במסגרת מרוץ החימוש של יצרני ה e-BIKE להארכת טווח הסוללה הפרקטי מצד אחד והקטנת המשקל מצד שני, גם חברת BH הספרדית הוותיקה הצטרפה למרוץ. החברה מציגה את גרסתה למתמודד על הכתר אליפות המשקל הקל בחשמלי עם אופני iLynx Trail Carbon
כשהגעתי לאסוף את אופני המבחן (דגם 8.7), לא ידעתי איזה דגם בדיוק מצפה לי וברגע הראשון כשהאופנים הוכנסו לסדנה להתאימם למשקל ולגובה שלי, הנחתי שמישהו טעה והביא אופניים “אנלוגיים” (לא חשמליים). רק לאחר מבט נוסף הבנתי שמדובר באמת ב eMTB שלא נראה כזה במבט ראשון.
לאחר התאמת האופניים, הכנתי את עצמי לקראת מלחמה קלה במאמץ להכניס את האופניים לרכב, בתור מי שרגיל להעמיס לרכב אופני כביש קלילים או אופני קרוס קאנטרי קלים יחסית, ציפיתי למאמץ משמעותי. להפתעתי המשקל היה בטווח הסביר ובתוך רגעים ספורים האופניים מצאו את מקומן ברכב ואני במושב הנהג ללא גב תפוס. תובנה ראשונה כבר נחתה: ההבדל מהחשמליים הכבדים הוא בעל חשיבות גדולה עוד לפני תחילת הרכיבה.
קבלו את הכתבות שלנו בווטסאפ!
מחשמל iLynx
אופני BH iLynx Trail Carbon, אופניים חשמליים נאים במיוחד שבמבט ראשון יכול בהחלט להטעות ולהראות כמו אופני הרים אנלוגיים. האופניים במשקל של 19.36 קילו, עם סוללת 540 וואט לשעה ומנוע פרי פיתוח עצמי של החברה ששוקל בעצמו 2.1 ק”ג ומספק מומנט פיתול של 65Nm. מנוע ה-2EXMAG קל יותר מקודמו ושומר על כל המאפיינים של הגרסה הקודמת שלו. הודות לגודלו הקומפקטי, מידת ה Q-Factor קטנה והוא מציע תנוחת דיווש טבעית.
בנוסף, לפי טענת היצרן, כאשר המנוע אינו מסייע ניתן לדווש ללא גרר נוסף, כאילו מדובר באופניים רגילים, וזה כידוע לכל מצב בו עוברים את ה 25 קמ”ש החוקיים של תמיכת המנוע, משמעותי מאוד. בגרסה החדשה של המנוע BH השתמשה בחיישן מומנט טלמטרי וחיישן מהירות חדשים, אשר נותנים סיוע פרוגרסיבי של עד 300%. לפי טענת היצרן, המידע שנאסף על ידי שניהם והתוכנה החדשה מאפשרים למנוע לספק סיוע לרוכב בצורה חלקה וטבעית. הסיוע עובד עד ל- 110 סל”ד.
הסוללה והאפשרויות שעמה
לפי מפרט היצרן, הסוללה המובנית של 540 וואט אמורה לספק טווח של 130 ק”מ לכשעצמה. בעזרת סוללת ה-Xpro הנוספת (תוספת של עוד 180W שנותנים ביחד כבר 720Wh), המותקנת דרך מערכת Plug & Ride במקום בקבוק על הצינור התחתון, ניתן להגיע לטווח של 175 ק”מ. הסוללה הנוספת כבר מעלה את משקל האופניים ל 20.4 ק”ג.
