קבוצת האופניים הישראלית ISN מתנהלת בין שתי רכבות נפרדות: מהצד האחד עומד הפן המקצועי, הרצון להיות קבוצה משמעותית וחזקה בדרג הגבוה ביותר, ומצד שני הרצון לחשיפה ולעשות "רעש". בISN שני הווקטורים האלה לא פעם סותרים זה את זה.
מאת: יהונתן דוויק
תמונות: ISN- נועה ארנון, אלכס דאפיל, ASO- פאולין באלט
הרוכבים החדשים
כשרואים את ההחתמות של הקבוצה לעונת 2021, אפשר לראות את שני הרציונלים החזקים של הקבוצה, לפעמים גם ראש בראש, ושניהם משפיעים על ההחלטות של הקבוצה בבניית הסגל והקבוצה כולה לעונה החשובה של 2021. מעל הכל ניצבים הרוכבים החדשים של הקבוצה. לאחר עונת התאקלמות בדרג הבכיר, ISN מגיעה עם פנים חדשות ומוכרות לעונה חשובה יותר, קשה יותר, עם ציפיות גבוהות יותר. אז מי הם השמות החדשים בכחול לבן לעונת 2021, ואיך הם יכולים, או יותר נכון צריכים, להביא את הקבוצה להישגים חדשים?
בייקפאנל גם בטלגרם – הציצו בזה פה!
ההימור היקר והמסוכן על כריס פרום
מה לא נאמר על כריס פרום? הרוכב הכי מפורסם של דורנו לא מפסיק לכבוש כותרות מאז אותו רגע גורלי באלפים הצרפתיים, רגע שהפך את הרוכב האדיר לגוף מרוסק. מאז נשמעו בכל מקום טענות על סופו של פרום כרוכב משמעותי וכנגדן תקווה אדירה שפרום עוד יחזור.
עם עובדות אי אפשר להתווכח. מאז אותה תאונה בהכנה לקטע קריטריום דופינה של 2019, מאז אותו קיר בטון אליו התרסקו פרום ואופניו, הבריטי לא סיים מעל המקום השלושים בקטע מירוץ. מאז אותו יום עברה לה שנה, פרום עוד לא מתקרב ליכולותיו האדירות, ומי יודע אם זה בכלל אפשרי.
פרום יהיה המשתכר השני הגבוה בעולם האופניים בעונה הבאה (סאגן ראשון). חמישה מיליון יורו משתלשלים לכיסיו של רוכב שסיים שלוש וחצי שעות אחריי המנצח בגראנד טור בו השתתף, שנה אחריי הפציעה. אפשר לקבל טענות על החזרה ההדרגתית, לתת לפרום עוד הזדמנות, אבל חייבים לזכור שפרום בן 35, חייבים לזכור שפרום נפצע כבר לפני שנה שלמה, וחייבים לזכור שאין לISN עוד עונה לתת לפרום כדי שיתאושש. כדי שהעסקה בין הקבוצה לפרום תראה הגיונית, הבריטי חייב לקום בסוף ינואר, ולחזור לעצמו. לא לחצי מעצמו ולא לפעמים, חמישה מיליון יורו זה לא משכורת של רוכב בינוני, אפילו לא של רוכב טוב, זו משכורת של רוכב שיכול לנצח טור דה פראנס.
במקרה כמו פרום אי אפשר להתעלם מכך שמדובר בכוכב ענק ומפורסם. מעבר לבאזז מהתקשורת, אפשר לשער שב ISN הייתה ציפייה להביא ספונסר משמעותי עם החתמתו של פרום, נותן חסות שיקח חלק במסע של פרום אל החולצה הצהובה החמישית ואף יעזור במימון של המהלך היקר. זה נשמע הגיוני ביותר, אך זה לא קרה, ונטל המשכורת לא יפחת עבור הקבוצה.
מהחורף הבא יבחנו אוהדים ועיתונאים כל פידול ותנועה של פרום, בכל מירוץ ובכל אימון. בתקשורת ינתחו בלי רחמים את ביצועיו של פרום, שעולה קצת פחות מתקציב הקבוצה כולה ב2018. זוהי ההחתמה הגדולה ביותר של ISN מכל בחינה, ויחד עם זאת הימור ענק, מסוכן. כל ההשקעה, הבאזז התקשורתי והסכום הכספי הענק, הכל יקום ויפול על רגליו של רוכב שאיש לא יודע האם הוא מסוגל לחזור לעצמו.
הפתעות תמיד יש אבל ההימור שלי הוא שפרום כבר לא יביא את הקבוצה לפסגות הגבוהות ביותר שלה, ואת עצמו למועדון ענקי חמשת הזכיות בטור דה פראנס, ויש סיכוי יותר מסביר שזו החתמה שתתגלה כאחת הרעות וכואבות בהיסטוריית האופניים.
המטפס המוכשר: מייקל וודס, 34 , קנדה
אם חשבתם שסיפורו של פרימוז רוגליץ מיוחד, מקופץ סקי בגיל 22 לרוכב מקצועני כמה שנים אחר כך, סיפורו של מייקל וודס ישאיר אתכם ללא מילים.
הכל התחיל באתלט צעיר ומוצלח בשם מייקל וודס. וודס היה רץ מוכשר מאוד וניצח אליפויות באמריקה, עד שהגיעה פציעה שחיסלה את סיכוייו בריצה. כתחליף, גילה וודס את האופניים, התאהב, והבין שחלום חייו הוא להיות רוכב מקצועי. הכל טוב ויפה, רק שוודס היה כבר בן 27, גיל שבו רוב הרוכבים כבר נמצאים בשיא הקריירה, ממש לא גיל שנכנסים בו לעסק המקצועי. אבל החלום היה חזק מהמציאות, ומייקל הפליג לאירופה אל תחילת דרכו. עד 2015 הוא רכב בקבוצות שונות מהדרג הנמוך ביותר, נתמך כלכלית גם על ידי סילבן אדמס, הבעלים של קבוצת ISN. הפריצה המיוחלת הגיעה בטור של יוטה ב2015, שם סיים וודס במקום השני וניצח בקטע, מה שהביא את קבוצת קנונדייל, EF1 של ימינו, לצרף את וודס, קפיצה מרשימה מהדרג הנמוך ביותר אל הוורלד טור. מאז אותה הזדמנות נדירה הפך וודס, עם כישרון טיפוס עצום, מהחתמה קטנה ובלתי מזיקה בשכר זעום, לאחד הכוכבים הגדולים ביותר של הוורודים ולרוכב בטופ של הוורלד טור. בין הישגיו של הקנדי נמצאים שני קטעים בוואלטה א'אספנה, ניצחון בקלאסיקה מילאנו – טורינו, מקום שני על הדוכן של הLBL ומדליית ארד באליפות העולם ב2018, הישגים שמבהירים שמדובר במטפס מהדרגה הגבוהה ביותר. ספורטאי אדיר!
מה שהופך את וודס להחתמה הטובה והבטוחה ביותר של ISN זה הכושר המצויין שבו הוא נמצא והעקביות שלו, שני דברים שאי אפשר להגיד על כל החתמה אחרת. וודס בן 34, אך הוא בשיא הפריחה שלו כרוכב. בעונת 2020 הוא ניצח קטע בוואלטה, בטיראנו אדריאטיקו והיה בולט וחזק לאורך העונה הקצרה והאינטנסיבית. וודס הוא האס בשרוול של ISN, רוכב כיפי, יוזם וחזק, רוכב שיודע לנצח ונמצא בכושר לניצחונות, וההחתמה הטובה ביותר של ISN לעונת 2021.
דריל אימפי, 35, דרום אפריקה
דריל אימפי הוא עוד אחד מהרוכבים המעניינים של הפלוטון. אימפי הוא לא ספרינטר, לא רוכב שמתמחה בקלאסיקות האביב, ובמרחב הצר שיש לו לתמרון נמצאים הרבה גנבי ניצחונות. אז מה הופך את אימפי לרוכב חזק, מוכר ואהוב? אימפי הוא רוכב של מרוצים מסויימים וקטעים מסוימים, והוא לא וינר ענק אבל יושב לא מעט על הפודיום. לרוכב מאפריקה פחות מתאימים תנאי הקור והגשם של צפון אירופה, אז אימפי פורח בטור הדאון אנדר, המירוץ החמים של אוסטרליה, שם ניצח אימפי פעמיים. גם בחום של הוואלטה קאטלוניה השיג אימפי ניצחון, וב2019 הגיע ההישג הגדול ביותר בקטע התשיעי של הטור דה פראנס. בקטע המושלם ליכולתיו השיג אימפי את ניצחונו החשוב ביותר בקריירה, בשמש של בריוד.
לעונת 2021 מגיע אימפי לאחר עונת קורונה שלא האירה לו פנים, עונה די חלשה לאחר שנתיים של הצלחה, עונה שגם צריכה להעלות תהיות לגבי דעיכה, לאור גילו המתקדם של אימפי. הוא לא הרשים במירוץ הבית באוסטרליה, לא ניצח את האליפות הלאומית, והיה קרוב אבל רחוק מול ואן ארט בדופינה.
הציפיות מהדרום אפריקאי צריכות להיות ריאליות, הוא רוכב חזק ובכיר, ובכל זאת מדובר ברוכב שמתמחה בפרופיל בו הרבה רוכבים אחרים יכולים לגנוב ממנו את הניצחון, ולכן התוצאה תהיה פעמים רבות בפודיום, ולא תמיד בראש הפודיום. עוד רוכב חזק שמצטרף ללהקה בכחול לבן, וכדי שהצירוף הזה יוכתר בהצלחה, צריך אימפי לקוות שהשמש שהוא כל כך אוהב תאיר לו את פניה.
ספ ואנמרקה, 32, בלגיה
ספ ואנמרקה הוא מודל ילד האופניים הבלגי המושלם. ואנמרקה גדל בקורטיק שבפלנדריה, ראה את האבנים המפורסמות של הרונדה כל יום בדרך לבית הספר, מהרגע שעלה על האופניים היה ברור לאן תלך הקריירה שלו. כבר בגיל 22 ואנמרקה עלה על מפת האופניים כשסיים על הפודיום, ראשון מזה רבים, בקלאסיקה גנט וובלגם. בשנת 2012 השיג הבלגי את נצחונו הגדול בקריירה בקלאיסקה אומלופ הט ניוסבלד, קלאסיקת הפתיחה של העונה.
מאז אותו ניצחון בתחילת דרכו ואנמארקה לא הפסיק לעלות על הפודיומים בקלאיסקות השונות. הוא היה פעמיים על הדוכן בטור הפלנדרס, סיים שני בפריס רובה, ועמד ליד מנצחי הקלאסיקות הגדולות תשע פעמים לאורך השנים. אין הרבה רוכבים שמכירים את הפודיומים של בלגיה וצרפת כמו ואנמרקה, ולמרות זאת שתה את השמפנייה מלמעלה רק פעם אחת! ספ ואנמרקה מגיע לאייש את אחת מנקודות החולשה הגדולות של הקבוצה, קלאסיקות האבנים של צפון אירופה. נילס פוליט, אחת ההבטחות הגדולות של הקבוצה, לא מצא את עצמו בכחול לבן, ובISN החליטו שלא לוותר מראש על מירוצים רבים וחשובים, והחתימו מומחה אמיתי לאבן הבלגית.
הבעייה, כן יש כזו, היא שואנמרקה רשם עונה רעה אשתקד. הוא סיים רק 17 ברונדה ובגנט-וובלגם, וסיים בעשירייה הראשונה פעם אחת לאורך העונה כולה. למרות ההישגים הדלים בעונה הקודמת ולמרות שעונותיו הגדולות של האריה הצהוב כבר חלפו מזמן, ואנמרקה זה רוכב עם ניסיון וכוח שיכול לשים את ISN על המפה גם במירוצים שלא היו כוס התה שלה עד היום.
אלסנדרו דה מרקי, 34, איטליה
אלסנדרו דה מרקי הוא ההחתמה המפתיעה ביותר של ISN לעונת 2021. כשרוב רוכבי האופניים מתמחים בטיפוס, ספרינט, נגד השעון, או נמצאים איפשהו באמצע, דה מרקי משתייך לקבוצה קטנה ומיוחדת. רוכבי הבריחות. חבורה נדירה בענף, רוכבים שלאורך העונה לוקחים חלק בקבוצת הבריחה, ומחפשים את הניצחון על חשבון הפלוטון. למה ISN צריכה רוכב כמו דה מרקי? קודם כל, כי השיטה של דה מרקי הביאה לו ניצחונות בוואלטה א'אספנה, ובקרטריום דופינה. דה מרקי מרשים גם בנגד השעון, וכמובן צפוי לספק חשיפה של החולצה הכחולה לטלוויזיה למשך שעות רבות.
דה מרקי היה בשיאו בשנת 2018, ומאז חווה שנתיים פחות מוצלחות, והשנה הוא מגיע מקבוצתו המתפרקת CCC לכחול לבן של ISN. בהרים ובקלאסיקות הקבוצה התחזקה, וגם בקטעי המעבר היא לא מתפשרת ומחתימה את הבורח מצפון איטליה.
על מינויי הצוות – דרור פקץ ופרידהם
מאחורי הקלעים, ברכבים שאחרי השיירה, נקבעות התוכניות ע"י מנהלי הספורט. ניהול מירוץ זה לא זריקת הוראות ומילות עידוד לרוכבים, זה ניהול של רוכבים וטקטיקה קבוצתית לביצוע הטוב ביותר שלהם, ומה שהופך רוכב בכושר טוב למנצח. הודעת הקבוצה על הצטרפותם של פקץ ופרדיהאם מעלה סימני שאלה. איך זה שקבוצה שמודיעה בכל מקום על כוונתה להיות קבוצה חזקה, משמעותית ומשפיעה בעונת 2021, קבוצה עם שאיפות למקומות גבוהים בגראנד טורים, מפקידה את ניהול המירוצים בידי שני מאמנים שאינם מנוסים בדרג הגבוה ביותר?
מעבר לעובדה שדרור פקץ התחרה ואימן בעיקר באופני הרים (XCO), הרי שהוא היה בה זמן קצר מאוד בצ'אנס הראשון שקיבל מרון בר און באקדמי עוד בדרג נמוך. גם נסיונו כמאמן נבחרת ישראל באופני הרים הסתיים במהירות והוא חסר נסיון מתאים לדרג הקבוצה הנוכחי בניהול מרוצי כביש. שרי פרדיהאם אימנה בעיקר בנשים, זירה שונה לחלוטין. מבחינה מקצועית, לתת לשניהם להוביל צוותים בקבוצה בעונה מלאת ציפיות כמו 2021, כששניהם בלי ניסיון בוורלד טור, זו החלטה שלא עוברת חלק בגרון, גם אם צפוי שיקבלו רק פירורי מירוצים פחות חשובים.
הקבוצה יצאה בקריאות ה"היסטוריה" (כרגיל) על כך שפקץ יהיה הראשון להיות מנהל ספורטיבי ישראלי בקבוצת וורלד טור, ופרידהאם תהיה האישה הראשונה בעולם גברי עד היום. ושוב, אנחנו חוזרים לשיקולים מקצועיים מול שיקולים אחרים של ISN. האם הגיוני לצרף שני מנהלי תחרות חסרי ניסיון בשביל התיוג והשיווק ("ישראלי", "אישה"), או שקבוצה בוורלד טור צריכה לפעול בצורה המקצועית ביותר שאפשר עבור התוצאות הספורטיביות, ולשם כך להחזיק רק במי שתורם למטרה זו?
אני רואה במקרה הזה החלטה שבאה על חשבון המקצועיות של הקבוצה. אישה וישראלי כרעיונות ערכיים זה מצוין אבל לא על חשבון המקצועיות. אני חושב שהיה ראוי שהמאמנים היו עוברים קודם התנסות בקבוצת הפיתוח ויוכיחו את עצמם.
בדרך לעונה מעניינת
כשהחורף מכה באירופה הקפואה, תחל במיקום חמים ישראל סטארט אפ ניישן את הכנתה לעונת 2021. רוכבים חדשים, מטרות גדולות, מאמנים ומנהלים וכריס פרום אחד, הם רק חלק ממה שיש לסטארט אפ ניישן להציע. יש גם ביקורת מקצועית על התנהלות הקבוצה, אבל אי אפשר להתעלם מהדרך של הקבוצה אל סגל רוכבים חזק ומלא ניסיון.
עיתונות אופניים – בישראל זה רק בייקפאנל! הרשמו: