שלל מרוצי אליפות העולם יחלו ביום ראשון הקרוב 19.9.21 עם מרוץ הגברים נגד השעון וינעלו שבוע לאחר מכן עם מרוץ הכביש לגברים. בתווך יערכו גם מרוצי הנוער עם נציגות שיא לישראל, זוגות מעורבים, נשים ועד גיל 23 בחגיגת מרוצי אופניים מתמשכת.

שבוע אליפות העולם באופני כביש הוא תמיד חגיגה לענף, אבל כאשר האליפות נערכת בחבל פלאנדרס שבבלגיה ההתרגשות מרקיעה שחקים. המשמעות של פלאנדרס בהקשר של מרוץ אופניים דומה לזה של מונדיאל בברזיל או מסיבת חטאים בלאס ווגאס. החדשות העדכניות הן שהרשויות המקומיות ביטלו את כל מגבלות הקהל ומאות אלפי צופים עתידים לגדוש את הכבישים, לעודד תוך כדי לגימת בירה איכותית ולספק למתחרים ולצופים את הבמה הטובה ביותר לתחרות אופניים.

זמני התחרויות העיקריות:

  • כביש גברים – יום ראשון  26.9 זינוק 11:25, סיום משוער 18:00, שידור ביורוספורט
  • כביש נשים – יום שני 25.9 זינוק 13:20, סיום משוער 17:30, שידור ביורוספורט
  • נגד שעון גברים – יום ראשון  19.9 זינוק 11:40, סיום משוער 14:00, שידור ביורוספורט
  • נגד שעון נשים – יום שבת 20.9 זינוק 15:20, סיום משוער 17:30, שידור ביורוספורט 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

איך מתנהלת אליפות עולם באופני כביש?

התחרויות יתקיימו במסגרת של נבחרות לאומיות ולא על פי השיוך הקבוצתי המקובל בשאר מרוצי הסבב. אתמקד בכתבה זו במרוץ הכביש לגברים בו מספר הנציגים למדינה אינו שוויוני, בדומה לאולימפיאדה, ונקבע על פי הדירוג העולמי כך שנבחרת המדורגת גבוה תזכה ל-8 רוכבים ומדינה המדורגת נמוך יותר 7 רוכבים וכך הלאה עד לדירוג הנמוך ביותר שם יהיו מדינות עם מתחרה אחד בלבד. רשימות ההרכבים המלאות כאן. כמובן שיש יתרון לרוכב מוביל בנבחרת גדולה שיכולה לנטרל התקפות ולחלץ ממצבים בעייתים, מצד שני ריצ’ארד כראפס הוכיח רק באוגוסט האחרון בטוקיו שנציג בודד יכול לנצל את הורדת הידיים בין המעצמות כדי לחמוק לניצחון ברגע הנכון.

כראפס

כראפס עם עיטורי הזהב האולימפי

כל העיניים על ואן ארט

הרוכב המסומן ביותר יהיה ללא ספק הבלגי וואט אן ארט. הוא מגיע בכושר שיא אחרי 3 ניצחונות בשלבים בטור דה פראנס, מדליית כסף באולימפיאדה וניצחון בדרוג הכללי בטור הבריטי בשבוע שעבר. זה כלל גם ניצחון בשלב היוקרתי אחרי קרב ראש בראש מול אלוף העולם המכהן ג’וליאן אלאפיליפ. ואן ארט יזכה ליתרון הביתיות, עידוד אדיר ונבחרת בלגית עמוסת כוכבים שכל תפקידם יהיה לסייע ליקיר בלגיה לזכות בחולצת הקשת. זו לא נלבשה על כתפיו של בלגי מאז הניצחון ב 2012 של אגדת האופניים פיליפ ג’ילברט. 

כדי להבטיח את הניצחון הנבחרת הבלגית תידרש למשמעת טקטית ויכולת תגובה לניסיונות של רוכבים בודדים ונבחרות אחרות לבצע מהלכים שיבודדו את ואן ארט בשלב מוקדם. זה בדיוק מה שקרה במרוץ הכביש באולימפיאדה, שם הוא נשאר לבד על העליה האחרונה ונדרש להגיב למטר של התקפות שבסופם תש כוחו והוא נאלץ לאפשר לכראפס לברוח עד לניצחון. 

ואן ארט נראה מאד בטוח בעצמו במרוצים האחרונים בטור בריטניה. הוא אף בחר לייצג את בלגיה במרוץ נגד השעון כדי לנסות לזכות בתואר הכפול. מצד שני, הבלגי גם סיים העונה מרוצים חשובים על מדרגת המשנה ומכהן כסגנו של אלאפיליפ מהאליפות אשתקד, סגן אלוף העולם בסייקלוקרוס אחרי הפסד למתיו ואן דר פול, סגן אלוף אולימפי אחרי הפסד לריצ’ארד כראפס וגם סגנו של טדאי פוגאצ’ר בדירוג הכללי של הטיראנו אדריאטיקו. סגנות נוספת באליפות העולם תהיה תוצאה מאכזבת.

באופן רשמי הבלגים מצהירים שאין להם אופציה ב’ כמוביל, אבל בפועל רוכב לצידו של ואן ארט גם רמקו אוונפול שמסומן כיורש של הקניבל אדי מרקס. בבלגיה ההשוואה הזאת מחייבת והצעיר הבלגי זכה לחוזה ארוך טווח בקבוצת הפאר קוויקסטפ כדי להביא הביתה את החולצה הצהובה מהטור בעוד כמה שנים. רמקו כמו ואן ארט ירכב גם בתחרות הנג”ש. במרוץ הכביש תפקידו יהיה להצטרף לואן ארט בשלהי המרוץ ולסכל את ההתקפות של המתחרים, מצד שני ברגע הנכון רמקו יכול להיעלם קדימה על אחת הגבעות אותם הוא מכיר ככף ידו ולנצל את יכולות הנג”ש כדי לרכב בדד בדרך לניצחון.

ואן ארט הוא רוכב שלם ומגוון אבל אם יש לו חולשה קטנה היא ללא ספק קשורה לנמסיס והיריב הנצחי מתיו ואן דר פול, השניים יריבים עוד מימי מרוצי הילדים והנוער. הם מאתגרים אחד את השני עד לקצה ויחד משכתבים את ספרי שיאים בעולם הרכיבה. כושרו של ואן דר פול שירכב במדי הולנד יתברר בימים הקרובים במרוצי ההכנה. אם “הפריק” ההולנדי שניצח העונה במרוצי אופני הרים, כביש, וסייקלוקרוס חזר לכושר הוא בהחלט ישפיע על המרוץ. להערכתי הסיכוי נמוך אבל נוכחות של ההולנדי ברגעי ההכרעה תטריד את ואן ארט מאחר והעונה ברוב המאבקים ידו של ואן דר פול הייתה על העליונה.  

וואן ארט

הנבחרות שיאתגרו את הבלגים במגרשם הביתי

על מסלול גבעתי של 268.3 ק”מ אין הרבה מקום להפתעות, רק החזקים ביותר יכולים לשרוד. אזכיר את הנבחרות הבולטות: אלוף העולם המכהן ג’וליאן אלאפיליפ יוביל את נבחרת צרפת למרות שעבורו העונה עד עתה נחשבת בינונית, חולצת הקשת יכולה לשנות את התמונה. לצדו ירכב הכוכב העולה בנויט קונפרוי שמציג התקדמות ממרוץ למרוץ ויכול להתברר כסוס שחור של ההתמודדות – שיתוף פעולה התקפי של צמד הצרפתים יהווה אתגר לשאר המתחרים.

איטליה ניצחה את היורו בכדורגל, את האירווויזון בזמר, ואפילו את ה 100מ’ בטוקיו אז אולי גם אליפות העולם בכביש תחזור לאיטליה אחרי 12 שנות בצורת. האיטלקים מזנקים עם הרכב חזק שכולל את אלוף אירופה ואלוף איטליה הטרי, סוני קולברלי שהפך העונה ממאיץ טוב לקלאסיקן משופר והשיג ניצחונות גם על מסלולים מאתגרים הכוללים הרים גבעות ואבנים משתלבות, ניצחון של “רולברלי” לא יחשב הפתעה. 

סלובניה הפכה בשנים האחרונות למעצמה, פוגאצ’ר ניצח בשתי מהדורות הטור האחרונות וגם במונומנט ליאז’ בסטון ליאז מוקדם יותר השנה, רוגליץ ניצח בשלוש מהדורות הוואלטה האחרונות ולקח גם את התואר האולימפי בנג”ש. לצידם בנבחרת ואולי אף כמוביל ירכב מאט מוהוריץ’ שמסלול אליפות העולם תפור למידותיו. מוהוריץ’ יעדיף מרוץ ארוך וקשוח בו החזק שורד. העונה הוא נוהג לתקוף מרחוק ולפרק את חבריו לחבורת החוד עד לסולו איכותי בקו הסיום. יהיה מרתק לראות את הטקטיקה בה יבחרו בנבחרת הסלובנית מרובת הכלים.

בייקפאנל בטלגרם, לחצו פה לראות את זה!

דנמרק תהיה הנבחרת האחרונה שתזכה לאזכור, הדנים הקשוחים מחבבים את הכבישים בבלגיה. לראיה, קאספר אסגרין ניצח השנה את טור פלאנדרס היוקרתי. מגנוס קורט נילסן בכושר נפלא וניצח 3 שלבים מגוונים בוואלטה שהסתיים בתחילת החודש, מייקל וולגרין ניצח השבוע פעמיים על גבעות באיטליה וגם לו יש בקריירה שלל ניצחונות מול קהל בלגי, אלוף העולם מ 2019 מאדס פדרסון גם כן חוזר לכושר בחודש האחרון ובעבר ניצח את גנט וולגם והשיג סגנות בטור פלאנדרס 2018. מהלכים של הדנים יזכו לתשומת לב מיוחדת משאר הנבחרות מאחר והם יכולים לנצח עם כלים שונים בהתאם להתפתחויות במרוץ.

וואלטה

רוגליץ’ וברנאל בוואלטה

אליפות העולם בנג”ש

במרוץ הנג”ש אין משמעות לכוחה של הנבחרת, כל רוכב מתמודד לבדו על המסלול נאבק בגבעות, בדופק הגבוה ובתנאי מזג האוויר. הנבחרות הבכירות ישלחו 2 רוכבים ואילו השאר נציג בודד. המסלול הפעם שטוח כמעט לגמרי –  78 מטרים של טיפוס כולל בלבד על פני 43.3 ק”מ. אלוף העולם הנוכחי, האיטלקי פיליפו “טופ” גאנה ינסה לשמור על תוארו. מולו יתייצבו צמד השוויצרים בראשותו של סטפן “קינג” קונג אלוף אירופה הטרי על חשבונו של גאנה וסטפן ביסיגר הצעיר שגילה השנה שיפור שיכול להספיק על המסלול השטוח בבלגיה. מועמדים בכירים נוספים הם צמד הבלגים שהוזכרו למעלה, וואט ואן ארט שחולם על תואר כפול ורמקו אוונפול שסיים במקום השלישי באליפות אירופה אחרי קונג וגאנה.

פיליפו גאנה, “Top Ganna”

הישראלים באליפות העולם

הנציגה הבכירה של ישראל תהיה אלופת ישראל בכביש והנציגה האולימפית עומר שפירא שמגיעה אחרי הופעה טובה באליפות אירופה. לצידה בנבחרת תרכב רותם גפינוביץ’, אלופת ישראל נגד השעון. צמד הרוכבות יתחרו בתחרויות הנג”ש ובכביש עילית נשים. הרוכב רועי ויינברג ירכב ביום שישי ה 24.9.21 במרוץ הכביש עד גיל 23 כאשר כמה שעות לפני כן, במרוץ הנוער, ארבעה רוכבים צעירים צפויים לייצג את הנבחרת. ההרכב הסופי יקבע במרוצי ההכנה שייערכו בסופ”ש הקרוב בבלגיה.

מאת: עמית נבון