עם הזמן והתפתחות הטכנולוגית גילינו שהגודל לא תמיד קובע ואפשר להקטין את הספק הסוללות והמנועים בלי הפסד גדול.  כך נולדה לה קטגוריה חדשה בסגמנט החשמלי – אופניים חשמליים קלי משקל והם מתחילים ממערכות המנוע והסוללה הקטנות יותר.

רוצים לדעת יותר על אופניים? תכניסו אימייל בתיבה הזו ואנחנו נדאג לכך:

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים
 

מרוץ החימוש החשמלי

תחילתו של העידן החשמלי התאפיין במנועים גדולים ומגושמים וסוללות בינוניות. אנחנו הרוכבים “ויתרנו” בסעיף המשקל בתמורה לטווח נסיעה ארוך ולעוצמת מנוע. המירוץ היה מאוד גברי ומי שהיה לו יותר טווח וחוזק (מנוע ומומנט) – ידו הייתה על העליונה. 

הכפלת משקל האופניים בדגמים החשמליים הביאה איתה התנהגות שונה לגמרי וסרבול ברכיבה. המשקל וההתנהגות האופניים עם מנוע גדול וסוללה גדולה עדיין מפריעים לאלה שהתגעגעו לקלילות על הסינגל. זה נכון שהרבה יצרנים התהדרו בדמיון הגיאומטריה בין הדגמים האנלוגיים לאלה המחושמלים, אבל בואו, על מי אתם עובדים כאן? תוספת של עוד 10-15 ק”ג, גם עם גיאומטריה זהה, לא תחזיר לכם את השליטה שקיבלתם בכלי האנלוגי. הטרנספורמציה של האופניים האנלוגיים לחשמליים מזכירה את זו של הנסיכה פיונה בסרט שרק מדמות עדינה ויפה למפלצת ביצות.אופניים חשמליים

מזעור טכנולוגי

כך או כך, גם הטכנולוגיה לא עמדה במקום והמגמה הכללית זחלה לכיוון הקטנת המנועים והשארתם בעלי אותו הספק ומומנט. הסוללות נכנסו עמוק לתוך הצינורות התחתונים של השלדות וגם הן קטנו במקצת. כמה שחקנים נכנסו לתמונה עם גישה חדשה: חשמליים

מומנט תמורת משקל

כבר בתערוכת Eurobike 2020 הוצגו הרבה חידושים קלי משקל ודלי מומנט וזה היה רק עניין של זמן עד שהמנועים החדשים והקלים ימצאו להם שידוך לשלדה ויצרן. עיכובי קורונה קלים, ושנת 2023 מסתמנת כעת כשנת הפריצה הגדולה של הדגמים החשמליים הקלים לשוק. 

בפברואר 2020 יצאה סנונית עם מנוע במשקל מתחת ל- 2 ק”ג וסוללה מוקטנת של 240W של Specialized, מנוע חלש וסוללה קטנה לא הצדיקו את המחיר ורוב המתחשמלים עדיין העדיפו את האחים השריריים יותר מאותה המשפחה. אורבאה לקחה את המנוע הרגיל של שימנו EP8, אבל עם מומנט מוגבל תוכנתית ל- 60Nm מ- 85Nm במקור על מנת להשתמש בסוללה קטנה יותר של 360W. ההחלשה והקטנה אפשרו לעשות צינור תחתון צנום וסקסי. היות ולא תגיעו גבוה ורחוק עם הנתונים האלה, יש מגדיל טווח – סוללה נשלפת של 252Wh בצורת בקבוק 600cc (בתוספת משקל של 1.4 ק”ג) הניתנת להרכבה על מתקן הבקבוק. 

למי הכיוון הזה מתאים? למי שממילא לא צריך יותר משעתיים ברוב המקרים (במקרים הנדירים שכן יצטרך, יביא סוללה נוספת) והוא רוצה חוויה קלילה יותר על הסינגל ועיצוב של אופניים, לא של טנק. כעת נכנסים שחקנים חדשים ומעניינים ליצרנים גדולים – כמו TQ שעובדת עם טרק: 

הכירו את המנועים החדשים במהפכה

חברת TQ Systems

החברות הגרמניות הן ללא ספק המובילות בכל מה שקשור במכאטרוניקה. כמו ש Specialized שיתפו פעולה עם חברת Brose בפיתוח המנועים לדגמים החשמליים, כך Trek התחברו לחברת רובוטיקה ובקרה מבוואריה – TQ Systems. מנוע זה הוצג בתערוכת היורובייק האחרונה ותפס קהל מתעניינים לא קטן. כמה שנים של פיתוח מאומץ מתחת לרדאר המתחרים וכבר בדגמים החדשים של Trek Fuel eXE בשנתון 2023 אנחנו נראה את פרי עבודתם המשותפת. מדובר כנראה במנוע הכי קל היום בשוק. על מנת להגיע למשקל של 1850 גר’ הם “התפשרו” על מומנט של 50 Nm, אבל עדיין השאירו אפשרות לשליפת הסוללה בדומה למערכת של Fazua. 

מנוע חשמלי

מערכת של TQ Systems

מנוע של TQ, בזכות הטכנולוגיה הייחודית שלו, משמעותית יותר שקט. גם חלקי השליטה של החברה נראים ומרגישים לגמרי premium – מאוד איכותיים ובשלים.

טרק אופניים חשמליים

Trek Fuel EXe עם מערכת של TQ Systems

חברת Fazua הגרמנית

חברת Fazua, שהחל מקיץ השנה הפכה להיות חלק מ Porsche eBike Performance, הלכה על שינוי מבנה המנוע כך שיוכל להיכנס בחלקו לצינור התחתון וע”י כך להקטין את הבליטה באזור הקראנק שכל כך מאפיינת את העולם החשמלי. יחד עם שינוי המבנה הם הקטינו משמעותית את המנוע ומראש תכננו אותו למומנט נמוך יותר. 640 גר’ פחות מהמנוע של שימנו בעל אותו מומנט (באורבאה), נתנו פור רציני לחברה. סוללה נשלפת מאפשרת גם רכיבה “אנלוגית” בתוספת משקל המנוע בלבד או החלפתה במהלך הרכיבה והגדלת הטווח. מוד הקסם שמוסיף עוד 100W לעוצמת המנוע לזמן מוגבל (12 שניות שניתן לחזור עליהם שוב ושוב) לגמרי משאיר אבק למנוע של שימנו ונועץ את המסמר האחרון בארון.

אופניים חשמליים

מערכת של Fazua

יתרון של Fazua בכך שהם פתחו מערכת פתוחה ונתנו למי שרצה בכך לשלב אותה בשלדה וכך עשו לא מעט יצרניות: Pivot, Trek, Transition והיד עוד נטויה. המערכת צוברת פופולריות ומשתפשפת בהרבה מאוד דגמי אופניים, מה שמאפשר לחברה לשפר אותה כל הזמן ולהוציא עדכונים וחידושים.

פיווט

Pivot Shuttle SL עם מערכת של Fazua

מערכת של BH

רחוק מתחת לראדר של המתחרים פיתחה חברת BH Bikes בשיתוף עם יצרן עלום שם מנוע משלה. הדגם הראשון של המנוע, 2ESMAG, זכה למתיחת פנים ושיפור ביצועים ודגם iLynx יחנוך בשנה הקרובה את יורשו החטוב יותר בעל אותם הביצועים. החברה ממעטת לציין את הנתונים הפנימיים של המנוע או את שורשיו ואפילו חיפוש מאוד יסודי ברשת לא העלה דבר בעניין היצרן או הטכנולוגיות שבהן השתמשו בו. 

iLynx Trail

מגדיל טווח – סוללה נוספת על מתקן בקבוק של iLynx Trail

במנוע החדש השתמשה BH בחיישן מהירות חדש ומובנה יחד עם שיפורים בחיישן המומנט, אשר יאפשר סיוע יותר טבעי וחלק. כמו כן, תוכלו לקבל סיוע של עד 300% מההון העצמי שתשקיעו.

נתונים מעניינים שכן מתפרסמים באתר של BH הן נתוני המרחקים אותן תוכלו לגמוע על המנוע עם כל אחת מהסוללות המוצעות – 130 ק”מ על הסוללה המובנית בשלדה, או 175 ק”מ על שתי הסוללות יחד. לא צויין הטיפוס המצטבר על פני המרחק ורמות סיוע בהם השתמשו במדידה.

iLynx Trail

iRemote של BH

חברת BH הלכה על הקונספט המינימליסטי בגישה שלה לפקדי שליטה ובקרה וכל מה שתקבלו הן 3 כפתורי רטט לברירת עוצמת הסיוע ו-5 לדים לתצוגת מצב הסוללה. אוהבי סטטיסטיקה ומספרים יוכלו להתחבר ל iRemote (זהו שם השלט של iLynx) עם מחשבי גרמין למיניהם, או סמארטפון ולהשלים את החסר שם. כל שאר ההגדרות של מערכת הבקרה של המנוע ניתן לבצע רק דרך האפליקציה של BH.

המנוע של iLYNX של BH

הצצה אל מתחת למכסה המנוע של iLYNX של BH

אופניים חשמליים, פנינו לאן

בכוונה לא התעמקנו במשקלים של האופניים, אלא בנתוני המנועים והסוללות, כי הם הליבה של כל העסק. מסביב למערכת של המנוע והסוללה, היצרניות בונות את כל השאר ותמיד אפשר לשחק עם החלקים ולהגיע למשקלים קלים. המחיר יהיה גם בהתאם.

כפי שניתן לראות כבר עכשיו, שנת 2023 תהיה שנת השקה של הרבה דגמים חשמליים קלים וזו הולכת להיות המגמה. ייפתח סגמנט חדש – חשמלי קל משקל וזה עשוי להכניס לתחום החשמלי הרבה יותר רוכבים שיושבים כעת על הגדר. מה שבטוח – שנת 2023 הולכת להיות ממש לוהטת בזירה החשמלית. אנחנו מאוד מסוקרנים ומה איתכם?

מאת: ודים לינצקי

⬇️⬇️⬇️ אגב, שמת לב למלבנים האלה לשיתוף כתבות? אם אהבת את התוכן שלנו, התודה הכי גדולה עבורנו היא שיתוף שלהן לקבוצות הווטסאפ והפייסבוק שלך