מישלן ישראל, המפעילה של אתר הצמיגים הישיר מהיבואן לצרכן העבירה למערכת שני צמיגים חשובים בליין הכביש שלה, כדי להתרשם ולבדוק כיצד הם עובדים. שני המוצרים האלה הנם מהליין החדש שהוכרז ל 2012: סדרת ה Pro4 שמחליפה את ה Pro3. האחד Pro4 Endurance מיועד לאימונים ועמידות והוא למעשה הדור הבא של ה Krylion, והשני- Pro4 Service Course הוא צמיג תחרותי וקל יותר, שמחליף את ה Pro3. למעשה בליין של ה Pro4 ישנם 4 סוגי צמיגים (נוסף על השניים שעליהם כתבנו פה ישנם שני צמיגי “Comp” תחרותיים ועדינים יותר), אולם השניים האלה הם המתאימים ביותר לרוב המכריע של רוכבים שאינם מקצוענים. מחירם באתר של מישלן 271 שקלים. אבל קוגול יוניטרייד ממשיכה את המבצע המיוחד לקוראי BIKEPANEL- ובו 20% הנחה על כל המלאי. למרות שהם נותני חסות שלנו אנחנו לא יודעים עוד כמה זמן תשאר ההנחה הזו – אבל בינתיים היא שם, ומחירם של שני הצמיגים האלה הוא 217 שקלים בלבד למי שמכניס את הקוד BIKEPANEL בתהליך הרכישה באתר.

למישלן ישראל ול 20% ההנחה לקוראי BIKEPANEL לחצו פה

Michelin Pro4 Endurance

הפרו 4 אנדיוראנס, שוקל 225 גרם, והוא הצמיג הזה הוא אבולוציה של Michelin Krylion Carbon – צמיג שניצח את המבחן המשווה של BikeRadar בסיכום 2011. (פה תוכלו לראות את ההמלצה של BikeRadar, ופה אפשר למצוא אותו בארץ: קריליון). שמו מרמז על השימוש והרוכבים המתאימים לו: אלה המחפשים צמיג אמין ועמיד לפנצ’רים לשימוש במשך תקופה ארוכה, מבלי להתפשר יותר מדי על משקל ותכונות דינמיות. כבר במבט מהיר רואים את השימוש שעשו ב Michelin בשני סוגי חומרים ( dual-compound tread): צבעוני בצד (אדום, צהוב, ואפור) ושחור במרכז. החומר הצדדי, בכתפי הצמיג מתוכנן לשפר את האחיזה בתנאי רטיבות ובסיבובים, והחומר במרכז מספק הגנה טובה יותר מתקרים ופגיעות של חריצים, אבנים ופגעי הכביש האחרים.

Michelin Pro4 Service Course

ה Service Course מחליף את ה Pro3 שכבר אינו בייצור החל ב 2012. יש שני דברים עיקריים שהשתנו ביחס לPro3:

1. חתך הצמיג – במקום שימוש בחתך מעוגל, אימצו במישלן את הטכנולוגיות והלקחים שלהם מעולם אופנועי המירוץ ומציגים חתך “חד” יותר, אשר משמעותו שהכניסה לסיבובים מהירה יותר והאופניים מגיבים מהר וטוב יותר לפנייה, וכן בהיות האופניים בזווית, שטח המגע של הגומי עם הכביש גדול י בהשוואה לצמיג רגיל – מה שמשפר את האחיזה.

2. שימוש ברכיבים חדשים והרחבת חומרי אחיזה אלבכתפי הצמיג לשיפור האחיזה ברטיבות ושיפור המהירות הממוצעת בסיבובים רטובים.

3. מישלן טוענים לשיפור משמעותי בעמידות – בעיקר בהיבט המרחק המצטבר של הצמיג הזה ביחס לפרו3.

 

איך התוודענו לצמיגים האלה:

ביליתי על הצמיגים האלה לא מעט קילומטרים וגובה מצטבר בצרפת – כאשר בשלושה ימים הראשונים רכבתי עם ה Pro4 Endurance ואחרי כן החלפתי ליומיים נוספים צמודים ל Service Course. ההחלפה הצמודה יום אחרי יום, כאשר רוכבים יום שלם, ושקועים כל השבוע באופניים בלבד היא מעבדה טובה יותר לבחינת ציוד מהיום יום הרגיל שלנו. לאחר מכן המשכתי לא מעט רכיבות וקילומטרים עם ה Service Course בארץ, ואז החלפתי צמיג אחד בתור קבוצת ביקורת לקונטיננטל 4000S והחלפתי ביניהם מדי פעם: פעם המישלן מקדימה ופעם הקונטי, וחזרתי על אותו התרגיל עם הפרו4 משני הסוגים. זה מאפשר להבין טוב יותר את ההבדלים והתחושה השונה של כל צמיג. למעט רכיבה אחת לא יצא לי לרכוב כמעט על כבישים רטובים.

פרטמטרים לשיפוט צמיגים

הנה כמה פרמטרים עיקריים לפיהם שופטים צמיגים. השיפוט הוא, כמו ברוב המבחנים הסוביקטיביים – שנעשים על ידי אדם, אינו תמיד אופטימלי ולפעמים, יש להודות – לא ממש אפשרי, אז בהחלט יתכן שרוכבים שונים יחושו דברים שונים לגבי אותו צמיג. את סדר החשיבות של הפרמטרים מטה כל אחד מכם צריך להגדיר לעצמו:

  1. התנגדות גלגול – איך תחושת המהירות של הצמיג? האם הוא מאיט אותך יותר או פחות ביחס לצמיג אחר?
  2. אחיזה – רמת האחיזה, ותחושת הביטחון בכניסה לסיבובים. האם יש הבדל במהירות שתרשה לעצמך לקחת סיבובים בין צמיג אחד לשני?
  3. משקל – נתון אוביקטיבי וחד משמעי שמסופק על ידי היצרנים עצמם.
  4. נוחות – צמיגים שונים מספקים רמת נוחות שונה. עם צמיגים מסוימים האופניים שלכם יקבלו את התכונות שהיצרן שלהם הבטיח בתחום שיכוך הויברציות והריחוף ועם צמיגים אחרים – פחות..
  5. עמידות ואמינות – שני היבטים עיקריים לכך – הראשון הוא בהקשר של עמידות כנגד פנצ’רים, אולם גם בהקשר של עמידות לקילומטרז’ מצטבר וזמני החלפה מומלצים לצמיג.
  6. מחיר – גם פה – האוביקטיביות לפעמים מכאיבה ומנוע החיפוש לא משקר, אלא אם כן אתם תקועים בחנות ולא מוציאים את הנייד להשוות מחירים של הצמיגים על המדף עם אתר השיווק הישיר של Michelin. (לגבי המחיר – עם המבצע לקוראי BIKEPANEL ובמחיר של 217 שקלים – קשה מאוד להתחרות עם המוצרים האלה).

ברכיבה

מספרים על המשווקים היפניים של מכוניות בתקופת הצמחיה הגדולה שלהם בעולם שהם הצליחו כי הם אפיינו את המוצרים שלהם בדיוק לפי טבלאות ההשוואה של הלקוחות – אם פרמטר כוחות הסוס היה הכי חשוב אזי הם היו מפמפמים כוחות סוס גם במחיר פשרות במקומות אחרים, או גם אם הכח הזה היה מושג רק ברצועת סל”ד שאף לקוח לא מגיע אליה כמעט. גם פה הרגשתי שהשלם גדול מסך חלקיו, ושקל מאוד ללקוחות שונים לבחור בצמיגים שאינם מתאימים להם בגלל מספרים שאינם מספרים את התמונה המלאה. הצמיגים השונים האלה נותנים כל אחד חוויה שונה: אחד מספק מינימום פאנצ’רים, והשני מספק חווית רכיבה עילאית עם נוחות ותחושת ריחוף. המחיר זהה – מה תעדיפו?

נוחות – הפרמטר הכי מורגש

דווקא הדבר הכי מוזנח בהקשר של בחירת צמיגים – הוא הפרמטר שאותי הכי הדהים, הכי הורגש בעיני, ונוכח בכל מטר של רכיבה עם שני הצמיגים האלה. בעוד שהנוחות של ה Endurance טובה, הרי שזו של ה Service Course מצוינת. החוויה של רכיבה עם הסרוויס קורס לעומת כל צמיג אחר – כולל הקונטי 4000S הממוצב קרוב אליו במשקל ובייעוד – היא ברמה משל עצמה. המישלן פרו4 Service Course יקח כל אופניים וישדרג אותם לרמה של אופני נוחות. אחרי שרוכבים עם ה Service Course מבינים מה גומי רך יותר (ו Casing, כמות שכבות, אופיין וכו’) יכול לעשות – הוא עוטף את גורמי הויברציה ובולם אותם לתוך עצמו תוך שהוא מתגלגל קדימה, בזמן שצמיג שמתוכנן בעיקר לעמידות מאבד את התכונות האלסטיות האלה מעט עקב תוספות שכבות שייעודן שונה, ולכן גם מפסיד המון נוחות, אחרי שרוכבים עם צמיג כזה התפיסות לגבי מה חשוב בצמיג מתחילות להתערער – האם באמת אמינות ואפס פאנצ’רים הם מה שאני רוצה לשים עליו דגש? או שאני מוכן לשלם מחיר קטן בתחום הזה אבל להפיק את המקסימום מכל קילומטר רכיבה? המישלן פרו4 Service Course נותן תחושה מעולה. ה Endurance יתן לכם תחושה טובה מאוד (והקונטי נמצא איפשהו באמצע בין שניהם).

אחד הדברים שמשפיעים יותר מכל על הנוחות הוא לחץ האוויר. אריזת 2 הצמיגים מגיעה עם הסברים ברורים מאוד לגבי עוצמת הניפוח לכל משקל, כאשר הלחץ המומלץ לשני הצמיגים האלה הוא נמוך בהרבה ממה שאני מנחש שהתרגלתם אליו: בין 87-116 PSI. מצאו את משקלכם בטבלה וכך תדעו כמה לנפח. העובדה הזו כשלעצמה עושה את הרכיבה נעימה יותר, מבלי לפגוע במהירות הגלגול (זה סותר את האינטואיציה, אבל כנראה שככה זה):


משקל – הפרמטר הכי זניח!

לפני המבחן הייתי בטוח שארגיש הבדל משמעותי בין צמיג של 205 גרם לצמיג של 225 גרם. לא כך הדבר – ה 20 גרם האלה, למרות שהיו על מסה מסתובבת, לא עד כדי כך קריטיים ברכיבות ארוכות, אפילו בעליות. אולי במירוץ קריטריום עם כמות אדירה של שינויי מהירות הייתי מרגיש בהבדל בצורה משמעותית יותר, אבל תכלס – ברכיבות סוף השבוע הטיפוסיות של רוב רוכבי הכביש אין כמות גדולה כל כך של שינויי מהירות, וזו גם לא מתבצעת בצורה מהירה במיוחד. אם החלטתם אי פעם להעדיף את הצמיג הקל על הצמיג הכבד יותר וההפרש הוא כזה – רוב הסיכויים שפיספסתם את הדבר החשוב באמת. צמיג האנדיוארנס של מישלן – Pro4 Endurance הוא צמיג קל ומרגיש קל כמעט באותה מידה (ברוב היישומים של רוב קוראינו) כמו ה Service Course או צמיגים קלים אחרים. העובדה שהוא גם מתוכנן לעמידות מהווה בונוס גדול, ואם המשקל מנע מכם להרוויח יותר אמינות ופחות פאנצ’רים – אז חבל – לטעמי זו לא צריכה להיות הסיבה שתעביר אתכם מה Endurance אל ה Service Course.

1-088

למרות שזהו צמיג Endurance – משקלו רק 225 גרם!

אחיזה

שוב – חוקי הגומי: אם הוא גמיש יותר, רך יותר ומקבל יותר את פני השטח הוא גם יצור שטח מגע גדול יותר עם פני הקרקע בסיבובים, מה שיתורגם למהירויות גבוהות יותר בסיבוב נתון, ותחושת בטחון גבוה יותר במהירות נתונה. המישלן Pro4 Service Course יעשה אתכם מהירים יותר! ואם אתם מפחדים בסיבובים מהירים, הרי שיש לו פוטנציאל לשפר את תחושתכם במעט – אולי גם בזכות עיצוב הפרופיל שלו ה”משולש” יותר ביחס לצמיגים אחרים – אותה טכנולוגיה של מישלן שמיועדת להגדיל שטח מגע בסיבוב. גם ה Endurance שמציג חומר שונה בצדי הצמיג מספק הדבקות מרשימה ותחושה דינמית מצוינת בסיבובים – טאקט קטן מתחת לרמה של ה Service Course וברמה מאוד דומה לזו של הקונטי.

לא יצא לי לבדוק בתנאי רטיבות, אבל במישלן טוענים גם פה לשידרוג דרמטי בתחום האחיזה על רטוב ביחס למישלן פרו3 – אולי אחד המצבים המלחיצים ביותר, והמאיטים ביותר שמתמודדים איתם רוכבי כביש.

התנגדות גלגול ועמידות

שני הפרמטרים האלה קשים מאוד למבחן כזה. משהו בתחושת המשי של ה Service Course גורם לך להרגיש מהיר יותר ועם התנגדות גלגול פחותה, אולם אני לא יכול להגיד שהצלחתי להגיע למסקנה חד משמעית בתחומים האלה. האיור הבא מראה כיצד ממוצב כל צמיג במשפחת ה Pro4. אפשר ללמוד ממנו גם על העובדה שמישלן התמקדה בשיפור בעמידות לא רק של האנדיוראנס אלא גם של ה Service Course ביחס ל Pro3 הקודם שהוחלף, ושני הצמיגים האלה נמצאים גבוה יותר בציר ה Robustness \ עמידות לעומת הפרו 3:

חסרונות?

זה לא מבחן ארוך טווח עדיין ואין לי אפשרות לפסוק בתחום העמידות לפאנצ’רים. לפרו 3 יש מוניטין בעייתי בתחום אצל חלק מהקוראים, בעוד שאחרים נשבעים שהם לא נתקלו בבעיות. אני הצלחתי להשמיד פרו4 סרויס קורס אחד כשעליתי על פלסטיק שבור ומשונן – אולם זה היה מסוג האירועים שאף צמיג לא היה עומד בהם כנראה עם פגיעה ישירה וקריעה בחלק הצדדי העליון של הצמיג. בינתיים הצמיג השני לא ספג שום תקר סטנדרטי. אדווח בהמשך אם תהייה תחושה של עדינות יתר.
חסרון נוסף שאף הוא צריך להבדק במבחן ארוך טווח הוא העמידות הזו לאורך זמן – האם היא באמת קיימת בסרוויס קורס. צמיגים נשחקים עם הזמן ואז החלק התחתון ביותר שלהם נהייה פחוס, והתנועה מרכיבה בקו ישר לכניסה לסיבוב נפגעת – כי פתאום יש פינה באמצע התנועה הזו שצריך לעבור אותה. יש מצב שהפטנט המצוין של מישלן לאחיזה – פרופיל מחודד שמביא אותך מהר יותר לצדי הצמיג בסיבוב מאבד מהאפקטיביות אחרי כמה חודשים בגלל התופעה הזו.
לבסוף – לחץ האוויר המומלץ נמוך יחסית לכל רמת משקל רוכב נתונה, מה שמסייע לנוחות והחלקת אספלט משובש ומחורץ אבל גם מרגיש מוזר ברכיבה בעמידה כשמשקל הגוף על הכידון – הצמיג נמעך מעט יותר ממה שאתם רגילים ונותן הרגשה של אובדן אנרגיה. מי שעומד הרבה (כמוני) יעדיף כנראה את התחושה של איזה 5 PSI מעל המלצת היצרן.

מילה על קטגוריית הצמיגים: “אני רוצה להיות זחל של נגמ”ש”

אני רוצה לקרוא לכם קריאה נרגשת – רדו רק טיפה מהלחץ לא להתפנצ’ר – לא חייבים להקריב את כל איכות הרכיבה בשם הפרמטר הזה. יש רוכבים רבים שמשום מה שמים את פרמטר האמינות במקום קיצוני  בחשיבותו וכך במקום לקנות צמיגים מקטגורית הספורט-אנדיוראנס הם בוחרים בצמיגי “החלום שלי זה להיות זחל של נגמ”ש” – אלה שמתוכננים לתת רמה גבוה באופן קיצוני של אמינות נגד פאנצ’רים, כגון בונטראגר הארד קייס (335 גרם), ספשלייזד רוביי-ארמדילו-עלית (305 גרם), קונטיננטל גייטור-הארד-של (250 גרם), מקסיס ריפיוז (280 גרם) – כולם כבדים יותר ועם ביצועים נמוכים יחסית לצמיגים של 220-230 גרם שכמוהם יש גם אצל כל החברות האלה שהוזכרו פה ברשימה. חברים למה לכם לשים משקולת על הגלגל? מדובר פה ברכיבת כביש – לא באימון של צה”ל, לא בסייקלוקרוס ולא באופני הרים. אם חשובה לכם האמינות ומיעוט פאנצרים – קטגוריית הספורט-אנדיוראנס במשקלים של 225 גרם היא מעולה. יש לכל היצרנים את הדגמים מהקטגוריה הזו, ובתוכה הפרו4 אנדיוראנס הוא בהחלט אחד הבולטים.

סיכום

מישלן עשו פה הפרדה יפה ונכונה בקו המוצרים שלהם בין שני צמיגים חדשים שפונים לשני סוגים שונים של רוכבים:

  1.  Michelin Pro4 Endurance – צמיג מקטגוריית הספורט-אנדיוראנס – לרוכבים ששמים הגנה מפנצ’רים במקום גבוה בשיקולים שלהם אולם לא רוצים להתפשר יותר מדי בתחומי המשקל או תחושת רכיבה.
  2.  Michelin Pro4 Service Course – צמיג מקטגוריית הספורט-החצי תחרותי- לאנשים שמוכנים להתפשר מעט על הגנה ואריכות ימים אבל לא מוכנים להתפשר על איכות הרכיבה ועל תפקוד דינמי מדהים: נוחות, משקל, אחיזה וחוויה כוללת.

רוכבים רבים משלבים בינהם כך שהם שמים צמיג אחורי אנדיוראנס וקדמי סרוויס קורס.

למישלן ישראל ול 20% ההנחה לקוראי BIKEPANEL לחצו פה