תוספת סוללת ההרחבה מגיעה כחלק מהאבזור בחלק מהדגמים ובאחרים נדרשת רכישה נוספת. הדגם שבמבחן היה ללא סוללה כזו אבל לאור מבנה השלדה ברור שיש כאן דילמה קטנה, הארכת טווח הרכיבה או בקבוק מים? אין אפשרות לשניהם או מקום למתקן מים נוסף. אני מניח שעבור רוכבי שבילים קלאסיים אשר נוהגים לרכוב עם תרמיל שלוקר על גבם, הארכת הטווח במקום מתקן לבקבוק, תהיה האופציה המועדפת לטיול משמעותי. עדיין- יש יתרון לא קטן בהורדת המשקל ובהחזקת הבקבוק לבוקר קז’ואלי בבן שמן או היער הקרוב אליכם, הרי לא כל רכיבה היא אפיק מדברי.
שליטה במנוע
BH iLynx Trail מוותר על התצוגה כדי לפנות מקום ל-iRemote המינימליסטי החדש. יש לו 3 לחצני רטט למעבר בין מצבי הסיוע, הפעלה וכיבוי של מצבי מנוע. כמו כן, הוא מצויד במערכת תאורת LED המציגה באופן ויזואלי את רמת הסוללה ומצב הסיוע בזמן הרכיבה.
ה-iRemote תואם למכשירי Garmin, ומאפשר צפיה במגוון נתוני מערכת נוספים, כגון מצב סוללה, מהירות, קצב, טווח וכו’. כמו כן, דרך אפליקציית BH iConnect, ניתן לשנות מספר פרמטרים, כמו למשל, אחוז הסיוע וההאצה של כל אחד ממצבי המנוע.
נראות זורמת וחלקה
מדובר באופני הרים נאים בהחלט ובעלי עיצוב זורם וחלק, בהחלט אופניים בעלי נוכחות, כאלה שגורמים לרוכבים אחרים לסובב ראש בסקרנות. מרבית הכבלים מנותבים לתוך ה Head Set דבר שמוסיף למראה הנקי והזורם. גם חבק חיזוק מוט האוכף לא נראה ויזואלית. במקומו ניתן למצוא מכסה פלסטיק קטן בקצה של הצינור העליון ותחתיו מסתתר בורג לחיזוק המוט כפי שמקובל כיום במספר דגמים של אופני כביש.
באופני המבחן הבורג הזה לא כל כך הצליח להתמודד עם המשקל הממוצע לגמרי שלי ובמהלך הרכיבות נאלצתי מדי פעם לעצור ולהעלות את המוט בחזרה, בד”כ משחה ייעודית פותרת את זה וכנראה אצלי היא לא הוספה.
בולמים, בלמים והילוכים
הדגם שבמבחן (גרסה 8.7) הגיע עם צמד בולמי FOX Factory, מלפנים דגם 36 ומאחור Float X מותאם ל E-Bike. האחריות לעצירת האופניים מוטלת על בלמי שימנו XT בעלי ארבע בוכנות שלוחצות על רוטור בקוטר 200 מ”מ.
על העברת ההילוכים אמון השיפטר הנצחי Shimano SLX שמפעיל ביעילות המוכרת מעביר אחורי Shimano XT. על הקראנק יושבת טבעת קדמית 34T של FSA עם זרועות של Praxis. כראוי לאופני שבילים, האופניים מגיעים עם מוט דרופ של Race Face באורך של 160 מ”מ, ומשלימים את הנוכחות של היצרן גם בשני הגלגלים והכידון. האופניים מיוצרים במידות שבין S-XL.
מפרט טכני
שלדה: קרבון 29, שיכוך מלא 150 מ”מ, ניתוב כבלים פנימי
בולם אחורי: FOX FLOAT X factory
בולם קדמי: FOX 36 FLOAT Factory 150mm
שיפטרים: Shimano SLX
מעביר אחורי: Shimano XT
קראנק: FSA 34T
קסטה: Shimano 12 speed
ברקסים: שימאנו 4 בוכנות, רוטורים 200 מ”מ
גלגלים: Race Face Effect
צמיגים: Maxiss Minion 29/2.5
מוט אוכף / דרופ: Race Face 160mm
סוללה: 540Wh
מנוע: BH 2XMAG2
טווח: עד 130 ק”מ.
