אם צמד המילים Rocky Mountain מעלה לכם ניצוץ קטן בעיניים הרי זה משום שחברת האופניים הקנדית מביאה DNA מאוד ייחודי, והיא משבטת אותו גם במועדון הכלים הממונעים. לקחנו למבחן את דגם Instinct Powerplay ברמת האבזור A50 ויצאנו לדגום.

מאת: ודים לינצקי
צילום: גיא חלמיש

Rocky Mountain Powerplay Instinct A50

Powerplay בספורט (למשל בהוקי קרח וכדורגל) זהו מצב בו לקבוצה אחת יש יותר שחקנים על המגרש…

עוד ב 2009 קיבלה Rocky Mountain החלטה גורלית שתבדל אותה משאר השחקנים בתחום: לפתח את המנוע לבד. היא חברה ל Propulsion Powercycle וכך נולדה לה מערכת Dyname. למה "להמציא את הגלגל"? ההסבר שלה: הרצון לשמר את אותו DNA ותכונות האופניים הלא ממונעים שלה. 

המטרה: שכל הזוויות, המידות והמרחקים יישארו זהים לאלה של האופניים ללא מנוע. עכשיו היה צריך לחשוב איך ולאן אפשר להכניס את המנוע ואת הסוללה. זו גישה שונה לחלוטין משל כל החברות האחרות המשתמשות ביחידות ההנעה של המובילות דוגמת Bosch, Shimano וכו'. Rocky Mountain לא מתאימים את האופניים למנוע, אלא בדיוק ההיפך. 

ברוב החברות המשתמשות ב"מנועי מדף" אין הרבה משותף (חוץ מחלקים) בין הדגמים המכאניים לאלה החשמליים והם לא חולקים אותם תכונות אופי, הם אופניים שונים לחלוטין. מי שהכיר ואהב את הליין המכאני של אותן החברות לא בהכרח יתחבר לזה החשמלי. לא זה המצב במחלקת הממונעים של Rocky Mountain. הדגם שבמבחן כאן – Instinct Powerplay Alloy 50 הוא בעצם הגרסה הממונעת של Instinct המכאניים והוא בעל אותן תכונות.

רוקי מאונטיין

רוקי מאונטיין אינסטינקט חשמלי – עיקרי המפרט

  • הדגם במבחן:  Rocky Mountain Instinct PowerPlay a50 
  • קטגוריה: שבילים (Trail)
  • שלדת אלומיניום עם מהלך מתלה: 140 מ״מ (מלפנים ומאחור)
  • חשמל: מנוע Dyname 3.0 – 108Nm בעל 48V-250W, 25km/h,  סוללת 672 Li-Ion
  • גלגלים: 29' 
  • אבזור עיקרי: גלגלי WTB ST i35 TCS 2.0 Tubeless, מזלג RockShox Revelation RC 140mm E-MTB, בולם אחוריRockShox Deluxe Select+ RT, מעצורי Deore 4 piston, מעביר SLX 12, דרופר Rocky Mountain
  • משקל: 24.4 ק"ג (עם חומר בגלגלים ופדלים)
  • מחיר: 24.640 ₪ (לחברי מועדון)
  • יבואן: רוזן את מינץ

אבל אני מגיע עם דף חלק

כמי שלא התנסה בגרסה הלא חשמלית של Instinct, לא היה לי קשה לנטרל את כל האמירות השיווקיות על "אופי", DNA ושאר הירקות. באתי לבחינה עם דף נקי וללא דעות קדומות. אחרי הסבר קצר שקיבלתי בחנות היבואן (רוזן ומינץ) גילגלתי את היצור המחושמל והמסקרן לחניה. לפני שהייתה לי הזדמנות להתרשם מהפציינט החדש שקיבלתי לטיפולי, כבר בפירוק הגלגלים להכנסה לאוטו ציפתה לי הפתעה ראשונה – אין להם ולו תפס שחרור מהיר אחד לא בצירי הגלגלים ולא במוט אוכף. מינימליזם במיטבו. 

רעיון המינימליזם נמשך גם במחלקת השליטה ותצוגה – לא תמצאו שום צג על האופניים. 3 לחצני שליטה, די מינימליים גם הם, נמצאים צמוד לגריפ שמאלי על הכידון. על מנת לפצות על היעדר תצוגה, הבריקה החברה לעשות תאורה בעלת 5 צבעים ברקע כפתורי השליטה.

  • לבן – סימן שמערכת "מונעת"
  • ירוק (+ רטט בודד) – רמת סיוע 1 (מינימלי)
  • צהוב (+ רטט כפול) – רמת סיוע 2 (מצב trail)
  • אדום (+ רטט משולש) – רמת סיוע מירבי
  • כחול – חיבור BT פעיל

כל שאר האינפורמציה תוצג באמצעות חיבור BT לטלפון חכם באמצעות אפליקציה בשם Ebikemotion המחליפה את הצג! (על האפליקציה בהמשך). תהייה אחת נשארה לי עד סוף המבחן בעניין צבעי הרקע של כפתורי השליטה – האם זה יעבוד גם עם עיוורי צבעים? בכל מקרה, גם אם הצבעים לא יעשו את העבודה, תמיד ניתן להסתמך על הרטט.

ודים לינצקי- מגיע כמו דף חלק למבחן

צביעה סולידית

צביעת האופניים סולידית והשלדה אכן מאוד מזכירה את קרוב המשפחה הלא חשמלי, רק מחוזקת יותר: עובי הצינורות, בעיקר התחתון, מוגדל על מנת לתת תמיכה למשקל כמעט כפול יחסית לגרסה המכנית. סוללת האופניים שהיא פיתוח ייחודי של Rocky Mountain, מוטמעת בתוך הצינור התחתון ללא גישה חיצונית אליה. אין מכסה פריק ואין אפשרות להוציא אותה ללא הוצאת המנוע! 

היעדר גישה חיצונית לסוללה (או אפשרות לחבר סוללה חיצונית) איפשרה לצמצם משמעותית את מימדי הצינור התחתון ולתת לשלדה מראה יותר חטוב. שני צדדים למטבע הזה: לא ניתן להחליף אותה בשטח ברכיבות ארוכות ללא כלים וגם לא ניתן להטעין סוללה מחוץ לאופניים. 

הדגם שבמבחן מורכב על שלדת אלומיניום וזה בולט לעין במספר ריתוכים וחיזוקים בולטים. 

גישה שונה לקשר מנוע-שרשרת

עוברים אל אזור המנוע המכוסה משני צידיו ע"י מכסי פלסטיק שחורים מה שנותן מראה חלק יותר. החלק המעניין הוא ללא ספק מעבר השרשרת: הנעת Instinct אינה ישירה ומתבצעת דרך גלגל שיניים קטן המחובר לציר המנוע דרך גיר פנימי. חיישן מתח השרשרת (pulley קטן על זרוע שחור ארוך) הוא זה שמודד את הכוח שהרוכב מפעיל בזמן הדיווש ובהתאם לזה מווסת את הסיוע החשמלי. פטנט חישת מתח השרשרת, מאפשר לחברה לוותר על חיישן בלימה לניתוק המנוע שנמצא היום ברוב eMTB. אין צורך בעוד כבל בין המנוע לכיוון ציר הגלגל האחורי שבדרך כלל די מכער את המראה. אהבתי! מגנט של חיישן סיבובי הגלגל מוחבא בין זרועות הרוטור האחורי – מאוד דומה לפתרון של Merida שבחנתי לאחרונה, גם הוא מבית רשת רוזן ומינץ. 

כל החיווט של ה- Instinct פנימי ומראה השלדה מאוד נקי; למעט אזור הכידון אבל זה קיים בעוד הרבה דגמים בחשמלי. 


לחצו פה לבייקפאנל בטלגרם: https://t.me/BIKEPANEL

על מנת להבטיח קריאת מתח שרשרת עקבית, המהנדסים אולצו להשתמש בשני מובילי/מותחני שרשרת אשר מייצרים קו מאוד מזוגזג שהשרשרת חייבת לעבור וזה עלול להיות מקור אפשרי לרעש – רשמתי את זה לעצמי. 

זרועות הדוושות, שגם הן זהות באורך לאלה של קרובי המשפחה המכאניים, מחוברות לציר סטנדרטי לחלוטין וכך מוסיפים לרשימת חלקים משותפת לעולם המכני ומצמצמים מספר חלקים יעודיים. מטרת Rocky Mountain כאן הייתה גם להקל על סדנאות אופניים שיטפלו בזוגות החשמליים וגם על הרוכבים שלא יהיו שבויים של חלקים מיוחדים. אהבתי מאוד!

ebike rocky mountain

יוצאים לדייט

מי מכם חווה הרגשת התאמה מושלמת כשמדד בגד או נעליים חדשים? הרוקי נותנים הרגשה שהכל יושב ונמצא בדיוק במקום בו זה צריך להיות! לא הרגשתי צורך לשנות כלום. בחנות נעליים זה השלב שהייתי אומר למוכר: "תארוז לי את הזוג הזה מידה 43".

לחיצה על הפעלה בשלט הפיקוד ורטט מורגש עם אור רקע לבן מופיע מתחת לכל הכפתורים. התעוררנו על ניוטרל. לחיצה קצרה על "+" , עוד ריטוט וצבע הרקע משתנה לירוק – הילוך ראשון. מתחיל לדווש ומיד מרגיש "דחיפה" עדינה בעוצמה עולה ככל שאני מתאמץ יותר.

גלגלי 29" הלבושים בגומי בשרני ואיכותי מבית מקסיס ברוחב נדיב של 2.6" מייצרים רשרוש נעים ורך על שביל עפר. תנוחת הישיבה לא משאירה הרבה ספק לגבי ייעוד היצור שזה עתה הנעתי: משחקי שבילים! בחירת החלקים מעידה על אפשרות לשימוש אגרסיבי, אם רק תרצו. 

בולמי זעזועים מבית RockShox עובדים בתיאום מצויין זה עם זה ונותנים את המינימום האולימפי של אפשרויות כיוון בלבד, כמו שאני אוהב – מהירות החזרה ונעילה. 

למרות שהמעצורים הם ברמת Deore ורמת הציפיות שלי ממנה לא הייתה גבוהה, היא הפתיעה אותי לטובה. בדרך כלל בלמים חדשים ברמות כאלה נוהגים לעשות בהתחלה שביתה איטלקית (הם שם, אבל לא ממש עובדים), כאן הצלחתי להגיע איתם להסכמה על ההתחלה וזכיתי לשיתוף פעולה מלא עם כל אחד משמונת הבוחנות של שניהם (גם הקדמי וגם האחורי). רוטורים מגודלים בקוטר 203 מ"מ שנבחרו ב- Instinct נותנים עוצמת עצירה מצויינת ואף מפצים במקצת על מודולציה מוגבלת של רמת Deore. כמו שאמרתי – לא הייתי משנה כלום. 

מעביר אחורי ושיפטר ברמת SLX של 12 הילוכים עבדו מדויק ולא פספסו ולו פעם אחת לאורך כל המבחן.

מנוע ובקרה

המנוע- הדבר האמיתי והייחודי של Rocky Mountain. האם כל הסופרלטיבים השיווקיים הם אמת, או עוד הבטחת הבחירות של פוליטיקאי משופשף?

