פיזיק היא אחד המותגים הטובים ביותר שיש באופניים: איטלקיים, מעוצבים ומתמחים במגע הרוכב עם האופניים, שזה תחום התמחות שחשוב לנו במיוחד. אני רוכב עם אוכפים של פיזיק גם באופני הרים וגם באופני הכביש ובינתיים לא רואה סיבה להחליף. גם בקוקפיט הכביש שלי בחרתי בסרט הכידון המעולה שלהם. הסטייל שלהם, והטאצ' האיטלקי מורגשים בכל המוצרים, וכך גם בקו הנעליים החדש שהשיקו יחסית לא מזמן. כיוון שיש פה חיבה בסיסית למוצרים של פיזיק הסתקרנתי מאוד לגבי הנעליים שלהם – האם הם ממשיכים את הקו המצטיין של האוכפים והמוצרים האחרים?

אגב – את הנעליים שלהם בניגוד לאוכפים קשה עד בלתי אפשרי להשיג בארץ. אני קיבלתי את הנעליים האלה למבחן ישירות מפיזיק האיטלקית – הם ספונסרים של קבוצת האופניים של קנונדייל והם ספקו לכל העיתונאים באירוע נעליים למבחן בהשקה של הסינאפס וכך הזדמן לי לכתוב את המבחן.

מאת: גיא חלמיש
01-017

כן זה נראה סליק!

הדגם במבחן: R3 UOMO

הדגם הזה הוא הדגם קליל מאוד של פיזיק: 229 גרם, שהולכים חזק עם הטרנד העדכני של נעליים במשקל נוצה. הוא ממוצב כדגם השני מלמעלה מתחת ל R1 הממוצב כדגם העליון. מאז שהושק הוא השתנה מעט כנראה עקב תלונות על התאמה לבסיס צר מדי של כפות רגליים. כיום הנעליים מתבססות על מכנה משותף רחב יותר ועל מבנה פחות מעוצב לפי תכתיבי כף הרגל.

02-018

עידון, נגיעות צבע קלות, ושפע של סטייל

בניגוד ל R1 היקר יותר הוא מגיע עם מדרס דק ומינימליסטי ושאינו בר התאמה ספציפית לרוכב (בחימום: moldable). גם אין לו ואבזם מקרבון (!) אלא מאלומיניום. שני הבדלים אלה ישימו אתכם במשקל עודף אדיר של 10 גרם (כמשקל מטבע של חצי שקל?) ועם מכה קלה בכנף האגו שלכם בכל פעם שתראו אבזם קרבון מסתובב לידכם ב 100 סל"ד… עבור 10 הגרם האלה, יוציאו בעלי ה  R1 לא פחות מ 100 יורו יותר מאשר רוכשי ה R3 שמחירם המומלץ לפי אתר היצרן הוא 250 אירו (אבל ראיתי באינטרנט מחירים נמוכים יותר של כ 200 אירו).

שני צבעים ל R3: האחד – זה שבמבחן זה בצבעי אדום לבן שחור מדהימים, ולמי שסט הביגוד שלו מכיל גווני כחול ותכלת – הרי שיוכל להנות מדגם בצבעי הלאום התואמים.

עוד במפרט: סוליות קרבון כמובן, חלקי רשת מנדפת בחלק העליו.

יש פה שלוש רצועות הידוק: אחת על בסיס רצ'ט עם אותו אבזם אלומיניום יפהפה שהשחרור שלו מתבצע בלחיצה על הכפתור המרכזי שבו, וההידוק באמצעות ידית המתכת העוטפת את הכפתור מהצדדים. עוד שתי רצועות הן רצועות העשויות חומר המשמש מפרשי שיט והוא חזק במיוחד, ובעל תכונות של התנגדות למתיחה. בתחתיתו וולקרו\סקוצ' סטנדרטי.

04-024

קרבון למטה. אלומיניום וחומר מפרשים למעלה.

העיצוב – קצה!

בנקודה הזו האיטלקים כמו איטלקים לא אכזבו. ארץ השיק והסטייל מנפיקה שוב עיצוב רטרו מעולה שרוב מי שנתקלנו בו אהב, ומי שלא אוהב פשוט לא מבין. אחלה לוק ואחלה נקיון עיצובי, מבלי לאבד את הזוהר והסטאר קוואליטי שמשתלב הייטב עם ביגוד בטוב טעם, אופניים יקרים, ודוגמניות. יש גם דגם כחול ולבן שיתאים יותר לבגדי רכיבה ציוניים, ויש את הדגם האדום הזה שאתם רואים בתמונה. מי שמחפש את החיבור לדגל השני שלו – האיטלקי, ימצא אותו דווקא בתוך הנעל.

1-Fizik

מעצב המוצר לא חסך בתשומת לב

ברכיבה

שני דיסקליימרים אומר לפני שנמשיך – מוצר מותאם גוף הוא אישי והתרשמותכם המעשית תהייה אפקטיבית ונכונה יותר מכל טקסט שאלאה אתכם בו באינטרנט. שנית: אני אוהב להדק נעליים חזק. אני אוהב קרוב לאפס תנועה בתוך הנעל ותגובתיות מהירה במיוחד. הדבר הזה מכתיב התאמה מאוד מאוד טובה של הנעל לרוכב שכן אם אין כזו, הרי שמיד נקודות הלחץ מתגלות בצורה כואבת בחלק העליון ובתחתון בצורה שהיא גם כואבת, וגם מייצרת נימול ובעיות אחרות.

מדרס מינימליסטי

לרכיבה הראשונה יצאתי והידקתי את הנעליים הייטב – כמו שאני רגיל לעשות ב Sidi שלי עם המדרסים של תמיר כפיר. הייתי צריך לעשות את זה מאוד חזק שכן המדרס המקורי שמגיע עם הנעל הוא כל כך מינימליסטי שהתרומה שלו אינה רבה לייצוב ואחיזת הרגל בתוך הנעל. נכון – הרווחנו פה משקל אבל הפסדנו נוחות, הידוק, ועל כן מהירות ואפשרות שימוש לאורך רכיבה ארוכה. התוצאה של ההידוק הזה היתה שאמנם התנועה הבלתי רצונית בכף הרגל הופחתה, והאחיזה של העקב השתפרה, אולם סיימתי את הרכיבה עם כאבים מתחת לאיזורי המתכת האוחזים את רצועות ההידוק. אלה לחצו על החלק העליון של כף הרגל שלי מבעד לשכבות הנעל, והכאיבו.

1-Fizik1

אבל כן חסכו במדרס איכותי…

גם ההידוק הזה לא היה אלגנטי במיוחד – הנעל עם המדרס המקורי המינימליסטי שלה פשוט גדולה ניפחית מכף הרגל שלי בדי הרבה, מה שהותיר שאריות מגוחכות של רצועת הידוק מעבר לסקוץ' התחתון שאמור לתפוס אותן – ומעבר לנעל עצמה… זה פשוט לא עבד, לא היה נוח ונדרש היה שינוי. אגב ברצועה המחוברת לאבזם דווקא יש פתרון אלגנטי יותר וניתן לקצר אותה.

גם הוולקרו הוא סוג של turn off מבחינתי. אני באופן כללי מעדיף את שיטות ה Boa למיניהן או את החוגה של סידי – שיטות שמחזקות את הנעל באמצעות מיתר חזק שמחלק את העומסים ומפחית נקודות לחץ.

ברכיבות הבאות נמצא הפתרון

העברתי את המדרסים של תמיר לנעל הזו ופתרתי בכך שתי בעיות: נפח המדרסים הגדול יחסית איזן את נפח הנעליים וסייע לי למלא את החלל בחלק העליון של הנעל שקיבלה כעת צורה נכונה יותר סביב הרגל – צורה שאפשרה שימוש נכון ברצועות, וגם שימרה את הצורה המקורית שמתכנני הנעל ייעדו לה.

הדבר השני הוא כמובן השידרוג הדרמטי של המדרס עצמו לחווית הרכיבה: כעת הרגליים מונחות במנח מפנק, הדוק, וצמוד עם תמיכה נכונה לקשת הפנימית. הנעליים שודרגו משמעותית, אבל האמת – עדיין הרגישו פחות חזק, יעיל והדוק בחלק העליון מהסידי שלי.

אחרי שהעברתי את הפידבקים האלה לפיזיק הם העבירו אלי את המדרס היותר שווה שלהם: עבה, מתוחכם יותר, ובר התאמה אישית. אפרסם עליו כתבה נפרדת בהמשך, רק נאמר פה שהוא בר קנייה כמוצר עצמאי בכמה עשרות יורואים, והתאמה אישית אך ורק אצל דילרים של פיזיק שמחזיקים את עמדת ההתאמה שלהם, ולא פשוט להבין איפה יש כאלה באי

1-2013-05-12-07.03.06

אחיזת עקב – לא משהו

אחיזת העקב אינה ברמה הנושכנית והבלתי מתפשרת הנדרשת לשימור העקב תחת ספרינט עצבני. אין פה חיזוקים משמעותיים סביב גיד אכילס, ולכן אין מניעה מהעקב לזוז מעט במשיכת פדל כלפי מעלה. פה כל מה שאוחז את העקב באיזור גיד אכילס הוא מבנה נעל רך יחסית. זה משאיר בעיקר את האבזם הראשי הצמוד לקרסול כנקודת העיגון העיקרית של חלקה האחורי של הנעל.

חווית המשקל הנמוך מורגשת לטובה

מה שכן מורגש לטובה הוא המשקל המינימליסטי של הנעליים. סידי ידועים כנעליים כבדות ולעומתן פרצו לשוק הנעליים בעוצמה רבה הספשלייזד S-works הקלילות, הבונטרגר איקס-איקס-איקס-וכולי-וכו'-לייט, וגם הג'ירו הלכו על הקו הזה. פיזיק גם הם בטרנד של נעליים קלילות ומינימליסטיות ומי שמכור להורדת המשקל יאהב את הכיוון.

ברכיבות ארוכות יש לי אכן תחושה שיש אפקט מצטבר למאמץ הגדול יותר עם נעליים כבדות ושהכיוון הזה, במידה ואינו על חשבון הנוחות – יש בו משהו. אבל אם זה לא מתאים בול לרגל שלכם עדיף להוסיף עוד קצת משקל ולבחור במה שנוח.

נעלי פיזיק

רגל שאין לה נפח גדול תזדקק להידוק יתר והרצועה יוצאת מקו הנעל

לסיכום

סטייל מעולה וזוהר במיוחד, משקל נמוך ועיצוב יפהפה, אולם אחיזה ונוחות בדרגה מטה מסידי. מתאים במיוחד לבעלי כף רגל עם נפח גבוה יחסית, ולמי שלא מהדקים מאוד מאוד חזק את הנעל שלהם. אבחר בהם לרכיבות סוציאליות, סיבובי שופוני ורכיבות שחרור, וכאשר הסט שאלבש יחייב התאמת צבעים תואמת.