יש לנו את הנטיה לקשר מחיר נמוך עם פחות יכולות ופשטות הנובעת מכך. ה-PowerPod הוא למעשה ההפך הגמור. מחיר נמוך עם המון יכולות ותוכנה עמוסה בפיצ׳רים ואופציות. אז יצאתי לבדוק את המוצר הקטן והחמוד הזה ולהשוות אותו למד-וואטים המוכח שכבר יש לי.

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

וואטים מחושבים – הגלגול של ה iBike

חברת Velocomp הוקמה בשנת 2004 ע״י ג׳ון אימן עם התמחות בהנדסת אלקטרוניה ופיזיקה, במטרה לפתח מוצר למדידת וואטים שהוא זול, אמין ושאינו מגביל את בחירת החלקים באופניים או מעבר לזוג אחר. החברה ראשית פיתחה את מכשיר ה-iBike או כפי שנקרא היום Newton 6 שהוא למעשה מכשיר עם מסך המודד שיפוע, התנגדות רוח, תאוצה וחיכוך ומחשב את הוואטים.

ה-PowerPod הוא מכשיר קטן, ללא מסך, המתחבר בחזית האופניים, לרוב יהיה מתחת לכידון והוא למעשה גרסה חדשה ל-iBike שהיה יחידה שלמה הכוללת מסך, את ה-PowerPod עצמו שהוא למעשה מוצר חדש שמתממשק למחשב האופניים באמצעות +ANT או BlueTooth. יש בזה יתרון שאתם יכולים להשתמש במחשב אופניים אחד לכמה זוגות.

שלא כמו מדי הוואטים הרגילים המודדים את… הוואטים באמצעות הפיתול ואת מהירות הפידול כדי לחשב את הוואטים.  ה-PowerPod מודד את הרוח ובעזרת אקסלרומטרים ומחשב את הוואטים. זאת כמובן לאחר שקישרתם אותו למד מהירות שעל האופניים וקבעתם את המשקל הכולל של אופניים ורוכב.

מאחר ואלה “וואטים מחושבים” או משוערים, ולא מדידת הוואטים עצמם. השאלה המעניינת במבחן היא – האם זה מצליח להיות אמין ודומה למדידה ישירה של וואטים כמו במוצרים האחרים. דיוק ועקביות הם העיקר במד וואטים, ואם יש שונות ממדידה ישירה ומוכחת, יש לדעת מתי אפשר לצפות לסטיות אלו. חייב להודות שהרבה תהיות עלו אצלי לגבי המוצר הזה כשהגיע אלי ולכן, כפי שאני ממליץ לכולם, עבדתי לפי הוראות היצרן כדי להיות בטוח שלא שכחתי להכניס שום נתון או לדלג על שלב בהגדרות. את הרכיבות ביצעתי עם שני מחשבונים. האחד מסונכרן עם מד הוואטים האישי שלי מתוצרת PowerTap C1 (המוכח והמוכר) והשני עם ה-PowerPod.

PowerPodאז כיצד ואיפה להתחיל

בקופסה יש את ה-PowerPod, את החיבור לכידון שהוא למעשה חיבור תואם GoPro, מפתח אלן, כבלUSB, לחיבור למחשב והטענה, ודף הוראות הפעלה ראשוניות. המלצתי הראשונה היא לקרוא את כל ההוראות לפני שאתם מתחילים. בהתקנה של החיבור לכידון.  ל-PowerPod עצמו יש רגל אחת ישרה ואחת עגולה. זאת כדי לאפשר החזרת ה-PowerPod תמיד לאותה נקודה וזווית כפי שהיתה כשכיילתם אותו בפעם הראשונה. עוד רגע נגיע לזה.

אם קראתם את כל ההוראות לאחר ההתקנה הגעתם להוריד למחשב האישי שלכם את התוכנה שנקראת ISAAC, ותסנכרנו אותה עם ה-PowerPod כדי להכניס לו את כל הנתונים הרלוונטיים. שלא כבמדי וואטים אחרים, פה הגדרת המכשיר היא קריטית כדי לקבל נתונים אמיתיים. קחו את הזמן כדי לעבור על הכל ולעשות זאת כראוי, זה יחסוך לכם הרבה זמן ובילבול בהמשך.

עקבו אחרינו בווצאפ (קב’ שקטה):
בייקפאנל ווטסאפ

התוכנה  – ממשק טעון שיפור

היא בעלת אפשרויות רבות, בלשון המעטה, אבל הממשק לא נגיש, לא ידידותי ומרגיש מיושן. הייתי רוצה לעבוד עם תוכנה יותר אינטואיטיבית ונגישה בעיקר כשהיא כה חשובה לתפעול המכשיר, ואכן זו אותה תוכנה וותיקה של ה iBike עם עדכונים. התוכנה היא קריטית להפעלת המכשיר ומעבר בין המצבים שלו. זה חלק מהמעבר מיחידה מלאה עם מסך ליחידה פשוטה וקטנה ללא מסך ורק כפתור אחד.