בנוסף לבחירת מנוע בעל הספק של 1200W (בשיא), מתכנני יחידת ה- Dyname החליטו להעלות את מהירות סיבוב המנוע לפני הגיר עד ל- 1200 סל"ד ובעזרת חיבור גיר פנימי ייחודי הצליחו להגיע למומנט בלתי נתפס של 108Nm ו"החלקת הסיוע". זו הסיבה שכניסת המנוע מרגישה יותר "טבעית" ולינארית ממערכות של Bosch ו- Shimano והיא גם יותר אחידה, ונמשכת על מנעד רחב יותר של סל"ד הרוכב. 

לא משנה אם זה על מישורים או על עליות קלות או עליות של קיר – ההרגשה היא שהסיוע פשוט לא נגמר! הוא נמשך, ונמשך ורק כאשר מגיעים (די מהר) למגבלה של 25 קמ"ש הוא דועך. על רמת סיוע 1 הדעיכה כמעט ולא מורגשת. זה כמו לחזור לילדות, שאבא לימד אותי לרכב, החזיק אותי ורץ לידי עד שאתפוס שיווי משקל ומהירות ואז היה עוזב אותי בזהירות.

לרכב על רמת סיוע שהיא יותר מ-1 במישור התגלה כדבר מיותר לגמרי, משום שכוח המנוע מאיץ הרבה יותר מהר ממה שהרוכב מספיק להגיב, הסיוע הופך להיות קופצני/עצבני לפרקים ורק מפריע לחוויה.

ברירת המחדל של רמת סיוע 1 היא 40% ואחרי מספר רכיבות החלטתי דרך האפליקציה להוריד אותה ל- 35% – עבור רכיבה יותר חלקה וחסכונית.

האם אתה בנוי לכוח הזה?

כמו בריקוד זוגי, אחרי שלומדים את בן/בת הזוג, אפשר להתקדם לשלב הבא – יותר טכני. לקחתי את ה- Instinct לסיבוב סינגלים קליל בבן שמן. פה השתמשתי בהילוך 2 בחלק מהעליות- במערכת Dyname 3.0 הוא שווה ערך לסיוע מירבי של מערכות של Bosch ו- Shimano בהבדל גדול אחד – הוא יותר "טבעי" בכניסות וביציאות שלו. בסינגלים עם הרבה אלמנטים טכניים צפופים בעליה השתלטות על Instinct עלולה להיות מאתגרת. עצם המחשבה שיש לחיה הזאת עוד רמת סיוע לפעמים מעוררת חשש – האם אני בנוי לכל הכוח הזה?

רק לצורך השוואה, הנה נתונים בסיסיים של המערכות הכי נפוצות היום בשוק לעומת אלה של Dyname 3.0 

 

אחד היתרונות החבויים של מומנט המנוע ב- Instinct הוא שגם אם נתקעתם בהילוך קשה מדי בעליה פתאומית ולא הספקתם להעביר, תמיד תוכלו להעלות את רמת הסיוע למקסימום ולנצל את הכוח גם בסל"ד נמוך.

ברירת המחדל של רמה הסיוע 2 היא 60% ומצאתי את זה כנכון ונוח. מעטות הן העליות שלא יכולתי לעלות אותן על רמה 2. במקרים קשים, הייתי מוריד הילוכים ומתאמץ קצת יותר (לפעמים הרבה יותר) ועדיין נשאר על הילוך 2. ברוב המקומות הזורמים לא מצאתי הצדקה להילוך 3, אלא אם כן הייתי ממש עייף ועצלן.

אז למה כן יש הילוך 3? כמובן, אני לא מתיימר לקבוע לרוכבים מתי להשתמש בהילוך החזק הזה, אבל למיטב תחושתי הוא הכי מתאים לעליות מאוד תלולות עם אחיזה ("קירות" בשפת העם) ולא מאוד טכניות.

הייתי שמח אם Rocky Mountain הייתה מציעה גרסה צנועה יותר של המנוע: טיפה חלש, חסכוני וקל יותר. המנוע Dyname פותח ונבדק בהרי הרוקי התלולים ובלתי נגמרים ולהערכתי עבור רוב המסלולים בישראל הוא קצת overkill.

יש למומנט האיתני ולכוח הבלתי נגמר של המנוע ב- Instinct מחיר שהרוכב משלם והמחיר הזה הוא רעש. ככל שגדל הסיוע, במיוחד בעליות קשות, כך גדל הרעש שהשרשרת מייצרת במעבר שלה בין כל גלגלי השיניים. זה לא השפיעה ולו במקצת על לינאריות הסיוע וגם בעומסים הכי קשים זה הרגיש טבעי. אישית הרעש לא ממש הפריע לי, אבל הוא עלול להציק לחלק מהרוכבים. אני מאוד ממליץ לקונים לדאוג פה לשרשרת משומנת ונקייה. 

אפליקצית Ebikemotion

האפליקציה משתמשת בפרוטוקול תקשורת פתוח דרך ממשק Bluetooth ומציגה על כמה מסכים נתונים רבים ומגוונים שרק חלקם לקוח מבקר האופניים. זה מעולה ש Rocky Mountain נותנים להתחבר למערכת הבקרה שלה ולתת לרוכב מידע פנימי על מצב הסוללה, טמפרטורת המנוע, מרחק, מהירות, רמת סיוע ועוד.

האפליקציה מהווה שילוב של מספר תכונות מאפליקציות של שעוני ספורט ואפליקציות ספורט/ניווט ייעודיות. כמו כן, מציעה Ebikemotion ממשק לרשתות חברתיות ו- Strava (לא לשכוח לסמן רכיבה כחשמלית…). 

נוסף על כך, היא נותנת אפשרות ניווט לפי מפות ייעודיות שניתן להוריד דרך Google Play או App Store. ניתן להוריד בחינם עד 5 מפות של אזורים שונים על פני כדור הארץ. 

גישה מקורית גם לכח וגם למידע

היתרונות של אפליקציה גדולים: זה משאיר לכם יותר פונקציונליות פוטנציאלית מול המנוע ובכלל, מאפשר עדכוני אפליקציה עתידיים, וחוסך כסף למי שלא רוצה לשלם על עוד רכיב על הקוקפיט. אבל יש חסרונות: לא כולם אוהבים למתקן סלולרי על הכידון (לא סטייל), ולפעמים פשוט רוצים תצוגה מינימליסטית ונוחה כמו שיש אצל המתחרים. 

בתצורה הנוכחית, אם בוחרים לאחסון את הטלפון בתיק, תקשורת בין הטלפון לרכיב ה- Bluetooth של הבקר מתנתקת לסירוגין. בפעמים שעצרתי ושלפתי את הטלפון על מנת לראות מה המצב – האפליקציה הייתה מנותקת עם נתוני הנסיעה לא מעודכנים והייתי צריך לאתחל את חיבור. לא נוח והייתי מעדיף במקום זה מסך קטן, כמו למשל זה של Shimano, על מנת שמינימום מידע יהיה נגיש בלי תלות בטלפון או חסדי ה- Bluetooth. שורה תחתונה – הרעיון מעולה וזה נראה הכיוון העתידי, אבל טכנולוגית זה עדיין לא שם.

סוללה וטווח רכיבה

הטווח מאוד תלוי במשקל הרוכב ובסגנון הרכיבה: במדידות שלי המשקל עם התיק יחד עם האופניים היה 110 ק"ג (רוכבים קלים יותר ירוויחו יותר טווח) והרכיבות שלי הן בתנאים של רולינג הילס בסגנון בן שמן. 

ממספר מדידות שעשיתי ברמת סיוע 1 (ב- 95% מהרכיבה), קיבלתי תוצאות די עקביות – רכיבה של כ-45 ק"מ על פני כ-650 מ' טיפוס מצטבר, משאירה לרוכב קצת יותר מ-30% מהסוללה. 