משקל: 19.36 ק״ג
מחיר: 31900 ש״ח
לעוד פרטים או רכישה, אנא מלאו את הטופס ויחזרו אליכם בהקדם:
מנוע בפיתוח עצמי
BH בחרו להצטרף ליצרני ה e-Bike עם מנוע בפיתוח עצמי. המידע שפורסם לציבור לגביו מאוד לקוני וכולל רק נתונים יבשים של הספק ומומנט מירביים. גם חפירות ארכיאולוגיות נרחבות ברשת לא הניבו תוצאות בנוגע לטכנולוגיות שהשתמשו בו וגם לא את זהות היצרן. עמימות מוחלטת על גבול ערפל קרב. הסוללה הפנימית ממוקמת בצינור תחתון בעל מראה רזה לעומת אופניים חשמליים אחרים. מבנה הצינור התחתון ביחד עם המנוע קטן המידות, בהחלט גורם במבט ראשון להניח שמדובר באופני שבילים אנלוגיים.
שקע הטעינה של האופניים ממוקם בציר המרכזי של הזרוע האחורית. מיקום מצוין, קל מאוד לחיבור ולמטען יש מחבר איכותי וקשוח עם סימון ברור. השליטה על עוצמת המנוע נעשית באמצעות בקר קטנטן הממוקם על הכידון בצמוד לחבק החיבור של ידית הברקס, הבקר כמעט ואיננו נראה במבט ראשון ובזאת גם הוא תורם למראה האנלוגי של האופניים.
על שלט יש שלושה כפתורים קטנים, אחד לכיבוי ושניים משמשים כבוררים בין מצבי סיועה אפשריים.
החיווי על מצב הסוללה ומצב הסיוע הפעיל מתכנס כולו לתצוגת לד קטנה של ארבעה קווים בלבד. תצורת חיווי זו נראתה בהתחלה מוזרה מאוד בעיניי, אבל לאחר דקות ספורות של רכיבה הרגשתי צורך שוב ושוב לציין את הגאונות שבפשטות, באמת הנדסת אנוש במיטבה שמאפשרת את העברת המידע הנדרש באופן הכי ישיר ופשוט שאפשר.
בשום שלב לא הרגשתי שחסר לי מידע וכל זאת על בסיס ארבעה קווי לד קטנים בלבד, מרשים ביותר. בנוסף תפעול הכפתורים לבחירת מצב הסיוע הינו יעיל מאוד, מהיר ומשתלב באופן מצוין עם תצוגת הלד הקטנה שבכל מצב נראית ברורה, גם תחת שמש ישירה חזקה ודרך משקפי שמש כהים. לחיצה על כפתורי השלט מגיבה בויברציה קלה כחיווי, אם כי לא חושב שברכיבת שטח הרגשתי בה או שהיה בה צורך, צבעי הלד ברורים ואומרים הכל. בנוסף ניתן לחבר את השלט באמצעות Ant+ להתקני גרמין מסוימים או התקן תומך אחר כדי להציג את המידע בויזואליות מורחבת על מסך גרמין.
למנוע יש ארבעה מצבים הניתנים לתכנות מתוך האפליקציה שמתחברת לאופניים בקלות רבה. מצבי ברירת המחדל הם: ECO, ECO+, Power, Boost. ישנו גם מצב נוסף שבו המנוע אמור לפעול באופן אוטומטי בהתאם לאופי הרכיבה והתנהגות הרוכב. מנסיוני, לא הורגש הבדל בין התנהגות האופניים בפועל במצב כזה לבין מצב Boost. כמובן שיש גם מצב ללא סיוע מנוע, מצב שהשתמשתי בו לא פעם במישורים וירידות כדי לעקוף את מגבלת המהירות של המנוע.
