קורה משהו מענין בתחום שעוני הדופק: חברת פולר מפינלנד שבעבר שלטה ללא עוררין בתחום נתקלת במתחרים חדשים וסקסיים. קצת כמו בסלולר, שם נוקיה הפינית מתמודדת מול אפל האמריקאית, כך גם פולר הפינית צריכה להתמודד עם הכניסה של גארמין לשוק הפרימיום של שעוני הדופק ומחשבוני הרכיבה. לפתע מי שיצרה את הקטגוריה והפכה לשם גנרי של שעון דופק, צריכה להתאמץ כדי להשאר רלבנטית. דוגמא למאמץ ממוקד ורלבנטי כזה הוכרז לאחרונה מיורובייק שם הוצג אב טיפוס של מד וואטים משולב בפדלים שהוא תוצאה של שיתוף פעולה מעניין של פולר עם Look. זו בדיוק ההתפתחות וההתמקצעות שצריך לצפות משחקן מתמחה, והיא חשובה גם ביחס למחשבון הרכיבה שבמבחן הנוכחי שכן הוא מאפשר הצגת נתוני וואטים ממדי הוואטים של פולר. יצאנו לבדוק האם CS500, מחשבון הרכיבה ומד הדופק החדש של פולר מהווה את הבשורה החדשה לרוכבי האופניים ויכול להחזיר ל- Polar את הבכורה בתחום? 

מחשבון הרכיבה ומד הדופק הזה עולה 1700 שקלים בתצורה שנבדקה כאן: עם מד קאדנס, וחיישנים לזוג אופניים אחד.

מבט מהיר אל תכונות המכשיר

CS500 מספק את כל התכונות הטיפוסיות של מחשב רכיבה, מד דופק וקאדנס. כמו כן ישנן אופציות שלא סופקו למבחן זה להוספה של מד וואטים, והתקן USB אלחוטי להעברת הנתונים למחשב ולאתר של פולר. השדות הנתמכים העיקריים שנמדדים פה הם המהירות-זמן-מרחק המסורתיים, מד גובה, דופק וקאדנס, וכמובן ממוצעיהם, כלומר כל מה שהרוכב הסביר מחפש. מעבר לכך ישנן אפשרויות למדידת קטעים (Laps), מציאת דפקי מטרה בשיטה הייחודית של Polar, ועוד. מיד כשפותחים את האריזה מגלים שהדבר הזה הוא מעוין מאוד, ענק מאוד ומרשים! איכשהו זה לא עובר בתמונות שראיתי עד כה וממש הופתעתי מגודל המכשיר והמסך. המשקל של יחידת המחשבון עצמה הוא 50 גרם, ואפשר להניח שהתקן הכידון והסנסורים יוסיפו עוד כ-30 גרם לאופניים שלכם. התקן הכידון נראה כמשהו שיחזיק את המכשיר היקר גם על אופני הרים העוברים טרטור וניעור בלתי פוסקים. בכלל, איכות הבנייה והתחושה ביד היא של מוצר מתכתי, בעל מגע יוקרתי ולא פלסטיקי. העיצוב יפה, חד ו”התקפי” למראה. בהחלט נראה טוב על אופני קרבון מהירים.

התכונות המבדלות הבולטות לעין מייד הן העיצוב הייחודי החד והמהיר למראה, המסך הענק, והמעבר בין מסכים ללא לחיצה על כפתור: לוחצים על צידי מסך המעוין כך שכל השעון נחלץ (למעשה אל כפתור שנמצא בחלקו התחתון והתצוגה מתחלפת). חוץ משיטה זו, שמיועדת ומצליחה לשפר את הנוחות של לחיצה על פקדי המכשיר עם כפפות ותוך כדי רכיבה, יש כפתור אדום בולט אחד. 

cx500

ההתקנה 

עם הקופסא מגיעים השעון עצמו מחובר להתקן הכידון, חיישן קאדנס וחיישן המהירות העושה שימוש במגנט המסורתי המחובר לחישור הגלגל הקדמי. שני החיישנים הנם אלחוטיים ועושים שימוש בטכנולוגית ה- WIND הייחודית ל-Polar שהיא כנראה גרסה ייחודית לפולר של Ant+ ומונעת קליטת נתונים שאינם שלכם גם בתוך דבוקה צפופה.

המידות של המחשבון הן 75 מ”מ אורך על 67 מ”מ רוחב, כלומר אם אתם משתמשים בסטם קצר תאלצו להתקין על הכידון. על סטם באורך של 80 מ”מ לא ניתן היה להתקין – אני מעריך שעל 90 מ”מ ומעלה זה יצליח. טיפ: אם אתם ימניים וחייבים להתקין על הכידון, עשו זאת בצידו הימני של הסטם. הסיבה היא שכאשר שולפים מזון או בקבוק תוך כדי רכיבה עושים זאת בד”כ ביד ימין, כלומר תשארו רק עם יד שמאל אוחזת את כידון האופניים. הצורה הבטוחה ביותר לעשות זאת היא כאשר אוחזים באמצעות יד שמאל את מרכז הכידון צמוד לסטם כך שהכידון אינו נוטה לזוז ותוכלו לשמור על קו הרכיבה בקלות. 

ממשיכים לחיישנים: חיישן הקאדנס הותקן על צינור השרשרת, ומולו הוצמד מגנט קטן אל צדה הפנימי של זרוע הפדל באמצעות נייר דבק (מדוע לא באזיקון?)

חיישן הקאדנס צריך להיות במרחק של 4 מ”מ מהמגנט, מה שאומר הטיה שלו לכיוון הפדל. בצורה דומה מתקינים את חיישן המהירות על המזלג ליד המגנט שעל השפיץ. אחרי שהכל מותקן לפי ההוראות יש לעשות “Pairing” – קישור של התקני החיישנים למחשבון כדי שאלה יקלטו אחד את השני ללא הפרעות באמצעות אותו פרוטוקל ה- WIND: כלומר כמה סיבובי פדל וגלגל בסנכרון עם ההוראות שעל מסך המחשבון. מאחר ויש פה שימוש במגנטים על הגלגל יש להגדיר את סוג הגלגל ואת האופניים – ניתן להגדיר שלוש זוגות אופניים ולהעביר ביניהם את המכשיר (אולם הקופסא מסופקת כאמור עם התקנים ומגנטים לזוג אופניים אחד בלבד…). 

עוד כמה הגדרות סטנדרטיות בז’אנר כגון התחלה אוטומטית עם תחילת הרכיבה והפסקה אוטומטית בהפסקות רכיבה, מעבר אוטומטי או ידני בין מסכים, נתוני רוכב, טווח דופק מטרה וכו’ ויוצאים לדרך. 

ברכיבה

שמים את רצועת הדופק על החזה ומגלים שהיא משובחת במיוחד: זה אלמנט שעבר אבולוציה משמעותית ב- Polar שהצליחו להפחית את כמות חלקי הפלסטיק הקשיח מהרצועה למינימום האפשרי ולהגדיל את שטח המגע עשוי הבד בלבד. הם עשו זאת ע”י שילוב החיישנים בבד הרצועה – יתרון תחרותי של Polar.
התצוגה מתבססת על 4 שדות נתונים עיקריים במסך, ומה שיוצג בשדה המרכזי של המסך יקרא באופן ברור ומהיר במיוחד. מדובר בספרות ענק שיתאימו גם לרוכבים מבוגרים ללא משקפי הקריאה שלהם. ישנם 8 מסכים (!) שעוברים ביניהם בכיוון אחד בלבד לקריאת הנתונים באמצעות לחיצה על צדו הימני של המסך. במעבר בין המסכים האלה, אותו שדה עיקרי וגדול מציג את הנתונים הבאים: מהירות, סטופר, שעה, זמן בדופק מטרה, קלוריות, ושיפוע. מתחתיו שני נתונים בינוניים בגודלם כאשר כמעט בכל המסכים יהיו אלה הדופק ומד הקאדנס, ומעליו שדה קטן שבמסך הראשון מציג את המרחק. הצורך בדפדוף רב מתוקן על ידי מסך ראשון הגיוני שתשאירו כנראה רוב הרכיבה אל מול עיניכם, וכן ע”י העובדה שהדפדוף בשיטה המיוחדת למכשיר הזה – ללא כפתורים חיצוניים הוא קל במיוחד. אופציה נוספת היא מעבר אוטומטי בין המסכים בלופ אינסופי.