ברכיבה אחת קשה של 51 ק"מ על 1370 מ' טיפוס נשארתי עם 11% סוללה. ניתן לשפר את הנתון ע"י הורדת עוצמת המנוע באפליקציה,  אבל גם אז אל תצפו לשינויים דרמטיים. 

בהתחשב בקיבולת יחסית גדולה של הסוללה (672Wh לפי מה שמוצג באפליקציה), כל הנתונים הנ"ל מצביעים על מערכת פחות יעילה מהמתחרים. הסיבה העיקרית לכך, לערכתי, היא עוצמת המנוע היותר גדולה. 

טעינת הסוללה מתבצעת דרך שקע עם מכסה מוגן מים בתחתית הצינור התחתון. השקע הוא הכי קטן שפגשתי ב- eMTB ועל מנת להבטיח טעינה בטוחה, מתחבר לתקע הטעינה עם טבעת נעילה- חכם ופרקטי.

המטען עוצמתי והוא אחד הגדולים שפגשתי, מספק טעינה מאוד מהירה – תוך כשעתיים תקבלו 80% מהסוללה בחזרה ותוך פחות מ-3.5 שעות תהיו כבר עם סוללה מלאה.

גיאומטריה

למבחן נכנסו אופני מדיום ולרוכב בגובה שלי (1.73 מ') המידה הרגישה כמו כפפה ליד, אם כי צפופה במקצת. במקרה ומדובר ברוכב קצת יותר גבוהה, ההמלצה היא לנסות מידה גדולה יותר. מבחינת מספרים השלדה של ה Instinct Powerplay מכוונת לרכיבות שבילים טכניות: זווית הראש – 66.5 מעלות, זווית מוט האוכף – 75.3 מעלות ובסיס הגלגלים הוא באורך של 1186 מ״מ. אורך תומכות השרשרת הוא די קצר – 442 ס״מ ויחד עם מידות בסיס הגלגלים ותומכות השרשרת זה תורם ליציבות, זריזות ההיגוי ודיווש יעיל. 

על מנת לשמור על הקשר המשפחתי עם העולם המכני ועל אותן תכונות, גם Instinct Powerplay צויידו כל המידות והזוויות הנ"ל מתייחסות למצב אמצע (5) של Ride-9 – במערכת התאמת גיאומטריה Ride-9. למי שלא מכיר – מדובר בשתי דיסקיות אקסצנטריות מרובעות המותקנות בשני צידי ציר בולם אחורי ובעלות לא פחות מ-9 אפשרויות הרכבה שונות המייצרות גיאומטריות שונות. 

רוקי מאונטין אינסטינקט החשמלי

בתור אחד שלא בוחר מוצרים לפי פרסומות ומשתדל לא ליפול בפח של אנשי שיווק, חייב להגיד שנשבתי בקסמם של ה- Instinct Powerplay. לא הכל מושלם וזוהר בזוג הזה: מרווח בוץ די מצומצם, קצת פשרות בחלקים על מנת לקבל מחיר שפוי, אבל זה כלל לא הפריע לי. חווית הרכיבה על היצור הזה היא אכן מאוד ייחודית, מאוזנת וכיפית!

האינסטינקט החשמלי של רוקי מאונטיין סיפק חוויה שונה מזוגות מחושמלים אחרים שבחנתי- ושונה לטובה! הסיוע מאוד טבעי, חלק ובלתי נגמר. הקומפקטיות מאפשרת זריזות והיגוי מצויינים ומעלה חיוך ילדותי על הפנים. קלישאתי ככל שיהיה, קשה שלא לפתח רגשות כלפי אוסף החלקים האלקטרומכאני הזה מארץ המייפל סירופ. הפרידה מהם תהיה לי קשה, אבל מקווה שניפגש עוד בגלגול הזה!

אל כל כתבות האופניים החשמליים לחצו פה