גאומטריה
חברת BH משתמש במתלה הספליט פיווט המוצלח כבר תקופה ארוכה והוא עובר בירושה בכל שלבי האבולוציה בדגמי לינקס. מתלה זה מספק תפקוד מצויין להגדרת “יעילות הפידול”. ניתן לראותו לא רק על דגמי BH והרבה דגמים מוצלחים בחברות כמו פיווט עושים שימוש בפלא זה. לא סתם הוא זכה להרבה תקשורת מצד בעלי עניין ולמי שייך הפנטנט. (למי שעדיין סקרן ואוהב רישומי פטנטים ומספרים – הנה לינק לפטנט הרשום של Dave Weagle).
ברמת הזויות, דגם זה מדבר עם האופנה הלא חדשה אבל עדיין נכונה במיוחד לאופניים חשמליים. זווית ראש של 66 וזווית מוט כסא של 75.5 מושיבים את הרוכב בעמדה של יעילות הפידול מצד אחד ויעילות הדריסה מצד שני. עם הכוח שהמנוע מספק, הדריסה של האופניים נהיית החלק המרכזי ברכיבה, ופה הרוכב צריך להרגיש הכי בנוח. אורך האופניים ובמיוחד אורך תומכות השרשרת, לא הכי קצר ואפשר להבין שדגם זה יזרח במסלולים מהירים אך יקשה קצת על תמרון בסינגלים צפופים.
ברכיבה
כבר ברגעים הראשונים של הרכיבה הראשונה, עוד בדרך לשטח, ברור לחלוטין שמדובר באופניים בעלי גיאומטריה ידידותית במיוחד. ישיבה נוחה וזקופה, כמעט ללא העברת משקל אל הידיים. אופניים ארוכים עם מהלך מתלים של 150 מ”מ מלפנים ומאחור וכידון ברוחב 780 מ”מ, מקנים תחושת ביטחון ושלווה ובשילוב עם המשקל העצמי מועברת תחושת רכיבה על קטר שאוהב לרכוב ישר.
עם הירידה לשטח, עדיין בשבילים לבנים ורחבים נשמרת התחושה ממקטעי האספלט, והאופניים מדלגים בקלילות ואפילו מתעלמים משיבושים קטנים בשביל שעלולים להטריד רוכבים על אופנים קלים יותר ובעלי מהלך קצר יותר. ניסיון לרכוב ללא סיוע המנוע על שבילים מישוריים התגלה כאפשרי ביותר ולא נדרש מאמץ מיוחד כדי להביא את האופניים מעבר למהירות שהייתה נבלמת במקרה שסיוע המנוע היה פעיל.
המנוע עצמו משמיע מין זמזום חרישי ביותר, כזה שאיננו מטריד אבל קיים ברקע ומספק פידבק נוסף לעובדה שהמנוע מסייע, יכול להיות שיש מי שזה יטריד אותו, מבחינתי זה סוג של חיווי שקט שרוב הזמן אני בכלל לא מודע לקיומו.
הכניסה של המנוע לפעולה או הפסקת הפעולה שלו מתרחשות בקאט ולא בהדרגתיות וההתנהגות שונה בין מצב עמידה מוחלט לבין מצב שבו האופניים נמצאים בתנועה, אפילו קלה מאוד. כשמתחילים לפדל מיד מהמקום במצב עמידה מוחלט, לוקח למנוע משהו כמו חצי סיבוב קראנק להתעורר ולהתחיל לעבוד, בדיוק כשאתה מתחיל לחשוב לעצמך, “רגע… זה לא עובד?” הוא מתחיל לעבוד. מצד שני, אם במצב עצירה מוחלטת דוחפים מעט את האופניים לפנים, אפילו ממש מעט ורק אז לוחצים על הפדל, הן מזנקות לפנים ויש תחושה שהן עוד רגע יברחו לך מבין הרגליים.
גם בעת הגעה למגבלת המהירות, ניתן להרגיש מיד את ההתנגדות וניתוק המנוע. מאז ומתמיד הייתי טיפוס דאגן, יש אומרים אופטימיסט עם ניסיון. ברכיבה הראשונה על האופניים לא הפסקתי להציץ על חיווי הלד כדי לוודא שאני לא נתקע בלי סוללה. ימים ספורים לאחר מכן, חזרתי מרכיבה של כ 3 שעות וממש בסיום, רק בכניסה לרחוב שבו אני מתגורר, מד הסוללה ירד לחצי (שני לדים מתוך ארבעה).
אל תוך היער
ברכיבה בסינגל הן בעליה והן בירידה האופניים שמרו בקלות על קו הרכיבה ונענו לכל דרישה מצידי. בירידה מהירה בסינגל הן הגיבו בזריזות למקטע סלאלום בין עצים צפופים ולפניות חדות. הנחיתות לאחר מעבר מהיר של דרופים תמיד שמרו על מאונכות, כיוון התנועה ונחיתה ברכות סבירה.
בעליות טכניות תלולות, האופניים עושים מצוין את מה שמצפים מאופניים חשמליים, מעבירים למצב Boost וכעת צריך להתרכז רק בטכניקה כשאפשר להתעלם לחלוטין מהקושי ברכיבה ולפדל בלי להעלות דופק. כשהדופק לא בשמיים וצריך מכת כוח מתפרץ כדי להתגבר על מכשול מתקרב, קל מאוד למצוא את האנרגיה הנדרשת. רק בזוויות ממש תלולות נאלצתי להעביר משקל גוף לפנים כדי למנוע מהגלגל הקדמי להתרומם.
לאורך מרבית זמן הרכיבה, האופניים לא מרגישים כבדים ומעבר מכשולים על ידי דחיסה מוקדמת של הבולמים, עובדת טוב כמו בכל אופני שבילים אחרים. לעומת זאת במקטעים טכניים שבהם הרכיבה איטית יותר, גם בעליה וגם בירידה יש תחושה שהאופניים מסרבים לבצע פניות חדות, מן תחושה שדומה לתת היגוי במכונית – תומכות שרשרת קצרות, זוכרים?
באחד מימי המבחן, יצאתי בבוקר לרכוב ביער לאחר לילה גשום. הסלעים והשורשים היו רטובים וחלקים עדיין והסינגלים היו בוציים מעט. האופניים התמודדו באופן טוב מאד עם התנאים המשעשעים, השליטה ובאופניים והיציבות שלהם ברכיבה, אפשרה לשנינו לחזור הביתה מכוסי בוץ ומאושרים.
לסיכום
לצורך בחינת תפקוד האופניים בתוואים שונים ובמצבי המנוע השונים, נתתי לעצמי מספיק זמן על כל אחד מהמצבים בתנאי רכיבה שונים כדי לנסות ולהבין מי הרוכבים שהאופניים יתאימו להם במיוחד. היחס בין משקל האופניים להספק של המנוע מספק, יש תוצר מצוין המייצר מנעד רחב מאוד של אפשרויות שימוש לרוכבים שונים שמחפשים דברים שונים בבחירתם לרכוב על אופניים חשמליים כאלו.
בין אם מדובר ברוכבים בעלי נטיות לרכיבה מעט יותר ספורטיבית ובין אם מדובר בסיירי שבילים רגועים, בין אם מדובר ברוכבים שמביאים את מרבית הוואטים שלהם “מהבית” ובין מדובר בכאלה שצריכים את רוב הוואטים ממנוע עזר. האופניים בהחלט יתמכו בצורה טובה בכל אחד מסוגי הרוכבים ויאפשרו להנות מסוגי הרכיבה השונים וגם להראות טוב רכוב על אופניים מהיפים שניתן לפגוש בשטח ואף לבלות זמן רב ברכיבה רצופה.
מאת: צביקה ישראלי
אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך