בכתבה קודמת קיבלתם מבחן על אופניים שרובכם בודאי לא הכיר. בעקבות ההנאה שסיפקו לנו ה Monday Child החלטנו לשמוע על החברה והדגם קצת יותר. יניב, מ Overlap Israel גם הכיר לנו את גרג מ Sabbath והזדמן לנו לשאול אותו כמה שאלות שעניינו אותנו, והתשובות – אכן מעניינות לא פחות!
גרג, של מי חברת האופניים הזו?
"Sabbath היא בבעלות אנדרו רינק המנכ"ל, ביחד עם בוב מוריוסף (השני אינו מעורב בניהול היומיומי של העסק אבל נמצא ברקע). החברה והמותג הוקמו בסתיו 2006. אני פיתחתי שני מוצרים: את דגם ה Silk Road המקורי ואת ה Silk Road Pro עם עזרה מאחי: ד"ר ליין רוש שהוא מומחה בהנדסת חומרים והיה יועץ ליצירתיות במוצרים בזמן ההוא. הרעיון להקמת החברה הגיע היות וביליתי את רוב שנות העשרים שלי בכמתחרה ב UCI קטגוריה 3 (שהיום נקראת קונטיננטל) באירועים מדרג 1.2 ו 2.2. אהבתי להתחרות בכל העולם. רכבתי את הטור של טאיוואן, אירלנד, מירוצי קטעים בקרואטיה… אהבתי את הספורט ורציתי להשאר בסביבת אופניים, אבל כבר הייתי בן 30 עם משפחה צעירה, אז הייתי צריך לשנות. עבדתי כקופירייטר להשלים הכנסה ועבדתי עבור מותגים כמו Rapha שהיתה בתחילת דרכה (בתוויות הבגדים ועוד). החלטתי עם אשתי להקים חברה בענף האופניים ובעקבות הקשרים הרבים שהיו לי העסק התקדם במהירות.
איפה למדתם לבנות בטיטניום?
החוזק הגדול של Sabbath הוא הידע של ליין (ד"ר ליין רוש)בהנדסת חומרים וידע בייצור. הוא השגיח על הייצור עד היום ודחף אותנו קדימה במונחים של עיצוב, פיתוח וניהול הייצור. ב-2010 מכרנו 561 שלדות. ב 2007 עשינו רק 50… זה מראה כמה גדלנו מאז. אני מעריך שעד היום ייצרנו כ 2000 שלדות Sabbath.
אחד הדברים החשובים בייצור בטיטניום הוא לא רק היכולת לרתך טיטניום כמו שצריך, אלא גם תכנון הצינורות עצמם, ואיך מעבדים אותם בשיטת Cold work stress relief. הנסיון בבנייה עצמה הוא רק חלק סופי של תהליך הייצור. חלק חשוב, אבל לא היחיד בחשיבותו. אנחנו פה בשביל לבנות אופניים נהדרים – לא רק אופניים עם ריתוכים יפים…
אתם פועלים בבריטניה. איך היית משווה את הגישה והסטייל שלכם עם זו של יצרני הטיטניום האמריקאיים (המוכרים יותר בישראל כגון Lynski, Moots, IF…)? האם יש הבדלים טיפוסיים? (לדוגמא ראיתי שאצלם יש יותר שימוש בצבע)
אנחנו יותר מוטי עיצובתכנון (Design) – במונחים של אפיון ותכנון הצינורות שלנו. זה אומר שאנחנו עובדים על תהליך הייצור החל משלב הצינורות הגולמיים, לעומת בחירה של גיאומטריות בלבד ועבודה עם צינורות מוכנים מהמדף. אני מניח ש Lynskey עושים את זה עם ה Helix שלהם אולם השלדות שלהם הרבה יותר יקרות משלנו!
אחד היתרונות של טיטניום היא אפשרות הקיסטום (התאמה ללקוח ספציפי). האם אתם עושים את זה? האם יש בכך הרבה הגיון או שזה רלבנטי למיעוט קטן בלבד של רוכבים והרוב יכולים להסתדר מצוין עם שלדות בגדלים סטנדרטיים והתאמה מדויקת של אבזור?
יש לנו 5 מדות מהמדף ואנחנו מציעים קיסטום כאופציה יקרה יותר. המידות שלנו נעות בין XS ל XL והן קונסיסטנטיות לאורך מוצרים שונים: לקוח שמתאימה לו מדה מדיום ב silk route תתאים לו אותה המידה גם ב Monday Child אבל הוא יישב על האופניים בתנוחה שונה לחלוטין. תנוחות הטיול והתחרות שלך על האופניים אמורות להיות שונות לחלוטין. כל מוצר שלנו מתוכנן בייעוד לשימוש ומשתמש שונים לחלוטין זה מזה. אנחנו לא מאמינים במידה אחת לכל גיאומטריה וגם לא בכך שכל אחד צריך שלדת קסטום.
עד היום אספנו המון מידע מרוכבים אז אני יכול להסתכל על מידות התאמה של בחור ממוצע בגובה 5.8 רגל (1.76 מטר) ולראות מייד אם יש לו או לה טורזו ארוך במיוחד, זרועות ארוכות וכו'. באופן כללי אפשר להתאים מוצר מדף לרוב האנשים עם המגוון הגדול של הקיטים (של האבזור) בשוק, אבל אם יש צורך בקסטום, נעשה את זה. אנחנו פשוט לא אוהבים "לרמות" אנשים ולהציע להם משהו שהם לא צריכים. למרות כל הדברים האלה, התאמה נכונה היא קריטית, ותמיד נרצה לדעת האם לקוח עשה מדידות להתאמת אופניים מקצועית לפני שנתחיל למכור לו אופניים.
בעולם שבו "הקצה" והחלומות של הרוכבים מוגדרים באמצעות המקצוענים של ענף הרכיבה, איך אתם מתמודדים עם העדר הטיטניום מהפלטון המקצועני?
זה מאוד קל להתמודדות! אני יודע שהמקצוענים רוכבים על אופניים – קל יותר למכור אותם הרבה, אבל אנשים צריכים להיות אוביקטיביים ולשאול את עצמם מה יש להם במשותף עם מקצוען טיפוסי? מקצוענים רוכבים על מה שמשלמים להם לרכוב והם מחליפים כמה שלדות כל עונה (!). כשאני רכבתי ברמה שקיבלתי אופניים לא ממש היה אכפת לי מה נתנו לי. היום, כשאני משלם עבור האופניים של עצמי זה תענוג להיות מסוגל לקבל משהו שעושה בדיוק את מה שאני רוצה שיעשה, ושמתאים לי בצורה נכונה, ושיחזיק לכל החיים…
מותגי קרבון מתחילים לספק שלדות בסאב 800 גרם – טיטניום לא יכול לספק את זה. מה ה USP שלכם (ההבטחה השיווקית העקרית) אל מול המגמה הזו?
אתה צודק. אופני קרבון קצה יכולים לשקול 700 גרם ואנחנו לא יכולים לעשות את זה עם Ti. אבל תחת מגבלות ה UCI אופניים חייבים לשקול מינימום מסויים ממילא. לי יש נירוונה עם סראם רד, גלגלים קלילים וקיט אבזור שמביאים אותי למשקל שלא חוקי להתחרות איתו: זה קל מדי. יכולתי בקלות לעשות את האופניים שלי קלים יותר, אבל השלדה שלי שוקלת כ 1200 גרם, אז היא לא הכי קלה. הנקודה היא שמשקל השלדה הוא לא פקטור חשוב במשקל הכולל של האופניים, והשלדה הזו היא "Bomb Proof".
כמו שאתה יודע, Colnago מייצרים כמה משלדות הקרבון המוצלחות ביותר. באתר שלהם הם מצהירים בצורה ברורה שהם רואים יתרון קטן מאוד בירידה מתחת 1200 גרם לשלדה. Sabbath ו Colnago מסכימים בעניין הזה!
לבסוף – שלדות ה 700 גרם כגון ה Cervelo בפרויקט קליפורניה עולות עד פי 4 מה Monday Child, שזו שלדה (כמו כל המודלים שלנו) שיש לה אחריות לכל החיים. לא ברור לי מה מגבלות האחריות של אופניים כגון פרויקט קליפורניה. לדעתי זו הצדקה מספקת. רגע, אולי בעצם אנחנו צריכים להעלות את המחיר שלנו!
מה מקור השם Monday Child?
יום אחרי שהקמתי את החברה ב 2006 נולד לי בן קטן. וכמו שהשיר אומר:" Mondays Child is fair of face". זו כל הסיבה. אוסקר כבר כמעט בן 6 והוא מעריץ גדול של בראדלי וויגינס.
למה הקשתתם את תומכות האוכף? איך זה מרגיש ביחס לתומכות ישרות?
אנחנו מעבדים ומעקלים את התומכות באופן שונה בכל מודל. בדגם הזה הקשת גורמת לתחושה יותר חיובית של תחושת הכביש ובאותו זמן נותנת קצת גמישות אנכית להוסיף נוחות. ההקשתה בכיוון ההפוך של דגם ה Silk Road נותנת יותר רכות, אבל היא תרגיש טיפה יותר מדי משככת עבור תחרויות.
למה תורמת צורת הגל המיוחדת של הצינור התחתון?
זה גורם לשני דברים: זה פוגש את איזור הציר התחתון בזווית חדה יותר וזה מאפשר לנו להגדיל את גודל ההלחמה במפגש הצינורות ללא הגדלת קוטר הצינור. הלחמות גדולות יותר משמעותן יותר קשיחות. דבר שני – כשאתה מעקם את הצינור אתה משנה את המבנה המולקולרי שלו בצורה נקודתית וכך אתה יכול להשפיע עוד על רמות הקשיחות ואיכות הרכיבה.
בסיס הגלגלים קצר בצורה קיצונית: 96 ס"מ באופניים שאני בדקתי (עם צינור עליון אפקטיבי של כ 53.4 ס"מ – לשם השוואה שלדת הקניון שלי בעלת צינור עליון דומה היא בעלת בסיס גלגלים ארוך בכ 2 ס"מ!). למה הלכתם על בסיס גלגלים קיצוני כ"כ?
אני לא אוהב פשרות בתכנון וגם אחי לא אוהב! אם אני מתכנן אופני קריטריום תחרותיים הם אמורים להתמודד עם שינויים מהירים בהיגוי ולבעוט חזק. אז אנחנו מרגישים טוב עם בסיס גלגלים קצר ב Monday Child. השלדה הזו גם נמוכה מקדימה (בעלת צינור ראש קצר). התועלת של זה היא שלרוכב אין ברירה אלא להשען אל הכידון קצת יותר, ובכך הוא ממרכז את פיזור משקל הגוף שלו על השילדה ומטה את מרכז הכובד הזה עוד קצת אל הגלגל הקדמי – מה שמבטיח דיוק משופר בהיגוי. זה בדיוק מה שאתה צריך אם אתה צולל אל הצד הפנימי של מישהו בפינה הדוקה בקריטריום. אם אתה רוכב על ה Monday Child בעדינות זה לא טוב – זו לא השלדה שאתה צריך! תבחר מוצר אחר במגוון שלנו. ה Silk Road היא שלדה ארוכה יותר, יציבה יותר, ובהרבה יותר נוחה – אבל היא לא תהייה טובה כמו ה Monday Child בקריט…
הנה גרג – מסביר על שלדת 2011 של ה Monday Child. ב 2012 כבר הוכנס צינור תחתון בצורת גל:
ולסיום, יש לך איזה מסר אל קהילת הרוכבים בישראל?
יש לו ולנו לא נותר אלא להצטרף לקריאתו, ואף להדגיש אותה: Be thankful for your climate!
מאת: גיא חלמיש