מחשבון הרכיבה הקטנטן של גרמין: ה-830, עתיר פיצ'רים ואפשרויות, מציג מעבד חזק בהרבה מקודמו, ומסך מגע שהופך הכל להרבה יותר ידידותי. המכשיר מתומחר בעת המבחן ב 2190 ש"ח- וניתן לרכישה באתר גרמין ישראל.

אי אפשר בכתבה אחת לכסות את כל הדברים שיש במכשיר (אלא אם אתה כותב ספר הפעלה בכל כתבה סטייל DC rainmaker), אז זו כתבת היכרות. בהמשך אנסה להיכנס יותר לעומק לתכונות מסוימות.

כמה הבדלים עיקריים ממכשירים אחרים

לפני שנצלול ל 830- נאמר שיש לו גם אח: 530 ובטח אתם שואלים קודם כל מה ההבדל? שני המכשירים נארזו במארז כמעט זהה, מסכים דומים בגודלם ופונקציונליות די דומה. מסך המגע הוא ההבדל העיקרי והדרמטי למדי בינהם, ולפחות משימוש ב 830 (לא בחנתי את ה 530) הוא בהחלט להיט נוח. 

ב 530 תמצאו עוד שני כפתורים מימין שלא צריך ב 830, ועוד כפתור כפול בצדו השמאלי. את הפקדים האלה תצטרכו כי אין לכם כפתורי מסך כמו ב 830. יש גם כמה הבדלים פונקציונליים, כמו העדר היכולת להקליד כתובת לניווט ב 530 ובכלל להגדיר מסלול מהמכשיר עצמו. 

מי שמנווט בסינגלים, ישמח לדעת שה 830 הוא היחיד מבין כל המכשירים כעת שתומך גם ברשת הגלילאו האירופאית, שיש לה דיוק עדיף על ה GPS האמריקאי והגלונס הרוסי (כן, גם ה 1030 הגדול ואהוד על המנווטים אינו כולל אותה). ביחס לדורות קודמים כמו ה 520 הרי שמדובר בקפיצת מדרגה די משמעותית מבחינת תגובתיות מסך ויכולות החישוב והמהירות של הצ'יפ, הוספת הרבה מאוד פונקציות תוכנה וגם הוספת קישוריות Bluetooth smat לסנסורים חיצוניים.

הכירו את ה 830 – חומרה

המכשיר מתבסס על מארז קטן יחסית ושוקל 80 גרם. בעיני זה הגודל הקלאסי למחשבון רכיבה שצריך להיות מינימליסטי יחסית על הקוקפיט. ברור שלניווטי שטח מסכים גדולים כמו של סדרת ה 1000 נוחים אבל אני אישית מעדיף את המחשבונים הקטנים. הוא גם לא "שמן" מדי בגובה. זה ממש בול כמו שצריך להראות מחשבון רכיבה לטעמי! 

כפתורים פיזיים יש רק שלושה. כפתור בצד שמאל למעלה עם סימון אדום הכפתור הזה גם מאפשר לנעול את מסך המגע למניעת הפעלות לא רצוניות. עוד שני כפתורים למטה- אחד להתחלת וסיום רכיבה, ואחד להתחלת וסיום Lap. היות ויש מחזיקי כידון שמורידים את המכשיר לגובה הכידון ואז הגישה לחלק התחתון נפגמת- עדיף לטעמי כפתורים בצד על התצורה הזו. 

כל השאר – נעשה במסך המגע – משהו שלא אהבתי עד היום במחשבונים, אבל הוא שופר ללא הכר ומגיב מהר ומוצלח במכשיר הזה! חלק מזה הוא מעבד חזק יותר וחדש שהוכנס למכשיר הזה. עוד היבטים פיזיים: הטעינה והממשק הוא עם MicroUSB ולא USB-C החדש יותר (חבל, זו נקודה שכבר צריך לעדכן).  למטה: ממשק הסיבוב המוכר של גרמין למחזיקים על הכידון- המוצלח ביותר מבין אלה שאני נתקלתי בהם עד היום. 

זמן השימוש עם GPS הוא 20 שעות (תאורטיות, זו הצהרת יצרן ללא קישוריות להערכתי) ורוכבי ה Bikepacking בטוח יתעניינו בחומרה נוספת שאפשר להתקין עם המכשיר הזה: מטען נייד שמתחבר למחזיק המחשבון מלמטה ויאריך דרמטית ל 40 שעות. אני משתמש בפורמט לא חסכני- אוהב קונטרסט גבוה במסך וזה הרגיש לי מעט קצר בשעות בין טעינה לטעינה, אבל עם הנצנץ שאני ממילא צריך לטעון, במילא כבר הטקס הזה צריך להיערך בתום רכיבה.

המסך- בגודל 2.6" ורזולוציה של  246×322 פשוט מצוין ברכיבה. כמובן שהוא עמיד לגשם (תקן IPX7) כל עוד הקפדתם על סגירת דלת שקע הטעינה.

ברונלייט מוסרים לי גם שתמיכה בעברית (נוטיפיקציות) תהיה זמינה כבר במהלך אוקטובר 2019.

התקנה קלה

בקופסה: כל הבייסיקס שאתם מצפים- המחשבון, התקן כידון וגומיות, וגם זרוע קדמית ארוכה וכבל. פותחים את המכשיר והוא טעון מספיק (מעל 50% מהקופסה) כדי לאפשר להתקין התקנה ראשונה, שהתגלתה כמרשימה מבחינת הקלות והדרך בה היא מובילה אותך דרך כל ההגדרות. אתה מדליק את המכשיר ופשוט מתחיל לקבל ממנו הוראות – תוריד את האפליקציה, תתחבר לגרמין קונקט (שירות הווב של גרמין), פיירינג בין הטלפון למכשיר (וסדרת הרשאות ארוכה שתאפשר לכם קשר בין המכשיר לטלפון- להצגת שיחות, הודעות, קישוריות וכו'), חבר סנסורים כגון מדי וואטים, חבר את הסטראטווה, חבר את רשת ה WiFi הבייתית וכו'… והכל בפשטות רבה, כפתורי נקסט נקסט נקטסט. כל הכבוד גרמין! בשפה המקצועית זה תהליך שקרוי Onboarding והוא בוצע פה למופת. 

בעיה אחת התגלתה בכל זאת לאר ההתקנה, כאשר ניסיתי לבצע את אחת הפעולות הראשונות שעושים: עידכון גרסת התוכנה במחשבון (באמצעות האפליקציה, דרך ה WiFi) ההתקנה נתקעה על מסך מואר בתהליך כלשהו- והיה צריך לרוקן סוללה לגמרי כשהמסך דלוק.

קישוריות

גרמין הביאו לקצה את הקישוריות לרשת. 

  • לשירותי צד ג' (סטראבה וכו') באמצעות הנייד ובלותות'. ממש לאחרונה הודיע Today's Plan למשל שהיא הוסיפה את הפיצ'ר המאפשר סנכרון אוטומטי של יומן האימונים והאימונים עצמם אל Garmin Connect וכניסה אליהם מהמחשבון. 
  • עוד קישוריות מגניבה היא לחומרה מסביב – למערכות ההילוכים/ Di2 של שימנו ולנצנץ היום Flare של בונטרגר. החיבור לאלה יציג לכם את זמן הסוללה בהם, ויאפשר לכם לשלוט במכשירים מהמחשבון. 
  • הוא מתחבר גם ל WiFi, מה שמייצר סינכרונים מאוד פשוטים ואוטומטיים בין המכשיר ל- Garmin Connect (וכמובן החיבור הטריוויאלי והעובד מצוין לאפליקציה- לא צריך להתעסק עם העלאת האימונים, זה קורה לבד).

תכנון מסלולים

  • כביש וניווט- המכשיר עם מסך מגע ואפשר לתכנן מסלול בגרמין עצמו- להכניס ולחפש נקודות עניין וכתובות, לשרטט אותו ב 830 עצמו. המסלול שתכננתם ישמר תחת תפריט הניווט ב "Saved courses".  אישית אני מעדיף להוריד מסלולים או לתכנן על המחשב ולא במכשיר עצמו, וגם לא חושב שמחשבוני רכיבה יחליפו לי את השימוש ב Google Maps למציאת נקודות עניין. 
  • תצוגת עליות – המכשיר לבד קולט את העליות שלכם, ומציג אותם במסך ואת המיקום שלכם וכמה נותר לכם להשלים. נחמד מאוד כשאתם בחו"ל ולא מכירים את המסלול כמו בארץ.
  • אופני הרים וסינגלים- יש פה אינטגרציה לאתר Trailforks  לניווט בסינגלים בכל העולם… כן- לא מעט סינגלים בישראל בפנים. באמצעות הקישוריות לאפליקציה, מקבלים אפשרות משיכה של מסלולים מהאונליין. 

מעקב ביצועי ספורט

החזית הבאה של גרמין בתחרות עם כל האלטרנטיבות הזולות יותר היא האנליטיקה: למדוד הכל כולם יודעים, וההבדל עובר אל התוכנה, ומה עושים עם המידע. נכנסים לתפריט My Status ושם הכל נמצא (לאחר שבועיים של אימונים לפחות):

  • המחשבון יודע לספק פידבק ספורטיבי למתאמנים לגבי ה VO2Max, וכמה עומס אימונים יש עליכם וזמן התאוששות מומלץ. 
  • הוא יתריע ויזכיר לשתות ולאכול (לפי הנתונים שלכם ועומס האימון, טמפ' וכו') ויאפשר לכם להכניס כמה בפועל שתיתם במספר הבקבוקים, ואכלתם בקלוריות. 
  • כאמור אפשרות להכניס את האימונים שהכנתם- או מתוכנות צד ג', בין אם לביצוע בחוץ או על הטריינר.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

פיצ'רים מיוחדים לרוכבי שטח

כבר בפתיחה ראשונה תגלו מסך תצוגה חדש ומסקרן שבו יש פרמטרים חדשים לאופני הרים.

  • "Grit" – מעין ציון של רמת הקושי לרכיבה שלכם, כדי שתוכלו להשוות קושי בין מסלולים שונים. עיקר המאמץ משויך לגובה מצבר ועליות, אבל זה מסכם את זה בציון.
  • "Flow” – ציון שמדרג את הזרימה שלכם בסינגל! אין ספק שזו אחת היכולות החשובות לרוכב, וגרמין לראשונה מנסים למדוד ולכמת את זה. מעניין!
  • מדידת מרחק וזמן בקפיצות– כן, כעת אתם יכולים לדעת בדיוק כמה קפצתם, אם כי את הוויפים היפים שלכם הוא לא ידע להכניס למספר כנראה. 
  • חנות אפליקציות – Connect IQ
  • עוד פיצ'רים חדשים: התראת גניבה ואזעקה על המכשיר ובסלולר, מציאת המכשיר אם הוא נפל או אבד, מידע על איקלום לגובה ולחום ועוד ועוד..

 

תצוגה, סוללה

בחרתי ברמת תצוגה וקונטרסט גבוהים יחסית על חשבון סוללה, ומצד שני הורדתי את השימוש בלוויני הגלונאס (ה GPS הרוסי) כדי לחסוך בה מעט. התצוגה טובה, ואין בעית קונטרסט גם אור יום. בד"כ מסכים צבעוניים הם לא הכי קונטרסטיים שיש, אבל פה המסך מצוין גם בשמש ישירה וחזקה. 

אבל-  בסה"כ זמן הסוללה המוצהר של כ 20 שעות הוא גם תאורטי וגם אינו ארוך במיוחד – רוב המשתמשים יפעילו חיבור לאפליקציה ול WiFi הביתי ואז הסוללה שורדת הרבה פחות. בפועל הצלחתי לרכוב בטעינה אחת בערך כ 10 שעות, מה שאומר שאם לא רוצים להתקע ברכיבות הארוכות של סופ"ש, עדיף לטעון אחרי כל שתי רכיבות בערך. לחובבי הבייקפאקינג יש לגרמין עוד סוללת הארכת טווח המתחברת למכשיר (Powerbank קטן לאופניים- שקצת מזכיר בגודלו ועיצובו את המחשבון עצמו)  שמכפילה את זמן השימוש.  

חווית משתמש

כמו בכל מכשיר, ההתרגלות נדרשת. אבל אין ספק שמסך המגע מקל על הרבה מהעיסוק במכשיר הזה.

בקצרה השיטה היא כדלקמן: מסך הבית כולל כמה כפתורים בהיררכיה (חשיבות והבלטה) שונה. אחד מהם מתחלף- פרופיל הרכיבה שמשתנה בין הרים, כביש ו indoor (ואפשר להוסיף עוד, למשל- פרופיל אופני הרים חשמליים) את רוב ההגדרות שלכם עושים בתוך כל אחד מהפרופילים האלה. שם אתם מגדירים איזה מסכים תרצו ומה יהיה בכל מסך. 

מתחת לפרופילי הרכיבה יש עוד 4 כפתורים: ניווט, אימון, IQ ותפריט. 

  1. ניווט- מכניס אתכם לתפריט של כניסה למפה, מציאת מסלולים או יצירה שלהם בשטח ובכביש.
  2. אימונים- מכאן תמצאו את רשימת הכאב שלכם- האימונים ותוכלו לקבל תפריט אימון מהמחשבון. 
  3. IQ – אזור אפליקציות צד ג' שמורידים באמצעות האפליקציה של גרמין קונקט- כמו סטראבה ו Trailforks. 
  4. תפריט – עוד מגוון גדול מאוד של אפשרויות כמו היסטורית האימונים, פרופיל אישי, חיבורי סנסורים ועוד הגדרות.

להתחלת רכיבה: לוחצים על הכפתור הפיזי התחתון (כפתור קטן במיקום מעט בעייתי לעומת כפתורי הצד הנוחים יותר) ואז מתחילה הרכיבה. לסיום- שוב לחיצה על אותו כפתור ואישור בטאצ' לשמירה. מבחינת חווית משתמש צריך טיפה להתרגל בהתחלה, ובמיוחד להבין איך חוזרים מכל נקודה לעמוד הבית. 

לגבי Trailforks – ניסיתי לרכוב גם איתו. על הנייר זה שירות אדיר (זה לא של גרמין אלא אפליקצית צד ג', כמו סטראבה למשל)- אני חייב להודות שקצת התאכזבתי מזה: אין ממשק חיפוש לפי שם הסינגל, ובנסיון לאתר את הסינגלים באיזור קנדה למשל, יצאו לי רק סינגלי בן שמן. אולי עדיף בכל זאת להוריד מראש מסלול ולהתמקד בו ולא להסתמך על חיפוש סינגל באזור בו אתם נמצאים- שזה ה Use Case של האפליקציה הזו. 

בסיכום הרכיבה- הסטטיסטיקות והמידע פשוט מרתקים ומפורטים מאוד- אתם מקבלים שם הכל, כולל עידכון של ה VO2 max שלכם אם הוא קלט כזה, חלוקות מדויקות של העבודה לפי דופק או וואטים, אינדקסים לעומס האימון וכו'. 

השורה התחתונה

גרמין מובילת השוק ללא עוררין, חייבת להישאר חדה ורלבנטית: עולם המחשבונים לרוכבים נהייה תחרותי עם טלפונים מצד אחד, עוד מותגים שמתחילים לתפוס נוכחות (Wahoo ו Lezyne)… ומה שמדהים הוא שהיא מצליחה לעשות את זה פעם אחר פעם באופן מרשים. דוגמה נוספת למצוינות שלה הוכחה בשני מבחני הדיוק שערכנו לשעונים מתוצרתה בראנפאנל- למדידת המרחק ולמדידת הדופק מהיד שם היא ניצחה את המתחרים בדיוק המדידה.

המגמה הנוכחית היא להוסיף מידע רלבנטי למשתמש- ומאחר ויש הרבה סוגי משתמשים בשטח ובכביש, גרמין לקחה את זה לטאצ' שעובד מעולה, ולכמות פיצ'רים די מטורפת שנכנסה ל 830. המאמץ הוא לפתור סופית את בעיית הניווט גם בשטח וגם בכביש, יותר אפשרויות למתאמנים הרציניים באנליטיקות ואימונים, וחידושים במידע לרוכבי שטח וסינגלים. 

שתי נקודות הביקורת העיקריות הן כמובן המחיר שהוא מהגבוהים, ואפשר לשאוף גם ליותר זמן סוללה בין טעינות. מי שצריך פשוט תצוגת מרחק, זמן, וואטים לרכיבה עצמה- לא צריך להשקיע את הסכומים האלה וגם לגרמין עצמה מחשבונים זולים יותר. מי שרוצה מכשיר עתיר אפשרויות, נוח מאוד למשתמש, ומעולה לניווט, ובכלל- אוהב לראות את הכי קצה מול העיניים שלו ילך על זה. 

האם כדאי לשדרג אליו מהדור הקודם? זה תלוי בכמה אתם רוצים ויכולים להשקיע בעצמכם. הפערים במהירות התגובה ואיכות הטאצ' בהחלט יורגשו.


חדשות בייקפאנל בטלגרם- כנסו: https://t.me/BIKEPANEL