לאחר הרכיבה ניתן לראות את סיכום נתוני הרכיבה באמצעות כניסה ל- File ודפדוף לפי תאריכים. הפעלתי את פונקצית ההתחלה והפסקה אוטומטיים – אפשרות נוחה כדי לוודא שההקלטה תתחיל בזמן, ובמיוחד תנטרל לבד עצירות ברכיבה. המסך מספק קונטרסט חד משמעי וקל מאוד לקרוא בו גם בתאורה קשה. דומה שעבדו הייטב ב- Polar על נושא הפחתת ההשתקפויות בזכוכית, מה שמקל מאוד על הקריאה. בכלל ניכר שעיקר המטרה של המוצר הזה היא לאפשר לרוכב קריאה מהירה ובכך הצליחו בפולר (בעיקר לגבי שדה הנתונים העקרי בכל מסך). המכשיר הזה ידידותי לשימוש ברכיבה עצמה ומצטיין בתנאי אמת. לא נתקלתי בבעיות בקריאות לא הגיוניות של דופק, ואין שום עיכוב בהצגת נתונים.

מה ניתן היה לשפר?

הביקורת העקרית תגלו מייד בפרק הבא – בהשוואה ל- Garmin Edge 500. נתחיל בכמה היבטים שקשורים למחשבון הזה בפני עצמו. עוד לפני שתשתמשו בו תצטרכו לקרוא בספר ההדרכה ותגלו שהוא כתוב בצורה מעט לא נוחה. הלועזי מגיע ב- 3 חלקים שזה שניים יותר מדי. התרגום לעברית הנו כבר בחוברת אחת, אולם הפונטים והציורים זערוריים, ויש בו שימוש רב בפרקטיקה שמצריכה דילוגים לפרקים אחרים כדי להבין התפצלויות מקו הקריאה העיקרי.  

קצת מינימליזם לא היה מזיק: המכשיר ענק מדי. לדעתי ניתן היה להקטין את כל היחידה ע”י הקטנה של השדה העיקרי וייעול הפיזור על המסך מבלי להפסיד הרבה. מי שרוכב עם סטם באורך של 80 מ”מ ומטה יהיה חייב להתקין על הכידון – אפשרות לא אלגנטית למחשבון גדול כ”כ, יחד עם זאת על סטם ה- 100 מ”מ הוא נראה טוב. 

השימוש בפרוטוקול ה- WIND מעצבן! למה לא להשתמש בסטנדרט ה ANT+ הפתוח בו תומכים מוצרים היקפיים אחרים? כנראה משום שבצורה זו Polar מחייבים אתכם להשתמש במד הוואטים והקאדנס שלהם בלבד, ואם לדוגמא יש לכם מד קאדנס אינגרטיבי בטרק מדון שלכם או גלגל עם חיישני כוח לא תוכלו לשדר את נתוניהם למסך ה- CS500.  
לא ניתן לקסטם את התצוגה (כמו בפולר CS600 ובגרמין), והיא תמיד תהייה מוגבלת ל-8 מסכים (שזה יותר מדי לטעמי) שבכל אחד 4 שדות נתונים במסך. תאלצו לקבל את ההגיון של פולר לגבי חלוקת השדות במסכים השונים. חבל שאין כפתור “Back” כלומר אם יצאתם מהמסך המרכזי תצטרכו ללחוץ 7 פעמים על צד ימין כדי לחזור אליו. המקום שמצפים לקבל בו “Back” הוא צד שמאל אולם זה מפסיק את האימון מה שגורר הפסקות לא רצויות עד שמתרגלים ונזהרים. הנתונים עצמם מאוד ברורים (בעיקר בשדה העיקרי), אולם האינדיקציה על סוג הנתון קטנה במיוחד, ולאור ריבוי המסכים קצת קשה לזכור את הכל מבלי לקרוא את התיאור הקטן הזה…
בזמן הרכיבה יש מידע לגבי זווית הטיפוס והגובה הנוכחי, אולם אין מידע לגבי גובה מצטבר שהוא הנתון היותר מעניין מגובה נוכחי ברכיבות ארוכות. את הגובה המצטבר תוכלו לראות בתפריט File שמציג את נתוני הרכיבה לאחר סיומה. 
מבחן פוסט משווה: Garmin מול Polar
מדובר בשני מוצרים שפונים בדיוק לאותו קהל ומתומחרים במחיר דומה: 2000-1500 ש”ח (תלוי במגוון החלקים שתבחרו). בשורה תחתונה נאמר כבר כאן שההיבטים בהם מצאנו שיש יתרון ל- Polar הזה על על פני ה-  Garmin Edge 500הם העיצוב החיצוני, איכות המסך, ואיכות הזכוכית שהיא עדיפה באופן משמעותי במניעת השתקפויות. היבט נוסף בו ה- Polar עדיף הוא בנוחיות הרצועה על הגוף שכן ב- Polar גם איזור החישה הוא בבד רך לעומת הפלסטיק הקשיח והרחב יותר של ה- Garmin, וכן העובדה שאין צורך לטעון אותו כל כמה רכיבות.
בשאר ההיבטים: תמורה למחיר, פונקציונאליות, פרסונליזציה, פתיחות, וידידותיות למשתמש, ה- Garmin  עדיף על פני ה- Polar. הפיל שנמצא בחדר, אבל אנחנו לא נתעלם ממנו כאן הוא העדר ה- GPS ועמו אתר אינטרנט לשיתוף נתוני הרכיבה בצורה שתעניין מישהו חוץ מהמאמן שלכם. מבט לכל אתרי האופניים והפורומים מדגים עד כמה שימושי ה- GPS בהיבט השיתוף והאינטרנט וכמה הוא מעשיר את חווית השימוש. נכון, יש ל- Polar אתר כזה, אולם על מנת להעביר את נתוני האימון יש צורך בהתקן Datalink שאינו מסופק כברירת מחדל עם החבילה, ועל מנת לקבלו תדרשו להשיל 321 שקלים נוספים. לא בטוח שזה כדאי שכן בהעדר הקלטת מסלול והצגתו על מפה זה בעיקר רישום של אימונים ולא משהו חוויתי שמעניין לשתף בו. לעומת זאת ה- Garmin מספק חיבוריות על בסיס USB סטנדרטי ואתר אינטרנט שהוא פשוט הכי טוב שיש בתחום.

ישנם פיצ’רים נוספים שחסרים לי ב Polar וקיימים ב Garmin: הצגת הגובה המצטבר בזמן הרכיבה, תמיכה ב- Ant+ וההתאמה למכשירים חיצוניים שאינם מבית Polar, והעדר אפשרות קיסטום המסכים והפחתתם.

סיכום

אל תטעו: זה מחשבון רכיבה ומד דופק מצוין. לפני כמה שנים היינו מזילים ריר על מוצר כזה ומודים לאלוהי התעשיה שיש חברה כמו Polar שלוקחת אותנו הרוכבים ברצינות, אולם בעידן הנוכחי כבר אי אפשר להתעלם  מכך שבמחיר הזה יש היום אלטרנטיבה חזקה. יחד עם זאת לדעתנו ב- Polar מבינים הייטב מה עליהם לעשות ולכן לרמת האטרקטיביות שלו יש פוטנציאל לגידול דרמטי עם הגעת אותו מד הוואטים המשולב בפדלים אותו השיקה Polar עם Look. או אז הוא יאפשר לכל רוכב לראות את הנתון המעניין ביותר של תפוקת הכח ואף לנתח אותו בצורה נפרדת לכל רגל. היתרון של התצורה הזו משמעותי שכן היא מייתרת את הצורך במדידה בציר גלגל ייחודי ומאפשרת שימוש בגלגלי מדף. השדרוג הזה אם יתווסף במחיר סביר ויפעל כראוי הוא התשובה של פולר להעדר ה- GPS. אנחנו מאוד סקרנים לגבי המוצר הזה וצופים שהוא יחזק את האטרקטיביות של ה- CX500 בצורה משמעותית, אם התמחור יהיה סביר, אבל מה שבטוח: יהיה מעניין!
עד אז הוא יתאים במיוחד לרוכבים שזקוקים למשקפי קריאה ביום יום ומתקשים לקרוא את הספרות הקטנות שבמחשבון שלהם, למי שרוכב רק עם כפפות שלמות ומתקשה להפעיל איתן את המחשבון תוך כדי רכיבה, וכמובן לכל רוכב שאינו זקוק להקלטות GPS ומחפש מד דופק ומחשבון רכיבה אמין מחברה בעלת נסיון מוכח בתחום, ורוצה להנות  גם מההיבט החשוב של השירות המקומי של אגנטק שהיא מהיבואנים הותיקים בענף ומחזיקה מעבדת שירות זמינה בקרית עתידים.  

 יבואן: אגנטק, בניין 2, קריית עתידים, טלפון: 03-6493111,  http://www.agentek.co.il/