצמיגים רכים ושלחץ האוויר בצמיג מתאים לשילוב של גלגל / צמיג / רוכב.
בפיבר שואפים לייצג גלגלים שלא מתחרים בכל מיני מותגים סיניים, לרבות המוצלחים שבהם, אלא מתחרים מול גלגלי קצה מהעולם שאנחנו רגילים לראות על אופניים מדוגמים עם מדבקות גדולות ובולטות על הגלגל.
“יש לי לקוח שאמרתי לו את הלחצים שהוא צריך לפי מחשבון הלחצים של סראם. הוא בפועל מילא יותר ממה שהיה אמור וחבל לי. כשלקוח משלם הרבה כסף על מוצר שכולל תשומת לב לכל פרט אבל אז לוקח את המוצר ולא ממצה אותו. כשהוא שינה את הלחץ ללחץ הנכון פתאום הוא הבין איך אמורה להרגיש חווית הרכיבה.”
ההשפעה של זה היא שכשיורדים בלחץ אוויר הופכים את הצמיג ליותר רגיש בתחילת המהלך אבל אוויר הוא פרוגרסיבי ולא ליניארי. ישנה גם חשיבות גדולה לכך שהצמיג גם הוא יהיה מודרני ורך עם הגמישות הנדרשת.
מאת: אדם סימן טוב
צילום: אדם סימן טוב, ניר לוי
⬇️⬇️⬇️ אגב, שמת לב למלבנים האלה לשיתוף כתבות? אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך