המרוץ החד יומי הנודע "פריז-רובא" Paris-Roubaix חוזר אחרי יותר משנתיים של פגרת קורונה למהדורת סתיו מיוחדת ויתקיים בפעם ה-118. המירוץ המונומנטלי יוזנק ביום ראשון בתנאי מזג אוויר מאתגרים, כיאה למירוץ. מספר זוכי עבר יתייצבו לצד הזינוק לצד השמות העולים של ענף הכביש והסייקלוקרוס.
המונומנט הרביעי של העונה יוזנק ביום ראשון הקרוב 3.10, בדיוק שבוע לאחר אליפות העולם האדירה בבלגיה בה שמר ג'וליאן אלאפיליפ על תוארו. במרכז הבמה יהיו הרוכבים החזקים שמסוגלים לצלוח את השטחים הפתוחים והקשוחים של צפון צרפת. תנאי מזג האוויר צפויים להיות מאתגרים במיוחד ויכללו רוחות וגשם, המתכון המושלם ליום ראשון מהגיהנום עבור הרוכבים, ולחוויה בלתי נשכחת עבורנו כצופים. מרוץ הנשים יתקיים בפעם הראשונה ויזנק ביום שבת.
זמני המירוץ:
- גברים – יום ראשון 3.10 זינוק 12:00, סיום משוער 18:30, שידור מהזינוק ביורוספורט
- נשים – יום שבת 2.10 זינוק 14:20, סיום משוער 18:15, שידור מ 16:00 ביורוספורט
"המרוץ הקשה ביותר וגם היפה ביותר בעונה"
פטר סאגאן שניצח את מהדורת 2018 צוטט בתחילת השבוע לגבי ההכנות למרוץ "זהו המרוץ הקשה ביותר אבל גם היפה ביותר עבורי". המאיץ אנדרי גראיפל שיפרוש בתום העונה ולא יזנק אמר "זהו המרוץ המהנה ביותר ומצד שני גם המכאיב ביותר". דומה שיש הסכמה בדבוקה לגבי יחס האהבה שנאה למרוץ: מצד אחד רבים חלמו כבר כילדים על השתתפות במונומנט הצרפתי כשצפו בגיבורים חוצים את הדרכים הרומיות העתיקות במהירות מסחררת ומגיעים לסיום בוולדרום הפתוח בעיר רובא מלוכלכים בבוץ עד לקצה הראש. מצד שני המרוץ עצמו רווי תאונות, תקלות והפתעות שהעניקו למירוץ את הכינוי "הגיהנום של הצפון". ככזה, רבים מהמזנקים לא יזכו גם לסיים. ביום ראשון יתייצבו למרוץ כל מנצחי העבר שעדיין רוכבים פעילים בנוסף לסאגאן שהוזכר, פיליפ ג'ילברט (2019) האחרון שניצח, גרג ואן אברמט (2017), ג'ון דנקלוב (2015) וניקי טרפסטרה (2014). כולם ניצחו עוד מונומנטים בקריירה. פרט לסאגאן הם אינם מועמדים בכירים לניצחון השנה, אבל לעולם אסור להספיד אלוף בעיקר לא את מנצחי "פריז-רובא".
מה הופך את המרוץ למיוחד וקיצוני
"פריז רובא" הוא אחד מ 5 המונומנטים, המרוצים החד יומיים היוקרתיים ביותר בעונה. הוא היחיד מביניהם שמתקיים על אדמת צרפת. פרופיל המרוץ אינו כולל עליות או קירות מיוחדים. את הדרמה בצפון צרפת מספקים כ-30 קטעים באורך משתנה של דרכים רומיות עתיקות הבנויות מאבנים מרובעות, באנגלית cobblestone, או Pave בצרפתית. מתוך 258 ק"מ של המסלול מעל 50 ק"מ יהיו על אבני הפאבה שמשלובים במסלול במקטעים (Sectors). לכל אחד מהמקטעים יש דירוג בהתאם לדרגת הקושי – חמישה כוכבים לקטעים הקשים, כוכב בודד לקטע "קל". דרגת הקושי נקבעת על פי אורך הקטע ואיכות השביל. יש 3 קטעים שזוכים לחמישה כוכבים ועליהם בדרך כלל מבוצעים מהלכים מכריעים Trouée d’Arenberg בק"מ ה 160, Mons-en-Pévèle בק"מ ה 209 ו Trouée d’Arenberg בק"מ ה 240. רוכבים שחפצים בניצחון חייבים להתמקם בראש המרוץ בכניסה לקטעים אלו.
המפתחות לניצחון ומי יוכל למצוא אותן
אפתח במשפט קלישאתי, אבל נדמה שהוא מתאים במיוחד למרוץ. לניצחון ביום ראשון יש 3 מפתחות עיקריים: מיקום, מיקום ומיקום. אין בכלל שאלה האם יהיו תאונות או תקלות על המקטעים, הסטטיסטיקה אינה סלחנית כלל וכלל. הדבוקה תתמודד עם נפילות רבות שיגררו עצירה מוחלטת של כל מי שנמצא מאחור. אפילו תיקון תקלות פשוטות כגון החלפת גלגל לא יכול להתבצע במהירות מאחר ורכבי הקבוצות ימצאו הרחק מאחור. בחלק מהמקטעים הצוות המסייע יתפזר רגלית על המסלול כדי להעניק סיוע. הכניסה לכל מקטע תגרור מלחמת מיקום שתאיץ את הדבוקה למהירות גבוהה ככל שהמרוץ יתקדם. רוכב שימצא קדימה יוכל "להנות" מגישה נוחה לסקטור ויכולת לבחור קווים בעצמו. מי שמתעכב מאחור יאלץ לבזבז כוחות על מנת לגשר לאחר סיום המקטע. כוכבי הסייקלוקרוס שהשתלטו בשנים האחרונות גם על מרוצי הכביש בהחלט מודעים לחשיבות הנושא. שלושה אלופי עולם בסייקלו יהיו על קו הזינוק: הצ'כי זדינאק שטיבאר בעל 3 תארים, הפנומן הבלגי וואט ואן ארט בעל 3 תארים וכמובן הפריק ההולנדי מתיו ואן דר פול עם 4 תארי אליפות עולם בסייקלו. שלושתם הפגינו יכולת טובה לפני שבוע בפלאנדרס וינסו להתמודד על ניצחון. למתיו ואן דר פול מדובר בהופעת בכורה וכדי למצוא מנצח קודם בהופעת בכורה, עכברי הדבוקה יאלצו לחפור עמוק בספרי ההיסטוריה כדי למצוא את מנצח מהדורת 1953 Derycke Germain.
האם מתיו יצליח לשבור את הסטטיסטיקה? סוכנויות ההימורים מעריכות שכן. קבוצת הפאר קוויקסטפ מציבה סגל מפואר שיכול לנצח במגוון תסריטים, בנוסף לשטיבאר ירכבו בקבוצה מנצח טור פלנדרס 2021 הדני כאספר אסגרין שיכול לנסות התקפה מרחוק, אלוף בלגיה לשעבר איב לאמפארט שכבר היה על דוכן המנצחים ב 2019 והצרפתי פלוריאן סנשל שהגיע 9 באליפות העולם ומצויד ביכולת מאוץ מעולה. רשימת מועמדים לא תהיה מושלמת ללא ציון סגן אלוף העולם הטרי דילן ואן בארלה שיוביל את אינאוס, צמד רוכבי טרק החזקים פדרסון וסטויבן שמשתפרים ביכולת ככל שתנאי המרוץ קשים יותר. הגרמני נילס פוליט ישתף פעולה עם סאגאן בבורה כדי לנסות לעלות מדרגה נוספת לאחר סגנות במהדורה הקודמת. את קבוצת Israel Startup Nation יוביל הבלגי סאפ וונמרקה שגם הוא כבר היה על מדרגת המשנה המכובדת במרוץ בשנת 2013. כסוס שחור בחרתי, אולי לצערו, את האוסטרלי הוותיק הינרייך האוסלר מבחריין שאולי ינצל את העונה הנהדרת של קבוצתו וישחזר את הניצחון האוסטרלי של מאט היימן מ 2016.
מהדורת נשים בפעם הראשונה
המארגנים ניצלו את פגרת הקורונה לישר קו עם המגמה העולמית לשוויון וישיקו ביום שבת מרוץ נשים על חלק ממסלול הגברים, המסלול באורך של 116 ק"מ בו ישולבו 17 מקטעי פאבה, באורך מצטבר של 30 ק"מ. המנצחת תזכה להיות הראשונה בהיסטוריה שעושה זאת. בניגוד לגברים אין היסטוריה למרוץ וליכולת של כוכבות הדבוקה להתמודד עם המקטעים המאתגרים. יהיה סביר להניח שהגדולה מכולן ההולנדית מראינה ווס, שתרצה לפצות על האכזבה באליפות העולם בה הגיעה שניה תנצל את יכולות הסייקלוקרוס כדי לנצח. כמו כן תתמודדנה בנות ארצה אנמיק ואן ולוטן, אנה ואן דר ברגן ואלן ואן דייק. פרט להולנדיות אציין גם את השוויצרית מרלן רוסר, אליסה לונגו בורגיני מאיטליה, לוטי קופקי הבלגית שתנסנה לאתגר את ההגמוניה ההולנדית. משאלת הלב תלך לקאשיה נבידומה הפולניה שמפגינה יכולת נהדרת בכל המרוצים העונה וטרם הצליחה לתרגם את הביצוע לניצחון.
בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!
שידור רשת למי שאין יורספורט יהיה פה
מאת: עמית נבון