“פתאום שמתי לב שלא נותרו עוד הרבה מתחרים על המסלול ואני מדורג ממש גבוה”, כך סיכם רותם טנא את ההישג באליפות העולם בו סיים במקום התשיעי במקצה האלימינשיין (Elimination), שהקנה לו מקום בליגת האלופות באופני מסלול. ראיון

שוחחתי עם רותם זמן קצר לאחר שקיבל, די בהפתעה את הזימון עקב ההישג המשמעותי באליפות העולם שנערכה באוקטובר ברובא צרפת. הדירוג העולמי (19) טרם התחרות לא הצביע על הצפוי אבל על המסלול הרגליים עשו את העבודה והזניקו את הצעיר מהוד השרון לבמה המרכזית של רכיבת המסלול.

אליפות העולם 2021

כתף אל כתף עם ויויאני באליפות העולם 2021. צילום: בטיני ספורט, ISN

רותם טנא (20) יהיה הנציג הישראלי היחיד שיתחרה בחודש הבא בסבב ה 5 והאחרון של ליגת האלופות באופני מסלול. התחרות תיערך ב-11.12 בולודרום בתל אביב תארח את כוכבי הענף מכל העולם ותהיה ציון דרך משמעותי בדרך לאירוח אליפות העולם לצעירים בשנה הבאה. עד לאירוע בתל אביב צפוי טנא להתחרות גם בליטא ובאנגליה. טבילת האש בליגה היוקרתית היתה בתחילת נובמבר בספרד.

ראיון רותם טנא

רגע לפני הזינוק לתחרות הבינלאומית הראשונה בישראל, אוקטובר 2021. ולודרום תל אביב

תחרות הישרדות במהירות גבוהה בלי מקום לטעויות

מקצה האלימינשיין הוא אחד ממגוון תחרויות על המסלול כאשר החוקים פשוטים ואכזריים. בכל הקפה שניה יש ספרינט לקו הסיום והרוכב האחרון מודח. אין חשיבות לשאר המיקומים, אין ניקוד ואין אפשרות לתקן. הרוכב האחרון ששורד מנצח. כשנשאל מדוע הצליח דווקא במקצה הזה השיב טנא “לי זה מאד מתאים, אני פחות חושש להתרסק, יש לי יכולת להתאושש יחסית מהר בין המאוצים ואני יודע לקרוא את המצב שלי לעומת המתחרים. על המסלול לא מספיק להיות רק הכי חזק, צריך להשתמש בראש ולדעת מתי צריך ללחוץ ומתי אפשר להוריד קצת”. 

הצטרפו חינם לניוזלטר התכנים האיכותיים שלנו:

מאשר משלוח פרסום ועדכונים

את התחרות באליפות העולם ניצח המאיץ האיטלקי איליה ויויאני, שממש שיחק באש ובספרינטים רבים כולל בהדחה שלך סיים לפני אחרון: “החבר’ה האלה מאד מנוסים, הם יודעים איך לנצח, זה חלק מהעניין. אני צובר ניסיון עכשיו ומנסה ללמוד מהם ולהבין מה לי עובד הכי טוב”. רותם טנא איננו רק רוכב מוכשר, הוא מתבטא ברהיטות שאיפשרה לראיון לזרום כאילו היה מרוץ כביש בו מנהל הקבוצה נדרש להתערב מעט מאד.

תחילת הדרך מבלגיה עד לולודרום בהדר יוסף

“התחלתי בכלל בטריאטלון אבל הבנתי שאופניים הוא הענף המתאים לי ביותר. בגיל 16 טסתי במהלך החופש הגדול עם חברים מנבחרת הנוער להתחרות ולהתאמן בבלגיה. מייד עם החזרה לארץ הודעתי להורים שאני מתכוון לעזוב את בית הספר ולחזור לבלגיה ולהתמקד ברכיבת כביש. ההורים כמובן חשבו שאני מתבדח, אבל כמה שבועות אחר כך מצאתי את עצמי לבד עם האופניים בבלגיה. התארחתי אצל משפחה בלגית, השתלבתי בקבוצה מקומית שבמסגרתה יכולתי להתחרות. היה לי מאמן בארץ שאימן אותי מרחוק, נרשמתי ללימודי שפה ובעיקר רכבתי. זה לא פשוט להיות לבד, רחוק מהמשפחה ובמקביל להתמודד עם רמת הרכיבה הכי גבוהה בעולם בבירת מרוצי האופניים בה רוכבי העילית הם אגדות לא פחות מכדורגלנים.

ראיון רותם טנא

סיור עם הקבוצה בשוק הכרמל. צילום: נועה ארנון, ISN

זו הייתה תקופה מאתגרת, היו לי כמה תחרויות טובות וכמה פחות. הייתי מחויב לגמרי וקיוויתי שתגיע הצעה רשמית מקבוצה אירופאית. מאוחר יותר הבנתי שעולם האופניים המקצועני מורכב קצת יותר מלהתחרות ולהמתין לצילצול ממנהל קבוצה שיספר לך שאתה הרוכב שעליו בונים. לאחר התייעצות עם רן מרגליות (רוכב מקצועני בעברו וממיסדי קבוצת סיקלינג אקדמי) שכבר צבר ניסיון דומה, התיישבתי על המחשב ושלחתי מכתבים לכל הקבוצות שרק אפשר. 

חזרתי לארץ והמתנתי לתגובה כלשהיא שבינתיים לא הגיעה, אפילו Israel Cycling Academy לא הציעו לי מקום. מתוך רצון לשמור על כושר קיבלתי את ההזמנה להצטרף לאימונים בולודרום שנפתח זמן קצר קודם, סוג של START-UP רכיבה של איגוד האופניים שמטרתו ללמד את הרוכבים בישראל על הענף החדש. מכאן הדברים התגלגלו די מהר, תרתי משמע.”

ראיון רותם טנא

הצגת הרוכבים במהלך הביקור של הקבוצה, עם הנבחרות הצעירות בולודרום. צילום: ראובן שר

העולם השתגע ונסגר אבל לי התחילו הדברים להסתדר

“בתחילת 2020 קיבלתי הודעה קצרה ומפתיעה באנגלית שבורה מקבוצה צרפתית שהזמינה אותי להצטרף לשורותיה. מגפת הקורנה שפרצה במקביל ושיתקה את העולם עצרה גם את סבב התחרויות ולא היה ממש טעם לעזוב לצרפת. אישור מיוחד שהגיע ממשרד הספורט איפשר את המשך את האימונים בוולדרום והרומן שהתחיל כמעט במקרה הפך במהרה לרציני כאשר מאמן נבחרת ישראל סטיב מקיואן סימן את אליפות אירופה כמטרה אבל לא ציין מי הרוכבים שיזכו להשתתף. 

לאחר מספר תחרויות הכנה בהן נזרקנו למים העמוקים ושרדנו כדי לספר,הבנתי שאני מסוגל להתחרות ברמות האלה ולשמחתי גם סטיב חשב ככה וקיבלתי את המקום בהרכב לאליפות אירופה יחד עם איתמר איינהורן. מגמת ההתקדמות המשיכה ובמקום להצטרף לקבוצה הצרפתית קיבלתי מקום בסגל של Israel Cycling Academy בה אני ממשיך לרכב גם העונה ומשלב את אימוני המסלול יחד עם תחרויות הכביש תחת המעטפת המקצועית של הקבוצה.”

אליפות אירופה

אליפות אירופה 2021. צילום: בטיני ספורט, ISN

רותם טנא: לסגור חשבון עם אליפות העולם U23 

כל ספורטאי תחרותי מסמן מטרות, מהן המטרות שלך להמשך העונה? “כאמור עד אמצע דצמבר אני מתחרה בליגת האלופות שם המטרה העיקרית היא לצבור ניסיון וכמובן לתת הצגה בתחרות האחרונה בתל אביב. לאחר מכן אצא לפגרה קצרה של כמה שבועות ואצטרף לקבוצה קצת באיחור. אני כמובן רוצה להתבטא גם בתחרויות הכביש ואולי לזכות להצטרף להרכב של Israel Startup Nation בחלק מהמרוצים. יש לי חשבון לא גמור עם אליפות העולם ב U23 שם המטרה היא דוכן מנצחים. יש לי עוד שנה ב U23, אבל אני מרגיש מוכן כבר עכשיו לעשות שם הישג משמעותי.”

מקום רביעי אליפות אירופה

מקום רביעי באליפות אירופה U23 2020. צילום: בטיני ספורט, ISN

מאת: עמית נבון
תמונות: עמית נבון, נועה ארנון, בטיני ספורט, ISN, ראובן שר