התוכנה לא מיועדת רק להגדרת המכשיר אלא גם מאפשרת הורדת קבצי הרכיבה וניתוח הרכיבות לאחר מכן. משם מייצאים את הקבצים לכל תוכנה אחרת שתחפצו, אבל יש כמה אופציות שלא תמצאו בתוכנות אחרות. והעיקרית שבהם היא ניתוח אוירודינמיות. 

yarnin5

למרות הממשק המיושן נמצאים לא מעט כלים חזקים ומאוד מעניינים לניתוח הרכיבה. נהדר לכל חובבי המספרים והחפירות

לאחר שעדכנתי את המכשיר הגיע השלב לסנכרן אותו עם המד מהירות ולחברו לאופניים. חשוב לציין שיש לחברו במקום בוא הוא נמצא ממש מול הרוח וללא כבלים או דברים אחרים העלולים לחסום את פתח החזית. חיבור ה-GoPro פה הוא יתרון מכיוון שניתן להשתמש בכל חיבור GoPro לשם כך.

השלב הבא הוא לסנכרן את ה-PowerPod עם המד מהירות שלכם ועם מחשבון הרכיבה או הנייד. בתחילת הרכיבה הראשונה שורת הוואטים תראה לכם מספרים עולים מ-1 ועד 100. אלו האחוזים בשלב הכיול של המכשיר. זה לוקח בערך 5 דקות. את ה-5 הדקות האלו יש לעשות ברכיבה עקבית ולא בדרפט על רוכב אחר או בשינויי קצב ומהירות.

אני רוצה לעצור רגע ולציין פה פרט חשוב בהגדרות המכשיר לפני הסינכרון. יש אפשרות לבחור רמת החלקה של 30 עד 0 שניות שניות. מכיוון שאנו מכוונים את המחשבון שלנו להציג ממוצע המתאים לנו, לרוב 3, 10 או 30 שניות. המלצתי היא שכדאי מאוד לכוון את המכשיר לחלקה של 0 (אפס) שניות כך שישדר את הנתונים ישירות למכשיר שלכם שבו הרי אתם מציגים ממוצע של 3, 10 ו/או נורמלייזד. אל דאגה, לאחר הורדת הרכיבה למחשב מה-PowerPod תוכלו להחליק את התצוגה בתוכנה לפי בחירתכם כדי לקבל גרף נקי וחלק יחסית.

yarnintaninמעבר בין זוגות אופניים שונים

המכשיר תומך עד 4 זוגות אופניים שונים. לשם כך אתם צריכים מד מהירות שונה לכל זוג אופניים מכיוון שכך המכשיר יודע על איזה זוג הוא מורכב.

ברכיבה

ההדלקה היא פשוטה, פשוט לחצו על כפתור ההפעלה, האור יהבהב ואתם מוכנים לצאת. את הרכיבות ביצעתי עם שני מחשבונים ושני מדי וואטים: האחד מסונכרן עם ה-PowerTap האישי שלי והשני עם ה-PowerPod והשוותי בינהם. לאחר שעברו ה-5 דקות הראשונות ובשני המכשירים ראיתי את הוואטים שלי ניסיתי לראות האם הם יחסית קרובים ואכן היו די קרובים יחסית. די מהר יכולתי לשים לב למשהו אחד שבלט מאוד. ה-PowerPod תמיד לקח יותר זמן כדי להגיב לשינויי וואטים מהירים. בעוד ה-PowerTap הגיב באופן מיידי ה-PowerPod הגיב לאט עד כדי כך שבאימוני ספרינטים קצרים הוא היה ממש לא רלוונטי.

yarnin3בטבלה למעלה ניתן לראות את הפער בזמן התגובה שבין שני מדי הוואטים. בטבלה למטה ניתן לראות שההחלקה יוצרת גרף כמעט אחיד ושבסך הכל ה-PowerPod מדויק.

yararararaלמי שיש עוד מד וואטים יכול למעשה לעשות כיול של ה-PowerPod לפי רכיבה שלמה ובכך להגיע לתוצאות הרבה יותר מדויקות. מצד שני אם יש לך כבר מד ואטים כנראה שלא תרוץ לרכוש אחד נוסף.

ברכיבות ממושכות ואחידות הוא היה מאוד אמין ונוח והיה תחליף טוב לכל מד וואטים אחר בשוק. שימו לב שה-PowerPod משדר רק וואטים ללא הפרדה של ימין שמאל. בנוסף הוא לא משדר סל״ד ולא מהירות. את אלו תקבלו מהחיישנים המורכבים על האופניים. היו לי כמה פעמים שה-PowerPod המשיך לשדר וואטים למרות שלמעשה לא פידלתי. אומנם היה מדובר במספרים נמוכים אך עדיין היה נראה לי מעט בעייתי. מבדיקת הגרפים שה לא נראה כבעיה שהשפיע על הממוצעים או סטיה רצינית, אם ביכלל, על הגרף.

ה-PowerPod יכבה עצמו לאחר 20 דקות כדי לחסוך בבטריה. במקרה וההפסקת קפה שלכם התארכה מעל ל-20 דקות אל תשכחו להדליק אותו שוב לפני המשך הרכיבה. פשוט לחצו על כפתור ההפעלה, האור יהבהב ואתם מוכנים לצאת. 

נגיע לגבי אימון טריינר – כמובן שיש להתחבר למחשב ולתוכנה, Isaac, כדי להגדיר למכשיר עבודה על טריינר. פה יש לקבוע פרופיל התנגדות ע״י בחירת הטריינר הספציפי מתוך רשימה מאוד גדולה. מכאן ה-PowerPod יסיק את הוואטים ע״י מהירות סיבוב הגלגל בהתאם לעקומת ההתנגדות המוגדרת לטריינר אותו בחרתם. יש לשמור על לחץ אויר אחיד ולחץ אחיד של הגלגל התנגדות של הטריינר מול הצמיג. זה לא ממש מדויק אבל זה מה שיש וכל עוד נשמור על כל התנאים זהים תהיה סטייה, אבל לפחות היא תהיה יחסית אחידה.

yaraefcyסיימנו לרכוב – סינכרון, הורדת קבצים וניתוח נתונים

לא רבים באמת מנתחים את האימון שלהם ולרוב המכשיר שם כדי לעזור לנו בניהול הרכיבה בלבד. באמצעות מד וואטים, שלא כמו עם מד דופק, אנו יכולים להתנהל באופן יותר שקול ובסופו של דבר לרכב מהר יותר.

אבל בכל זאת, מי שרוצה להוריד את הקבצים למחשב יכול בשתי דרכים: הראשונה והפשוטה ביותר היא לחבר את ה-PowerPod למחשב ולהשתמש ב-Isaac  כדי להוריד את הקבצים ישירות מהמכשיר. אפשרות שניה היא להתחבר למחשב הרכיבה ולהוריד משם. ניסיתי את שתי הדרכים ולמעט האפשרות לנתח גם את האווירודינמיות, העדפתי את התוכנות האחרות בהן השתמשתי ולא את זו המקורית של ה PowerPod. זה נובע בעיקר מתוך הרגל ושוב גם הממשק הפחות מודרני של ה-Isaac. בכל מקרה ניתן לייצא מה-Isaac לפורמטים המוכרים ומשם לייבא לכל תוכנה אחרת המועדפת עליכם. התוכנה על אף המראה המיושן והפחות נגיש מכילה יכולות רבות ועומק נתונים.

מהתכתבות עם החברה נאמר לנו שבקרוב יתווסף נתון חדש והוא ניתוח אוירודינמיות וכך יוכל הרוכב לנתח ולשפר את המנח כדי למקסף אוירודינמיות ביחס לעצימות.

סיכום וחוות דעת

ה-PowerPod הוא מד וואטים טוב ואמין במחיר ללא תחרות וממש נגיש. יש לו את המגבלות שלו אך יתאים למי שרוצה מד וואטים עקבי וטוב, בלי להוציא את ההוצאה הנוספת על מדי הוואטים האחרים בשוק. מי שיקנה מוצר כזה יהיה מוכן בדרך לוותר על תגובתיות בהאצות, אמינות ודיוק באימוני טריינרים.

מאידך הוא מתקן את הטעיות שלו במהלך הרכיבה. היכולת להעבירו בין 4 זוגות אופניים שונים הופכת אותו לזמין ונגיש עוד יותר. אין צורך לרכוש במחיר כפול או יותר מד וואטים לכל זוג.

בשוק של מדי הוואטים הרוגש והתופח של ימנו ה-PowerPod מהווה שחקן נוסף, די ותיק ונגיש מאוד. כל רוכב שרוצה לנהל את רכיבתו ואת אימוניו בהתאם לתורת האימון החדשה שדוגלת באימון לפי וואטים במקום דופק אך מצד שני אינו מחפש את כל הפיצ׳רים של המדי וואטים היקרים יותר ימצא פה כלי נהדר.

למשל רוכבים למרחקים ארוכים או בטיולים רב יומיים הרוצים כלי לנתר את העצימות שלהם. בעוד הדופק יעלה עם הדרך הוואטים ישארו אחידים ויתנו לכם תמונה מדוייקת יותר של מצבכם ולאחר כמה ימים כשהדופק כבר לא עולה – אתם יודעים מה התפוקה שלכם באמת. הוא מתאים לאלו הרוצים רק לבקר את רכיבתם ולמקסם את יכולתם אך ללא אימוני אינטרוואלים ואימוני טריינרים.

למי שמחפש את הנתונים המדוייקים ביותר בכל מצב וכל מקום אולי עדיף לחפש במקום אחר ומן הסתם יקר יותר.

 

מאת: ירנין פלד
שתפו את זה עם הכפתורים פה למטה: